Fórum témák
» Több friss téma |
Most láttam meg egy ilyet, talán valakinek hasznos lehet. Ha jól nézem, ez is egy Pickit2 klón.
van itt még több olcsóbban is.. 3-4eFt-ot még megkockáztathatok én is. ha valóban működőképesek(?)
Sajnos PICkit2-höz elég gyenge C van. Bővebben: Link. 45nap a HiTec C próbaideje aztán fizethetnék 500$-t... de legalább a MikroElektronika compilerei ingyenesek 2K program-méretig.
Idézet: A PICkit2 egy programozó készülék. Nem kell hozzá sem C, sem más.„Sajnos PICkit2-höz elég gyenge C van.” Idézet: „a HiTec C próbaideje aztán fizethetnék 500$-t...” A Hitech C Lite ingyenes, nem kell fizetni érte. Lehet, nem is ér többet... Idézet: Az lehet,, de "benszülött"! Nem tudni, mit csinálnak a könyvtári függvényei, s nyomkövetést sem tudsz csinálni a PICkit2-vel (ha már azzal kezdted a hozzászólást). A saját ketyeréje (mikroprog) pedig 99 USD, amiből 5 db. PICkit2 klón is kitelik... „de legalább a MikroElektronika compilerei ingyenesek 2K program-méretig. ” Idézet: Igen az. Amit eddig kipróbáltam belőle, abban kiválóan működött a PICkit2 szoftverével. Arra kell vigyázni, hogy van egy butább változata is (1v2), ami csak az 5 V-os mikrovezérlőkhöz jó. Az ICP02v2 az a változat, ami a feszültséget tudja szabályozni (gyk. a 3,3 V-os eszközökhöz is jó). „Ha jól nézem, ez is egy Pickit2 klón.” Idézet: „A PICkit2 egy programozó készülék. Nem kell hozzá sem C, sem más.” elnézést. rosszul fogalmaztam. kimaradt a "-höz használható". Idézet: „A Hitech C Lite ingyenes, nem kell fizetni érte. Lehet, nem is ér többet...” Hp41C javasolta ezt az előbb, mert az X-es (mplab-os) compiler és a icd 'használhatatlan'.. a 16 és 18-as sorozathoz kellene C. mi más alternatíva van még akkor magasszintű programnyelvhez. ingyenes otthoni hobbi használathoz? Idézet: „Az lehet,, de "benszülött"! Nem tudni, mit csinálnak a könyvtári függvényei” ezt én amúgy se tudnám.. (de doksija azért van) A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
lehet hogy ilyen ICP02v2-t veszek én is, mert ugyan ~6eft, de azért ~fele annyiba kerül mint a gyári..
Idézet: „a 16 és 18-as sorozathoz kellene C.” 16F - HighTech C, ameddig még le lehet tölteni, van free módja, de lehet vele ügyeskedni is...; CCS C 18F - Microchip C18, ameddig még le lehet tölteni, van free módja, de lehet vele ügyeskedni is... Ezekhez használható a PICKit2 (amelyik típust kezeli) és PICKit3 programozóként és debuggerként. PICKit3: - MpLabX támogatja, - több típust tud programozni, több típussal megy a nyomkövetés (12F1xxx, 16F1xxx) - fejlesztése folymatban, - az önálló programozó programja gyakorlatilag a PICKit2 -é (még a hibák is azonosak), de nincs benne a logikai analizátor és az uart, - típuscsalád váltáskor illetve a saját kezelő programra való áttéréskor átprogramozza a saját belső kontrollerét (annyi bricked PICkit3 bejegyzés volt / van a fórumon, hogy nyilvánosságra kellett hoznuk a firmware-t, hogy külső programozóval fel lehessen éleszteni őket) PICKit2: - MpLabX nem támogatja - talán a klónok hadseregének támadása miatt... - kevesebb típust tud programozni, kevesebb típussal megy a nyomkövetés (nem támogatott a 12F1xxx és 16F1xxx nyomkövetése), - fejlesztése megszünt, - kezelő programjában benne van a logikai analizátor és az uart - nem programozza a saját kontrollerét, - egy kicsit olcsóbb...
Van egy jó csomó nekem is hasznos infó a hozzászólásodban Félig dokinak is és másoknak is igyekszem válaszolni, sok félreértést és más irányú tapasztalatot láttam a témát visszaolvasva. Na sorban, mert tényleg sok:
-Tény, hogy akinek nem túl új gépe van, annak lassú lehet az x. Nekem egy kb. három éves amd965BE van, aminek a teljesítménye ma már talán középkategóriának sem számít (nyugodtan megcáfolhatjátok), és kiválóan muzsikál rajta. -Lehet tudni, meddig lesz "sima" mplab? Az ICD2-m miatt engem is nagyon érdekel, de most csak azt látom, hogy nagyon nyomják az x-et, és mihamarabb ki akarják vezetni az előző generációkat (sokan fújnak is rájuk, én is, az eddigi vevőbarát hozzáállásuk nagyon megváltozni látszik). -Kíváncsi lennék, az xc fordító VALÓJÁBAN miben különbözik a hitech-c-től és az mplab c-től, tudja valaki(Hp41C)? -C fordítók: a hitech jobb, c-szerűbb, és valamivel kisebb kódot generál, mint az mplab c, de csak ha be van kapcsolva az assembly optimalizálás (ez a saját maga által c-ből fordított asm kódra értendő). Én egyszer megnéztem anélkül a kódot, mert asm optimalizációval hibásan futott a program, nélküle jól, és valami borzalmas volt, többször egymás után simán berakott 4-5 ugró utasítást, amik egymásra mutattak. Az mplab c-vel ilyen gondom nem volt, mindig működött a fordított kód, igaz ott pl. a konstans kezeléssel vannak nagy gondok. Nekem fontos a debug/szimuláció és azt viszont nagyon jól, átláthatóan támogatja, free módban is (szvsz a kódméret is elfogadható, lásd alább, miért). Még valami: a c kód mindenképp nagyobb lesz, mint a kézzel optimalizált asm. Viszont én még nem tudtam olyan programot írni (PIC18-ra, nem 16-ra), ahol ne fértem volna el valamely kontrollerben. Ha mégis, ott már a 8 bit és a 40/10 MHz nem elég. Ilyen szintű program megírása viszont asm-ben sokkal több idő és energia, mint c-ben, netán c++-ban(ez inkább 32 bit). Bankváltás probléma, 8 bitnél nagyobb változók, szorzás-osztás, példakódok aránya, stb. Szóval itt szerintem azt kell tudni eldönteni, megéri-e az én időm és energiám azt, hogy a 200 Ft-al olcsóbban vett PIC-en is elfut a program. Ha pl. hobbiból csinálom akkor igen lehet a válasz, ha pénzért, akkor meg inkább nem (hú, ezért mit fogok kapni néhány embertől). -Külső fordító: ha a pickit2 saját programjával akarsz programozni, akkor gondolom szinte mindenfajta hex-et megeszik, ebben az esetben pedig gyakorlatilag bármilyen fordítót használhatsz, belsőt-külsőt egyaránt. A belső fordító nagy előnye, hogy az asm mellett látni a c kódot is (ahogy ezt a másik irányból írtad is). -Ez inkább dokinak: Nem tudom, pickit2-3-al mennyire lehet in circuit debugolni, az ICD2-vel majdnem teljesen olyan, mint a szimulációban, de látni, hogy valójában mi történik az áramkörben. Ha pl. az egyik lábra megszakítást programoztunk és az nem történik meg, szépen lépésenként végig lehet követni, hogy egyáltalán a PORT reg-ben látszik-e a jelszintem, valami más nem ütötte-e ki a beállított megszakítást, miért került végtelen ciklusba, stb. -Jól látom, hogy 32 biten dobják a mostani procimagot és cortex-m lesz? Helyes, lesz miből válogatni.
C fordítóból (igaz, csak 18-hoz) én az mplab/microchip C18-t (a simát, nem az XC-t) javaslom. Szerintem a free módja is megfelelő (kódméret korlátozás nélküli, "csak" az optimalizáció nem megy), és a hogy Hp41C is írta, buherálható is. Kérdés, hogy az mplab x támogatja-e (régebben így volt), illetve fejlesztik-e még.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
Szia!
Idézet: „-Tény, hogy akinek nem túl új gépe van,” Jó sok RAM -mal bíró gépekhez ajánlották a Java memóriaterület kézi növelését a sebesség fokozására. Neken is 4-5 éves gépen van 2Gb ram -mal. Bűn lassú az X... Idézet: „-Lehet tudni, meddig lesz "sima" mplab?” MPLAB IDE v8.92 (June release) will be last MPLAB 8 version with new devices. Idézet: „-Jól látom, hogy 32 biten dobják a mostani procimagot és cortex-m lesz? Helyes, lesz miből válogatni.” Félreértés. Egy, a fenti bejelentéstől megrendült felhasználó írta, hogy ha megszűnik a használható fejlesztő eszköz, akkor inkább az egész termékfejlesztést a cortex-re viszi át, minthogy az MpLabX + XC programokat használja fel. Idézet: „Nem tudom, pickit2-3-al mennyire lehet in circuit debugolni” Ugyan úgy lehet debuggolni PICKit3 vagy PICKit2 -vel, mint ahogy az ICD2 -vel. A lehetőségek csak nuanszokban és a kezelhető típusok számában térnek el. A pálmát az ICD3 viszi, a második hely a PICKIt3 -é. Idézet: „ahol ne fértem volna el valamely kontrollerben. Ha mégis, ott már a 8 bit és a 40/10 MHz nem elég.” Arról írtam, hogy egy 16F628(A) -ra készült 2 kszó hosszú assembly nyelven készült program, amiből egy rakás van itt a fórumon is, XC8 free módra átírva tíz - tizenkétszeres memóriaigényű lesz, ami nem fér be a 16F1847 16 szó memóriájába sem... Tudom, hogy olcsóbb a 16F1847, mint a 16F628(A), de elfogadhatatlan a free mód teljesítménye és a pro mód ára. A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
Köszi a válaszokat!
Ha jól értem, a pickit3 lényegében jobb, mint az ICD2? A neten kerestem már róla infót, de kielégítő válaszokat nem kaptam. Pl. legalább ugyanolyan gyors-e programozásban, debugolásban, illetve tud-e pl. complex/data breakpoint-okat kezelni (minden típusban)? Asm-c: ez inkább dokinak, illetve azoknak szól, akik csak assembly-vel hajlandóak dolgozni, próbáltam a másik oldalt is megvilágítani, te nyilván látod. Ez az xc free a leírásod alapján nekem olyannak tűnik, mint a hitech-c optimalizálás nélküli verziója, ott láttam ilyen méretű kódnövekedést. Gyanús, hogy azt -esetleg a C18-cal egybegyúrva- fejlesztették tovább. És egyetértek, az ilyen méretű kódnövekedés valóban elfogadhatatlan. Mplab C18-at nem fejlesztik már? Hmm, most nézem, gyakorlatilag nem. Ez így elég gáz, eddig a microchip egyik nagy előnye az elfogadható ingyenes C18 compilere volt. Na jó, felbosszantottam magam, kipróbálom az XC-t, mennyiben más. Idézet: „"Az olcsó ár a szegények vámja!"” hát igen. nekem ebből semmi jövedelmem (hasznom) nem fog származni. a CCS C pedig 1hónapos DEMÓ után vagy bemondja az unalmast vagy 500$ -t (120eFt) csengethetek ki. nyilván ez nekem nem éri meg. az olcsóbb PICkit2-nél maradok és a régi IDE 8-nál, majd kipróbálom a HI-TEC C-t és a MPLAB C-t ha használhatók free módon hosszabb ideig. ha pedig nem fér el a kód veszek 300Ft-al drágább chipet és el van intézve.. Idézet: „az olcsóbb PICkit2-nél maradok” A Vdd állítós fajta legyen. A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
Egy dolgot még hozzátennék: ahogy írtam, nem javaslom a 16-os szériát. A 18-as nagyon sok mindenben egyezik vele, de jóval továbbfejlesztették, és C-re optimalizálták, amennyire csak lehetett. Az utasításkészlet alapja azonos, csak a 18-ban van néhány új (amik jók). Az elérhető példányok általában nagyobb memóriával és elérhető órajellel rendelkeznek, több perifériával, sokszor ugyanazzal a lábkiosztással, kb. egyazon árban. De akármelyiket is választod, remélem a kezdeti nehézségek után élvezni fogod
Sziasztok!
Eddig ICD2/MPLAB8.x-alat próbálkoztam. Most feltettem az MPLAB-X-et , PICKIT 3-mal. A debug menüben nem látom az "animate" funkciót, ez miért hiányzik? Illetve hol tudok változókat, memórákat figyelni, ami régen a WATCH ablakban ment? A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
Hello.
Segítséget kérnék, belefutottam egy olyan projektbe amiben pic is szerepel, amit nem ismerek. Adott egy kapcsolás, megvan a beégetendő progi is, viszont több ic-t találtam ugyan azon a néven, f628 4 vagy 20 as. Tippem az hogy 4/20 a hozzá használható kvarcot határozza meg, nekem a kapcsoláson 20MHz es kvarc van, akkor nekem a 20 as pic kell? Ezt szeretném magamnak tisztázni mielőtt berendelek belőle. üdv Gábor.
Így van, a 20-as működik 4 MHz-el is, viszont a 4-es nem garantált 20 MHz-en !
Kipróbáltam az XC-t. Ez egy hitech fordító, annak minden előnyével és hátrányával. Free módban pl. nincs asm optimalizálás, aminek ez az eredménye:
Erre gondoltam, amikor azt írtam, hogy a hitech asm optimalizáció nélkül egy csomó ugróutasítást hoz létre, illetve ezért van a Hp41C által is írt 4-szer, 10-szer akkora memória és teljesítményigény, ami így valóban használhatatlan kód. Talán egy hitech compiler okosító tud segíteni a problémán. Én meg lehet, hogy követem a megrendült felhasználót, úgyis használok másra Cortex M3-at.
Köszi a linket, de sajnos már láttam és nem segített. Pl. azt írja, hogy csak az ICD3 képes complex breakpointra, de ők nyilván mást értenek rajta, mint én, mert az én fogalmaim szerinti complex br. az ICD2-ben is volt. Ezenkívül nem írják, hogy pl. data br. van-e (Data capture-re no-t ír mindegyiknél, tehát az valami más). Te ilyet még nem próbáltál?
Nincs (sajnos) ICD3 -am, sem ICD2 -m, sem PICKit3 -am. Sőt eddig sikerült a programjaim hibáit a szimulátorral és fejben megtalálni, így nem használtam még a PICKit2 sem nyomkövetésre...
Sziasztok, jó estét!
Egy kis programozásbéli, logikai problémába futottam bele. Van egy analóg bemenet aminek 0-10k-ig változtathatjuk az értékét. (AN10 re bemenő 10k poti feszültsége 0-3.3Vig) Szeretném figyelni ennek az értékét (ReadADC) , úgy, hogy ha nem változik, állandó, azt megjegyezzük, és amikor újra változik az ellenállás értéke, attól függően, hogy az új érték a megjegyzettnél kisebb vagy nagyobb, "megyünk tovább" az ezt követő "IF-es feltétel" szerint. Előtte, utána elvileg nincs gond, de ezt az összehasonlítást nem tudom feldolgozni. Mindennemű segítséget, megjegyzést, ötletet, előre is köszönök! üdv: gergő
Nem tudom, miben programozol, a ReadADC valami magasabb szintű nyelvet jelent számomra! Magas szintű nyelvben nem tudom, mi lehet a problémád, az ismeri a feltételt és a relációs jeleket !?
Assembly-ben kivonod a mért értékből a megjegyzett értéket, ha van carry, akkor a mért nagyobb, ha nincs, akkor a mért kisebb, ha a zero bit bejelez, akkor egyenlőek! Remélem érthető volt ez a "summázás" ?!
Sziasztok!
Hogy tudnék egy olyan ciklust írni amiben mondjuk ez van, de nem kell ötször lemásoljam hanem ő ötször megismétli és utána tovább lép (próbáltam decfsz-el de nem jött ösze)
Pedig azzal ( decfsz ! ) megoldható!
C-ben próbálkozok, eme fontos infó elmaradt...
De megvilágodítottál, kivonás lesz a nyitja, ha negatí "egyik irány" ha pozitiv "másik irány"! Talán jó lesz, köszönöm!! |
Bejelentkezés
Hirdetés |