Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   153 / 289
(#) Cavalier válasza cornelflex hozzászólására (») Márc 27, 2013 /
 
Szerintem nem kell túl tudományosan megközelíteni a dolgot.. Kérdés milyen vasmagod van? Pl. EI-66-ra én feltekernék 200(kb. 0,4mm) szekundert, közben gemini parkettalakkal ápolni, vastag szigetelés, 30(0,8mm) primer, vastag szigetelés, még 200 szekunder. A huzal ne menjen ki a sorok végéig, és nem ártana soronként is szigetelni kondipapírral.. Meg rendesen legyen megkenve lakkal. A Gemini azért jó, mert két komponensű, és levegő nélkül is megköt. Plusz szigetelést, és mechanikai szilárdságot is ad. (itt a kisülésnél fizikailag is eléggé mozog a huzal, dörzsölődnek egymáshoz! ) A két szekunder összekötését persze rendesen szigetelve kell csinálni, meg a végein a kivezetéseket is. Ha minden frankó, akkor az egészet egy műanyag dobozba ki lehet önteni gyantával, vagy vákuumimpregnálni. (persze, minden háztartás elengedhetetlen kelléke a vákuumimpregnáló.. ) Összeszerelésnél meg szerintem olyan 0,3-0,5mm légrés kell az E és I közé.. Azért számolj utána, befér-e ennyi huzal így, meg a szigetelések, de szerintem mennie kell.
(#) z3r0 hozzászólása Márc 28, 2013 /
 
Ebbe botlottam a neten: LINK
Kapcsolás
Nagyjából megegyezik az itteni inverteres kapcsolással. A kérdésem annyi lenne, hogy miért kell a D6 1N4148-as dióda az 555-höz, valamint az 1M-ás poti, az inverter körben, a diaknál mi célt szolgál?
(#) hg6dab válasza z3r0 hozzászólására (») Márc 28, 2013 /
 
D6 dióda = polaritásvédelem az elektronikának, rosszul csatlakoztatott akku esetén. D6 kinyit, F1 kiolvad. Az 1M-s potival állítod be azt a feszültségszintet, ahol a tirisztor begyújt. Ezzel tudod bizonyos határok közt változtatni a teljesítményt és a gyujtások ismétlődésének idejét.
(#) z3r0 válasza hg6dab hozzászólására (») Márc 28, 2013 /
 
Köszönöm a választ!
Elnézést kérek, butaságot írtam, a D1-re voltam kíváncsi. Az 555-nél van párhuzamba kötve az R2 ellenállással.
(#) hg6dab válasza z3r0 hozzászólására (») Márc 28, 2013 /
 
A kitöltési tényezőhöz kell. Enélkül 50% körül lenne.
(#) szitibi hozzászólása Márc 29, 2013 /
 
Kérdezném hogy a szikraköznek mikor kell szikráznia?, mikor nincs vezetékre kötve a nagyfesz része vagy mikor már kivan húzva a vezeték azaz üzem közben is, meg hány cenit a szikraköz amit tegyek.
(#) Jax hozzászólása Márc 29, 2013 / 1
 
Sziasztok!
Amit ígértem, betartom! Elkészült a trafó, összeraktam a pásztort!
Az összehasonlítás első lépése ellenállás mérés volt, primer tekercsen ugyan úgy 3-3 ohm, de a szekunderen, a régi trafón 3,2Kohm, míg az enyémen 28Ohm ellenállás van. Az általam tekert trafó cséve teste, 2,3*2*2,4mm-es, erre ment 660 menet 0,25-ös huzalból és 20 menet a 1mm-es keresztmetszetűből. A második teszt már a működés volt, sikerült úgy tekernem véletlenül, hogy lett egy belső szikra köze a trafónak, ami a testre húz a sec tekercs végéről. Ereje, kb 2-3× akkora lett. Csak áthúzással próbálkoztam, de olyat rávágott a kezemre, mint Pap Laci. A szikra, már vörös volt az ujjamnál, úgy 10 percig égett az ujjam, azon a tűhegynyi ponton. Meglátjuk a birkák mennyire viselik a témát.
A trafót úgy szerkesztettem meg, hogy vízálló legyen. A sorok között, más egyéb híjján fénymásolópapírral és szigetelőszalaggal szigeteltem. Ezt áztattam víz és UV álló csónak lakkba 2 napig majd 3-ig szárítottam a hideg miatt.

Röviden tömören, sokkal erősebb lett, köszönöm a segítséget!
(#) frob válasza szitibi hozzászólására (») Ápr 2, 2013 / 1
 
Attól függ a szikraköz(ök) mérete hogy mekkora szikra van a két polus között ha csak a csatlakozókat közelíted, szabvány szerint 6kV a max ami kimehet , na most az ügye ~6mm szikra a végeken, ennek függvényében a többit belső szikraközökkel kell lenyeletni , és így lesz olyan szikraköz, ami sorban lesz a karámmal, tehát az állandóan szikrázni fog és lesz egy másik ami párhuzamosan van a karámmal, ami jó esetben csak akkor ha közelbe villám csap be, ha a kerítésbe akkor persze mindegy
Szóval a soros szikraközzel állítod be a kimenő max feszt, a párhuzamossal meg garantáltan lekorlátozod, tehát míg a párhuzamos 6-7mm addig a sorost be kell állítanod, hogy a párhuzamoson megjelenjen a szikra, miután rárakod a kerítést úgy is levezeti, tehát utána ott elvileg sosem lesz.
A 6kV persze nem csak a szabvány miatt kell, hanem a 10-20-30kV os kimenő a szigetelőket is hamar tönkre vágja, vagy lehet hogy már az első szigetelőnél lehúz a földre és akkor meg lőttek az "ultraerős " villpásztornak , mert hiába tud 20KV ot ha az első szigetelőnél már áthúz a föld fele, nem beszélve arról ha párás a levegő még inkább, és ha már egyszer áthúzott akkor ott egyre gyakrabban fog
(#) szitibi válasza frob hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
köszi a segitséget!!!
(#) z3r0 válasza frob hozzászólására (») Ápr 4, 2013 /
 
Ez nekem most így nem teljesen kerek, de lehet én értelmezem rosszul ami írsz.
Ezt én úgy gondolom, hogy a kerítéssel párhuzamosan kötött szikraköz folyamatosan szikrázik mikor a kerítésnél nincs testelés. Ez korlátoz mondjuk 10mm szikraközzel 10kV-ot, ezzel védi az elektronikát. Aztán a soros szikraköz pedig csak akkor dolgozik, ha a kerítésnél a jószág testeli a vezetéket. Ez korlátozza véglegesen a kimenő feszültséget pl 6mm köz 6kV, ez pedig az állatot és a kerítést védi. Persze bekötésnél előbb van a párhuzamos kötés, majd utána a soros. Rosszul gondolom?
A kérdésem még annyi lenne, hogy érdemes e bekötni a soros szikraközt is, vagy elegendő a párhuzamos ami mindenképpen kell?
A gyári szigetelők ha jól tudom akkor 20-25kV-ra vannak méretezve szakszerű szerelés mellett. Ott nem szabad, hogy áthúzzon az oszlop felé. A szomszéd tehenészet nagy horizont pásztora 12-13kV-ot présel ki magából, és nem húz át sehol. 2mm-es horganyzott acéldrót és sima ring szigetelők vannak, 50 ha-t húztak körbe vele. Tapasztalatom szerint pl a gyapjas birkát 10kV alatt meg sem tudja állítani. De még a 10kV-os pásztor mellett is néha átbujkáltak a birkáim alatta, főleg ha kicsit szárazabb volt az idő. Pedig az egy gyári gallagher pásztor volt.

Másik ötletem is támadt, mivel az előző, fent említett pásztor valakinek megtetszett és akkustól együtt elvitte (bőr hűljön a fejére) a következő dolgot találtam ki: Készítek egy horganyzott lemez dobozt amibe belefér a pásztor és az akku is. A dobozt természetesen figyelmeztető matricázás mellett szintén rákapcsolnám a kerítésrendszerre. Sajnos még nem sikerült kitalálnom, hogy milyen módon lehetne felrögzíteni az oszlopra ami megfelelően stabil kötést és szigetelést ad. A rögzítésnek el kell bírnia az 55Ah akksit is. A doboz zárását is megoldom, valami hasonló zárra gondoltam mint a kandelábereken szokott lenni, egy háromszög profilú műanyag kulccsal lehetne is nyitni-zárni.
Mi a véleményetek róla?
(#) z3r0 hozzászólása Ápr 4, 2013 /
 
Azért a régi öregek sem voltak buták, megoldották a problémát.
Nézzétek meg a videót: Régi gallagher villanypásztor
(#) frob válasza z3r0 hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Hát tényleg nem, csodaszép egy szerkezet!
(#) frob válasza z3r0 hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Tehát kezdjük ott hogy a szabvány 6.5kV feszt és 5J energiát enged meg maximum mind ezt 0.1s ig.
Hogy a gyári szigetelők 20-25kV ra vannak méretezve, gondolom nem véletlen, így tuti kibírják azt a max 6.5kV ot. Sajnos szabványokat böngészve amit felleltem a neten, nem találkoztam olyan írással ami megengedné a nagyobb kimenő feszültséget és teljesítményt, pedig az általad említett gyártónak is vannak igen izmos darabjai is, ha valaki tud ilyenről kérem ossza meg, érdekelne mint olvasmány.

Az első szikraköz ha jól van méretezve a pásztor csak 1-2mm es tipikusan zárlatvédelmet van hivatott ellátni, mert ha csak simán összezárod a kimenetet, akkor a kapcsoló elem tönkremehet a nagy áramok miatt, az ezután lévő párhuzamos szikraköz pedig a kimenő feszt hivatott elsősorban korlátozni, ha nagyobb mint a megengedett levezeti föld fele, ezért a közelben csapkodó villámok ellen is jó, persze akkor nem ha közvetlen a drótba csapott...
Ha viszont olyan nagy a kimenő fesz, hogy mondjuk 10-20mm is átüt azt ha teljesen a párhuzamos szikraközzel korlátozod be akkor a karámba nem fog jutni semmi sem...
ezért kell pl 10mm es szikraköz sorosan, meg a párhuzamost jól beállítani, és mivel a kerítés főleg kapacitív minimálisan ha jók a szigetelők ohmikus , kutya kötelessége lesz szikráznia a soros szikraköznek, hiszen fel kell tölteni a kerítést, mint a kondenzátort amikor rárakod az elemre...

Gyapjas birka ( bár sosem volt vele dolgom) egy igen érdekes móka lehet, én úgy gondolom hogy az erős vezető és oszlopok nagy segítség, mert amikor próbál átmenni közötte akkor sokkal közelebb nyomódik a bőréhez ...

Az ötleted preferálom, hulljon a férgese , na jó baja nem lesz neki, de legalább megnehezíted a dolgát.
(#) ötfelezős válasza z3r0 hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /
 
Ha irányadónak tekintjük az emberek ellen épített csattogós kerítésekre vonatkozó elveket, azokban egy másfél méter magas akadály (kerítés, fal, akármi) van - kell lennie - a csattogós előtt. A távolságuk egymástól is meg van határozva. Kisebb, mint 20 cm, vagy nagyobb, mint egy méter (bele ne akadjon a kettő közé, állandó áramütésekkel). Figyelmeztető táblák belülről is.
Másik gondolat, hogy ha az áramütéstől megijed, oszt leesik, vagy nekiugrik valaminek, annak a felelőssége is a tiéd. Azaz, le van írva, hogy ilyen helyzet nem teremthető.
(MSZ EN 60335-2-76:2005)
(#) Antennaman válasza Jax hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /
 
Akkor a kísérlet sikerült! Csak a trafó beül húz át mint várható is volt, mert itt a nagyfeszültségű trafónál ha nem is minden menetnél de legalább soronként nagyon jó szigetelő anyaggal kell szigetelni. Pl. a nagyfeszültségű olaj kondenzátorokban jó szigetelő papír található az Alu. fólia között. Amikor a trafót helyettesítettem egy ma is kapható Német gyújtó trafóval még az is át húzott belül. Azóta persze rá jöttem utána olvasgatva, hogy nem az igazi a maga 10-15 ezer Voltjával sőt"kókány" megoldás de legtöbb kísérletező társunknak csak ez akad a ház körül. Sajnos a minőségi gyáriakat nem tudjuk megnézni mivel be vannak öntve műgyantával. Jó kísérletezést!
(#) kaqkk válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /
 
Ha a kimeneten nincs szikraköz-vagy túl nagy akkor a trafó üt át . Van szikraköz a kimeneten??
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2013
(#) digifoto hozzászólása Ápr 6, 2013 /
 
Egy régebben közölt pásztor alapján építettem meg egy áramkört. Az áramkör egy 555- ös ic vel működik, két potméterrel lehet állítani az impulzus hosszát. a kimeneten levő nagy teljesítményű
tranzisztor kapcsolódik egy gépkocsi gyújtó trafóra. hogy hálózatról is működjön, egy 12 voltos 50 wattos izzóhoz való szabályzó váltófeszültségét egyenirányítva, 15 volt egyenfeszültség állt elő.
Mivel az 555-ös ic csak 12 voltot visel el, az ic-re menő ágba betettem egy 12 voltos stabilizátort.
A nagy teljesítményű tranzisztorra közvetlenül 15 volt egyenáram került.
A pásztor kipróbálása még nem történt meg, az a kérdésem, hol lehet beszerezni a villanypásztor
szabvány vezetékét, illetve mennyibe kerül métere?
(#) deak francis hozzászólása Ápr 6, 2013 /
 
Helo.A szikraközzel kapcsolatosan kérdeznék.Tehát megcsináltam egy pásztort tirisztorosat egy f-f tv trafoval és egy 2oM kondival.Rátettem a mérőkét oszt minden glimm villan.A szikraközt(párhuzamos) 4mm állitottam igy is villant mind az ősszes glimm.(ritkán át-át ugrott a villam)Ha levettem a mérőkét ,akkor egyfolytában pattogott a villám a szikraközön.Ez jo igy vagy sem?
(#) digifoto hozzászólása Ápr 6, 2013 /
 
köbzolinak. Köszönöm a gyors választ, megpróbálom beszerezni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2013
(#) Antennaman válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Nem volt szikraköz. De a kis gyújtó trafó helyett egy böhöm nagy Orosz báldogautó talán UAZ gyújtót hoztak és azzal már rendesen ment a szalagos lókarám pásztora. Volt a kezemben azóta gyári készülék is,ami sokkal nagyobb energiával ütött (kipróbáltam ). A gyári nagyfesz. trafó az igazi.
(#) Jax válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /
 
Köszönöm! Remélem több alkalmam nem lesz tekercselésre, mert sikerült rájönnöm, hogy nem az stílusom. Bevált, működik, jó, csak a biztonságossága még kérdőjel számomra. Nem bízok meg semmiben, amíg be nem bizonyosodik, hogy állja a helyét akár -40, akár +80°c-ban is.
Kaqkk, nem tudom ez a kérdés nekem szólt-e, de válaszolok rá én is.
Van párhuzamos szikraköz, de a trafóban üt át sajnos a legutolsó sec menetről a testre.
(#) z3r0 válasza frob hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Bizony, vannak nagyobbak. Láttam már erdészetnél a pilisben Gallagher MX7500-as ketyerét működni. Makkvetést őriztek vele. Na az éppen nem 5J energiát ad ki magából, viszont a max kimenő fesz az 9kV ha jól tudom.
Ezek ugyan úgy forgalomban vannak, de az összes nagyobb gyártó kínál 40-50J-os herkentyűket.
(#) z3r0 válasza ötfelezős hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
*
Ezért kezdtem saját kivitelezésű villanypásztor építésbe, ez a gyárihoz képest töredék áron van nem sajnálom annyira kirakni. Itt nem az elektronikáért kár, hanem az akkuért ami kint van mellette.[/off]

A doboz készen van, a rögzítését damaitból akarom kiesztergálni. Remélem elég jól fog szigetelni.
Van rá matrica is, hogy feszültség alatt van (a bámészkodók által hozzáférhető helyeken a vezetékek is pár méterenként fel vannak táblázva, hogy a villanypásztor ráz). Innentől ha hozzányúl legalább megtanulja, hogy legközelebb azt fogdossa amivel egy idős és kölyök korában a homokozóban játszott...
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2013
(#) z3r0 hozzászólása Ápr 8, 2013 /
 
Annyi kérdésem lenne még, hogy ki hogyan rögzíti stabil megoldással a gyújtótrafóba a nagyfeszültségű vezetéket? Kétfajta trafóm van az egyik az orosz Lada/UAZ/Volga ami sarus, a másik pedig cseh, ez csavaros.
A ruszkit próbáltam, hogy a rá való gyújtáskábelt használom fel, de ezek már valamilyen szilikonos vackok, nincs bennük réz amit oda tudnék forrasztani a kimenő csatlakozóhoz.
Forrasztani pedig egyiket sem tudom, mert a pákával nem férek be a szigetelő miatt.
(#) deak francis válasza deak francis hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /
 
Szia.Megkérnék bárkit hogy segitsen a szikraközzel kapcsolatosan.Az előző oldal alján van a leirás.Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2013
(#) kadarist válasza deak francis hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /
 
Szia!
Igen, ez jó így, mert terhelés (karám) rákötése nélkül a szikraköz fogja meg a túlfeszültséget.
(#) deak francis válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /
 
Köszi szépen a gyors választ.
(#) vargalaszlo0405 hozzászólása Ápr 15, 2013 /
 
Üdv!
Szeretnék kérni egy kis segítséget. Korábban már kérdeztem itt a fórumon, hogy milyen kapcsolás lenne alkalmas nagyobb terület "lefedésére". Időközben megoldódott a drasztikus (30-40km) kerítés hossz kérdése: szakaszokra, ill. kisebb részekre lesz szedve max 3-4 km hossz gyári kábellel több pásztorral. Ehhez szeretnék konkrét kapcsolást ill. esetleg nyáktervet kérni, ha tudnátok valami megbízható bevált eszközt javasolni. Keresgéltem a korábbi oldalakon, de bevallom nem vagyok elég gyakorlott ahhoz, hogy eldöntsem, ilyen paraméterek mellett melyik lenne a célravezető. Addig jutottam (amit korábban javasoltatok), hogy inverteres megoldásban kellene gondolkoznom. Most építem a tekercselő gépem így ha érdemes szerintetek, tudok trafót is tekerni hozzá. Előre is köszönöm a segítséget!
(#) deak francis válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /
 
Szia.Én épitettem 3 fajtát.Az első kettő darab 555 al volt és autogyujto trafoval.Gyengének bizonyult.A második tirisztoros volt és egy ff tv trafoval.Ez már elfogadhato volt.A harmadik csak tirisztoros és tekert trafoval van ,na ebben látszik a putyera csattan mint a bubánat.Ugyhogy neked a tekert trafosat ajánlom.Üdv. Deák Ferencz.
(#) fnszunyo hozzászólása Ápr 16, 2013 /
 
Sziasztok!
Megépítettem a következő kapcsolást: villanypásztor 1
A problémám a következő:
-kondi, aminek a feszültségét a FET rásüti a gyújtótrafóra, az nincs,
-a másodpercenkénti időköz beállítása ezekkel az alkatrészekkel, lehetetlen, olyan gyorsak az impulzusok, hogy csak na,
-szikra létrejön, szintén azzal a sebességgel, amit az előbb említettem, ráadásul vékony és csak kb 5 mm hosszú.
Létezik, hogy ez a kapcsolás így ahogy van, jó? Mert akkor valaki magyarázza meg nekem, hogy mi miért jó benne. Előre is köszönöm!
Következő: »»   153 / 289
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem