Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
A rajzolat széle azért eléggé cikkcakkosnak látszik. Meddig tudsz lemenni vonal vastagságban simán vasalóval? Nekünk a 0,3 is sikerült többnyire egész kontrasztosan laminálóval. Bár már többnyire csak fotózom a nyákokat.
Ezt még meg tudtam csinálni vasalással. Sajnos képem nincs róla, ismerős rendelésére készítettem. 0,33as vonalvastagság van beállítva.
A cikcakkosság a vágás miatt van, flexel kézzel kicsit nehézkes full egyenest vágni. A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2013
Ettől azért lehet lejjebb is menni vasalással .
Hat le a kalappal. En a vasalot egy het utan feladtam. Laminaloval en is mondhatni alamarodas nelkul lemegyek 0,3-ig barmikor. Felre ne erts csak a belinkelt fotokon lathatoan nem elesek a vonalak szelei.
Telefon kamerával készültek, azért ilyenek.
A vasaló is szokás kérdése. Nekem is évek voltak, meg persze papír, vasaló, nyomtató csereberélés, mire rátaláltam a megfelelő kombinációra. A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2013
Egy régebbi munkám tudnám erre példaként megmutatni.Bővebben: Link
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2013
Már nincs meg elkelt.
Majd egy éve volt , ha figyeled a dátumot. A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2013
Mekkora az Optimális vasaló hőfok 180-190 C-fok??
Nekem a laminálóm 120-140 °C-on működik. 4-6-szor átengedem, és tökéletes lesz, nem kell 180 °C.
Pauszpapírnál nekem semmi nem marad a panelon, áztatás után szinte magától leesik egyben. Próbáld pausszal.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2013
Az sok 120-140 °C ami ideális.
Nekem a 135g-os műnyomó és 160fok / tökéletes.
Ezeket a vasaló-hőmérsékleteket hogy méritek meg?
Vesztek lézeres hőmérőt 50eFt-ért??
Az olcsó multiméterek is tudnak mérni. Adnak hozzájuk egy hőelemet.
Szerintem egyszerűbb egy digitális multiméterrel, amihez adnak hőmérsékletmérő adaptert.
Ilyent lehet kapni már 2-6ezer Ft körül.
Én pl sose mértem a vasaló hőfokát. Kitapasztaltam, hogy melyik fokon jó, és milyen módszerrel nem égeti meg a festéket.
Hát nekem az életben nem volt ilyen rajzolatom,.... Pedig már 15 féle papírral, műnyomóval és háromféle vasalóval is csináltam. Már eleve az is érdekes, ha műnyomót használtam, kihűlés után hullámosodott.. Marad a cnc, meg a gyártatás. Nem tudom reprodukálni az eredményeiteket. Minden elismerésem ennek ellenére. Hozzáteszem kísérletezgetni soha nem volt idő, mert mindig rendelésre kellettek panelek, akkor nincs idő szöszölgetni. Átolvastam több weboldal leírásait, itt a HE-n is az idevágó postokat, de 100%-ban soha nem sikerült reprodukálni az eredményeket.
A műnyomóval eleinte én is megszívtam, de elárulta itt valaki a titkát!
Én mikor a nyomtatóba tettem, már akkor hullámosodott, volt hogy bent maradt a gépben. Ez a fényes papír ha egy pici nedvességet magába szív, megbolondul a hirtelen melegtől, ahogy a rostok közül nem tud hirtelen eltávozni a gőz. A megoldás amit javasoltak nekem bevált : nyomtatás, felhasználás előtt negyed órára a villanysütőben ki kell szárítani alaposan. Hozzáteszem vasalóval nekem sem sikerült tartósan egyenletes eredményeket elérni, de a laminálót miután kitapasztaltam, használható lett a módszer. Sokadszor megemlítem, azzal is csak miután rájöttem: kell a nyomatra laminálás előtt egy kis oldószeres spray, amitől kellőképpen elterül, összefolyik a por. Ez nálam a LabelOff nevű címke leoldó spray lett.
Az en munyomo papiromat ha hagyom laminalas utan kihulni szinten hullamosodik es nem lesz jo a minosege. Nalam peldaul az valt be, hogy laminalas utan azonnal vizbe dobom es hagyom par percig azni. Ha latom, hogy atazott akkor pedig lehuzom a papirt es a maradekot ledorzsolom rola. Van egy nagyon puha fogkefem is erre a celra es hibatlanul viz alatt eltuntetem vele a maradekot ha esetleg lenne az aprobb helyeken.
Igazán köszönöm , de ha azt nézem , hogy a legelső amit ebben a témában én is csináltam úgy sikerült , hogy sehogy , mert már a vasaláskor több rajz maradt a papíron mint a nyákon , akkor ahhoz képest ma már más a helyzet valóban.
Lehet ezt is már olyan szintre kidolgozni , hogy tényleg mindegy már ilyenkor , hogy milyen a technika , mert számottevő különbség már nincs. És ha csak az egyszerűséget nézzük , és a minimális befektetést , akkor valójában a vasalásnál olcsóbb technika nincs. És , hogy lehet e még mindig újat , vagy egyszerűsíteni ezen nyákkészítést , hát bizonyára vannak még kiaknázatlan területek .De addig , amíg be nem teljesednek az újítások , addig még ez is bőven megfelel úgy gondolom.
Nekem amúgy óriási szerencsém volt, mert vettem egy laminálógépet az Ebayen. A német oldalon találtam rá egy Ednet használt gépre, ami kb annyira volt használt, hogy kipróbálták, tökéletes dobozzal, csomagolva, használati utasítással érkezett. Az ára 1 € volt, erre jött a szállítás 6 €-ka. 2100 Ft-ért vettem egy tök jó laminálót (talán vaslót sem lehet ennyiért), amit még át sem kellett alakítanom. Ugyanúgy használható papírlaminálásra is. Nem is foglalkozom vele sokat, berakom a nyákot, 6-8-szor átmegy rajta (a 4 kevés volt nekem), és kész is. Olyan alkatrészrajzokat, meg egyéb rajzokat tudok felvinni, amiről a vasalással nem is álmodtam.
Kis szerencse kell, és olcsón meg lehet úszni a jó minőségű nyákhoz való eszközök beszerzését
Ez , így igaz , de ne felejtsük el , hogy magába a lamináló még kevés , hogy jó minőségű nyákot készítsünk. Ezt megelőzi még egy pár olyan előkészület , ami legalább annyira befolyásolja a jó eredményt , mint egy jó vasaló , vagy lamináló megléte.
Idézet: Na ezek azok az apróságok amik felőrölték az idegeimet. 1 nyáknál, mire a sütő bemelegszik a cnc-n éppen az utolsó lukakat fúrja a gép. Persze az is lehet, hogy türelmetlenebbé váltam, de ha netán elrontom a vasalást - megint elölről kezdeni újra és újra - ezalatt az idő alatt az első prototípus hibáinak a javításán is túlvagyok. Még a csőtollas rajzolás is szimpatikusabb volt, mert egyből lehetett jót csinálni. A vasalásnál rengeteg apró tényezőn el lehet csúszni. Végre csináltam egy egészen jó rajzolatot - és kiderült, valahol a nyomtató beállításoknál pár (1-2 %-al) kisebb lett a panel, mert előtte egy doksit nyomtattam. persze ez már csak akkor látszott igazán, amikor lemarattam a panelt - előtte persze 3 vasalás volt, mire a harmadik sikerült. Nem mondom - ha csak paneleket csinálnék - bele lehetne jönni. De fejlesztésnél nagyon máshol jár az agyam. Így csak kínlódás. Már sokszor ott tartottam, hogy bérben lenne jó megcsinálni a paneleket - de az is sok idő. Eh- mindegy - legrosszabb esetben marad a furatraszter és az ónfolyatás - végül is proto nyákok javarészt. Annak az is elég sokszor. „A megoldás amit javasoltak nekem bevált : nyomtatás, felhasználás előtt negyed órára a villanysütőben ki kell szárítani alaposan.” Idézet: „Na ezek azok az apróságok amik felőrölték az idegeimet.” Szerintem érdemes lenne tovább próbálkoznod. Nagyobb méretű nyák is elkészül 30 perc alatt. Ennél gyorsabb technikát nem ismerek.
Eleinte én is , így voltam minden ötödikből egy sikerült , és abban is voltak hibák.
Mostanra már ezzel nincs sose gondom egyből sikerül mindig tökéletesre nincs benne hiba , és a gyors kivitelezés miatt jobban előtérbe van, mint bármelyik más technika.Illetve alakulóban van lesz egy talán még jobb technika , ami szinte már nem is igényel manuális beavatkozást , de ez nem CNC lesz.Egyenlőre nem nagyon van idő rá , de rajta vagyok azért rendesen.De addig is marad a jól bevált vasalás , vagy laminálás.
Ez a GMP Photoart 17 lamináló hőmérséklete.
Idézet: „A vasalásnál rengeteg apró tényezőn el lehet csúszni.” Minden technikánál a rengeteg apró tényezőn lehet igazán elcsúszni... Ha viszont egyszer összekalapáltad a saját technológiádat, akkor menni fog, mint a zsákba ...
Amúgy az a beállított 160 fok másnál ténylegesen 160 fok?
Én meg szoktam nézni a valós hőmérsékletet, és csak 152-155 fokig tud felmenni (és amikor berakom a panelt, mire átér minimum sebességfokozatban, az eleje és a vége között kb. 3-4 fokot csökken az érték). |
Bejelentkezés
Hirdetés |