Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Ok én mondjuk megnéztem , és stimmelnek az ic lábai úgyhogy innentől fogva biztos lehetsz abban , hogy jó.
Köszönöm a választ. Nem tudom, hogy a nyáktervez őprogram, amit használok, (EAGLE) tud-e ilyet. Nem hiszem. "Kézzel" tervezésnél meg....egy bizonyos bonyolultság után...
![]() Persze gondolom, ha valamilyen gyártónál készíttetem el a panelt, akkor ők galvanizálják a furatokat is. Minden esetre kösz a választ. L. A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
Én az átkötést soha nem bízom alkatrészlábra ! Úgy tervezem hogy alkatrész alá ne kerüljön ,és beültetésnél azt veszem előre , minden átkötést beforrasztok kétoldalról , levágom a kilógó vezetékvégeket és csak ezután kezdem felrakni az alkatrészeket. Ja én is az EAGLE-t használom és még soha nem adtam ki a kezemből autorouterrrel készült panelt!
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2013
Restricted areaval ki tudsz jelölni részeket ahova sem forrszemet sem vezetéket nem rak. Ha valami olyan alkatrészt tervezel bele, ami teljesen beül a panelba, akkor rakj egy alkatrész külső méretnek megfelelő restricted areat topra és bottomra is és akkor ki fogja hozni az átkötéseke az alkatrész alól.
A segítségeteket szeretném kérni abban, hogy lehet-e valami bevonatot tenni a nyáklemezre? Nekem konkrétan egy fehér, vagy fényvisszaverős fóliát kellene egy felületszerelt panelra rárakni, de nem tudom, hogyan oldjam meg. Van valakinek ötlete?
Szokatlan igény az tuti...
![]() Hogy maga a panel miért legyen olyan mint egy láthatósági mellény el nem tudom képzelni.. De biztos vannak speciális festék spray-k; vagy ha másnem: levágod a mellényről és átragasztod ![]()
Berakom képként az alkatrészt, amiben lenne. Az egész lényege, hogy a hátsó furatos lemez lenne a nyáklemez. A fóliára azért lenne szükség, hogy ne tűnjön olyan "sötétnek" a réz miatt, meg hát ugye visszaverje a fényt. Az egész 80 mm átmérőjű, szerintem elég ronda lenne a láthatósági mellényes megoldás ekkora felületen.
![]() A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2013
A fényes felület melyik oldalra kellene az alkatrész oldalra , vagy a forrasztási oldalra ?
Kétoldalas lenne a NYÁK, de csak az egyik oldalon lenne a fényes
Nem biztos , hogy a nyákot kellene lefújni nem lenne elég pl a nyák elé tenni fényes papír féleséget , vagy ami vissza verné a fény pl prizma , és egyebek.
Na igen, de hogy oldjam meg? Az eszembe jutott, hogy kinyomtatom a beültetési rajzot egy lapra, és körbevágom a LED-eket, majd ráragasztom a nyákra. Szerinted ez járható út?
Az utak melletti széljelző karókon a fehér csík egy 3M gyártmányú fényvisszaverő szalag.Annak idején még a KPM-es ismerőstől tudtunk szerezni.Próbálj meg olyat szerezni.A festék amivel az útburkolati jeleket festik,szintén fényvisszaverő.Az első kocsim padlóját azzal kentük ki,a mai napig nem rúgta le a lemez.(Trabi volt
![]()
Ugye tisztában vagytok vele, hogy ma volt A nyák napja! ???
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2013
Ha a Nyákgyártáshoz használt dry-ról beszélsz, akkor semennyire. 2-3 másodpercet bír ki a pákától. Utána felhólyagzik, leválik. Próbáld ki egy kis darabon: Vidd fel egy vezető közelében, majd a pákát tedd rá.
A másik ok pedig az, hogy amelyik szer letakarítja a folyasztószert a panelról, az a dry-t is felszedi.
Áhá, értem, köszi! Itthon nem lehet lötstop fóliát venni? Eddig sehol sem találtam, csak azon a bizonyos német oldalon
Talán egyszer láttam, de amennyibe került egy A4-es ív(mint az octamex-es), annyiból már gyári panelt kapni...
Még íbéjről tudod beszerezni. Az általában egy komponensű, UV-ra keményedő. Ennek a minősége nem garantált.De legalább olcó. ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2013
Sziasztok.
Vasalásos NYÁK készítéssel próbálkoztam: lézernyomtató, műnyomó papír, vasaló, hidrogénperoxid + sósav. A lézernyomat NYÁK-ra való átviteléig alapvetően nincs gond. Ez a rész meglepően jól sikerült már elsőre is. Viszont a maratással van egy kis problémám: összeöntöm a sósavat(20%-os) és hidrogéperoxidot (35%-os) majd bele a NYÁK-ot, és szinte semmi sem történik. Csak a NYÁK felületén jelenik meg néhány buborék, de semmi zöld elszíneződés, gázfejlődés. Néhány perc után meleg kályha fölé téve a folyadékot a reakció hirtelen beindult és végül is sikerült a maratás. Pár hete próbáltam egy másik NYÁK-ot készíteni, de ugyanez volt a probléma a maratásnál. Még egy kis forró vizet is öntöttem a szerekhez de semmi reakció nem volt. Lehetséges, hogy túl hideg volt a két sav hőmérséklete (10 fok alatt lehetett a műhelyben)? (Mindkét sav új volt és bontatlan) Végül a második esetben is a melegítés segített: kivittem az üveget, és rátettem egy vaslemezre, amit a nap már felmelegített: szinte egyből beindult a reakció (de kb 10 percet volt a savban már a NYÁK). Úgy tudtam, hogy csak a vaskloritot kell melegíteni?
Szia!
Papírt leszedted, mielőtt a maratóba raktad? A legtöbb kémiai reakció gyorsabban játszódik le magasabb hőmérsékleten, így a réz oxidációja is.
Papírt leszedtem (leáztattam) és kefével is megtisztítottam.
Melegítés nélkül kb. olyan, mintha sima vízbe dobnám a panelt.
Akkor csak a hőmérséklettel van probléma. Én is próbáltam már hidegben, esélytelen.
Nekem télen a kintről behozott (full hideg) sósav (30%) + hp (35%) is kb. 1 perc alatt lemarta. Igaz, nem szoktam vizet bele rakni.
Lehet, én csak az egyszeri tapasztalatra hivatkoztam, meg a kevés kis kémiai tudásra, amit az egyetemen belevertek a fejünkbe, a pontos okot már nem tudnám megmondani
![]()
Sziasztok !
Most térnék át a fotózásos nyák technikára és az lenne a kérdésem hogy a vasalásos maszk jó ehhez a technikához vagy azt tükrözni kell?
Én úgy szoktam fotózni, hogy nem tükrözök semmit, hanem a nyomtatott rész van a panel felé.
Ha éppen vasalok, mindent ugyanúgy nyomtatok, mint fotózásnál. Egyedül a Bottom Layeren lévő feliratokat szoktam tükrözni, hogy a végén olvasható legyen.
Köszönöm
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem ,hogy vasalóval hogyan kivitelezhető a sűrű SMD IC-k Processzorok PADjeinek a felvasalása?
Azt inkább fotózd.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |