Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7293 végerősítő
 
Témaindító: m.joco, idő: Szept 12, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   40 / 75
(#) djseed1 válasza reloop hozzászólására (») Márc 24, 2013 /
 
Igen, ha akarom akár kipróbálhatom hogy mi lessz ha +/- 50V-ot adok neki, de inkább majd kipróbálom hogy mennyi az a feszültség amiről jól is szól de nem melegszik túlságosan! Egyébként az egyik erősítőmben +/- 49.5V ról megy! Teljes hangerőnél ez leesik 46V-ra! De nem mondanám hogy annyira melegedne, viszont iszonyúan jól szól! Kíváncsi leszek mit fog produkálni a hídkapcsolás!
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
(#) djseed1 hozzászólása Márc 29, 2013 /
 
Sziasztok! Na, végre kész a TDA7293-as hidam! A nyák-tervért köszönet Keresztes Vitéznek a panel marásért pedig Guliver83-nak! Igaz a terv kétoldalas panelre van tervezve, de én megoldottam egyoldalasba, amit kellett áthuzaloztam! Néhány fotót is mellékeltem, üzembehejezésre még nem volt időm, az majd holnap következik! Remélem ütősen fog szólni!
De volt egy kis gondom a clip-led bekötésénél, BC212-es tranyóm nem volt ezt BC328-al oldottam meg, az adatlapján hasonlóak a tulajdonságaik, de majd kiderűl hogy jó lessz-e vagy sem!
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2013
(#) Bassmester válasza djseed1 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Csupasz átkötések a forrasztási oldalon?
Ezt gondold át még egyszer mielőtt áramot adsz neki!
Annak a clip -jelzőnek valószínűleg mindegy lesz hogy milyen pnp tranyóval megy.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2013
(#) djseed1 válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Egyenlőre így veszett az átkötés, a képen nem látszik, de biztonságos távolságra vannak az átkötések a paneltől! Muszáj voltam ilyen morbid módom megoldani mert csak sokszálas huzalom volt ami szigetelt, azzal meg nem akartam csinálni, mert nem tudom így kimereviteni! Jó lessz az úgy, remélem!
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2013
(#) mmajka hozzászólása Márc 29, 2013 /
 
Kedves Reloop!

Ismét lenne pár kérdésem hozzád.
Miben változik a végeredmény ha a 470µF os elektrolit helyett 1000µF kerülne bele. Sajnos a 470 est nehézkes beszerezni. Remélem megismered a terveid alapján másolt lapot.
Lehetséges e főpróbát tartani ic nélkül persze csak a rövidzárak tesztelésére, persze előtte gondosan lemérve de az ic k nem olcsók és nem szeretnék kormot látni rajtuk se a közelükben.
Számomra az lenne a logikus, hogy nem történne semmi a próba közben mivel nem záródnak az áramkörök vagy ha igen akkor zárlat miatt.
Hány A os biztositékokat használjak? Gyors kiolvadósat vagy lassút?

Válaszaidat előre köszönöm.
(#) reloop válasza mmajka hozzászólására (») Márc 30, 2013 /
 
Szia! A 470µF nem kritikus érték, 220µF és 1000µF egyaránt megfelel, ha azt könnyebb beszerezni. A tápfeszültséget IC nélkül is rákötheted. Nem árt azért az óvatosság, a tápágban legyen izzó, vagy párszor tíz ohm ellenállás, később úgyis szükség lesz rá élesztésnél.
A biztosíték legyen 6,3A-es lomha.
(#) mmajka válasza reloop hozzászólására (») Márc 30, 2013 /
 
Köszönöm a gyors választ!
(#) djseed1 hozzászólása Ápr 3, 2013 /
 
Sziasztok! Végre odáig értem, hogy összerakhatom a TDA-hidamat! Ez össze is jött, de első indításnál lekapcsolt a tápban a védelem! Az egyik híd, se füst se hang se semmi csak annyit csinált hogy a clip-led kivillant, a táp lekapcs! A + és - között 25ohmot mérek! Aztán a másik híd beindúlt, szépen hagytam egy kicsit melegedni, de nem szólalt meg! Egyszer-kétszer ki és bekapcsolás, aztán annak is annyi lett! A + és - között 38ohm! Na most mivan??? Gondolom meghaltak az IC-k! De miért?

Ja és +/- 30V ról indítottam!
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
(#) reloop válasza djseed1 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Szia! Az drótokat rendbe raktad? Helyesek az összekötések? Ha segítség kell az átvizsgálásban, akkor kéne a NYÁK-terv és egy értékelhető fotó a forrasztási oldalról a jelenlegi állapotban.
Biztos vagy-e, hogy polaritáshelyesen kötötted a tápra?
(#) djseed1 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Szia! Csatoltam a nyák-tervet és mellé a fotót a forrasztási oldalról, de ez még az inditás előtti fotó, az átkötések azóta szigetelt kábellel vannak összekötve ugyanígy ahogy a képen látható! Azóta kiszedtem az a master IC-t és csak az van meghalva! A slave működik egy másik panelben próbáltam! Méregettem a halott IC-t, a 7 és 8 láb kötött 25 ohmot mérek! 11 és 7 között 8-ohm! Mielőtt indítottam az összekötéseket és a polaritást többször is ellenőriztem a nyák-terv szerint!
(#) djseed1 hozzászólása Ápr 3, 2013 /
 
Hoppá, egy észrevétel! Kiszedtem az IC-ket a panelből és úgy adtam áramot a panelnek! A 9-es vagyis a standby lábra 17V megy! Ez minkét panelnél ugyanennyi! Ha jól tudom a oda 5V kell hogy az IC munka módba kapcsoljon, szerintem ez a 17V sok oda! Okozhatta ez a problémát?
(#) reloop válasza djseed1 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
A képen nem látom a táp átkötését, remélem azért helyesen lett elkészítve.
Ilyen rejtélyes hibát szokott generálni, ha kisütetlen pufferekre kötik rá az erősítőt. A fél tápot néha rosszul tolerálja.
Az IC hűtőbordán volt beforrasztáskor? Rengeteg ónt látok - amúgy is helytelen, mert könnyen elrepedhet.
Az IC ezekkel az ellenállás adatokkal sajnos kuka.
Csak a pontosság kedvéért: master-slave a párhuzamos kapcsolásban van. Itt a hídnak közvetlen meghajtású és fázisfordító felei vannak.
(#) reloop válasza djseed1 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
A 9-es lábra érkező feszültség rendben van. A panelen lévő feszültségosztó eredményezi. Az itt mérhető érték nem lehet 120V-tal pozitívabb a negatív tápnál - ettől még elég messze vagyunk azért.
A javítás befejeztével még térjünk vissza a 9 és 10-es láb szerepére, most csak megzavarna ennek kitárgyalása.
(#) djseed1 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
A táp átkötések a másik oldalon vannak, és jól vannak elkészítve! A pufferek ki voltak sülve, mértem is őket, de a tápban a pufferkondikhoz be van rakva egy-egy 2k-ohmos ellenállás hogy kikapcsolásnál lassan lemerítse őket! A panelen ami pufferkondi van azok még újak és nem voltak még áram alatt!
Az IC nem volt hűtőbordán, de figyeltem rá hogy ne hevítsem túlságosan fel! Tudom hogy sok az ón, mondjuk úgy hogy a főbb vezetőkön mint + gnd - és a kimenet!
Ja és azért írtam master és slave-t, mert így egyszerűbb volt leírni hogy melyik IC halott!
A nyák-terv az megfelelő? Hiba nincs benne?
(#) reloop válasza djseed1 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Jó a terv, átnéztem. A kollégánál gondolom működött is.
A további hibák megelőzése céljából javaslom a tápágakban legyen 10 ohm körüli ellenállás a következő élesztésnél. Ha van rá mód először +/-15-20V-ról indítsd. Egy 12V dugasztáp trafó kétszer egyutas egyenirányítással nagyon megteszi.
Az üres NYÁK-on ellenőrizd a 7,8,13,15 lábak helyére megérkezik-e a polaritáshelyes feszültség.
(#) djseed1 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Értem! Következő élesztés még arrébb lessz mert jó IC-m már nincs! Esetleg 1 hét múlva! Van mód a feszültségcsökkentésre, a tápom stabilizált és potival le tudom húzni 15-20V ra ha kell! Az üres nyákot már ellenőriztem, ezekre a lábakra a megfelelő polaritású feszültség érkezik!
Amugy az IC-k működtek, eddig egy másik panelben voltak ugyanebben az erőítőben ugyanezzel a táppal! Nem volt velük gond, elsőre beindúlt és szólt tökéletesen!
Csak az idegesít, hogy ugyebár a másik híd panel nem rögtön adta meg magát, működött, de meg sem szólalt meg, kapcsoláskor nem volt rá hangfal kötve csak később, de azon is csak egy enyhe pukkanás volt ha bekapcsoltam és villant egyet a clip-led! Az hogy a BC212 helyett BC328-at tettem nem lehet baj? Az adatlapja szerint csak egy kicsit különböznek!
(#) reloop válasza djseed1 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Elég különös történet, kétségtelen. A táplábak helytelen bekötésén és a kimenet rövidrezárásán kívül elég nehéz tönkre tenni ezt az IC-t. Néma maradhat ha a 9 és 10-es lábak feszültsége 3,6V alatti.
A BC328 elég alacsony feszültségtűrésű, alkalmasint lehetne azt is cserélni.
(#) pimi9 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Még soha nem volt dolgom az IC-vel, de az invertáló bemenet és a GND közé biztos 680k kell?
(#) reloop válasza pimi9 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Jó szemed van Oda szigorúan 680 ohm-ot ültetni, különben szétgerjedi magát.
Szerk.: ráadásul mindkét IC-nél.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
(#) djseed1 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Neem, én észrevettem, mert figyeltem a kapcsolási rajzot is! 680 ohmost nem találtam ithol és helyére bátran tettem 1k-ohmost mert abba a panelbe is amelyikbe voltak az IC-k ugyan olyat raktam és működött vele! Az az ellenállás mit csinál ott?
(#) reloop válasza djseed1 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Az a visszacsatolás része, 1k-val még elmegy.
(#) djseed1 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Na én is így gondoltam! Akkor még mindig fennáll a kérdés: Miért haltak meg az IC-k??? De ha beleteszem az új IC-ket és valami különös oknál fogva az is így megadja magát, infarktust kapok!
(#) reloop válasza djseed1 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Akkor inkább vegyél készen erősítőt
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
(#) djseed1 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /
 
Soha! Jobb szeretem a kihívást, még ha nem is tudok összerakni olyan teljesítményűt amit megveszek a boltban, akkor is büszke vagyok arra hogy akármilyen is, de én csináltam! Ez lenne a negyedik erősítő amit TDA7293-ból rakok össze, és mindegyik sikerült semmi gubanc nélkül, és mai napig zenélek vele! Volt úgy hogy 16-órát ment egyfolytában full hangerőn! De ez a bánatos hídkapcsolás kifogott rajtam úgy néz ki! De nem adom fel ilyen könnyen!
(#) djseed1 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Milyen táphiba tud ilyen érdekes dolgot csinálni mit ennek az IC-knek a kiégése? A kisületlen kondik és a polaritáson kívűl!
(#) reloop válasza djseed1 hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Nekem nincs egyéb tapasztalatom.
(#) djseed1 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Azért kérdezem, mert elkezdtem gyanakodni a tápra! Méregettem stb, és bekapcsolásnál a negatív feszültség azonnal eléri a csúcsértéket a pozitív pedig 5V-al kissebb és lassan növegszik! Gondolom az egyik pufferkondi haldoklik, nem is csoda hisz ez egy 1985-ös erősítő és a tápjában még az eredeti kondik vannak! Ki fogom őket cserélni, mert talán ez is lehetett az oka!
(#) reloop válasza djseed1 hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Ez az aszimmetrikusan felfutó táp elég egyedi jelenség, nem ismert számomra a hatása.
Lehet valamelyik láb egy gondolattal tovább lett melegítve a ki/be forrasztásnál és nem is a táp környékén kell keresgélni, illetve bármi egyéb lehet amire nem is gondolnánk.
(#) djseed1 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Ez a jelenség rögtön a diódahíd után mérhető! A diódákra tökéletesen megy a 2X36V! Csatoltam fotót! Ez az a bizonyos orosz stabilizált táp!
(#) reloop válasza djseed1 hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Nem is nézem, éjszaka rosszat fogok álmodni tőle
Következő: »»   40 / 75
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem