Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   914 / 1388
(#) Addye hozzászólása Ápr 23, 2013 /

Sziasztok!

Levilágított nyák előhívásához szerintetek melyik lenne a jobb? A FEW-10, vagy a TN 140? A FEW-10-est is fel lehet használni több alkalommal?
(#) sastas01 válasza Addye hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Szia!

Egy visszakérdezés: Milyen levilágított nyák? Mármint mi a fényérzékeny anyag? P20, Dry fólia, Bolti előre felvitt?
(#) Addye válasza sastas01 hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Konkrétan ez az a nyák, amit használnék.
(#) havranarpi válasza Addye hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Szerintem TN140 de a SZI-TI -s előhívó is nagyon jó tud lenni és nagyon olcsó is
(#) gyengus hozzászólása Ápr 23, 2013 /

Sziasztok!

Mint a képen is látható, elég rosszul sikerült a maratás. Néhol leszedte a vékony vonalakat, máshol meg hagyott rezet. Nem akartam tovább benne hagyni a vas kloridban.
Így készült:
A NYÁK rajzot tintasugaras nyomtatóval nyomtattam ki írásvetítő fóliára két példányban.
Gyári fényérzékeny NYÁKot használtam.
A levilágítás 15 percig tartott 1W-os UV LED alatt.
TN140-el hívtam elő, nem mértem az időt, akkor vettem ki amikor már nem változott a rajzolat a panelen. Közben lötyböltem.
Gyárilag bekevert vas kloriddal marattam. Elég régi már, igaz, ritkán használom. A panelt úsztattam, lötyböltem. Az időt itt se mértem.

Szerintetek hol rontottam el?

* A képet lecseréltem, ehető nagyságúra!
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2013

nyak.jpg

(#) pjg válasza gyengus hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Az UV LED középen túl-, a széleken alulexponált.
(#) gyengus válasza pjg hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Köszönöm aválaszt.
Ezt, hogy tudom orvosolni? Feljebb vagy lejjebb kell tenni a LEDet?

Én feljebb tenném, de most amilyen szép napsütés van, délben fél perc a napon elegendő. Az első DRY -os nyákom pont egy éve így készült.
Több LED-et használnék, hogy egyenletes legyen a megvilágítás.
(#) eyess válasza gyengus hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Én a leszorításban látom a hibát , mert azért 15perc az 15 perc.
Szóval biztos , hogy mindenhol egyenletesen le volt szorítva ?
(#) gyengus válasza eyess hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

A Tescoban vettem egy fényképkeretet, abból szedtem ki az üveglapot, azzal folt rászorítva a fólia a panelra. Egyéb súlyt nem használtam.

Pedig kell a súly. Én két esztergakést szoktam az üvegre tenni.
(#) eyess válasza gyengus hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Szerintem ez kevés volt ettől több kell oda súlyba .
(#) gyengus válasza (») Ápr 23, 2013 /

Elnézést kérek! Legközelebb odafigyelek.
(#) gyengus válasza eyess hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

A következő próbára keresek akkor valami súlyt rá.
(#) gyengus válasza pjg hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Lehet kipróbálom napon.
Még akkor próbálkoztam vele, mikor alig volt napsütés, nagyon rossz lett a panel.

A több LED is tervben van, azért reméltem, hogy ilyen kis paneleknek egy is elég lesz

Nekem 4 fénycső van. Vettem a Vaterán egy Philips arcszoláriumot. 2000-ért +posta.
Ehhez hasonló. Bővebben: Link
(#) Szpisti válasza gyengus hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Én is azt mondom, egy percig se kínlódjál ledekkel, mikor 2-3e-ért kapsz 4 UV csöves arcbarnítót. Most is van 3e-ért, én a zsibin 1500-ért vettem. Ami ledekkel ugyanekkora felületet egyenletesen le tud világítani, többe kerül.
(#) ic20 hozzászólása Ápr 26, 2013 /

Hello,
szeretnék egy kis segítséget kérni, hogy a Hgli lámpának le kell törni a külső fény porozott buráját a nyák levilágitóba vagy nem szükséges vagy érdemeseb uv csövet használni levilágitóba ?
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2013
(#) Doky586 válasza ic20 hozzászólására (») Ápr 26, 2013 / 1

elég rég használtam ilyet, de igen le kell törni róla a külső búrát, mert az a belső UV fényt az azon levő por átalakítja át látható fénnyé. UV fotózáshoz pedig UV fény kell.
de talán már vannak olyan átlátszó búrás lámpák direkt ilyen célra ami simán átlátszó - azokat nem kell törni. de a régi közvilágítási lámpákat kell.

de csak óvatosan hogy se a belső búra se te ne sérülj meg a szétrepülő szilánkoktól..
(#) pilotitalia válasza ic20 hozzászólására (») Ápr 26, 2013 / 1

Szia!
Igen min írták le kell törni vagy van egy kicsit macerásabb megoldás is(jómagam ezt alkalmaztam annó) mégpedig a külső bura tetején ahol a végén egy kis bemélyedés szokott lenni a belső tartó miatt ott csinálni egy kis lyukat,amin keresztül raksz bele egy kis száraz homokot!Szépen lassan körbe forgatod amíg le nem szedi a foszforeszkáló poros bevonatot,kirázod a homokot és kész.
Így nem kell teljesen szét törni a búrát és megmarad egy plusz mechanikai védvonal kisebb sérülések ellen tökéletes!
(#) ic20 hozzászólása Ápr 26, 2013 /

Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
(#) Mdavid hozzászólása Ápr 26, 2013 /

Sikerült vennem egy laminálót, elég olcsón, épp ma érkezett meg. Még használati utasítás is volt hozzá, mindössze 7€ volt az ára. Bekapcsoltam, működik is. A leírásában azt írják, hogy 120-140 °C az üzemi hőmérséklete. Ez elegendő a nyákgyártáshoz, vagy bele kell nyúlnom az elektronikájába? Még a hengerek távolságát megnövelem, arra tuti szükség lesz.
(#) nagym6 válasza Mdavid hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

Én tapasztalatom szerint nyomtató tintaanyag függő, hogy milyen hőmérséklet a jó. De hozzáteszem az egész laminálós technikához: 2 féle nyomtató tintaanyaga gyakorlatilag használhatatlan volt ilyen célra, feladtam az egészet, közelmúltban hozzáfértem 3. féle nyomtatóhoz, azzal pedig tökéletes pauszpapírral. A pausz vízben úgy leázik, hogy egyben simán lejön, semmi szösz nem marad. Mi van akkor, ha elromlik a -jó tintájú- nyomtató, mert 2-3-4 féléből próbálgatni mire egy jó lesz, nemigen van lehetőség.
(#) nagym6 válasza Mdavid hozzászólására (») Ápr 28, 2013 / 1

Most meg tudtam mérni az enyém hőmérsékletét celsius fokban: két fokozatban állítható, 115-125 közötti az egyik, 145-155 között a másik. A 145-155 jó nekem, samsung nyomtatónál 3-4 szer átengedve.
(#) Mdavid válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Köszönöm szépen!
(#) tomipap válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /

Ezt csak megerositeni tudom. Samsung ML1675-el nyomtatok, eredeti tonerrel. En mondjuk atengedem 4-5szor a munyomo papirra nyomtatott rajzot a laminalon, de hibatlan az eredmeny.
(#) nagym6 válasza Mdavid hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /

Én tapasztalatom a hőfokkal kapcsolatban: Ha hidegebb, nem tapad a nyákra rendesen a festék, egyes vonalszakaszok, vagy akár területek kimaradnak. Ha túl meleg, szétterül nagyobb területre a festék, vékony vonalak vastagabbak lesznek, vagy "pad"-ek furathelye összeszűkül. Minimális "szétterülés" jó, mert a papír-nyomtatáson hajszálrepedések, apró kihagyások akadnak, ezek a hibák összefolynak, azaz kijavítódnak.Ha jó a hőfok, de túl sokszor van átengedve, akkor is szétterülhet.
A nyákfelület tökéletes tiszta pld. nyákradír, polírpapír.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2013
(#) nagym6 válasza Mdavid hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /

Még annyit, hogy az én laminálóm -noname- bekapcsolás után 175 fokig melegszik, utána áll be rendesen a kiválasztott 120 vagy 150 fokra. Gondolom mire -hideg aluban- a hő odaér a fűtőrésztől a szabályozó kapcsolóhoz, a fűtőrészén túlfut a hőfok. Ez engem megtréfált amíg nem tudtam, mert bekapcsolás utáni felfűtéskor a gondolt 120 fok helyett 175 fok volt. Hátha a tiéd is ilyen.
(#) nagym6 válasza tomipap hozzászólására (») Ápr 29, 2013 /

Pauszpapírral nem próbáltad? Nekem szinte semmi szösz nem marad leáztatás után, míg műnyomópapírnál eléggé szöszös marad.
(#) szikorapéter hozzászólása Ápr 30, 2013 /

Helló.Van pár 1mm-es vidiás nyákfúróm és ahhoz való kis méretű tokmányom.Az lenne a kérdésem hogy ezekhez milyen villanymotort lehetne használni hogy ne törje el a fúrószárat és el is férjen a kezemben.Lehetőleg valami tápegységesre gondoltam de minden ötletre vevő vagyok.A válaszokat előre is köszönöm.
Következő: »»   914 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem