Fórum témák
» Több friss téma |
Azt értem, hogy low ESR, de mellé kell még egy fólia is 2-10 F-ig. És ide gondoltam az említett példányt, már ha van értelme, nem tudom ez mennyire átlagos, vagy különleges kondi.
Ilyen az elkó, amiről beszéltem.
Az az érdekes, hogy ez 7 µF-os verzió, égen földön nincs hozzá adatlap, csak sejteni lehet, milyen ez. Lefogadom, nem sokan láttatok még ilyesfajtát.
Próbáld ki, és oszd meg a tapasztalatokat!
Biztos, hogy ez elkó? Nekem inkább metálpapírnak tűnik.
Itt egy megoldás arra, hogy a kicsatoló kondi benne legyen a visszacsatoló hurokban, tehát bármilyen gyenge minőségűt oda lehet tenni.
Bocs, elirtam, igen, femezett papir elvileg.
De olvasgattam egyeb forumokat, az fks-t mondtak a legjobbnak.
Tudtok ajánlani valami egyszerű de nagyszerű stabilizálást ehhez a JLH-hoz?
27,5VAC-m van (ez szerintem kicsit sok lesz), a trafóm az 1,8A terhelést bírta 2 órán keresztül, éppen hogy kézmeleg lett, 55VA-os.
Sztereóba messze nem elég, ha arra gondoltad használni az 55VA-t.
Az uA723-t ajánlom. Épp le is rajzoltam duplázva Hiragához. A link a beszélgetés elejére mutat, hogy érthető legyen. Bővebben: Link
nem, oldalanként gondoltam.
Rendben, csak jelezni akartam.
Okés, köszi, viszont én a 27,5VAC-t terhelve értem, ez terheletlenül 29,5VAC. Az nem gond?
Szerinem még belefér a 40V-ba. A p1 potméterrel a kimenő feszt tudom majd beállítani? Pont jól jön, van egy jó pár darab hőskori uA723. Az ellenállásértékek gondolom mások is lehetnek?
A 723 adatlapja segít a méretezésben. Az IC tápot egy zenerrel megfoghatod, tud 40V felett is dolgozni, ez is benne van az adatlapban. Nem valószínű, hogy szükség lesz rá.
Az SC ellenállást a nyugalmi 2,5-szeresére javaslom méretezni. A nyugalmihoz ide írtam tapsztalati képleteket.
Amúgy egy egyszerű zéneres áteresztótranzisztoros (darlington) stabilizátor nem elég erre a feladatra?
Bármi elegendő, még egy feszültségosztóra is kötheted a darlington bázisát, ha csupán a felesleges tápfeszültséget akarod eldisszipálni. A stabilizátort azért ajánlom, mert előtte drasztikusan csökkenthető a pufferkapacitás. Meghibásodás esetén a biztosíték kiolvadásáig korlátozza a maximális áramot. Összességében pénztárcakímélő főleg úgy, hogy csak elő kell venni a fiókból
Esetleg panelterved van hozzá?
JLH-hoz is jöhet egy, ha van. Mondjuk én áttervezésre kérem. SMD-vel próbálom megépíteni, ha lesz elég alkatrész. Tantálum van egy pár méret, meg minimelf.
A stabilizátorhoz készült tervemet - több egyéb hasznossal együtt - sikerült véletlen letörölni. Nem lesz vele gondod, az IC-nek nagyon kezes a lábkiosztása.
A JLH még felület szerelt alkatrészekkel is parányi. A BC301 kollektor-bázis közé utólag pár pF-os kondit kellett tennem, ennek érdemes helyet biztosítani: Bővebben: Link
Ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt: The JLH Class-A Amplifier. Mindjárt az első link: "The Original Article - Wireless World April 1969" egy pdf-et hoz be, a vége felé többféle tápot mutat. Én a 8.a. ábra szerintit csináltam meg. Először 44 V kimenettel, később csak 40 V kimenettel. Nem volt még infra hőmérőm, és nem mertem úgy hagyni, úgy éreztem túl meleg. A 44 V-al 16-17 W-ot tudott, a 40-el kb. 14-et. Ezzel a táppal egyszerűen nincs bekapcsolási koppanás, és kikapcsolás után szól még 20-30 másodpercig. A külső koppanásokat (lámpa lekapcsolás, hűtő kikapcsolás) viszont a torroid trafó miatt ez is érzékeli. Hifiben soha többet torroidot....
Nekem sajnos más bajom van, ha csak egy üres zsinór is van a bemeneten, van valami gerjedésem. Azt így is érezni, hogy csodás hangja van, csak van benne egy állandó zaj. Ha nincs semmi rákötve, tök csendben van. Egyelőre viszont nem keresem, most - remélem átmenetileg - úgy sincs hol hallgatni, egyelőre a hely megteremtésén dolgozom.
Rengeteget kínlódtam vele mire sikerült ugyanezt elhárítani. Bővebben: Link
Bocsánat!
Nem 8.a., hanem 9.a. ábra. Közvetlen egymás alatt vannak a rajzok, elnéztem melyikhez tartozik a szöveg. És még annyit, én csatornánként külön tápot építettem, csak a trafó a közös, de annak is két egyforma szekundere van.
Sziasztok!
Átrajzoltam magamnak az itteni egyik JLH paneltervet, hogy a saját alkatrészeim formájára szabhassam, illetve szerettem volna a két tranzisztort az egyéni ízlésemnek megfelelően elforgatni. Megnéznétek, hogy kb rendben van-e? (ha valakinek van kedve, természetesen) A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2013
Szia! Nincs lay6-om, képi formában nem tudnád bemutatni?
Látom ez volt a donor. A végtranzisztor B és E kijelölése alulnézeti rajzhoz illik: Bővebben: Link
Az eredeti rajzzal is van egy kis vitám. A visszacsatolás kondenzátora a jelföldön kéne legyen. Ott a testet megszakító ellenállás másik oldalán van az a 220µF kondenzátor.
Köszi, javítom
Elvileg az első tranyó (bc556,vagy akármi) is fordítva kell ,, lapolt oldalával befele. Legalábbis nálam ez problémát jelentett.
Akkor valaki meg tudná erősíteni ezeket, vagy feltenni ennek a paneltervnek egy jó verzióját?
Vagy egy kapcsolási rajzot ehhez a paneltervhez és akkor átnézem én magamnak. Köszi!
Csupán a 220uf -os kondi negativ lábát tedd a másik GND pontra és ennyi a tranzisztor kérdés az más mert az attol if függ te személy szerint majdan mit teszel bele és a lábkiosztás hogyan alakul , de ha ügyes vagy a nyákot univezrálisra csinálod és máris ez a gond kilőve / egyéb iránt ez nem is gond /
Csatlakozom. Még nem születet meg az a 3 lyuk, amibe egy tranyó lábait nem tudtam volna polaritáshelyesen bedugni.
Legtöbbször meg is forrasztom aztán, így el se tud esni. Na jó, azért azt tudni kell, mit miért csinál az ember...
Itt indul a beszélgetés, melyből megismered a buktatókat.
Jelöld az alkatrész értékeket, félvezetők típusát, akkor lehet érdemben ellenőrizni a tervet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |