Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC vezérlésű polifónikus ultrahanggenerátor
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Laca13 hozzászólása Nov 12, 2007 /

Üdvözletem mindenkinek!
Az lenne a kérésem, hogy bárki, akinek van ötlete, esetleg megvalósítható elképzelése egy PC által vezérelhető polifónikus ultrahanggenerátorhoz, az legyen szives közzétenni. A polifónia követelmény.
(#) kaszarobert hozzászólása Nov 12, 2007 /

Igen gondolom a soros port 38,4Khz-e nem elég polifónikus. Bár ha ez négyszögjel, akkor nagyon sok felharmónikussal bír. Azokat szűrheted stb.
A párhuzamos port sebességét nem tudom. De akár a párhuzamos port egyesei bekapcsolhatnák illetve a kimenetre tehetnék mondjuk 8 db ultrahangos oszcillátor jelét. Mire kell ez a hülyeség?
Ha hallani is akarod, akkor nehéz dolgod lesz!
:beka3:
(#) Laca13 válasza kaszarobert hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Azért én nem látom ennyire vviccesnek a dolgot, de szerintem te is csak a szűkszavú topiknyitás miatt nem értékeled kellően.
Az eszköz kisérleti célokra kellene.
Nem vagyok otthon a dologban, de szerintem egyszerüen a hangkártya hangkimenetéről kéne vezérelni valami jó kis frekvencia sokszorozót, így egy akármilyen zenei programmal kitünően polifonikusan vezérelhető lenne.
(#) Kera_Will válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Helo!
Mi lenne ha fentről jönnél lefele ?! ... (mingyá kifejtem)

Lentről frekiben macerás a 10-20 khzig terjedő frekit keverni felfele ezenkívűl folyamatos hangolásnak is meglennie 20-60 khz-re (nem tom mekkora kell konkrétan de 20 kiló felett már ultrahang).

Vegyünk 2 nagy frekis oszcillátort amiből az egyik fix frekin üzemel . Ez legyen kvarcos .

(kb.: 1-10 Mhz közt vhol )

Emellé tegyünk 1 másik szabadon futó hangolhatót.
Ezt a hangolhatót modulálhatod is azzal a jellel amit polifonikusból kapsz. Pl.: AM-ben (amplitudóban)

Ekkor már csak 1 keverő kell ami kikeveri a 2 osczi összeg és különbségi jelét ... nekünk a különbségi kell.
Ha megfelelő távolságra (30-60 kHz ) vannak a frekik 1mástól akkor kialakulhat a kimeneten a kívánt ultrahangú frekvenciájú jel ami hordozza a polifonikus modulációt is. Persze a keverő kimenetén kell szűrő hogy a hallható frekiket ne engedje ki csak az a felleti ultrahangokat .

Esetleg valami PLL szerű keverő ami a bejövő hallható hangot felkeveri ultrahang frekire. Erre hírtelen nincs konkrét ötletem ...csak mint lehetőség merültfel bennem.

Jó lenne ha pontosabb specifikációt adnál meg erről ...
milyen tartományban milyen pontosággal van szükséged ultra hang elő állítására .
Lehet hogy bonyolult amit írtam de ezt az elvet alkalmazzák nagyfrekvenciás generátorok esetén is.

Sok sikert !
(#) Medve válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Hello, egy fokozattal kevesebbel is kijön ez. Vegyünk egy oszcillátort, pl 100KHz-t. Hangolni nem célszerű, a szűrés miatt. Ezt, és a hangfrekvenciás jelet egy kétszeresen kiegyenlített keverővel (DBM) összekeverjük s megkaptuk a 100kHz+HF és a 100kHz-HF jelet. Utána jöhet a szűrő a kívánt oldalsávra, olyan szélességre, hogy a nem kívánt oldalsávot már elnyomja. A DBM olcsó IC, lehet pl a uA796, vagy az MC1496... Vélemény?
(#) Kera_Will válasza Medve hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Akkor az túl magasan lesz szerintem mert 100khz +/- 20 khz lesz csak polifonikus szintetizátort feltételezve mint jel forrást . Így 80-100-120 Khz közé kerül ..
(#) Laca13 válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Tudom hogy igényeim kissé eltúlzottak, de tulajdonképpen az lenne a legjobb, ha a tejes ultrahang spektrumot átfogná, legalább három, de nem baj ha több hangu polifoniában.
Anyagvizsgálatokhoz kellene, hogy hogyan viselkednek különféle anyagok, harmonikus ultrahang "hangzatokra".
Köszönöm az eddigi ötleteket, és várom a továbbiakat.
(#) Medve válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Pontosan, de azért irtam, hogy "pl" mert ez csak egy elv. Ezt a kolléga választhatja meg, hogy hová akarja transzponálni a hangfrekvenciás (polifóniás) sávot. A szűrőt is, ennek megfelelően át kell méretezni. A keverő rendszerű szignálgenerátoroknál ezért választanak nagy frekvenciákat, hogy azok távol essenek egymástól a keverés után, igy könnyebb legyen szétválasztani őket. Ennél az esetnél, ha az egyik jel "0"-20kHz, hát akkor le kell nyelni a békát!

Laca! Nem jó ötlet, ha 3 ultrahang oszcillátort használnál??? Ha PC-ről vezérelnéd, akkor 3 db régi fajta DDS már nem drága...Vagy inkább a PLL tetszene?
(#) Laca13 válasza Medve hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Hoppá. Az az igazság, hogy ez a szint nekem kicsit magas. ugyan tudom hogy mit jelent a DDS, meg a PLL, de ismereteim ezen nem nagyon terjednek túl. alapjában véve egyáltalán a megvalósíthatóság érdekelne, illetve azt gondoltam, lehet hogy egyébként is létezik hasonló rendszer, csak én nem tudok rőla. Valószinüleg inkább építtetném mint építeném, mert azt hiszem ez már meghaladja az a bonyolultsági szintet, amit én még bevállalnék. De szerintem elektronikával foglakozóknak nem egy rossz agytorna. Egyébkén szóba jöhet akár a három vagy több ultrahanggenerátor is, de a PC-s vezérlés mindenféleképpen lényeges, esetleg hallható tartományu kontroll hanggal.
(#) Medve válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Akkor légyszives ird már le pontosabban, hogy mit szeretnél, mi a feladat, mert igy nehéz segíteni.
(#) Laca13 válasza Medve hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Tulajdonképpen harmóniákat, de legalább hármas hangzatokat transzponálni ultrahang tartományba. A PC-s vezérlés a pontos hangolást segítené, a hallható tartományon belül normál zenei harmóniákban, hármashangzatokban egszerüen kontrolálni lehetne.
Az egész lényege, anyagok harmónikusan összetett ultrahangra reagálásának vizsgálata.
(#) Kera_Will válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 14, 2007 /

Hali és ezeknek a harmóniáknak milyen lépés köze legyen ?

100 Hz 1kHz 10 KHz 20 Khz

A zenében sokkal finomadd lépés közök vannak .

Anyag vizsgálat szempontjából milyen frekvencia "triádok" felelnének meg ?

Terjedési sebesség, a mérés kiértékelése , "gerjesztés" ideje , az adott anyag minőségétől a használt frekitől és még sok sok mindentől függ hála istennek.

Ezért érdekes hogy neked mekkora freki különbségek kellenek .

Ha csak 1 oszcival dolgozunk akkor azt X idő pontonként 3szor más más frekire kell hangolni és "pingelni" a céltárgyat.
Ezek a mérések eltárolhatók egymás után.
Megjelenítéskor pedig a 3 mérés eredményét egyszerre jeleníteni meg.
(itt jön képbe a számítástechnika és a programozás)
De ezen az elven az egész UH tartományban végig lehet seperni az anyagot.
(ultrahangos wobblerszkóp anyagvizsgálatokhoz )

De ha neked a "triádos" pingelés kell akkor sajna 3 különböző oszcival kell dolgozni egyszerre 1 fejre.
1 keverőn keresztül a 3 féle frekit összegezni és azt küldeni a fejre.

Van olyan UH adó/vevő fej ami széles sávú ? Minden frekin (20-100 kHz ) azonos amplitudójú jelet képes előállítani .

Tényleg ha már emlegettem a kiértékelést akkor azt min szeretnéd látni ? Analóg szkóp ernyőn , PC-n ?

Ezek sokban befolyásolják a projekt bonyolultságát .

Ultrahangos méréssel az RT évkönyvben is foglalkoztak.Valamelyik 90es évekbeliben van erről szó 1993asban !
Ha azt elovasod jobban képbe kerülsz milyen bonyolult problémákat kell megoldani.
Leginkább a mérő erősítő és az adó elektronika egymásra hatását kell kivédeni.
Több 100 voltos mérő pulza csattan rá a fejre, ezután meg majdnem egyből millivoltokat kell neki erősítenie !
Miközben még a mérő pulza lecsengései is ott vannak a háttérben.
(#) Laca13 válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 14, 2007 /

Idézet:
„A zenében sokkal finomadd lépés közök vannak .”

Hát ez az! Nekem, ahogyan írtam is, tulajdonképpen zenei harmóniákra lenne szükségem, csak éppen ultrahang tartományban, ugyan azokkal a finom lépésközökkel, mint a zenében, annyi különbséggel hogy nem a hallható tartományban, hanem UH-ban. A legideálisabb az lenne, ha mindez a teljes UH spektrumban működne, hiszen mivel nem egy fajta anyag vizsgálatáról van szó, hanem mindenféle anyagokról, ezért a teljes spektrumban való mozgás lenne az ideális. Bár tényleg viccesnek tűnik, de tényleg egyfajta ultrahangos wobblerszkópról lenne szó. anyagvizsgálatokhoz.
Valójában fizikai elváltozásokat várok az anyagokban, úgyhogy tulajdonképpen nincs szükség az ultrahangos kontrollra, detektálásra, így a "gerjesztés" és detektálandó jel közötti nehezen feloldható kölcsönhatás sem jelentkezne. A hallható tartományu kontroll is csupán a működés jelzésére kellene. A hatás detektálása egyszerű fizikai vizsgálatok mentén történne.
Köszi.

Hello !

Bele olvasva az általam emlegetett műbe 93as évkönyv eléggé érdekessé vált ez a projekted terve.

Nem olyan egyszerű adott frekvencia spectrum betolása a vizsgálandó anyagba.

A cikk csak "kalapács ütéses" mérő pulzákat emleget.

Tehát ami emgem zavart a Te polifonikus hangjaidban hogy azok milyen legyenek szinusz, négyszög ,háromszög ?
Ha szinuszos akkor nem semmi végfok kell ami kihajtja torzítatlanul több 100 volttal az UH fejedet.
Négyszögnél "majdnem mindegy" fel lefutások tető esés azért számít.

Kérdéses még a vizsgálandó mélység is ?

Ha nem kell nagy mélység akkor kisebb pulza is elegendő ... így akkor talán esetleg folymatosabb jellel(nemcsak 1 pulza hanem a kívánt frekid pulzáival) is lehet vizsgálódni. De akkor kisebb a beérkező jel is mert nem akkora energiát viszel be mint 1 jó nagy pulzával. Ezért a mérő erősítővel még jobban meg kell küzdeni , hogy megfelelő érzékenysége legyen ! :S

Igaz a tárgyalt rendszer 1 viszonylag egyszerű szerkezet volt ... nem éppen orvosi UH műszer ...
Azok lehet sokkal bonyolultabbak lehetnek ... :S .
Nem vók orvosi műszerekben jártas ... ... Tán jobb is ez így .... ... de szép és érdekes területe az elektronikának !

Közben rád írtam ..

Még nem láttam a hozzászólásod egyszerre néztünk csőbe ..

Szóval te nem UH fejjel detektálnál . Akkor jobb a helyzet nem sokkal de jobb .

Akkor hangolható oszcikon kell gondolkodni.
Akár Herzes távolságokkal is .
Négyszög kimenettel a legegyszerűbb.

Háát akkor 1 PIC aminek 3 kimenetén különböző frekijű négyszögek jellenek meg amit soros porton letolsz a PICbe 1 PC-ről vagy saját kijelzővel kezeleő szervekkel önmagában megoldja ezt a mikrovezérlő.
4 soros LCD kijelzőn mindent láthatsz.Beállíthatsz ... lépésközt , freki tartományt , kimenetek közti freki távolságot ...stb ..stb ...

Aztán hogy mivel értékeld ki a gerjesztés eredményét az már más lapra tartozik.
No persze a pic port kimenetére kell 1 jó kis végfok ami csattogtatja a nagy fesz pulzákat a UH adó fejedre .
Ezzel 1 hordozható berendezéshez is juthatsz akár!
(#) Medve válasza Laca13 hozzászólására (») Nov 14, 2007 /

Zenei harmóniák? Igy a négyszögjel nem jó? Tehát egy (3) digitálisan hangolható UH szinuszoszcillátor kellene? Ha igen, akkor a DDS tűnik a legegyszerűbbnek. Esetleg egy UH tartományú VCO, ahol a hangolófeszültséget DA konverterrel állítjuk elő. Ebben az a bökkenő, hogy ezen a frekin nehéz biztosítani a nagy átfogást. A keverő rendszerű géppel meg lehet bukni a szűrésnél, nehezen kézben tartható a hangolásnál.
(#) Kera_Will válasza Medve hozzászólására (») Nov 14, 2007 /

Szerintem nem fog mélyre hatolni a mérőjel folyamatos szinusznál.

A kiértékelő rendszer az tényleg érdekes lehet , erről nem vagyunk képben még .

Az zavar hogy az egyetlen leírásban amit olvastam erről 1 óriási pulza csapkodja a piezzot 100 Voltokkal.
(#) Medve válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 14, 2007 /

Megmondom a frankót, engem az nem érint, hogy mi lesz vele a piezón túl, csupán az elektronikára koncentrálnék, mivel a kérdés ez volt. :nemtudom: De beszélhetünk róla, miért ne hatolna kevésbé az anyagba egy harmónikus mechanikai rezgés, ha az folyamatos és szinuszos. Naná, ahhoz, hogy a visszaverődést megkapjuk, pláne ugyanazzal a fejjel, hát impulzust kell kibocsájtani. Ez már nem feladat, kapuzzuk a jelet.
A megjelenítés egy szkópal történhet ami ezen túl van, úgy érzem, abba beletörne a bicskánk. Hacsak nincs egy jó szoftveresünk!
(#) Laca13 válasza Medve hozzászólására (») Nov 14, 2007 /

Köszi mindkettőtöknek az agyalást, no meg a türelmet. Minden megoldás érdekel, hiszen bármelyikben ott lehet az igazi, a legegyszerűbb.
Hogy még egy kicsit pontosítsunk, főként gázok és folyadékok vizsgálata lenne a cél, amihez úgy gondolom, (ha nem tévedek) hogy kisebb energiáju UH is elégséges lehet. Detektálás azért nem kell, mert az ilyen speciálisan hangolt UH által előidézett fizikai, esetleg kémiai elváltozások amik a lényegesek lennének. Bár tudom ezekre is lehetne következtetni a visszaverődésekből, de szerintem túlbonyolítaná a szerkezetet.
Azt viszont nem tudom, hogy feltétlenül szükséges lenne-e a szinusz jel, mert négyszöggel is elő lehet állítani harmóniákat hallható tartományban is, bár ha jól tudom eléggé furcsának hat az emberi fül számára. A szinusz azért valószinüleg jobb lenne.
(#) Laca13 válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 14, 2007 /

Nem tudom, de az a sejtésem, hogy a négyszög jel elterjedtsége inkább annak köszönhető a diagnosztikai műszerekben, hogy az "impulzusszünetekben" detektálnak. Az ipari UH-k nál meg szerintem anyagspecifikusan talán így tudják biztosítan az adott anyagra legnagyobb kifejthető hatást, a leg tisztább frekvenciát. Persze az is lehet, hogy tehcnikai korlátai vannak a szinuszjeles UH keltésnek.
No ennek utánna kellene néznem.

Folyadékokban szép kis buborékolást tapasztalhatsz ha elég energiát adsz át a sugárzóról. No meg az összes koszt leveri a cső, edény faláról amit ott talál a közeg.Lásd UH-s tisztító fürdető "lavorok" .

Gáz közeget UH-al mérni, érdekes lehetőség.

Léteznek UH-s folyadék áramlásmérő rendszerek is.
Ott x távolságra van a csőre szerelve külön az adó vevő fej ... valszín vmi doppler elvű lehet a mérési módszer

Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem