Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Schenk ASG Rapid 11 kerékkiegyensúlyozó kijelző probléma
Témaindító: bortnyakn, idő: Márc 28, 2013
Témakörök:
Tisztelt olvasók, hozzáértők!
A mellékelt képeken látható kerékkiegyensúlyozó gép panelján a helymeghatározó kijelző egyike nem működik (1-nem működik, 2-működő, 3-cserélt IC tranzisztorokkal helyettesítve-egy szerelő szerint az lett volna a rossz, de nem). Van a panel megtáplálásához kapcsolási vázrajz, melyen megtalálható, hogy melyik érintkezési/kapcsolódási ponton, milyen feszültségeket kap a képen látható panel (mellékletben). A láttak alapján van-e valakinek valami ötlete a probléma megoldására? Egy illusztráció itt található. A képen megjelöltük a jelenségeket. Mindenféle ötletet ami a megoldást elősegíti azt nagyon megköszönöm. Ha valaki esetleg úgy érzi meg tudja javítani elküldöm postán, természetesen a saját költségemen és a javítást kifizetem. Várom válaszaitokat, köszönettel, Bortnyák Nándor * A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2013
Hello!
Látom nem válaszol senki. A panelhez egy kapcsolási rajz nem ártana, sokat lendíthetne. De félő, hogy az nincs. Javítani a jeladók nélkül csak "ráolvasással" lehet. Vagy is ha az áramkörben belső fizikai gond van és azért nem jelez a kijelző (vagy mit nem csinál) akkor megjavítható. De ha azért nem jelez, mert felfedezi, hogy a jeladó nem jó értéket ad (vagy valami ilyesmi) akkor az gond,mert gondolom az egész berendezést nem gondoltad postázni. A másik, hogy érteni kellene hozzá, hogy hogyan mér mire mit tesz az áramkör. A szervizesnél (aki gondolom már látott ilyent) csak akkor leszünk "erősebek" ha Ő áramkör szinten gyengébb nálunk.. üdv!
Köszönöm a hozzászólásod. Megmértem a jeladóból kijövő feszültségeket. Két kapcson jön ki egyforma feszültség, tehát a jeladók jók szerintem ( 1, 5 v amikor el van takarva az adó és a vevő, és 9,9 v amikor nincs eltakarva ). Valóban jó lenne kapcsolási rajz, próbáltam a gyártól beszerezni, de nem adnak. Nincs valami ötleted, honnan lehetne szerezni?
Hello!
Sajnos nincs ötletem, honnan lehetne rajzra szert tenni, kirajzolni meg cseppet húzós feladat. A leírásodból arra következtetek, hogy optikai jeladók lennének benne? üdv! A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
Üdvözöllek!
Igen, úgy magyarázta nekem, egy szakember, hogy olyan, mint a távirányító és a tv kapcsolata. Este tovább fogok méregetni, hátha találok valami támpontot.
Nem néz ki vészesen bonyolultnak. Az kár, hogy valami tv szerelő? már belekókányolt. Van kép az "előtte" állapotról is? Esetleg arról, hogy pontosan milyen IC-t helyettesített ki?
Hol található a masina?
Üdvözöllek!
Nagyon örülök, hogy válaszoltál, mert teljesen tanácstalan voltam. Helyileg Tornyosnémetiben vagyok. Ez a szerkezet Kassáról került hozzám. Azt mondta az előző tulaj, hogy jól működik. Mechanikai problémája volt, az jó. Sok évet állt egy garázsban, használaton kívül. Amikor kipróbáltam, akkor is ez volt a jelenség. Mivel Magyarországon nem nagyon van ilyen gép, Kassán megkerestem egy szerelőt, aki azt mondta, hogy az az ic a rossz. Próbáltuk beszerezni, de Miskolcon nem tudtuk, még rendelésre sem. Ekkor mondta az ismerős tv és egyéb szerelő, hogy ki tudja váltani tranzistorokkal. Ez, mint látható, megtörtént, a jelenség nem változott.. Az ic számát meg tudom kérdezni. Na, de itt nincs vége a dolognak. Ennek hatására vettem egy másik panelt, melyet hirdetett egy úr. A gép alaprajzából kiindulva azt gondoltam, hogy jó lesz vele, mivel a rajzon az szerepel, rapid 11-17. Ebböl gondoltam, hogy a vezérlő jelek ua. azokra a lábakra érkeznek a panelra. De sajnos azon nincs szinte semmi reakció. A következőkről tudtam meggyőződni: A rajz szerinti feszültségek feljönnek a panelra. A jeladók egyformán működnek, egyik helyzetben 1,5 v, másik helyzetben 9,9 v-ot adnak a panelra. Ha a két kijelzőt megcserélem, akkor is megmarad a jelenség. Hát itt tartok, várom köszönettel tanácsaid. Üdv Nándor
Ezt a szerkentyűt kapcsolási rajz híján a helyszínen kellene kimérni, oszcilloszkóp használatával.
Azt is célszerű lenne megnézni, hogy a kijelzőt vezérlő ic bemenetére érkezik-e egyáltalán valami. Sajnos a TV szerelők nagy része nem ezekre a logikai áramkörökre van berendezkedve, így nincsenek 100%-ig tisztában azzal, hogy mit mire szabad cserélni. A helyzetet nehezíti, hogy tőlem kb. 220 km-re vagy... Tegyél fel egy nagyfelbontású képet az új, sértetlen panelről is, és a mókolt panelről is.
Köszönöm a válaszod. Este felteszek képeket, de a másik panelon ellenkező oldalon van a kijelző, és másképp van rajta minden. Az igaz, hogy mindegy melyiket sikerül rendbe hozni. A feszültséget is megmérem az ic-nél.
Üdv Nándor
Feltettem a galériába a képeket, rem. jól látható (a képet teljesbe meg lehet nyitni a képre kattintás után, ha nem fér be a képbe, akkor alul direkt link, és úgy megnyitni).
Mértem az IC helyettesítő tranzisztorok lábait, megjelennek a feszültségek, ugyan az ami a panel kapocslécén, tehát nem csökkentve. Viszont azt nem tudom, hogy ugyanannak kell-e lennie. Azt nem értem, hogy a két kijelzőt egy IC vezérli, lehet ilyen? Várom válaszod, köszönettel.
A kijelzők típusa micsoda?
Meg kellene nézni a kijelző meghajtó ic-k bemenetét, kimenetét, hogy történik-e valami változás. Szintén ki kellene logikázni a 4029 BCD számlálókat. Az eredeti IC mi volt, amit kiműtött a szerelő?
A kijelzők típusa: FND560
936 12 Ic:/ 917 MM74C86N CD40708CN Ez van benne, a felső kijelzőé, ugyan ilyen lett helyettesítve. Nem tudom melyik az a 4029 BCD számláló, hol vannak, hogy néz ki. Valamint írd le, az ic-éknek melyik a bemenete, és melyik a kimenete? Ha ezt megírod, akkor megmérem a feszültségeket. Köszönöm előre is.
Hello! Ez a CD40708CN nem véletlenül CD4070BCN? üdv!
Este megnézem, de könnyen lehet, mert elég rosszul látszik.
Az ic-én a feliratban valóban B betű amit 8-asnak néztem, ami ki van váltva tranzistorokkal, azt megtaláltam. CA3082 alatta RCA 914.
Várom a továbbiakat.
Üdv!
A 40v 470 mikros kondi nem ér hozzá semmihez? Kicsit katyvaszos a dolog De ha jól vettem ki, akkor ez a gép nem olyan, mint az "illusztráció" képen; szóval itt akkor nem 2, hanem 1 darab dupla 7 szegmenses "kijelző" van, amiből ugye az alsó nem működik, de a foglalatban fel lett már cserélve. Az ic-k adatlapjait megnézve a CA3082 (, ha jól vettem ki ez lett 7 db tranzisztorral helyettesítve) hajtja meg a ledeket (kijelzőt) előtét ellenálláson keresztül. E fölött van egy MM74C86N ic, ami egy 4-szer 2 bemenetű vagy kapu, TTL (5v) kimenő jellel, amit a CA3082 kap meg (vagyis a tranzisztorok). Nem értem hogy jött ide a CD4070BCN , de ez is ugyan olyannak tűnő "OR Gate". Véleményem szerint mivel a 14 szegmensből (ledek) a felső 7 jó, ezért a helyettesítő operáció sikeres volt, és a hiba inkább a az MM74C86N-ben és az az előtti alkatrészben keresendő...
Jobban belegondolva az MM74C86N-nek is jónak kell lennie...
Mérjél egy feszültséget légy szíves a két kijelző közös katódja között (8. láb).
Valamint egy ellenállást is a földhöz képest mindkét kijelző katódján.
Üdvözöllek!
Először is köszönöm, hogy gondolkodsz a problémám megoldásán. A CD4070BCN ez a kijelző melletti ic-én van a MM74CB6N felirat alatt. A CA3082 ic lett kiváltva a tranzistorokkal. A 40v 470-es kondi nem ér semmihez. Próbáltam mérni feszültséget a tranzistorok lábainál és az alsó középső tranzistor bal oldali lábának mérésekor a műszer végével összekötöttem egy másik lábat és akkor világít az alsó kijelző középsője, amely egyébként csak halványan felvillan a centírozás közben. Pedig ez a legfontosabb, mert ez határozza meg a a felnire felütendő súly helyét. Ebből kiindulva, lehet olyan, hogy egy új tranzistor hibás? Vagy lehet az előtét ellenállás hibás? Mit jelent az "OR GATE" ? No, akkor nagyjából jól vettem ki a dolgokat. Az "Or Gate" jelentése: vagy kapu. Legelőször az előtét ellenállásra gyanakodtam, de ha jól látom, akkor 1 db van; mégpedig az 1-es és 3-as (berajzolt) nyíl közt, szóval az nem lehet. Lehetni lehet, hogy hibás; de sajnos a képről nem tudom kivenni, hogy miként lett reprodukálva a CA3082. Ha tudnál erről a részről mind a két oldaláról másik képet készíteni, és/vagy lerajzolni, hogy hogy is vannak összekötve, az jól jönne!
Pont erre gondoltam, hogy megnyúlhatott az előtét ellenállás. Tranzisztor hiba is lehet.
Az "or gate" vagy kaput jelent.
Így kellene bekötve lennie...
Köszönöm NZotya, úgy vannak bekötve, ahogy a képen van.
Kértem egy centírozószerelőt, hogy fussa át ezt a fórumot, és azt ígérte, hogy estefelé szakmai szemmel átnézi, és megírja a véleményét.
Nagyon szívesen!
Majd írd meg mi lett; ja írtad, hogy lesz véleményezés! További szép napot! |
Bejelentkezés
Hirdetés |