Fórum témák
» Több friss téma |
Azt szeretném kérdezni, hogy 8 mm-es szikra hány kilovoltnak felel meg?
A hálózatról is működik, egy 50 wattos izzóhoz készült impulzus fezsültségváltóról levett 12 volt váltófeszültség egyenirányítása, és 1000 mF kondenzátor után. Bár az egyenirányítás után még egy izzó terhelése is szükséges.
Sziasztok!
Van 1 régi villanypásztorom, és az lenne a kérdésem, hogy a villanypásztor érzékenységét lehet-e állítani?
Szia!
Milyen jellegű érzékenységre gondolsz?
Pl.: mikor a kutya hozzá ér annak az érzékenységét!
Az inkább erősség, nem? Növeld a tápfeszültségét, és akkor akkor nagyobbat csap.
Hozzáérésre se akar bekapcsolni, pedig nem száraz a föld sem!
A villanypásztor mindig be van kapcsolva és ütemesen fél-egy másodperces időközönként ad egy feszültségimpulzust. Milyen pásztor ez? Gyári?
gyári villanypásztor az időt tudom állítani h menyit menjen utána lekapcsol és ha hozzá ér valami akkor kapcsolna be de itt nem akar.:S
Értem, akkor ez valami hipermodern készülék. Hátha valaki ismeri és tud segíteni.
Rakjál fel fotót meg add meg a típusát.
Arra tippelek, hogy a szenzor részben ahol az a sok tranzisztor van, ki vannak száradva azok a zöld "minőségi" ELKÓ-k. Vagy valamelyik tranzisztor nem él.... ha ez a rész jó akkor érintéskor behúz az egyik relé.
Sziasztok!
Megépítettem a következő kapcsolást: LINK Élesztésnél sípol, dolgozik. Viszont R6-nál csak 30V-ig tölt fel. A graetz után megvan a 170-180V aztán a végére eltűnik. Az 555 pedig kicsit melegszik. Kondit, trafót rákötve nincs szikra sem. Mitől lehet ez? Melléklem a NYÁK-ot is, hátha valamit eltoltam rajta. Előre is köszönöm a segítséget!
Szia!
Nem csoda,hogy nem megy.Nézd meg jobban a rajzot,R6 nem jó helyen van.Te sorosan iktattad a + tápba a gréc után és a kondi közé.Az 1M trimmer nem igazán fontos,kihagyható,a 22µF kondi bekötésére figyelj.Az 555 nem melegedhet,ha mégis akkor lehet,hogy nehezen hajtja ki a tranzisztort.Nem írtad milyet tettél bele.Ezekből tegyél bele,ezek biztosan jók:2SC3153,2SC3339,2SC3890,2SC4242,2SC4834,2SC4977,BUT12,E13007-2. Engedelmeddel javítottam a lay-t,mellékelem. Várom a fejleményeket.
Nem lesz jó Gábor, a TR anód R5-ön van nem a gratz +on.
Ha valakit erdekel, itt az én Eagle pásztorom. Kellemes hétvégét! A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2013
Kösz,hogy szóltál,azt nem is néztem.A te mellékletedet nem tudom megnyitni.Javítottam újra,ez már talán jó.Van saját tervezésű nyákom,én azt használom és több minden van rajt,a mérete 60x25mm.A TR anód a gréc+ van R5 végével együtt,de tudom ezt akartad mondani,egyébként valóban hibás volt a javított rajz.
Eagle 5.0.0 nyitja, itt van újabb ingyenes verzió:
http://www.cadsoftusa.com/download-eagle/
Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Igazatok volt, ez a gond. Az Istenért nem sikerült megtalálnom a hibát. Átforrasztottam a próbapanelt, így már szépen áthúz a 12mm-es szikraközön.
Gondom most az, hogy csak kb 3-4 másodpercenként ad szikrát. Diakkal sorban 22u kondi van. Cseréljem kisebbre? A trimmert is hiába tekergetem, nem változik az tempó. A kapcsolás szerint építettem meg. A tranzisztor BUT12A a tirisztor pedig BT151. Az 555 mégis melegszik.
Valami nem az igazi még mindig. A kapcsolás szerinti értékeket használtam. R1 470, R2 6,8k, C1 100n. A trafó nagy kondija pedig egy 25u motorindító. Így 80mA a fogyasztása a kapcsolásnak. A kitöltést nem akarom nagyon feltolni, mert akkuról kell üzemelnie, így nem volna gond ha nem kajál sokat.
C3-at kicseréltem, 10u-val nem történt igazándiból érdemi változás, beszereltem 1u-sat, ezzel már meglenne az másodpercenkénti szikra, viszont gyenge. 5-6mm-t hajlandó csak áthúzni, ez pedig kevés. Valamit elrontok, csak még azt nem tudom, hogy mit. A NYÁK már jónak tűnik, valami szerelési hiba lehet.
Ez a legjobb megoldás.
A potival pontosan betudod lőni a frekvenciát a trafóhoz, és végig 50% marad a kitöltés. Mert mint tudjuk flyback-nál ez kötelező. Felejtsétek el a tranzisztorokat is, ide a MOS-FET a megfelelő, a hatásfok szempontjából. Üdv nyemi A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2013
Szia!
Lassú a töltőkör,azért ad csak olyan sokára szikrát.Az 555 körben a 470 ohm helyett tegyél 220 ohm a 6,8k helyett 2,2k ellenállást,vedd ki az 1N4148 diódát,nem kell, a 100nF kondi marad,a 2x100 ohm helyett tegyél 220-270 ohm ellenállást.A kisütőkörből vedd ki az 1M trimmert,tegyél helyette átkötést,más minden marad.A frekvenciád kb. 3kHz lesz,az áramfelvétel kb. 160mA,de ez feltölti akár a 47µF/450V kondit is és nagyjából 1 másodpercenként fog szikrázni.A szikraközzel vigyázz,nélküle akár 8-10 cm is lehet a szikra és a trafónál fog átütni a jobbik esetben.
Szia!
Ezt a kapcsolást is ki fogom próbálni,köszönet érte,úgy is van két marék fetem talonban. Nem kell a tranzisztorokat sem elfeledni csak hozzá kell alakítani a kapcsolást.
Hát ..... szerintem nyugodtan el lehet pedig felejteni.
Alacsony feszültség -nagy áram- nagyfrekvencia, akkor MOS FET. Nagy feszültség -nagy áram -nagy frekvencia, akkor IGBT. (vagy itt is fet) Másban nem is szabad gondolkodni, 2013 írunk. A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2013
Ha kicsi a bétája a tranzisztornak, vagy 555-t vagy tranzisztor melegedni fog .
Ha meg vissza vesszük a kitöltési tényezőt akkor meg nincs teljesítmény. Ördögi kör ez.
Hát igen, ilyenkor kell kijelenteni maga a kapcsolás elavult.
Aki szívén viseli ennek a témának sorsát nekikezdhet egy új villanypásztor fejlesztésébe. Szerintem itt az idő. És ha elfogadtok tőlem egy tanácsot, ne flyback-ban gondolkozzatok. Kicsi a hatásfok. Minimum 85% legyen a cél. Íme egy inverter kapcsolás kezdéskép. Üdv nyemi
Zoli! Lehet,hogy a gyártó azt írta,nem tudom,nem néztem meg.Túl sok darab megy évek óta hibátlanul,ahhoz,hogy igazat adjak.Menni fog azokkal az értékekkel,ha nem,akkor a készítőnél van a hiba.
Nekem ez a kapcsolás keltette fel az érdeklődésemet , itt állítható a kimenő feszültség (és evvel együtt a teljesítmény is )
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2013
Attól,hogy 2013-at írunk,még nem kell mindenben egyetértenem.Még ne emeljünk emlékművet a tranzisztornak.Egyébként a fetre és IGBT-re írt gondolataidat megértem és a fejlesztésben is egyetértek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |