Fórum témák
» Több friss téma |
Ezek a csőfoglalatok, amiről szó van nyákba ütethetőek.
A nyákos csőfoglalathoz méginkább jó ötlet a csőszegecs.
Simán. Gondolj egy tecsós energiatararékos lámpa nyákjára. Ésszel kell forrasztani, tesztelni jó.
A "tecsós" az valami speciális? Forrasztani lehet egy jó pákával is.
A kérdés arra vonatkozott hogy a lap maga használható-e. A válasz pedig minta volt a megoldásra.
Sziasztok!
Ma kaptam egy ismerősömtől egy Zsákot azt mondta ,hogy a padláson volt még a nagyapja használta őket. Az lenne a kérdésem ,hogy a képen látható darabok között van-e értékes? Illetve megérné -e kiárusítani őket vagy szemét az egész?
Még pár kép
És az utolsó 5.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
Attól függ mit szeretnél csinálni velük.
Amennyiben építeni rádiófrekis eszközöket akkor nem eldobandóak. Pláne semmi olyan amit manapság nem is kapni vagy brutál áron. Pl.: forgó kondik , csövek cső foglalatok, nagyfesz. kondik, tekercs testek,KF serlegek stb. Igaz 1 részüket lehet megette az idő. Óvatos és kíméletes hozzáértő kézben életre kelthetőek. Forgó kondenzátorok ne legyenek zárlatosak sehol se amikor tekered őket. Ha szorulnak akkor óvatos por kosz eltávolítással a forgórészek mozgása javítható. Hangszórók is jók lehetnek sok féle kicsi "zajkeltő" eszközhöz, feltéve nem szakadtak és a membránjuk nincs sérülve. 1 2 rádió roncs is akad ott azok tökéletes donorok a következő készülékek építéséhez. Csövek ha épek , nem gázosodtak be, lábaik nincsennek elhajlítva, még tudják a gyárispecifikációt akkor remekül használhatóak ..stb. Rádió restaurátorok is jól hasznosíthatják a korabeli alkatrészeket. Igaz már lehet nem tudják a specifikációjukat, de ezen az ügyes kezű felújjítók tudnak segíteni. Ezek igazán kincsek sokak szemébe akik ezt a topicot látogatják! A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
Ha érdekel itt van a csövek listája:
EZ80-3 db ECC85 ECL82-2 db DLL101-2db 1S5T 3V4 EBF89 ECH81 AZ EZ80-asokon kívül mind saját dobozában bontatlanul még a garanciapapír is megvan velük.Ezek között van ritkaságba menő darab?
Üdv. A 2db DLL101_es cső érdekelne. Ha eladó akkor a többit privátba megbeszélhetjük. Tisztelettel Madzagos
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
Háát ez igazán annak ritka akinek nincs, vagy ilyet keres ...
Üdv Mindenkinek
Ma hozzájutottam egy trafóhoz csak a bekötésével nem vagyok tisztában. Ebben szeretném a segítségeteket kérni. Tisztelettel Madzagos
A második képsorozat második képén mik lehetnek azok a szürke pálcikák?
És bárkinek kell valami a képekről megbeszélhetjük
Szia!
Rádió hullámváltó kapcsolójának műanyag tolattyúi lesznek.
A képek eléggé homályosak. Ha az a fekete gombóc a hálózati fesz.választó(pl.110-220V), akkor már egyszerű, csak még azt kell eldönteni, hogy autotrafó-e, amennyiben minden kivezetés között valamennyi ellenállás mérhető(akár elég kicsi is), akkor igen. Ha 2, vagy 4 stb. független kivezetést találsz, amik páronként egymással vezetnek, akkor 1, vgy 2 stb. szekundert találhatsz. Lehetőleg leválasztótrafóval-mérheted a feszültségeket. Persze akkor istenbizony, ha a trafó üzemképes.
Üdv
Az a gombóc az a feszváltó. Csak az a gondom vele hogy 5db vezeték megy bele a trafóból. Üdv Madzagos
Megnézed a drótokat és a vashoz legközelebbit kinevezed 1-esnek, és ehhez képet mérsz ellenállást a többi dróttal. Lesz egy érték, majd másikkal nagyobb, majd még nagyobb, még nagyobb.... Meg is van a tekercselés felépítése, az egyre nagyobb feszültségű részei. Ha van 127V-os kivezetés, akkor a legalsó dróttal ad egy értéket, a másik tekercsvéggel meg kicsivel kisebbet (az a 240V-os szokott lenni).
Én egy hasonló feszválasztót szétszedtem és megfejtettem a titkát, összeraktam, működik. Nézz meg egy régebbi rádió kapcsrajzot, azokon feltüntetik, milyen is szokott lenni a bekötés.
Akkor bizonyára 4 féle feszre lehet állítani(gondolom, hogy az 5.a bemenő közös), ezesetben esélyes, hogy külön szekunderek vannak rajta(nézz meg egy ^60-as rádió trafóját, szerintem ugyanazt fogod látni!). Big ötletei is jók.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
Üdv
Most volt egy kis időm és megnéztem tüzetesebben a trafót. a típusa ZVS DUBNICA 9WN663 94.2. 6db kivezetés van rajta.A feszváltóra pedig csak 2 érték van írva. 220v és 120 volt.
Sem a gyártó nevével, sem a cikkszámával nem sokra mész.
A legtöbb amit megtehetsz, az az hogy szemrevételezéssel azonosítod a tekercseket, és _BiG_ módszerével ellenőrződ. Leírásod szerint az tudható, hogy két primer tekercse van, a 120 V -ra semmi szükséged, így azt ki is hagyhatod, egyszerűen sorba kötöd a két primert. (eredetileg a feszültség átkapcsoló a két primer tekercset sorba 220 V, vagy párhuzamosan 120 V kapcsolta) Az azonosítás a tekercs elhelyezkedése, és huzalvastagsága szerint kezdheted. Legbelül (sajnos) a primer tekercs szokott elhelyezkedni, és a kivezetései az egyik oldalon vannak. (az, ami a feszültség választóba meg) A szekunder kivezetések a másik oldalon (alul) vannak. A primer tekercs után a nagyobb feszültségű, kisebb áramú tekercsek következnek, és legkívül a nagyobb áramú tekercsek vannak. A forrfülhöz vezető drótok vastagsága is támpontot ad. De ha a primer tekercset beazonosítottad, akkor azt helyesen összekötve a hálózati feszültséget ráadva, meg is mérheted a szekunder feszültségeket. (a primer tekercsnél azt a kéz kivezetést kell összekötni, amelyek láthatóan egymás mellett jönnek ki a tekercsből) A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2013
Még egy támpont: ha egy tekercskivezetés egy szigetelőcsőbe húzott (vagy egy fülre forrasztott) 2 drótból áll, akkor az az álmoskönyv szerint egy tekercs-középkivezetés, tehát az adott tekercs tart tovább a következő kiágazásig legalább
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2013
Egy trafó 20 Voltos kivezetéséből szeretnék 15 Voltot nyerni két cső fűtéséhez. Párhuzamosan kapcsoltam 6 db 1W-os 150 Ohm-os ellenállást. A feszültség megfelelő, az ellenállások melegszenek. Kérdésem csak annyi lenne, hogy jó-e ez így, vagy más megoldásban kellene gondolkoznom. Tartósan bírják a melegedést?
Ha huzalellenállások (amit kétlek), akkor nem gond.
Pontosabban melyik két cső sorba kapcsolásáról van szó?
Egy trafó 20 Voltos kivezetéséből (20V-os szekunder tekercséből) úgy nyerhetsz legegyszerűbben 15 voltot, hogy megcsapolod a tekercset, vagy letekersz belőle 5 voltnyit. Üdv. sz_f
Egy pcf80 és egy ef80-as cső fűtésének sorbakapcsolásáról van szó.
Hát nekem nem egyszerű sem a letekerés, sem a megcsapolás.
Melegedni melegszik, kb. 2 W -ot kell eldiszipálni, az ellenállásaid meg 6 W -ot tudnak. Úgyhogy bírni fogják.
Szervusz!
Femerül a trafó tekercsének a terhelhetősége is. Üdv. sz_f |
Bejelentkezés
Hirdetés |