Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv! Köszönöm, jól hangzik . Kérhetnék hozzá esetleg kapcsolási rajzot ill. trafó pri. sec. adatokat? Ha tudok építek egyet. Kell is a delej mert nem elég a kábelhossz de a cél faj is nagy : gímszarvas és vaddisznó. Ráadásul a disznó még kamikaze is, egy barátom mesélte, hogy látta lesről ill. hallotta, hogy már a bozótban előre visít és nekirohan a drótnak mert már tudta, hogy fájni fog de akkor is áttört. Persze ha rendesen megcsikálná az orrát szerintem kétszer is meggondolná bemenjen e falatozni a tilosba
Ez a kapcsolás olyan amilyen.Vedd ki a 100nF kondenzátort és tegyél bele nagyobbat (220nF,470nF,1uF),de vele párhuzamosan is kötheted.Minél nagyobb lesz a kondi értéke,annál lassabban kapcsolgat.Olyan kondenzátort ne keress ebben a kapcsolásban amit a fet rásütöget a trafóra,mert az nincs,ez a kapcsolás nem arról szól,az csak az inverteres megoldásokban létezik.Ettől a kapcsolástól túl nagy,hosszú szikrát ne remélj,hiszen ezen kapcsolás lényegében egy tranzisztoros gyújtásnak is tekinthető,ha érted mire gondolok.
Bővebben: LinkSzia.Megprobálom belinkelni a kapcsolást.Ennek a kapcsolásnak a második felét használtam egy 2om kondival és tekert trafoval.Az első felére 2 trafot ,2x22o per 12v kötöttem őssze.
A trafot EI vasmagra tekertem.A vasmag adatai kb. 1ocm x 12cm x 1cm vastagság.A primer oldalon 1o tekerés 1mm rézdrot,a szekunder oldalon 3oo tekerés o,3mm drot.Kiprobáltam mérőkével is 1okv ot meghaladja 1omm szikraközön átcsap.Még valami hangosabban kattog is.
Köszi ezt ismerem, ha szerinted jó összerakom mert van hozzá minden itthon. Vasmagnak a nagyfesz trafóba jó lehet a régi tv kétrészes ferritje, vagy annak túl nagy a szórása? Lemezelt van E I kb akkora amit írtál. Ha az jobb szétszedem aztán tekerés... Kell szigetelés gondolom a tekercs rétegek közé. Egyszer tekertem egy sorkimenőt (vastagabb drót kevesebb menet) ott írásvetítő fóliát használtam. Nem tudom ide megfelel e? Még egy kérdés: kellene ebbe a kapcsolásba valahová egy led ami jelzi, hogy üzemben van. (Nem én fogom karbantartani és nem szeretném ha a kolléga óvatlanságát megbüntetné.) Hová lehetne beépíteni?
Szia!
Írod, hogy disznónak megy a pásztor. Ha egy jó tanácsot elfogadsz, akkor nem pásztor vezetéket húzol ki, hanem minimum 2-es horganyzott feszítődrótot. Szigetelőnek pedig az erősített ring szigetelő ami bevált, minimum 5cm, de inkább 8-10cm átmérőjű rendesen lefúrt akác oszlopokkal. A disznó vígan fog szaladni az egész kerítéssel együtt ha nem elég erős. Nálam egy 4ha-os erdőben vannak, amíg nem volt rendes, stabil kerítés addig mindent szétszedtek. Sőt, tudja hogyan lehet leföldelni a vezetéket, rátúrják a földet. 25cm alá nem szabad rakni mert kijátssza, ha pedig magasabban van akkor kiássa magát és alatta megy ki. Használtan vettem egy N280-as horizont pásztort, 25J ez tökéletesen teszi a dolgát az erős növényzet mellett is, a szarvasokat és a vaddisznókat bent tartja. Elméletileg 25km kerítést lehetne rákapcsolni erős növényzetben. A folyamatos szünetmentes üzemet biztosítani kell, mert ha hálózatról megy és véletlenül jön egy áramkimaradás valahogyan tudják, megérzik, hogy nincs delej a kerítésben, 5 percen belül meglógnak. Túlzottan okosak, így figyelni kell rájuk. A gímnek pedig minimum 2m-2,2-m-ig kell vezetékezni különben kiugrik. Itt is érvényes a 20 centinkénti vezetékelés, hogy ne tudja átdugni a fejét. Magasabban elég már 30-40cm köz is. Ha ekkora területet akarsz őrizni, akkor oda már szerintem jobb és kifizetődőbb egy gyári ketyere. 30-40J energiával egy készülék megállítja őket, tuti biztosan dolgozik, nem kell annyi felé figyelni. No meg ha meglépnek akkor a bosszúság és a kergetés mire hazaviszi az ember őket (ha egyáltalán sikerül).
Szia!
Ismerem a jószágokat igazad lehet... De annyi előnyöm van, hogy nem bent akarom tartani őket hanem kint A vadföldeket kellene védeni első évben amíg megered a csicsóka vetés, tehát a befektetés átmeneti ezért sem akarok egy drága bolti berendezést. Meg sajnos a kétlábú vadak elhordják a készülékeinket időnként, ezért sem mindegy mennyi a bekerülési érték De a vezetékeléssel kapcsolatban megfogadom a tanácsod. Én is gondolkoztam már ezen de nem voltam benne biztos, így ha azt mondod nálad bevált belevágok. Legalább olcsóbb lesz.
Üdvözletem mindenkinek!
Az alábbi kapcsolást szeretném megépíteni. Kérdésem az lenne, hogy ha növelném a tápfeszültséget akkor hogy reagálna rá a kapcsolás??? Ugyanis csak 24V-os adapter van kéznél. Illetve a 2N3055 tranzisztor mennyire hűtésigényes ebben az esetben???
Az 50kOhmos trimmerrel ami a monostabil körében van csökkenteni kell a kitöltést és jó lesz 24 v ról is. Ilyet még nem építettem igaz, de elképzelni se tudom hogy működhet stabilan 2n3055-tel. Szívós egy tranzisztor lehet.
A 22 ohmos ellenállást kell közel duplájára növelni, ami 2n2222 kollektor körében van. A többit nem kell bántani, mivel a 12 voltos tápkocka teszi a dolgát. Valószínűleg az fog melegedni kicsit jobban.
Egy kis kételyeim azért nekem is lennének, azzal kapcsolatban, hogy a 2n3055 mennyire bírja az önindukciós feszültséglökéseket...
Köszönöm a tippet. Csökkenteni fogom a kitöltési tényezőt.
Rendben akkor 44Ohm- os ellenállást veszek. Valami ötleted lenne a tranzisztor megvédésére??? Meg van ugyanez a kapcsolás csak FET-tel. Meiket javaslod???
Ezen ottvannak a fettel párhuzamosan kötött zenerek, amik megvédik a tönkremeneteltől tehát ez mindenképpen jobb.
BU508 az van dögivel régi TV-kből. akkor belerakom azt + a zenereket. A tranzisztort mekkora hűtőbordára rakjam?
Rendben. Köszönöm a segítséget.
Helo.Hoztak hozzám a napokban egy pásztort javitás céljábol .Szeretném a véleményeiteket kérni rola.Nekem picit erősnek illetve veszélyesnek tűnik.Remélem feltudom tenni a fotot.Köszi.
Én szépen visszacsavaroznám a tetejét és visszaadnám.
Ilyet asztalos "épít".
Csak előtte fesse pirosra a gazdija, nehogy valaki összeszedje a kuka mellől...
Szia.Ne tudjátok meg hogy T1oo N12oo -as tirisztor ,meg egy 8oMikros kondi milyent csaphat.
Szevasztok!
Van egy villanypásztorom!KB 3.5-4 mp idő közt üt!Mit kellene ki cserélni benn,hogy 1 mp-re rövidüljön az idő? Üdv:peszi
C4 et cseréld 1mikrósra!
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2013
És ha ezek után- peszi kolléga válaszában megköszöni a segítséget, hogy jó lett a készülék...
Akkor mázlista ! Ha nem tudjuk milyen a kapcsolás hogyan adjunk tanácsot??
Sziasztok!
Nekünk ugyan ez egy veszélyes hulladék, de a gazdája örül, hogy ezt is be tudta szerezni. Rá nézésre az egyik gyenge pont a trafó, mert mielőtt nagyot ütne áthúz önmagában és akkor kifelé nem is sok jut az energiából.. A képet nézve még a hálózati szűrő tekercs is be van iktatva. Jó "combos" Tirisztor is van benne. Kondenzátorból ehhez a konstrukcióhoz elegendő lenne 10-20uF. De ez csak az én szubjektív véleményem.
Szia. Én csak annyit fűznék hozzá,hogy nagyon erős a többiekhez viszonyitva.Ide értve az inverterest és stb.és stb.Én még főltettem egy hasonlot ezelőtt.körülbelül ugyanaz a mester készithette.Mindkettő erős.
Csak egy gondolatot fűznék az inverteres megoldású pásztor gyenge vagy sem -hez. Az inverteres pásztornak,ami itt a fórumon is forog,csak az autótrafó szab határt más nem.Az inverterrel fel lehetne tölteni sokkal nagyobb kondit is,hiszen lehet változtatni a kitöltésen és a frekvencián is nagyon könnyen,egy más áttételű trafóval a feszültség is emelhető,ha kell.Az autótrafós megoldást az olcsóság és a könnyen beszerezhetőség szülte.Ha lenne jobb alternatíva a trafóra emberi áron az engem is érdekelne.
Szia.Egyetértek veled.
Tisztelt! kaqkk, kila,köbzoli!
Sajnos nekem még ez is magas!!És ha küldenék képet róla? Akkor többet tudnátok segíteni? Üdv:peszi |
Bejelentkezés
Hirdetés |