Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   41 / 276
(#) Atosbacsi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /

Ezek a csőfoglalatok, amiről szó van nyákba ütethetőek.
(#) gkari válasza Atosbacsi hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /

A nyákos csőfoglalathoz méginkább jó ötlet a csőszegecs.
(#) szendi001 válasza Atosbacsi hozzászólására (») Ápr 16, 2013 /

Simán. Gondolj egy tecsós energiatararékos lámpa nyákjára. Ésszel kell forrasztani, tesztelni jó.
(#) sz_ferko válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /

A "tecsós" az valami speciális? Forrasztani lehet egy jó pákával is.
(#) szendi001 válasza sz_ferko hozzászólására (») Ápr 18, 2013 /

A kérdés arra vonatkozott hogy a lap maga használható-e. A válasz pedig minta volt a megoldásra.
(#) sz_ferko válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 18, 2013 /

Köszönöm, okultam.
(#) havranarpi hozzászólása Ápr 27, 2013 /

Sziasztok!
Ma kaptam egy ismerősömtől egy Zsákot azt mondta ,hogy a padláson volt még a nagyapja használta őket.
Az lenne a kérdésem ,hogy a képen látható darabok között van-e értékes?
Illetve megérné -e kiárusítani őket vagy szemét az egész?
(#) havranarpi válasza havranarpi hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

És az utolsó 5.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
(#) Kera_Will válasza havranarpi hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

Attól függ mit szeretnél csinálni velük.
Amennyiben építeni rádiófrekis eszközöket akkor nem eldobandóak.
Pláne semmi olyan amit manapság nem is kapni vagy brutál áron.
Pl.: forgó kondik , csövek cső foglalatok, nagyfesz. kondik, tekercs testek,KF serlegek stb.
Igaz 1 részüket lehet megette az idő.
Óvatos és kíméletes hozzáértő kézben életre kelthetőek.
Forgó kondenzátorok ne legyenek zárlatosak sehol se amikor tekered őket.
Ha szorulnak akkor óvatos por kosz eltávolítással a forgórészek mozgása javítható.
Hangszórók is jók lehetnek sok féle kicsi "zajkeltő" eszközhöz, feltéve nem szakadtak és a membránjuk nincs sérülve.
1 2 rádió roncs is akad ott azok tökéletes donorok a következő készülékek építéséhez.
Csövek ha épek , nem gázosodtak be, lábaik nincsennek elhajlítva, még tudják a gyárispecifikációt akkor remekül használhatóak ..stb.
Rádió restaurátorok is jól hasznosíthatják a korabeli alkatrészeket.
Igaz már lehet nem tudják a specifikációjukat, de ezen az ügyes kezű felújjítók tudnak segíteni.
Ezek igazán kincsek sokak szemébe akik ezt a topicot látogatják!
(#) havranarpi válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

Ha érdekel itt van a csövek listája:
EZ80-3 db
ECC85
ECL82-2 db
DLL101-2db
1S5T
3V4
EBF89
ECH81
AZ EZ80-asokon kívül mind saját dobozában bontatlanul még a garanciapapír is megvan velük.Ezek között van ritkaságba menő darab?
(#) madzagos válasza havranarpi hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

Üdv. A 2db DLL101_es cső érdekelne. Ha eladó akkor a többit privátba megbeszélhetjük. Tisztelettel Madzagos
(#) Kera_Will válasza havranarpi hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

Háát ez igazán annak ritka akinek nincs, vagy ilyet keres ...
(#) madzagos hozzászólása Ápr 27, 2013 /

Üdv Mindenkinek
Ma hozzájutottam egy trafóhoz csak a bekötésével nem vagyok tisztában. Ebben szeretném a segítségeteket kérni.
Tisztelettel Madzagos
(#) havranarpi válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

A második képsorozat második képén mik lehetnek azok a szürke pálcikák?
És bárkinek kell valami a képekről megbeszélhetjük
(#) kadarist válasza havranarpi hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Szia!
Rádió hullámváltó kapcsolójának műanyag tolattyúi lesznek.
(#) gkari válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

A képek eléggé homályosak. Ha az a fekete gombóc a hálózati fesz.választó(pl.110-220V), akkor már egyszerű, csak még azt kell eldönteni, hogy autotrafó-e, amennyiben minden kivezetés között valamennyi ellenállás mérhető(akár elég kicsi is), akkor igen. Ha 2, vagy 4 stb. független kivezetést találsz, amik páronként egymással vezetnek, akkor 1, vgy 2 stb. szekundert találhatsz. Lehetőleg leválasztótrafóval-mérheted a feszültségeket. Persze akkor istenbizony, ha a trafó üzemképes.
(#) madzagos válasza gkari hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Üdv
Az a gombóc az a feszváltó. Csak az a gondom vele hogy 5db vezeték megy bele a trafóból.
Üdv Madzagos
(#) _BiG_ válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Megnézed a drótokat és a vashoz legközelebbit kinevezed 1-esnek, és ehhez képet mérsz ellenállást a többi dróttal. Lesz egy érték, majd másikkal nagyobb, majd még nagyobb, még nagyobb.... Meg is van a tekercselés felépítése, az egyre nagyobb feszültségű részei. Ha van 127V-os kivezetés, akkor a legalsó dróttal ad egy értéket, a másik tekercsvéggel meg kicsivel kisebbet (az a 240V-os szokott lenni).
Én egy hasonló feszválasztót szétszedtem és megfejtettem a titkát, összeraktam, működik.
Nézz meg egy régebbi rádió kapcsrajzot, azokon feltüntetik, milyen is szokott lenni a bekötés.
(#) gkari válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Akkor bizonyára 4 féle feszre lehet állítani(gondolom, hogy az 5.a bemenő közös), ezesetben esélyes, hogy külön szekunderek vannak rajta(nézz meg egy ^60-as rádió trafóját, szerintem ugyanazt fogod látni!). Big ötletei is jók.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
(#) madzagos válasza gkari hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /

Üdv
Most volt egy kis időm és megnéztem tüzetesebben a trafót. a típusa ZVS DUBNICA 9WN663 94.2. 6db kivezetés van rajta.A feszváltóra pedig csak 2 érték van írva. 220v és 120 volt.
(#) pucuka válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /

Sem a gyártó nevével, sem a cikkszámával nem sokra mész.
A legtöbb amit megtehetsz, az az hogy szemrevételezéssel azonosítod a tekercseket, és _BiG_ módszerével ellenőrződ.
Leírásod szerint az tudható, hogy két primer tekercse van, a 120 V -ra semmi szükséged, így azt ki is hagyhatod, egyszerűen sorba kötöd a két primert. (eredetileg a feszültség átkapcsoló a két primer tekercset sorba 220 V, vagy párhuzamosan 120 V kapcsolta)
Az azonosítás a tekercs elhelyezkedése, és huzalvastagsága szerint kezdheted. Legbelül (sajnos) a primer tekercs szokott elhelyezkedni, és a kivezetései az egyik oldalon vannak. (az, ami a feszültség választóba meg)
A szekunder kivezetések a másik oldalon (alul) vannak. A primer tekercs után a nagyobb feszültségű, kisebb áramú tekercsek következnek, és legkívül a nagyobb áramú tekercsek vannak. A forrfülhöz vezető drótok vastagsága is támpontot ad.
De ha a primer tekercset beazonosítottad, akkor azt helyesen összekötve a hálózati feszültséget ráadva, meg is mérheted a szekunder feszültségeket. (a primer tekercsnél azt a kéz kivezetést kell összekötni, amelyek láthatóan egymás mellett jönnek ki a tekercsből)
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2013
(#) _BiG_ válasza madzagos hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /

Még egy támpont: ha egy tekercskivezetés egy szigetelőcsőbe húzott (vagy egy fülre forrasztott) 2 drótból áll, akkor az az álmoskönyv szerint egy tekercs-középkivezetés, tehát az adott tekercs tart tovább a következő kiágazásig legalább
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2013
(#) Atosbacsi hozzászólása Máj 6, 2013 /

Egy trafó 20 Voltos kivezetéséből szeretnék 15 Voltot nyerni két cső fűtéséhez. Párhuzamosan kapcsoltam 6 db 1W-os 150 Ohm-os ellenállást. A feszültség megfelelő, az ellenállások melegszenek. Kérdésem csak annyi lenne, hogy jó-e ez így, vagy más megoldásban kellene gondolkoznom. Tartósan bírják a melegedést?
(#) _BiG_ válasza Atosbacsi hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Ha huzalellenállások (amit kétlek), akkor nem gond.
(#) pucuka válasza Atosbacsi hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Pontosabban melyik két cső sorba kapcsolásáról van szó?
(#) sz_ferko válasza Atosbacsi hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Egy trafó 20 Voltos kivezetéséből (20V-os szekunder tekercséből) úgy nyerhetsz legegyszerűbben 15 voltot, hogy megcsapolod a tekercset, vagy letekersz belőle 5 voltnyit. Üdv. sz_f
(#) Atosbacsi hozzászólása Máj 6, 2013 /

Egy pcf80 és egy ef80-as cső fűtésének sorbakapcsolásáról van szó.
Hát nekem nem egyszerű sem a letekerés, sem a megcsapolás.
(#) pucuka válasza Atosbacsi hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Melegedni melegszik, kb. 2 W -ot kell eldiszipálni, az ellenállásaid meg 6 W -ot tudnak. Úgyhogy bírni fogják.
(#) sz_ferko válasza pucuka hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Szervusz!
Femerül a trafó tekercsének a terhelhetősége is.
Üdv. sz_f
Következő: »»   41 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem