Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztő trafó
Üvegszálas bakelitlemez, ha gyöngébb is elég akkor a félresikerült nyákokból + egy kis ragasztó.
Most az utolsó simításokat végzem a "mágneses erősítő" hegesztőmön, és behegesztettem pár felfogató fület a tartalék gyári hegesztőmmel, és először azt hittem, hogy valami szúrja a kezem, de hamar rájöttem, hogy az áram csipked. Jó átvizesedett talpú cipőbe álltam a nedves (száraz, csak magas víztartalmú, leteszek egy vödröt és két nap után vizes alatta) aljzatbetonon. A gyári hegesztőnek volt a testje rárakva az új hegesztőnek a vázára. Elő a fázisceruzát, ráteszem, világít. Itt már egy kicsit félve tapogattam kézzel, de előkaptam a multimétert, földeletlen konnektorba kikeresem a fázist, ráteszem a multimétert a nullára, meg az új hegesztő házára, és 230V-ot mérek. Fogok egy 60W-os izzót, bekötöm a multiméter helyére, nem gyullad ki, ha húzogatom a kábelét, nagyon kicsit szikrázik. Visszakötöm a multimétert, csak árammérő állásba, semmi áramot nem mérek. Létezne, hogy ekkora a parazita kapacitás a primer és a szekunder között? Vagy átütne a tekercs? A szekunder egy része a primer felé van tekerve, másik 2/3-a mellé, a szokásos elrendezésbe. Majd megnézem a multiméterben a biztosíték ép-e.
Mérj szigetelési ellenállást a trafón. A nedves cipő még 'meleg padlón' is rázós lehet. Amúgy létezhet ekkora kapacitív fesz.. Használj földelést! A próbalámpában 15W-os (nem 60) égő van, nem véletlenül.
Megmérem majd. Közbe itt van pár kép, hogy hogy haladok.
A hegesztő transzformátor vasát a házat (dobozt) védőföldelni kell. A testett nem szabad védőföldelni. Nem igazán értettem amit irtál.
Nem takarékoskodtál az anyaggal. Hány kiló lesz ha kész lesz? A vassal vigyázz, mert a trafó szórt mágneses tere feszültséget indukál a zárt menetként (összehegesztett "O") jelenlevő vasban. Ez viszont növeli az üresjárási áramot, és rontja a hatásfokot.Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy a trafót bekapcsolod, és hagyod járni 10-15 percig terhelés nélkül. Majd megtapogatod a váz vas alkatrészeit. Ahol langyos vagy meleg, ott dolgozik a szórt mágneses tér. Majd elhúzol vele két szál pálcát megszakítás nélkül, és újból leellenőrzöd. Ha a váz sehol nem meleg, akkor jól dolgoztál. Ha melegszik,akkor viszont vágni kell, és szigetelőanyaggal merevíteni a vágást,-vagy a dobozt áttervezni.
![]()
Elmondom egyszerűbben: a testcsipesz ráz.
mpisti: A vasmag 13 kiló volt, ha jól emlékszem. Azóta nem mértem, szerintem 20-25 között kell legyen, de már határozottan kellemetlen cipelni ![]()
Ha a testcsipesz ráz, az baj. De csak akkor baj, ha a munkakábel közben szigetelt anyagon pihent. Magyarán: ha a szekunder egyik vége sincs kapcsolatban valami módon a talajjal, és mégis ráz bármelyik vége, az arra enged következtetni,hogy a primer és a szekunder között valahol a szigetelés igen gyenge minőségű. Ezért (is) célszerű minden berendezést, amelyiknek villamosan vezető részével bárki kapcsolatba kerülhet, alávetni szigetelésvizsgálatnak. Ezt én 1000V-al szoktam vizsgálni, egy XS típusú szigetelésvizsgáló segítségével. De pl. a plazmavágókat javítás után 2500V-al küldöm, a nagyfesz gyújtókat meg 10kV-al.
Hello! Feltöltök, pár képet egy barátom álltal készített egyenáramú heggesztőről LC szűrővel véleményeteket szeretném megkérdezni róla egyébként érettségi munka
Sziasztok!
Biztosan buta, és hozzá nem értő a kérdés, de jóval tapasztaltabbak vagyok hegesztés témában, mint én, ezért bátorkodom: Van nekem egy toroid trafóm, más célra készült, de oda mint kiderült túl nagy.. Annyit tudok róla, hogy 1400VA-s terhelhetőségű, jelen pillanatban a szekundere 14VAC-t ad le. Biztosan át kell tekernem a szekunderét, de arra keresem a választ, hogy pusztán hobbi célra érdemes-e vesződni vele, és ha igen, milyen kimeneti érték(ek)-re kellene tekercselnem? Valamint érdekelne még a szekunder huzal vastagsága is.... Nagyon köszönöm! Horváth Tamás
Mint mindig,a kérdés az,hogy MMA trafót,vagy Co hegesztőt akarsz -e készíteni?
Szia!
Nincs egyértelmű elhatározás egyik mellett sem. Az MMA nyilván egyszerűbb felépítésű, viszont nem tudok vele szépen hegeszteni. A CO-s mechanikailag bonyolultabb, viszont az jobban fekszik... Egyelőre MMA mellett maradnék, de beleásom magam a testvértopik CO-s részébe.. Köszi!T. A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
A toroidból biztosan lehet CO trafót készíteni, de én megpróbálkoznék bevonatelektródás hegesztőt is csinálni belőle.
Szasztok!
Van 4 darab U alaku ferrit vasmagom.3C6 van rá írva.Keresztmetszete egynek 9 négyzetcenti,ablak méret 45/30 mm.Abban szeretnék segítséget kérni,hogy használhato e valamire,föleg hegesztö berendezéseknél.
Sima trafohoz akkor nem használhato?Gondoltam a négyet összefogva talán lehetne rá tekerni egy kisebb hegesztőt,max 2,5 ös pálcához.
Mivel ferrit, nem használható 50Hz-en (25-80kHz között inkább). Tehettél volna fel róla képet, ferritben a 9cm2-es keresztmetszet elég komolynak tűnik, élőben nem láttam még akkorát.
Teszekmajd később,most nem vagyok olyan gép mellett.Akkor ez kilőve.
Ő az,van belőle 5 darab,és egy törött.Enyészetből mentettem,lehet semmire sem lesz jo.Mérete ujra mértem 50/35 mm az ablaknak.Keresztmetszet 90 négyzet mm.
Tedd be a képet az inverteres hegesztős topikba, biztos lesz olyan akinek kelleni fog. Két komplett trafót lehet csinálni belőle, a fél meg jó fojtónak.
A törött is kiválóan megfelel fojtónak, csak meg kell ragasztani(már ha nem ripityom). El ne dobd.A végén 1 db. 0 lemaradt, de értjük.
Most feltennék egy nagyon kezdő kérdést.Mi lenne,ha megtekerném ugy mint egy hegesztő trafot,mit tapasztalnék?Szigoruan csak elméleti kérdés.Tényleg lemaradt egy nulla az előző hozzászolásban.
Mint 'Gee Lee' kolléga megírta: nem alkalmas 50Hz-re(alacsony frekvenciára). Csinálj inverterest, azt egész nap, akár a válladra akasztva is használhatod. Vagy adok érte akár 15-20kg trafólemezt hagyományos hegesztőhöz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2013
Azt én is tudnék adni akár 50kg-ot is, csak kár lenne szétbontani őket trafó állapotukból.
![]()
Az enyém bontva, csak bestócolva a szekrény aljába, szintén min. 50kg. És vannak hozzá kész csévék 2mm-es textilbakelitből, olyan 150-200A-oshoz!
![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2013
Sziasztok segítséget szeretnék kérni tőletek van egy Einhell hegesztő trafom még az eredeti munka kábelek vannak rajta és most szeretném kicserélni hosszabbra csak egy problémám van a tekercs és a vezeték fixen össze van préselve ezt ha leszedem akkor utána nem tudom hogy lehet össze rakni az új kábelt és a tekercset tudnátok ajánlani valami megoldást. Előre is köszönöm a válaszokat.
![]()
Elmész egy villamossági szaküzletbe és veszel 2 db SK63 vagy SK100 típusú sorkapcsot, és azzal összerakod. Vagy megkérsz egy villanyszerelőt,hogy egy alkalmas kötőelemmel kösse össze a tekercset a kábellel.
Nem probálkozom vele,megértettem.3c6 jelölés van rajtuk,gondolom valami minőséget jelent.Invertereshez még kevés vagyok,most is azt olvasom.Nem lenne ez tul nagy hozzá?Sima trafot már tekertem,innen véve a tudást működik is mai napig,csak tul nagy.Szeretnék egy kicsi válra akaszthatot néhány 2,5 ös pálcához.ezért gondoltam erre.CO t is innen olvasva alakítottam át,az is jo.Van egy 24 négyzetcentis kis kétoszlopos trafom,gyárilag 400 volt 40 vagy 50 voltos kivezetése van.Ma kiprobáltam 230 rol,ívet felvette,de nagyon melegedett,vékony drotok vannak benne,valszeg ezt tekerem majd át,teszek rá ventillátort is.Tábláján 1 KVA van.Ez jo lenne hozzá?Ablak méret 30/100 mm.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |