Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szeretnék én is építeni egy CNC gépet, azt szeretném megtudni, hogy elég, ha valami szolidabb fából lesz a szerkezet? Gondolom ez a precizítás rovására megy, én például PCB-ket szeretnék marni, meg ilyen-olyan elektronikának dobozolás. Köszi előre a tanácsokat. A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2013
Szia! Több előnye-hátránya van a fának. Előny: olcsó. Hátrányok: Bármivel is munkálod meg, nem lesz teljesen precíz, és nagyon függ a pontossága a páratartalomtól is. Mechanikusan is van jócskán hátránya, mert egy CNC sokszor gyorsít-lassít, ami iszonyatos vibrációval jár. Ha házas ember vagy és láttál már faágyat - talán érted mire gondolok .. Persze első gépnek megteszi egy bútorlapos fiókcsúszkás gép is, de előbb-utóbb másikat akarsz majd. Akkor meg már kidobott pénznek fogod tartani.
Hmm. Történetesen volna lehetőségem alumínium darabokat megmunkáltatni, viszont gőzöm nincs, hol lehet például másfeles alumíniumot venni. Ezt a fa-dolgot inkább azért hasznánám, mert nagyon könnyű beszerezni, és én is meg tudom munkálni.
A vibrációról amit mondasz, eléggé elszomorít, PCB-k esetén nyilván nagyon ki szeretném ezt küszöbölni. Ez esetben a fa esik. Jelenleg azon gondolkozom, inkább vegyem meg az ebayről ezt, vagy inkább álljak neki magam építkezni. Nem energiaspórlásról volna szó, csak nem tudom, hogy vajon megéri-e befektetni egy ilyen kissebb gépbe? Vagy annyiból lehet otthon is egy legalább annyira jót építeni? Köszönöm válaszodat, István A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2013
A Bronzker-nél a Szabolcs utcában levágják neked méretre. Nem halál pontosan, de nem kell egész táblát venned...
SZia! Nem akarlak elkeseríteni, de 8-as 10-es aluminium alatt nem gondolkodnék a vázban - hacsak nem profil. Azonban mindenre van megoldás. Csaby fórumtársunk például olyan "hulladék profilokat szokott vásárolni, amik egy kicsit görbék. 6m-es szálnak már nem eladható mert vég, de pld. van benne 1m vagy 1/2m egyenes tökéletes szakasz - ahogy kijött a profil darabolása. Időközben én is csinálok napelemes rendszereket, ott sem mindig kell a 6m-es szál, abból a profilból is leesik mindig valamennyi. Ilyen lehetőségeket te is tudsz keresni - találni szerintem. De nagy barátunk a színesfém felvásárló is. Sokan készítettek hegesztett vázas gépet - sajnos annak a súlya is olyan, de stabil megoldás. Nekem lézervágott acél a vázam, az sem könnyű, 10mm vastag lemezből+ csavarozás (37kg). CNC találkozókon is fel lehet lelni ezt-azt. Én még a plexin agyaltam sokat, de sajnos rideg. Van itthon 12mm-esből egy darab, ez még megfizethető és még meg is munkálható, de nagyon vigyázni kell közel a sarkokhoz. Vannak cégek, akik le is vágják neked.
Szerintem az e-bay-es gép amit ki néztél tök jó lehet amire szeretnéd használni. Azt döntsd el, hogy ez a méret megfelelő lesz-e. Hamar ki lehet nőni egy gépet. Én személy szerint nem tökörésznék egy kisgépváz építésével ha ennyiért egy komplett vázat lehet venni. Rengeteg munka egy vázat tökéletesen összehozni (spec. gépek nélkül). Ehhez még jön a posta és a vám is. Itthon is árulnak ilyen méretű vázakat. Keresgélj itthon is. Ha olcsóbb, akkor nyert.
Ehhez a vázhoz kell még egy jó vezérlő meg egy táp és kész.
Mindenkitől kérdezem, hogy nem tudtok valami jó 2oldalas ragasztószalag lelőhelyet amit a videoban is használnak?
Én használok olyat rögzítésre, ami egy 1mm vastag szivacs szerű öntapadós ragasztószalag, aminek a két oldalán ragasztó van, de olyan erős, hogy nem tudom a nyákot fölszedni az asztalról. Valami gyengébb lenne jó. Ha tudtok ilyet szóljatok. Azért lenne jó, mert akkor frankón tartaná a távolságot az asztal és a nyák lemez között és a gravírtűnél nem okozna problémát az anyag egyenetlensége.
Szia! Én kétfélét szerettem meg igazán. Az egyik olyan mint amit említesz, de nagyon olcsó és kicsi is elég. Ez szivacsos és a praktikerben érhető el. fekete a szivacs és méregzöld a takarófóliája. Amit minden nap tudok használni az nem szivacsos. Ha a munkaasztala a gépnek szépen fel van síkolva, akkor a legjobban a TESA kétoldalas szőnyegragasztó vált be. Ez is elég erős, de könnyű eltávolítani. Illetve ha nem akarod túl erősen lefogatni a munkadarabot, akkor maximum több vékony csík, vagy tappancs kell csak. Telibe soha nem ragasztok, mert azt tényleg nehezebb felszedni. Drágább szalagokkal megfürödtem, mert volt olyan ami 40kg-ot is tudott - 1 napig vakarásztam az asztalt utána. Láttam fórumtársaknál egyszerű vasdarabokat is használni. Nyilván észnél kell lenni hova teszi az ember. Ha makulátlanul el akarom távolítani a ragacsot - akkor isoprophyl alkohol és kész. Ha nyákot gravírozol, nagyon figyelni kell, hogy buborékmentes legyen a ragasztás, különben egyenetlenül fog gravírozni a gép. Nyilván felületkövetéssel ez ellensúlyozható lenne, de gyanítom - neked sincs ilyen a gépeden.....
Ja-ja nálam nincs felület követés, mert nem nyákozásra rendezkedtem be. Néha össze kell lőni egy-két nyákot.
Azt a Praktikeres cuccot megnézem. Az nem olyan bika ragasztós? A sima 2 oldalassal az a baj, hogy amikor kifurkálom a nyákot, akkor nem tudom a fúrót túl küldeni a nyákon. Az aszatalt nem akarom kifúrkálni. Alátét falapot meg azért nem szeretnék használni, mert az meg egyidő után használhatatlanná lesz fúrva és kontúr marva. Bár.. Lehet az lenne a legegyszerűbb. Egy laminált parketta darab.
Sziasztok, valaki tudja mekkora feszültségről érdemes járatni egy ilyen motort.
Amennyit a vezérlőd elbír, semmi esetre sem olyan alacsony értékkel mint ami rá van írva, mert nagyon lassú lesz.
H1 vezérlőm van Magi István féle, max 50v motortápfeszt enged. A mostani gépemen 28v-al mennek a motorok arra rákötöttem eléggé erős volt. Van írásvetítő trafóm 24v 250w egyenirányítva 33 volt az jó lesz hozzá akkor?
24-35V között. Nekem speciel 28V-ról üzemelnek a motorok.
Minél magasabbról. Annál gyorsabb lehet. A 40-50V-ot tuti szereti.
Idézet: „mostani gépemen 28v-al mennek a motorok arra rákötöttem eléggé erős volt.” Nem az erejében lesz változás, mert a vezérlő úgy is a beállított áramot engedi bele. A nagy induktivitású motor több idő alatt éri el a max áramot. Ezért kevesebb ideje lesz mozgásba jönni. Ha nagy feszről hajtod meg, akkor a meddő idő kevesebb lesz, tehát a motor nagyobb fordulatra képes. Persze minél gyorsabban forog, annál kisebb a nyomatéka. Üresjárati mozgások és pozícióváltásokkor nagyon jó ha gyorsabb a gép, mert hamarabb lesz kész a munkadarab. Idézet: - Pedig ez a jobbik megoldás. Nekem is van fent. Vettem egy 6-os famarót, és egy 6-os tengelyű csiszolókorongot. Pár perc alatt azt az 1-2 tizedet lefaragom inkább, de a munkaasztalba túl sok fúró tört az elején. Amióta falap van - nincs ilyen gond. Igaz a natúr faforgács lap még jobb. Mert az meg nem is vetemedik. Ha elkezdesz marókat vásárolgatni rájössz majd, hogy jobb ez a megoldás. Ha síkra húzod a géppel, pontosabb lesz a nyák marás is. A Praktikeres az erősebb. Szőnyegragasztó a jó, mert nincs szivacsrétege. „Alátét falapot meg azért nem szeretnék használni, mert az meg egyidő után használhatatlanná lesz fúrva”
Sziasztok! Születőben van a második gépem, szépen alakulgat. A munkaasztalt és a léptetőmotorokat kell még beszereznem, aztán következhet a tesztelés. A marómotor is valahol úton van már, lassan meg kell érkeznie. Az asztalt nem tudom hogyan lehetne olcsón megoldani, ha valakinek van jó ötlete, szívesen veszem ha megossza velem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
Natúr faforgácslap.... Ez is a maga alá "szemetelő" konstrukció? Meg fog vele gyűlni a bajod, hogy a forgács mindig az Y tengelyre hullik - vagy porszívó... Amúgy betonstabilnak tűnik. A kézikerék szerintem túl nagy - mindig bele fogsz akadni... Ráadásul igen ritkán használja az ember.
Szerintem egy 19mm-es bútór lap megteszi úgy, hogy a 4 oldala körbe van "szegve" mondjuk 20x20x2 vagy 30x30x2.6-os profillal ami ad neki merevséget, és a forgács sem hullik le az asztalról. A csere pedig 1000ft mondjuk évente. Amikor már szét van fúrkodva pl. De persze ez csak ötlet, jelenleg nekem is bútór lap van 30x30x2.6-os profillal két oldalt.
Hello az asztalt negyszogcsobol ,szallagacelbol lehetseges esetleg mas gepalkatreszeibol
Én 60x60-as alu profilokat csavaroztam össze. Így kaptam egy nagyon masszív T-nút asztalt.
Esetleg kisebb profil nálad is jó lehet.
A T-nútos asztal az nagyon jó lenne, milyen profilból lehet azt megcsinálni, hol lehet beszerezni és nem utolsó sorban mennyibe kerül? Köszönöm az ötletet, körbejárom a lehetőségeket.
LoneWolf árul folyamatosan ilyesmit. Az oldalán sok bontott gépelem van, olcsón.
Jó pár dolgot vettem már tőle... Az oldala
Kösz a címet, de 250 km távolságból elég macerásnak tűnik a dolog.... Sajnos lakóhelyem környékén nagyon korlátozottak a lehetőségek....
Akkor olyan helyeket kell meglátogatni, ahol sokan vannak, akik ilyesmiben utaznak.
Bővebben: Link
Így van és ha nem tévedek ő is jön. Hoz magával rengeteg cuccot.
Frankó. Pont jó, hogy föltettél egy plexi gravírozós videót.
Nekem is most kellene csinálni egy gravírozást, de nincs tapasztalatom plexiben. Meg tudnád mondani, hogy -Milyen mélyen ment a maró? -1 vagy 2 élű a marószerszám?: -Mekkora volt az előtolás? -Mekkora volt a Z tengely előtolása? -Mekkora volt a főorsó fordulatszáma? Köszi többet nem kérdezek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |