Fórum témák
» Több friss téma |
Üdvözlet Mindenkinek!
Kaptam egy feladatot és a segitségeteket szeretném kérni! A feladat, hogy tervezek egy egyszerü rezgésmérö müszert! Villamos motorok csapágyrezgéseinek mérésére kellene! A frekvenciatartománynek nem kell szélesnek lennie, elég ha csak a hibafrekvenciát méri! Digitális kijelzöt is kellene hozzá csatlakoztatni! Ez a feladat, egy ilyen müszernek kellene a kapcs rajza, müködési leirása, blokkvázlata, nyákterve! Ha valakinek ilyen témában van valamilyen dokumentácioja azt nagyon megköszönném!
Bár dokumentumom nincs, de én abban gondolkodnék, hogy egy piezo kristály feszültségét műveleti erősítővel erősíteném és mérném dvm vagy frekimérővel; attól függően, hogy ténylegesen mit is kell kijelezni.
Ha kis amplitudójú rezgésről van szó, akkor szerintem a legegyszerűbben kivitelezhető, ha lemezjátszótűt használsz a fejerősítőjével. Onnan már a te fantáziádon múlik, hogyan dolgozod fel a kapott jelet.
Az érzékelö tulajdonképpen adot, a Pim Kft. által gyártott ICP rezgésérzékelö, ami magában foglalja az erösitöt is!
Mi az hogy hiba frekvencia ?!?! :eek2:
Inkább minden jó csapágynak van 1 ujjlenyomata ami jellemző rá ha jól működik. Ujjlenyomat miből állhat ? Pl.: 1 spectrum képből ami freki/amplitudó ban adható meg de másban is lehet. Ha meg hibás akkor különböző mértékben eltér ettől az "ideális" spectrum gőrbétől. Ezt kell össze hasonlítani egymással. Szép feladat mert a görbe sereget lehet kapni ha a fordulat számot is belevesszük a vizsgálatba . Nem semmi feladat ez , lehet sok sok fügvényt rajzoltatni / adatbázisba rögzíteni ..stb ..stb .. kiértékelni.
Rosszul irtam, másra gondoltam! Hibafrek. alatt arra gondoltam, hogy pl. olyan mérö eszköz, ami csak akkor jelez, ha a csapágy kritikus frekvenciatartományban van!
erre a feladatra a legalkalmasabb az emberi fül
de most viccen kívül.
Igazad van, egy fül múködését leírom, aztán kész!
Ezekszerint akkor neked egy sávkiemelő erősítőre van szükséged egy állítható szintű komparátorral kiegészítve. Ilyen kapcsolást könnyen találsz. Tényleg bocs, de most nincs kedvem épp ezért keresgélni.
A másik dolog hogy hogy valamelyik fórumban már előkerült a téma, igaz csak előerősítő szinten, neked meg már rajta van. Emlékszem hogy néhány kapcsolás oda felkerült. "Pim Kft. által gyártott ICP rezgésérzékelö" A PIM csak forgalmazza, nem ? Persze ha nagyon nem boldogulsz akkor én is neki állok keresgélni. Na most azt is látom hogy neked csapágy megfigyelésre kell. Tehát nem az alapfrekvenciára kellene igazán , hanem a nagyfrekvenciás összetevőkre, mert ha már az alapfrekvenciás károsodás megjelenik az már régen rossz. Talán egy egyszerű állítható felüláteresztő szűrő + komparátor jobban megfelelne a célra. Az SKF-nek is van egy ilyen elven alapuló műszere. Én már 10 éve nem foglalkoztam rezgésméréssel, nem emlékszem az elv nevére, de azon alapul hogy a csapágygyűrűn keletkező gödrökbe bele ütközik a golyó és az alapfrekinél magasabb frekijű rezgéseket gerjeszt.
Na, ez már elég konkrét! Öszintén szólva nem vagyok valami penge áramkör tervezésben! Ha időd engedi megtenéd nekem, hogy valami közelitő kapcs rajzot, vagy körülbelüli alkatrészlistát összeállítasz!?
Ha megtenéd megegyeznénk valahogy! Előre is köszönöm!
Annyi infó kell hogy a rezgésmérő fejedből mekkora feszültség jön ki, esetleg a kimenő ellenállása mekkora.
A kimeneti impedancia 100ohm
kimeneti fesz. +/-5V és +/-10V
Akkor mára ennyit. Az ingyenes Tina 7 Texas Instrumens -ben készült. A program be is lett linkelve valamelyik fórumba.
"Hogy rendezük a dolgot?"
Nem erről szól a történet. A kapcsolás után még kell egy komparátor állítható szintel. Ha nekem kellene neki állnom biztos így állnék neki. Persze egy szkóp se ártana ellenőrizni a kapcsolás müködését, valós mérési jellel.
Értem! És ha egy kijelzöt is szeretnék hozzá csatolni?
Akkor még kell utána egy monostabil+akármiféle jelző v. egy számítógépes program , ami jelzi a riasztást . A munkahelyen nálunk müködik egy ilyen SPM gyártmányú rendszer siklócsapágyak figyelésére.
A hétszegmenses kijelző ide nem alkalmas ill. inkább nehézkesen lenne használható. Persze ha nagyon komolyan kellene vennem a projectet, akkor kicsit megbolondítanám néhány A/D átalakítós mikrovezérlővel, digitális potmeterrel + a számítógépes távfelügyeleti programot megírnám rá. Pár hónapra biztosítva lenne a szabadidőm hasznos eltöltése.
Igen, a műv. erősitökre gondoltam! A komparátorokat most nézegetem, azt is műv erősitővel fogom csinálni!
Majd még kérdezek, ha nem gond!
Tulajdonképpen sok minden nem kell hozzá! A műeleti erősitő már magában is egy komparátor, nem?
Nekem most akor egy frekvencia komparátor kell? Bocs a hülye kérdésekért!
Jelszint komparátor kell. Ha a komparátor átbillen egy rövid időre akkor azt az időt kellene még meghosszabítani vagy kijelezni. Persze ha folyamatosan jelez a komparátor akkor abból is látszik hogy rossz a csapágy. A próba kapcsolást mellékeltem. Képen és TINA filében is
|
Bejelentkezés
Hirdetés |