Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   108 / 248
(#) proli007 válasza dobanandras hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Hello! Az érdekes, ha ez mellett jól működne. Mert ha a vízszintes erősítés kicsi, akkor az X tengely kalibrációjának sem szabadna megfelelőnek lenni. Próbáld megmérni az 50Hz 20ms-os periódus idejét, az "kijön-e". (2ms/Div állásban az 10 osztás lenne) üdv!
(#) dobanandras válasza proli007 hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Hello.proli007,igazabol en nem teszteltem ,egy jo ismerosomtol vasaroltam,es igy mondta,de en neked adok hamarabb igazat,kerlek mond meg hogyan adjak 50Hz-et,mivel meg nem ismerem jol a szkoppot es nem tudom nagyon jol kezelni,koszonom szepen!
(#) kadarist válasza dobanandras hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Szia!
Egy hálózati trafóról vehetsz 50Hz-et. Az előlapi potikkal nem lehet állítani az időalap hosszát?
(#) dobanandras válasza kadarist hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Ssia,az elolapi potikkal a kovetkezoket tudom allitani,az elolapon kozeptajt van egy poti ott irja melette hogy POZITION, ha megforgatom a jel jobra kimegy a kepernyorol amenyit ki kell menjen normalis mukodes esetben,ha balra visszem a sugart valahol 1 cm-re megal a bal szele felol mintha megakadna ,a jobb felso sarokban a potival csak jobra tudok allitani ,bal fele ugyanaz a jelenseg.

Ebben az esetben belül kell állítani az X-eltérítés amplitúdóján.

Igen,de hogyan,esetleg tudsz segiteni konkretan egy kapcsolasi rajzal megjelolve honnet alitsam?Koszonom.

Olvasd el a 4.3.8. fejezetet, ott a vízszintes erősítő beállításával is foglalkoznak. Gépkönyv.. A 8.2.5 fejezetben a hitelesítésről olvashatsz. Remélem a leírás a te szkópodhoz is jó, mert a típusszám nem teljesen passzol.

Koszonom ,delutan majd adok valaszt.
(#) dobanandras válasza dobanandras hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Sziasztok, kerdesem a nagyfeszultsegi tapbol a BY476-os diodakot le lehet ellenorizni ohm-meterrel mert nekem mind a ket iranyban szakadast jelez.

Ne ohmméréssel ellenőrizd, hanem diódavizsgálattal. De ezt a típust multiméterrel úgy sem tudnád ellenőrizni, mert 40V körül van a nyitófeszültsége.
(#) dobanandras hozzászólása Máj 10, 2013 /

maskepp mivel,hogyan?

Például csinálsz egy mérési összeállítást 100V-os feszültségforrással, soros áramkorlátozó ellenállással meg egy sorosan bekötött árammérővel. De miből gondolod, hogy rossz ez a dióda?

nalam ezzek a diodak hasonlitanak a tojas alakjahoz nagyon kicsik es az egyiknek mas a szine a tobbihez kepest vagyis sotetebb.
(#) nagym6 válasza dobanandras hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Ha a nagyfesz. a probléma, akkor nem csak x, hanem y irányban is változik a rajzolat mérete. Ha y irányba jó a méret, akkor valószinűleg a nagyfesz jó. Tápfeszültségeket ellenőrizted?

Y iranyban jo a meret,a tapfeszultsegek mind pontosak a kapcsolasi rajz szerint,csak a +110v helyet +100v-ot mertem majd holnap fogom hitelesiteni a rajz szerint majd ujbol jelentkezek,koszonom!!!
(#) dobanandras hozzászólása Máj 11, 2013 /

A +110V-olt megoldva.
(#) Hp41C válasza dobanandras hozzászólására (») Máj 11, 2013 /

Szia!
Ha a 110V -os táppal van gond, cseréld ki a puffer kondenzátorát C1. Nálam az volt a gond, hogy időnként átütött a 1977 -ben gyártott Remix kondenzátor, ekkor a 723 tápfeszültsége megszűnt. Amikor ismét megjelent a feszültség a C1 -en, a 723 tovább engedte a kb. 170V nyers feszültséget. Sajnos ez a kondenzátor igen közel van a katódsugárcsőhöz. A csavaros felerősítésű példány helyére egy 220µF/400V -osat. Az új kondenzátor kivezetéseire huzaldarabokat forrasztva behúztam a helyére, a huzalokkal átmenetileg rögzítettem mechanikailag, és vastag, rövid vezetékekkel forrasztottam a régi kondenzátor csatlakozási pontjaira - a bekötés során a behúzó huzalokat eltávolítottam.
(#) dobanandras hozzászólása Máj 11, 2013 /

Szia koszonom a javaslatott es a segitseget,jovoheten ujbol leelenorizem lehet hogy en is kicserelem,lehet az egesz elektrolitikus kondenzatort belole,koszonom szepen,udv.
(#) nagym6 válasza dobanandras hozzászólására (») Máj 11, 2013 /

Azt próbáltad, amit -visszább- fórumtársak írtak? Mert fontos lenne.
(#) dobanandras válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Igen,nem maradt mas,minthogy kell meg egy szkopot kerjek valakitol es atnezem vele a jeleket ha megoldom ujbol jelentkezek,koszonom.
(#) kadarist válasza dobanandras hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Az erősítést állító potmétereket tekergetted?
(#) dobanandras válasza kadarist hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Igen,ugyanaz a jelenseg tortenik,jobbra eltolodik a sugar,balra meg elakad a raszter szelitol 1.5cm-re.
(#) proli007 válasza dobanandras hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Hello! A jelenség vagy tápfesz hiányra, vagy az X végfok hibájára utal.. üdv!
(#) dobanandras hozzászólása Máj 13, 2013 /

Hello,ezeket atvizsgaltam es rendben vannak,na igen meg egy hibat fedeztem fel az este ,a fenyerot sem tudom telyesen lehuzni az INTENSITY potmeterel,a feszultsegek rajta jok,maximalisrol felig lehuzom mejd lejeb nem tortenik semmi es mintha a sugar fenyereje pillanatok allat valtozna,vagyis felerosodik es azutan viszakerul mint azelott.
(#) proli007 válasza dobanandras hozzászólására (») Máj 13, 2013 /

Hello! Te mindent így egy szuszra szoktál elmondani? Mert a vesszőn kívül pont is létezi! Négyszer kell elolvasni, mire kiderül (ha kiderül) hogy mi hova tartozik. Miért kapkodsz? üdv!
(#) Hp41C válasza dobanandras hozzászólására (») Máj 13, 2013 /

Mincs véletlenül "A intend by B" vagy "Mixed" üzemmódban?
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2013
(#) nagym6 válasza dobanandras hozzászólására (») Máj 13, 2013 /

Sötétben nézd meg, nincs-e szikra a nagyfesz. környékén, a ks. cső végén a foglalaton, pld. a fényerőpoti forgatásakor. Esteleg kontakhiba is lehet a potinál.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2013
(#) S.NORBY hozzászólása Máj 16, 2013 /

Üdv forumozók!
Szereztem egy C1-49 szkópot rendbe szeretmém hozni ehhez kérnék segítséget. Ilyen régi cucokhoz nincs túl sok tapasztalatom. Nem tudom hogy normális dolog-e ,hogy bekapcsoláskor a vizsz.vonal először főlszalad aképernyő kivülre majd lassan visszaáll középre ez kb.1perc. Ezt lehet valahol állítani vagy ez így természetes?
A másik gondom vele egy kicsit boszantóbb. Ha jelet mérek vele(pl.:0,5 voltos négyszögjel) beállitom a megfelelő Időalapot szép képet ad ,de ha átkapcsolom egyszrűen fut a kép vizsz.-en ugyan ez a helyzet akkor is ha a mérendő jel frekvenciáját változtatom. Szóval nem szinkronizál rendesen. (Automatikus szinkron van ebben egyálltalán?)
Igy nem tudok rendesen mérni vele
Első nekifutásra mit nezék át rajta?
Ha valakinek van ötlete jó lenne ha tudna úgy segiteni hogy megadja az alkatrész poziciószámát(pl:C12, R7) nincs túl sok tapasztalatom az oszcilloszkóp javításban.
A segítséget előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2013
(#) BarnaPili válasza S.NORBY hozzászólására (») Máj 16, 2013 /

Idézet:
„Nem tudom hogy normális dolog-e ,hogy bekapcsoláskor a vizsz.vonal először főlszalad a képernyő kívülre majd lassan visszaáll középre ez kb.1perc. Ezt lehet valahol állítani vagy ez így természetes?”

Igen,ez normális,mivel az első fokozata ey elektroncső,annak pedig időre van szüksége,hogy elérje az üzemi állapotát.
A szinkronhibát okozhatnak kis elkók kiszáradása,óvatosan melegítsd át egyenként őket,így meg lehet találni a bűnöst.
István
(#) S.NORBY válasza BarnaPili hozzászólására (») Máj 16, 2013 /

Köszönöm a gyors választ!
Egypár elkót már megnéztem . Kiforasztottam megmértem a 20 µF-os elkókon kb. 20-23 µF-ot mértem szóval nem hiszem hogy kiszáradtak volna.
Ezt a ''szinkron''-részt merre találom?
Nem szeretnék össze -vissza forrasztgatva még több bajt csinálni.
Következő: »»   108 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem