Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » CPLD, FPGA - Miértek, hogyanok
Hali!
Az eszközt(CPLD) már Te raktad fel ? Mert csak kábel és eszköz felismerés után rakja fel. Ha már a jtag lábakat szkópoltad, akkor megnézhetted volna az adaptered kapuin a bemeneteken, ami az LPT-ről jön, hogy ott van e jel. Tápja van a kapuknak(a jtagról)? Bekötés jó(JTAG, LPT, IC) ? Régen vackolni kellett az LPT-s kábelekkel, de a mostani 13-14 verzók már biztosan felismerik, még a PCI-os soros portokat is, amiknek az IO cime fent van az "egekbe". Szerintem a kábeled a hunyó. Mennie kellene neki. Hacsak, nem rossz az LPT port vagy a CPLD. Üdv. Zoli
Szia !
Az eszköz képet, a JTAG 2 lábával, akkor dobja be, amikor a .jed file-t bekattintom. (ha jól emlékszem) A kütyüt lecsekkolom. Mivel színes kanócok jönnek az LPT csati felől, kevés a valószínűsége, hogy elkötöttem, de az ördög nem alszik. Még a tesztek előtt tápot, táp visszajelzést, szinteket, JTAG felé ohmosan, JTAG - Xilinx lábakat, lecsekkoltam. Ami kimaradt: printer port felől még a hc125-öt, szintekkel kipróbálom. Az LPT portot valahogy letesztelem. Remélem nem az XP fogja valahogy.(biosbol mind a 4 féle beállítást kipróbáltam !) Üdv.: Sanyi
Azért nem ártana, ha az iMPACT consol ablakot felraknád ide, mert abból is kiderülhet elég sok minden.
Itt az enyém. A kijelölésnél találja meg a PCI-os IO bővítőm soros portját. Üdv. Zoli Idézet: „még a PCI-os soros portokat is,” Ez LPT akart lenni . Üdv. Zoli
Szia Zoli !
A console jó ötlet volt. (Elsőre USB programozót keres.) Leküzdöttem. Mi lehet ez az ID probléma szerinted ? Az eszköz XC95144XL és a projectben is ! Üdv.: Sanyi
Szia Sanyi!
Szerintem HW, vagy a JTAG, vagy nem jó a CPLD. Statikusnak látszanak az adatbitek. Vagy az órajel nem megy, vagy az adatbit állandó szinten van, ha jó a CPLD. Szkópolni kellene. Vagy ha biztosra akar menni az ember, egy gyári LPT kábel. Esetleg csak kölcsön az induláshoz. Bekötés, lábak, táp jó ? Bár, ezt mintha kérdeztem volna már. Üdv. Zoli
Szia Zoli !
Hány MHz a minimum, ami jó neki ? Tiédet mennyivel küldted ? Megszkópolom a Xilinx lábon, hátha nem ér oda. Mindhárom GCK-ra be kell jutnia ? (30, 32, 38 láb) Lecsekkoltam előzőleg a kábelt + Hc125-öt. O.K. Az előző levelemben, a csatolt képen látszik is, hogy rendben találta. A drivert is meglelte. "Cable connection established." Szkópon látszott, hogy éppen csak rászagol néhány impulzussal. Üdv.: Sanyi Idézet: „Hány MHz a minimum, ami jó neki ?” Nincs minimum sebesség, én már programoztam 50k-val is, nyilván úgy lassabb. Az illesztőddel elérhető max. sebességet pedig valószínűleg tudja kezelni a chip, az LPT port lesz a legszűkebb keresztmetszet. Idézet: „Megszkópolom a Xilinx lábon, hátha nem ér oda. Mindhárom GCK-ra be kell jutnia ? (30, 32, 38 láb)” Egyikre sem kell szerintem bejutnia. TMS, TCK, TDI, TDO - ezeket a lábakat kell nézni. Ebből is a TCK-n látni kell az órajelet, a TMS-en meg az alacsony szintet.
Lehet egyszerű kontakt hiba a csatlakozónál. Gondolom az órajelet kiiktattad, mert ki kell?
Sziasztok! Egy feladathoz (vonalCCD meghajtása) Digilent Nexys2 panelt használok. Egy nagy problémám van vele, a kijövő jelek jelalakja borzasztó csúnya. Fel- és lefutásnál hatalmas (akár ~1V) túllövések vannak, nem is hasonlít négyszögjelre (néhány MHz-es jelekről van szó). Próbálkoztam a drive strength állítgatásával, soros ellenállással (22R, 100R, 220R), szinte semmi javulás. Nem vagyok villamosmérnök, ezért itt megakadtam. Tudna valaki segíteni ? Kerestem cikkeket, leírásokat a témában (impedanciaillesztés, dig. jelek integritása, stb.) de egyelőre nem lettem okosabb. A hiba egyébként ugyanez volt korábban egy Sparkfun Spartan3E panellel is, ott betudtam az egyszerű panelnak, de ez a digilentes kicsit komolyabb.
Probald lezarni ellenallassal, csak vigyazz ne lepd at az aramhatart ! (i=u/r )
Soros 30-100 Ohm is jó lehet, így nem léped át az áramkorlátot. Ha a jel egyirányú, akkor a nyelő-nél legyen az ellenállás, hozzá közel.
Bocs, közben látom, hogy soros ellenállással próbálkoztál, hova tetted az ellenállást ? A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2013
Hali!
IO Slew-Rate ? Slow vagy Fast. Én madzagolásnál(vagyis, ha tudom hogy nincs illesztve) slow beállítást használok. A fast-ot csak nagyon jól méretezett tápvonalnál érdemes használni. Mit látsz a kimeneten(szkóppal), ha nincs rajta semmi ? Üdv. Zoli
Soros terminálás esetén az adóhoz kell minél közelebb tenni az ellenállást, nem pedig a vevőhöz.
Bizony, hiszen az ellenállás feladata az, hogy a vezeték és a meghajtott bemenet kapacitását ne nagy árammal töltse a kimeneti meghajtó. A vezeték kapacitása egyenletesen eloszlik az egész hosszán (és jellemzően a vezeték jelenti a nagyobb kapacitást, nem a meghajtott bemenet), így az ellenállás nem érné el a célját, ha nem a kimeneti meghajtóhoz közel kerülne.
A nyelőhöz raktam az ellenállást, ami most egy TI TXB0108 ami a szintillesztést végzi (3.3-5V). A vezetékezés ugyan nem szép, de már a nexys2 panel FX2 csatijánál is csúnya a jel, ha terminálom akkor is.
Szerintem a kétirányú aktív szintillesztő a probléma, az ugyanis "visszadolgozik" a bemenetként használt oldalára is, hiszen kétirányú. Feltétlenül ilyen kell oda?
Nem feltétlenül, csak olyan praktikusnak tűnt, főleg hogy lesz néhány kétirányú jel is. Egyirányú jelre mit érdemes használni 3.3->5V irányba ? (Visszafelé gondolom egy feszosztó és kész)
Mindkét irányba meghajtót használnék.
3.3V->5V: 74AHCT sorozat, 5V-ról táplálva 5V->3.3V: 74AHC vagy LVC sorozat, 3.3V-ról táplálva Kétirányú, irányváltó jellel rendelkező helyre lehet sorbakötni a kettőt (3.3V - 74LVC/AHC245 - 74AHCT245 - 5V). Ha nincs jel, hogy ki a kimenet és ki a bemenet, akkor persze nem sok más megoldás marad.
Miután mindent végigméregettem termináltam, lehúztam, mindenkipróbáltam (már jelgenerátorral teszteltem hogy hol romlik el a jel) arra jutottam, hogy tényleg a szintillesztő a hunyó. A következő lépés az egyirányú szintillesztők lesznek (74AHCT), de addig is, van valami módszer amivel a "visszadolgozást" ki lehet küszöbölni, vagy legalább mérsékelni ?
Nagyobb soros ellenállás. Nézni kéne közben szkóppal, hogy hogyan változik a jel.
22, 100 és 220 ohm-mal próbáltam (a 3.3V-os oldalon), nincs látható javulás. Nagyobbnak van értelme ?
Egy olyan ötletet találtam, hogy az alacsony oldali jeleket húzzam fel 100k-val Vcc-re. Holnap kipróbálom. A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2013
Az alacsonyoldali jelek felhúzásának nyitott-kollektoros esetben volna értelme (és jóval kisebb ellenállással). De nyugodtan kipróbálhatod.
Próbáld ki nagyobb ellenállásokkal, hogy mit látsz. Előbb-utóbb el kell "kenődnie" a jelalaknak, nyilván egy ponton használhatatlanná válik a jelátvitelre, de érdemes lenne megnézni, hogy mikor következik ez be. Idézet: A labon levo bemeneti kapacitasbol es R-bol szamolhato, hogy hol kezdi csillapitani az alapfrekvenciat. Harmonikusuk csillapitasanal csak szinuszosodni fog a jel. „de érdemes lenne megnézni, hogy mikor következik ez be.” A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2013
Szia!
Miért nem a Digilentes Jtag3-at építed meg? Itt a rajza a ref. manuálban:Bővebben: Link 62. oldal. Ez biztos jól fog működni. Üdv. Zoli A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2013
Nem igazán értem, hogy ez miért lenne jobb mint a Nexys2.
Bocsánat, elnéztem a témát. A Sanyi JTAG problémájával kevertem.
Üdv. Zoli |
Bejelentkezés
Hirdetés |