Fórum témák
» Több friss téma |
Panelbe forrasztott állapotban nem mérünk tranzisztort, esetleg zárlatra tudod nézni főleg az L idomhoz de remélem ezt előzőleg már megtetted?
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2013
Nincs beforrasztva, leszereltem az L idomot.
Oké, detektáltam a hibát, valami az L idomon lesz...
Betettem nyersen két tranzisztort végeknek és máris megvan az 1,3A
Szia! Ott hagytuk abba, hogy T3 bázis-emitter között ellenállást mérsz, mert a kettő feszültségegyezése nonszensz.
Laci, neked írom, mert te láttad, hogyan néz ki az összeszerelt L idom a tranzisztorokkal.
Emlékszel még, mondtad, tegyek a csavarok alá szigetelőgyűrűt. Vagy legalábbis beszéltünk róla. de akkor hogyan jut el a kollektor a panelra? Ezért nem megy ez, a kapkodásom... A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2013
A kollektor alá nem kell szigetelő gyűrű, viszont a csavar és az L idom közé tégy szigetelő csövet. Az anyacsavart célszerű a panelra forrasztani, valamint a csavar fej alá rugós alátétet rakni.
Nem még nem láttam de beszéltünk róla , igen és igen emlékszem rá de nem tértünk ki rá , az István amit mondott , tehát nem szigetelő gyűrű kell csak csupán szigetelő cső !
Bővebben: Link Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2013
Akkor bocs, igazad van, előbb elmentél mint összeraktam volna.
Mindegy, csak nem figyeltem és csináltam magamnak kis plusz munkát és tanulást egyben Ilyen szigetelő cső miből szokás csinálni? A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2013
Korábban lerajzoltam néhány praktikus megoldást a rögzítéshez. Itt találod.
Zsugorzső, varnis cső...
A zsugorcsőből lehet 2 réteget is, először egyet rámelegíteni és aztán rá a másikat.
Koszi a segito hszeket, kozben talaltam szilikoncsovet, ami pont jo lesz nekem a 4.5-os furatba M3-as csavarhoz.
Delutan osszerakom, aztan meg szerintem megjelenek itt, mert hiaba volt jo az aram, a feltapfeszt ugyanugy 6V volt es nem tudtam allitani.
Nos igen, a helyzet nem teljesen változatlan, de még mindig nem jó.
Csatolom a legújabb méréseket a GND-hez képest. A PNP-nél valami nem stimmel, már ki is cseréltem, az biztos, hogy PNP, mert NXP gyártmány, az ő jelölésük a 3Bp. A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2013
Szia! A T1 helyén próbálj meg egy "lábas jószágot"! A tranzisztor viselkedés nyomokban sem látszik.
Fájdalom, az R4 200uA árama a semmiből jön. R7-en kéne javarészt folynia, ott nincs semmi. Ha a tranzisztor valamilyen letörés végett a bázisából nyerne áramot, akkor az R1 + R3 a névleges értékükön nem tudná azt biztosítani. Ezért panel átvezetést, vagy hibás alkatrész értéket kéne keresni. Szerk.: diódavizsgálóval be tudod azonosítani a tranzisztor N vagy P voltát. A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2013
T1 helyére BC308, így sem ment, ez maradt és aztán T2 helyére BC301 de így sincs semmi.
Már kiforrasztva is rámértem az R2 R3 R1 osztórészre, jók az értékek. A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2013
Most olvasom, megnéztem a tranzisztor mivoltát a diódavizsgálóval. Rendben van.
Jól feladtad a leckét (már a végtranzisztorokkal is ). Nézd meg kérlek mi történik, ha a T1-et eltávolítod és úgy helyezed áram alá.
Nekem az a gondolatom, hogy R8, R9 értéke egy dekáddal nagyobb, mint kellene. Ugyanis ahhoz, hogy ezeken 22V essen hatalmas bázisáram kell, a végtranzisztorokon vagy 3A-nek kell folynia. Azért ezt a melegedésen észrevenné szerintem.
Ez mégsem jó, mert a visszacsatolás akkor is féltápon tartaná. Itt két probléma van nem egy:
- a kimeneti kondi előtt, mintha valami zener fogná a feszültséget, ez lehet rosszul bekötött tranzisztor BE diódájának letörése. - ekkor T1 zárva maradna, de honnan akkor az áram a T1 kollektorán?
Az ellenallasok ertekere visszaterve: Mindegyik erteket tobbszor megneztem mar. R8ra 220 R9re 1k00 van irva. De hamarosan meresekkel is igazolom az ertekuket.
Remélem a T1 eltávolítása választ ad a kérdésre.
gordonfreemN A bemenet (C1 szabad vége) testre van kötve? Nehogy a környezetből összeszedett zavarok torzítsák a DC méréseket.
220 az 22-ször 10 a nulladikon, tehát 22ohm, nem 220ohm! Inkább méréssel győződj meg az értékekről, én is úgy szoktam, ha nem vagyok biztos.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2013
Igen, testre van kotve.
A 220 az ugy ertve, hogy a jeloles 220R... de ramerek...
T1-et kiszedtem.
Akad itt egy kérdés. A kimeneten lévő remix fóliakondit elvileg mindegy hogy kötöm be, de gyakorlatilag is? Valahol, valamikor olvastam, hogy a jelzett oldalnak már nem is emlékszem merre kell néznie!?
Kiszedve T1, és a kimeneten a fesz nem változott.
Hurrá! Haladunk Az R4-en továbbra is ott az 1,4V?
Igen.
Ezt a labortáp is megmutatná, hisz a felvett áramot megközelítőleg pontosan kijelzi.
Keressük meg honnan megy az áram R4-re. Első gyanúm: átvezetés lehet R8 és az alatta futó vezetősáv között. Szemrevételezd, és mérj ellenállást R4 és R8 között.
Szemmel láthatóan nincs gond, most is és tegnap is megnéztem.
Leforrasztottam R4 és R8-at, értékük rendben, illetve kivett állapotban R4 teteje és R8 mindkét vége között 30Megát mértem. A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2013
Rendben. Mérj ellenállást T2 bázis és kollektor között. Ezzel el is fogyott a lehetséges áramutak száma.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |