Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el
 
Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   64 / 274
(#) Dióda válasza Gergő90 hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Csak gúgyolodásból : ugye nem úgy ahogy a billentyűzetet és a helyesírást?
Apropó ugyan melyik kapcsolásban van?
Mihez képest méred a dolgokat?

Én ajánlok eggyet.Ha a szólótáposat csinálod akkor a kicsatoló kondér lábánál mérd meg ne az ic lábai között.
(#) Gergő90 hozzászólása Nov 10, 2007 /
 
Pontosan erröl a cikkröl van szó! mondjuk nem ez alapján csináltam!
(#) Peti_85 válasza Gergő90 hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Amúgy figyu már!
Ennél az erősítőnél nem is kell semmit méricskélni. Ha jók a passzív alkatrészek, és jó a beültetés, nincs zárlat ilyesmi, akkor annak pöcc-röff egyből mennie kell!
(#) Gergő90 válasza Peti_85 hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Rmélem ígyvan ahogy mondod, csak szerettem volna leellenőrízni a munkám!
(#) Steven19 hozzászólása Nov 11, 2007 /
 
Sziasztok.Azokhoz szertnék szólni akiknek sok robélmája volt ezzel az IC-vel pl.:robbant füstölt meg ilyenek. A kérdésem még az nem szokta ma már senkise közületek vásárolni a Rádiótechnika cimű ujságot ott közöltek pár működő kapcsolást a témával kapcsolatban más akinek ezzel az eggyszerű IC-vel ennyi baja van az minek akar ezzel a hobbival foglalkozni eggyáltalán?Mert akkor ti sokmindennel nem vagytok tisztában amikor épiteni akartok erősiőt.Én 3éve foglalkozok aktivan ezzel a hobbival akkor épitettem magamnak ezzel az IC-vel erősitőt az Urbán elektronikában vettem kit formájában hazamentem és összeraktam tápfeszt adtam neki minden papirszerint zajlott le csak amikor sztereoban próbáltam őket sikerült kipróbálni a kimeneti rövidzárvédettségét mivel jól működött haladtam vele tovább tegyük dobozba hogy szépen nézzen ki karácsonyra katam hozzá előerősitőt eggy dobzba raktam őket ekkor találkoztam a gerjedés idegesitő hatásaival ez igy ment 1 évig aztán tettem fém dobozba amit a fa dobozban helyeztem el a fa doboz megtartása miatt de miközben fém dobozba barkácsoltam az érzékeny részeket gondoltam közben módositok rajta hátha attól mégjobb lessz amellet hogy fémdobozba lessz nah ekkor szállt el mindkét végfokom mert mindkettőt egyszerre módositottam mivel szoritott az idő és a lóvém is kevés volt vennem kellett minél előbb új alkatrészeket hát olcsók voltak az biztos és olyanok is de legalább működik már tudtam hogy mivel olcsóak voltak biztos nem birnak annyit mint az eredetiek pl.:kimeneti rövidzár ezért amikor mértem őket vigyáztam nehogy elb****ak vmit baj nem történt és a házibulimat is letudtam bonyolitani ami tavaly volt még a nyáron és amint eggy kis pénzhez jutottam gondoltam meglepen az erőstőmet új kimeneti terheléssel 2db AHX2030-al meghálálta a kedvességemet azzal hogy a következő bulit még ugyan azon a nyáron elképesztő mélyhangokkal árasztotta el ennek én örültem mert amikor kérdezgették töllem hány W-os az erősitőd mondtam csak egy 14W-os TDA2030A senki nem hitte el hogy csak ennyi teljesitmény van az erősitőbe de akkor mindenkinek leesett az álla amikor a dokumentációt az orruk alá nyomtam mindenki csak csodálkozott hogy az ő Hi-Fi-je és az 5.1-es hangrendszere eltörpül ez mellett.Úgy hogy csak annyit bárki bármit mond aki ezzel az IC-vel nem tud erőstőt épiteni az száljon magába és inkább azon gondolkodjon hol szúrta el mielőtt itt bármi rosszat ir erről a nagyszerű kis IC-ről más jó ha tudjátok vannak hamisitványok az elektronikai piacokon erre figyeljetek.Sziasztok sikeres után épitést. U.I:Nem akartam beképzelt felfújt hólyagnak tűnni ezért bocsánatot kérek de szerintem igazam van bárki bármit mond.
(#) Kovidivi válasza Steven19 hozzászólására (») Nov 11, 2007 /
 
Hello!
Az én véleményem, hogy ebbe a fórumba azok járnak, akik nem tudnak mindent az elektronikáról (persze vannak "kivételek"), így segítséget kérnek. Ez a lényege a fórumnak. Sztem nem kell "magába szállnia" annak, aki valami hibát vétett, és nem tud egyedül tovább jutni. Nem tudom, hogy te milyen szinten értesz az elektronikához, de biztosan neked is vannak olyan területeid, ami egy hozzáértőnek teljesen egyértelmű, neked viszont kínai. Mégsem olt le, hanem, ha segítséget kérsz, segít!
Aki nem ért az elektronikához, de szeretne vele megismerkedni, az pedig olvasson, kérdezzen, kutakodjon! Ha nem "ért" hozzá, akkor sem lesz semmi, abbahagyja a hobbiját rövid időn belül.
Én még nem olvastam erről az IC-ről rosszat.
írásjelek használatával jobban érthető lesz a mondanivalód
(#) Steven19 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 11, 2007 /
 
Hello.ebben viszont igazad van nekem is vannak olyan trületeim amihez nem konyitok de mégis amihez nem konyitok azt nyilvánosságra sem hozom mindaddig mig nem tok vmit rolla vagy hozzászólni vmi értelmeset vagy amig fogalmam nem lessz arról amihez addig nem értettem mert engem sok minden érdekel az elektronika világában meg azért más is az elektronikán kivül.De akkor ne menjen el panaszkodni az Urbán elektronikába az a hozzá nem értő balf********** reklamálni hogy micsoda szart forgalmaz ami semmire se jó miértnem inkább TDA7294-el forgalmaz kitet és a 2030A-s projektet hagyja a francba az ilyenek miatt nem lehet már ST jelölésű TDA2030A-t kapni Urbánnál. A HQ-ba is egészen mást lehet kapni mint amit a képen hirdetnek ez a vásárló megtévesztésének minősül.De leginkább azokhoz szóltam mint irtam is hogy azok száljanak magukba aki ha vmit elrontottak az épités során és élesztés során akik ezután itt elkezdenek rosszat irni rolla anélkül hogy tudnák azt hogy másnak elsőre sikerült hiba nélkül élesztenikük ezt az IC-t Nah azok száljanak kicsit magukba.Érted??Nah szevassz.További jó után épitést.
(#) Gery válasza Steven19 hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Hát nemtom most kire gondolsz ki szidja a te csodavégfokodat nah mind1... Különben énis ezzel kezdtem megépítettem, de anno akkor énis vacakoltam vele. Bár én kicsit nagyobbra vágyok de van két hangszóróm most amihez lehet megépítem mert különben télleg jó. De azt mondod amí nemtudsz valamiröl semmit akkor csöndbemaradsz... A fórum pont arra való hogy kérdezzünk nem? Hogy megtudjuk mi merre hány méter. Én is teljesen szakavatatlanként kezdtem az elektronikával foglalkozni de a fórumozóknak hála már elég sok mindent tudok. (én legalábbis úgyérzem )
Üdv.
(#) Dióda válasza Gery hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Jó pap is holtig tanul mégis tudatlanul hal meg.

Aki úgymond profinak tartja magát elektronikában az nemnomális az tuti.Már régóta elektronikázom és be kell látnom hogy bizonyos területeiben otthon vagyok másrészről meg semmit sem tudok.Én például jól elvagyok a hangtechnikával de a pic-ekhez be kell valljam hü*** vagyok.Persze itt ez az álldásos és egyben utálatos internet is ami segítségével rájöhet az ember mennyi mindenhez nem konyítunk semmit.

Na hogy a témánál maradjuk mert ez a topic azért mégis a tda2030-ról szól, meg kell egy-két dolgot jegyezzek bár már lehet hogy leírtam.A tda2030 egy egyszerű álltalános kis hangerősítő ic ami meglehetősen stabil kis "dög" tud lenni.Ha valaki rendes panelt csinál neki és odafigyelve építi meg akkor pöccre indul.Szerényen megjegyzem egy pár építési tapasztalatot.Tápegység : ajánlom a 24V-os trafót egyenirányítva és pufferelve olyan 33-34V lessz ez neki tökéletes.Pufferkondiból 4700mikró tökéletesen alkalmazható és tapasztalatbó ezzel a legjobb a hangja , nagyobbal puha és mosott lessz a hangja , kisseb meg nem elegendő neki.
Az áramkörnél egy nagyon kellő de sehol sem említett dolog hogy az ic-t tessék elszigetelni a bordától (csillám+szigetelőgyűrű) ezzel rengeteg bosszankodástól kíméled meg magad.A kicsatolókondit én 2200mikrónál találtam megfelelőnek, ennél a legjobb a dinamikája az erősítőnek.Hangerőszabályozásra a sima 47K-s logaritmikus poti a legjobb, illetve hangszinszabályozó gyanánt egy egyszerű egytranyós baxandall hangszin vált be előtte.
Ha ezeket valaki rendesen betartva megcsinálja akkor egy jó kis egyszerű de stabil kis erősítőt hozott össze.
Megcsináltam ezt így ahogy van és kisérleteztem vele mire így összeállt rengeteget.Most fater magyarnótákat hajt rajta meg "fási mulatót" és zeng tőle az egész ház, persze nem kis mütyürütyü hangfalakat hajt vele de bírja az iramot rendesen.

Huhhh már megint regényeket irkálok !
(#) lamalas válasza Dióda hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Idézet:
„Az áramkörnél egy nagyon kellő de sehol sem említett dolog hogy az ic-t tessék elszigetelni a bordától (csillám+szigetelőgyűrű) ezzel rengeteg bosszankodástól kíméled meg magad.”


Ezzel csak reszben tudok egyeterteni. Ha a kettos tapos verziot csinalja meg vki, akkor mindenkepp el kell szigetelni a bordakat az ICktol foleg akkor ha a bordak is a 0 (fold) ponton vannak. Azonban ha egytapos verziot csinalsz (mint ahogy en is ilyet csinaltam) akkor egyaltalan nem szukseges elszigetelni a bordakat az ICktol. Nekem sincsenek elszigetelve olyannyira, hogy az aluminium erosito doboz funkcional hutofeluletkent es csak egy nagyon vekony szilikonzsir reteget kentem az alu doboz es az IC koze a meg jobb hovezetes erdekeben. Tokeletesen, azaz foldhurok es mindenfele egyeb zavar nelkul mukodik az erosito! Csak figyelni kell a megfelelo huzalozasra.
(#) Steven19 válasza Dióda hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Én az erősitő elé LM1036-al felépitett előerősitőt tettem sokkal jobb mint amit te irtál hangszin és hangerőszabályozására már csak azért is mer itt elmarad a hosszú vezeték a poti és az áramkör között csak eggy pályás kell belölle ami az erősitőbe fektetett lóvé több mint a fele soha nem fogod hallani amikor a hangerőt szabályozod ez gyakran recsegő hangot hallat a hangszóróba ez baromi idegesitő tud lenni ám a potikhoz vezető vezetékekek nem kell hogy árnyékoltak legyenek mert a jellel csak a bemeneten és a kimeneten találkozol és az erősitő hangminőségét is feldobja kicsit magyarul jó és gazdaságos hosszú élettartamú, hangsúly a hosszú élettartamon.És ezzel sokminden eggyszerűvé válik PL.:távszabályzás.
(#) Dióda válasza Steven19 hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Csak a hangja egy förtelem!

Bár nem akarok kritizálni semmit de nekem van fülem és zavarja az ahogy az az ic-s vacak szól.
De ezen nem szeretnék vitatkozni és mindenki szive ügye mien előfokot használ.
(#) Dióda válasza lamalas hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Serinted melyik az a kezdő aki mondjuk ezzel az erősítővel kezd és tökéletes huzalozást tud bele csinálni?

Valljuk be nagyon kevés ezen emberek száma.
Szerintem ha egy ilyen áramkört útjára bocsájtanak (amatőrök kezébe adnak) mindenre kell gondolni és a lehető leghibamentesebbre kell szerkeszteni a dokumentációt és magát az áramkört is.

Csak egy kérdés: Láttad az eredeti panelt amit urbán úr leközölt?
Ha nem akkor nézd meg az évkönyvet.
Azóta kissé át lett tervezve, de vajon miért?
(#) lamalas válasza Dióda hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
En az Urban fele cuccokat nem kedvelem. Egyszer rendeltem tole, de nem voltam megelegedve vele igy hagytam a fenebe. Igy nem ismerem az Urban fele TDA2030 panelt. A legutobbi 2030-as erositomet a D-audiorol rendeltem KIT formajaban. Nem akartam vacakolni ezzel az erositovel (foleg a NYAKjaval) csak gyorsan meg akartam epiteni mert TV-melle kellett. Tokeletesen muxik mint ahogy elobb is irtam. Egy kezdo is meg tudja epiteni persze elkél a segitseg mellette. En szivem szerint minden kezdo melle "odaallitanek" valakit, hogy egyszer mutassa meg neki a helyes szerelest es utana mar tanulhatna maganak a delikvens. Aztan johetnek a kerdesek ide a forumba is

Bevallom megfordult a fejemben a gondolat, hogy kellene szervezni egy ilyen kezdoknek szolo kis osszejovetelt ahol be lehetne mutatni elo peldan a helyes szerelest es egyeb "trukkoket" azoknak akiket ez erdekel. Ha lenne erdeklodo/jelentkezo meg lehetne szervezni egy ilyesmit.
(#) Kovidivi válasza lamalas hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
videó formájában pl. TDA2030 összerakása, élesztése élőszóval kísérve - biztos lenne kelletje....
(#) Gery válasza Dióda hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Hello
Ez a jó pap holtig... dologot mondtad. Nemtom úgy értetted-e de én nem hogy én milyen jó vok. Öszintén én úgyérzem még elég kezdő vok. Nem elektronikát tanulok úgyhogy én inkább gyakorlatba vok jobb elméletben nemigazán. Csak arra gondoltam hogy a forumnak hála rengeteget tanultam már, de 2éve kezdtem a nullárol és egyedül itt tudtak tudtatok segíteni ugyhogy van még időm
Nah hogy ne csak offoljak és vmit szoljak hozzá:
A sima tápos verziónál télleg felesleges az elszigetelés szerintem is. És tény és való hogy egy tranyósnak simán szebb hangja van, de ilyen olcsón egy jól megépített hangfallal tökéletes.
(#) Dióda válasza Gery hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Bocsika de épp nem a te tudásodra volt a megjegyzésem hanem az adott esetre lehet hogy félreérthető voltam.

Lehet hogy csak én vagyok olyan állatfajta aki fogja a sztereo panelt, összerakja ,ráteszi egy nagy űtőfelületre a két ic csavarja plussz egy-két távtartó fogja a panelt a hűtőbordához.Majd ezt az egészet teszem fémdobozba.Akkor most egy kérdés : Ami az oldalon is fönt van szólótápos amiről azt mondjátok nem kell elszigetelni, és ezt eggy hűtőbordára fogatom mármint a két ic-t ,hogy vezetékeled be hogy ne legyen földhurkos mert a két ic hátlapja ugyanolyan testpotenciálon lessz ami ráadásul a kettőt össze is köti.Kíváncsi vagyok a tiedet hogy valósítottad meg?
Mert ugye a földhurok sokféleképpen tud viselkedni nemcsak búgással lehet észrevenni , eléggé el tudja cseszni a hangképet mégha nem is brummol .
(#) Steven19 válasza Gery hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Szevassz. Ez nem eggy csodavégfok érted??De én inkább nem mondom el hogy nem értek hozzá csak kérdezősködök vele kapcsolatban amig nem tok többet rolla.A fórum erre való télleg csak mind1........Tsá Gery.
(#) Steven19 válasza Dióda hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Szevassz.Először is mit nevezel te szólótápnak??
A TDA2030A 3. lába ugyanaz mint a hűtőtestre fogatható fém része vagyis a szimmetrikus tápfesz esetén a negativ tápfeszre szolgáló kivezetése.Szimpla tápfesz esetén pedig a test.Tehát szimmetrikus tápfesz esetén SENKI NE KÖSSE EZT A KIVEZETÉST A TESTRE MERT AKKOR BÚG másrészt a test és a negativ tápfesz közt zárlatot csinálsz.Más ha a két IC 3. lábát közöstápfeszről üzemeltetve közösited akkor bajt nem csinálsz merrt ha megméred a két IC 3-as lábát akkor ha nem mérsz feszültséget márpedig szerintem nem fogol akkor nyugodtan teheted közös bordára de erről mindig méréssel győződj meg mielőtt ezt megteszed.Nekem szigetelés nélkül közös bordán van de mind1 és nem gerjed búg meg ilyenek.Szevassz.
(#) Dióda válasza Steven19 hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
A szólótáp alatt én a szimpla tápfeszt azaz a "két kivezetésűt" értem.
Legjobb esetben ez így kellene hogy legyen de sajnos a konstrukciók külömbözőek ez pedig hozza a testelési és a huzalozási problémákat amikhez ugye nincs ökölszabály hogy ezt csak így a jó meg úgy a jó.
De ez már az érdekesebb része a dolognak mert ez a rész rengeteget számít egy erősítőnél, főleg amit mondjuk minőségre készítünk.Már nem tartom számon az erősítők számát amikhez közöm volt eddig de hál istennek eddig csak jobb hangot tudtam én előállítani mint a gyári konstrukciók, persze az én fülem és műszerem szerint.
(#) Gergő90 hozzászólása Nov 15, 2007 /
 
Sziasztok!

Én ez alapján csináltam meg az áramkört annyi változtatással hogy az 1u-os kondi hellyett 4.5u-os kondi van és az 1N4001es dióda hellyett 4007-es van. 24Vos trafóról mőködtetem. A táp felöli IC egy pár perc után elszéll és ezt már eljátszottam 4ICvel. Nem tudjátok hogy ez mitöl lehet?
(#) Steven19 válasza Gergő90 hozzászólására (») Nov 15, 2007 /
 
Helo.
Azt szeretném kérdezni tölled hogy mi volt a baj az 1µF-os kondival hogy nagyobbat tettél?? Oda nem kell 1µF-nál nagyobb jó ha tudod. Az 1N4001 és az 1N4007-es teljesen eggyforma a külömbség csak a feszültségtűrésben van köztünk de azért maradhat nekem is a 1N4007 es van bekötve.
Egyébként ez a kapcsolás működésképtelen igy én is próbáltam nekem is elszált.
De a kapcsolást átépitéskor tettem ebbe az állapotba ahogy a rajzon kinéz és úgy szállt el egyébként nem szállt volna el.
Mindkét erősitővel párhuzamosan köss eggy 22µF-os kondenzátort és akkor jó lessz mármint a test és a VCC közé.Más az R4A R4B-t cseréld ki 5.6KOhmos-ra R6A R6B-t 1Ohmos-ra a C4A C4B-t 150nFos-ra Nekem ezzel a felállással működik 3 éve tökkéletesen azóta hozzáse nyúlok Szevassz. Sok sikert.
(#) Steven19 válasza Gergő90 hozzászólására (») Nov 15, 2007 /
 
És még valami a hangszóróval sorosan 1000µF-nál nagyobb kondenzátor nem kell.
(#) Steven19 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Nov 15, 2007 /
 
Szevassz Thomas 10100. Légyszives ne tegyél fel működésképtelen rajzokat mert ebben találtam eggy szarvas hibát kapásból 4 van rajta bocsi.
(#) szabi83 válasza Steven19 hozzászólására (») Nov 15, 2007 /
 
mi az a 4 hiba?
(#) Steven19 válasza szabi83 hozzászólására (») Nov 15, 2007 /
 
Fentebb már leirtam.
(#) Gergő90 hozzászólása Nov 26, 2007 /
 
Esetleg valaki tudna adni egy fasza kis kapcsolást a tda2030-hoz ami 1000000% hogy működik? Lényeg az hogy stereot akarok és a két oldal meg a puffer külön legyen!Köszi előre is. Üdv.
(#) Kovidivi válasza Gergő90 hozzászólására (») Nov 26, 2007 /
 
Miért nem csinálod meg magad? nem olyan nehéz! Sprint Layoutot elindítod, és akár az adatlapban található nyáktervet is átmásolhatod! nem olyan nehéz!
és ha "Lényeg, hogy stereot akarok" szavakat használsz, a fórumozók 90%-a nem fog segíteni. itt kérni szoktak.
(#) Gery válasza Gergő90 hozzászólására (») Nov 26, 2007 /
 
Hello
Egyszer már elküldtem neked ezt nem? NAh mind1 itt van mégegyszer. Kettöt kell belőle csinálni és máris sztereo. Akár egy nyáklapra rányomtathatod a kettőt és fullon sztereo fílingje lesz
Ha jól emléxem olvastam visszafele ott többen írták hogy müködik. Én úgy 99.9999%-ot adnék rá

TDA2030.doc
    
(#) V8David hozzászólása Dec 2, 2007 /
 
sziasztok!!! egy ilyen IC-vel szeretnék gitárerősítőt építeni szobai gyakorlásra, a teljesítménye pont elég arra. Szerintetek mennyire lenne jó gitárhoz?
Következő: »»   64 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem