Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   94 / 164
(#) chipi hozzászólása Ápr 13, 2013 /

Sziasztok!

Olyan információ érdekelne epson em 257 típusú motoromról, hogy mekkora terhet képes megmozdítani? Jelen esetben kb 2Kg -t képes mozgatni egy sínre fixre erősítve?
(#) Hobbielektronika2k10 hozzászólása Ápr 18, 2013 /

Sziasztok!
Egy olyan léptetőmotoros áramkört szeretnék építeni ami kb. 5 lépést végezne el.
Leírom, hogy pontosan mihez kellene. Tolatókamerához szeretném beépíteni, egy ultrahangos tolatóradar ledjei szolgáltatnák a jelet, hogy mekkora távolság van az akadályig. Így pl. ha nagyobb mint 2m az akadály, akkor az egyik végállásba lenne a kamera, azaz hátrafele mutatná az utat, ahogy közeledik az akadály, mondjuk 1m-nél lépne 1-et, 0,7, 0,5, 0,3m-nél újabbakat lépne a motor. 0,3m-nél a másik végállásba kerülne a tolatókamera, ott már a lökhárítót mutatná a kijelző szélénél, így akár cm pontosan is lehetne tolatni. Most 2 tolatókamera van az autóba, az egyik hátrafele, a másik a lökhárítót mutatja, csak kapcsolni kell a kettő között, ezt akarom kiváltani, hogy automatikusan mozogna 1 kamera, az akadály függvényében.
Ha pl. utolsó állapotban a lökhárítót mutatta a kamera (0,3m), de a következő bekapcsolásnál pl. egy másik távolságot mutat a led kijelző pl. (1m), akkor a léptetőmotor lépjen oda, ne csak akkor tudjon lépkedni, ha folyamatosan csökken az akadály távolsága.
A vezérlő jelet a 7 szegmenses led kiejlzőről venném le, olyan szegmensekről, amik csak azon a bizonyos távolságon világítanak.

Milyen könnyen beszerezhető motorral lehetne megvalósítani, és milyen nem PIC áramkörrel?
Olyan áramkört szeretnék építeni, ami kis helyigényű, és működik 12-15V között.

Előre is köszönöm szépen a segítségetek!
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2013
(#) GPeti1977 válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Ápr 18, 2013 /

Szerintem jobb megoldás a modell szervó mint a léptető motor ha pic nem akarsz akkor ott az avr silab nec stb. Kontroller nélkül is megodható szervóval szerintem.
(#) Hobbielektronika2k10 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 18, 2013 /

Szia!
Nekem a lényeg az lenne, hogy kb. 5 lépést tegyen, de mindig ugyanannyit lépjen. És ne csak sorba tudjon lépkedni, hanem, ha hirtelen változik a tárgy távolsága, akkor akár 3-at is tudjon lépni, és ahova lépett ott álljon meg, amíg nincs változás a tárgy távolságában. Azért nem akarok programozható IC-set, mert nem tudom IC-t programozni, azért lenne előnyös, ha standard alkatrészekből állna. Bármilyen megoldás érdekel, nem csal léptetőmotoros.

Előre is köszönöm szépen a segítségedet
(#) GPeti1977 válasza Hobbielektronika2k10 hozzászólására (») Ápr 18, 2013 /

A modellezős szervó motor tengelye 1ms impulzus hatására az egyik kitérésben 2ms impulzusra a másik kitérésre áll be ez között kb 90 fok van, az irányt tartja mert a tengelyre egy poti van felszerelve mint helyzet jel adó.

Az áramkör egyszerű lenne, fogsz két (oly népszerű itt a fórumon) NE555 IC-t, az egyikből készítesz egy 50Hz astabil multivibrátort a másikból egy 2ms imulzusidejű monostabilt, az időzítés beállító ellenállással párhuzamosan teszel még pnp tranzisztor vagy analóg kapcsolóval CD4066 kapcsolható ellenállásokat, a bekapcsolt ellenállások és a fix eredője adja az impulzus hosszt, a kijelző kimenetéről kapcsolod az analóg kapcsolót. A korrekt működés érdekében lehet ide kell tenni valami szintillesztést és kombinációs logikai hálózatot pl ésnem CD4011 kapukból.

Menj el egy modellboltba és válassz megfelelő szervót.
(#) Melphi hozzászólása Ápr 30, 2013 /

Sziasztok egy olyan kapcsolást keresek amivel egy léptetőmotort, kapcsolóval vagy potméterrel jobbrabalja tudom forgatni, ha lehet forgási sebbeség is álítható legyen.
Ha lehet több kapcsolást is meglesnék.
Köszönöm.
(#) mrd86 hozzászólása Máj 1, 2013 /

Olyan kérdésem lenne hogy AVR-el akarom feldolgoztatni a Step-Dir jeleket, úgy hogy a program kiküldi a Step Pin-re és a Dir Pin-re a jeleket és azokat szeretném egyesével kiküldeni a motor tekercseire (FET-eken keresztül). Ez így megvalósítható-e vagy sem. Egy gondom van hogy (pl.:mach3) Step/Dir program 25.000Hz-en történő működtetése az annyit jelent hogy 25.000 jel-et küld másodpercenként ha jól értelmeztem. Na ez a gond. Az időzítés nem tudom, hogy igazítsam a mikrovezérlő időzítését a kiküldott lépésekhez. Ebben tudtok-e segíteni?
(#) duzo hozzászólása Máj 9, 2013 /

Sziasztok!

Tudna valaki adatlapot a Gamma ML330/200K típusú léptetőmotorhoz?

Itt van róla egy kép:
http://aprod.hu/hirdetes/lepteto-motor-ID12TCW.html

Olyasmik kellenének pl. hogy mekkora a start/stop frekvencia. Meg jó lenne még nyomaték görbe is.
A ráírt "11Ncm / 5lépés / sec" adat a maximális sebességet és hozzá tartozó nyomatékot takarja?
Köszi!
(#) duzo hozzászólása Máj 9, 2013 /

Sziasztok!

Tudna valaki adatlapot a Gamma ML330/200K típusú léptetőmotorhoz?

Itt van róla egy kép:
http://aprod.hu/hirdetes/lepteto-motor-ID12TCW.html

Olyasmik kellenének pl. hogy mekkora a start/stop frekvencia. Meg jó lenne még nyomaték görbe is.
A ráírt "11Ncm / 5lépés / sec" adat a maximális sebességet és hozzá tartozó nyomatékot takarja?
Köszi!
(#) pipi válasza duzo hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Hali!
szerintem igy nincs értelme, ha felteszed az asztalra akkor a terhelés miatt azonnal "megváltoznak" az értékek, vagyis ki kell kisérletezni az adott mechanikával, adott terheléssel mikor veszt lépést
(#) l0rika hozzászólása Máj 16, 2013 /

Hali

Van egy két fázisú bipoláris léptetőmotorom, aminek vezérlőt szeretnék építeni. A motor fázisonként 3.5A-t vesz fel. Valami egyszerű és olcsó vezérlést szeretnék. Én gondoltam az L298-ra, ami összesen párhuzamosan bekötve ki tud adni 4A-t. A vezérlőm akkor tartalmazna egy L297-est és két L298-ast, plusz még a mikrokontrollert és a kondik meg ellenállások.
A problémám, hogy nem tudom hogyan kössem párhuzamosan őket. Kéne egy kapcsolási rajz. Esetleg valami más jobb és olcsóbb megoldás ekkora motorok vezérlésére?
(#) Zoli_bácsi válasza l0rika hozzászólására (») Máj 16, 2013 /

TB6600. Ez 4,5A-t tud, ráadásul bipoláris vezérlő. Neten fellelhető néhány kapcsolás is. Viszont azt nem tudom, hogy mennyire érzékeny a nyák topológiai kialakítására. A TB6560 érzékeny erre, azt tudom.
(#) pjg válasza l0rika hozzászólására (») Máj 16, 2013 /

Ezeket nézegesd meg.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2013
(#) l0rika válasza pjg hozzászólására (») Máj 16, 2013 /

A TB6600-as ic-k jónak néznek ki, de nincs honnan beszerezzem. Itt ahol élek két elektronikai üzlet van, de egyik helyen sem volt. A TME-n sincs.
(#) pjg válasza l0rika hozzászólására (») Máj 16, 2013 /

3 hét sajnos sok...nekem max egy hetem van. Jah és Romániában élek...a román posta eléggé lassú és megbízhatatlan. Pl a motorjaim is Amerikából elérkeztek Romániába (Bukarestbe) 5 nap alatt és kb 20 nap múlva kaptam meg a megyeszékhelyre, ami 200km-re van tőlem.
Sajnos akkor marad az l298-as. Tulajdonképpen figyelmetlenségből azt hittem, hogy 4A-t bír meg, nem láttam, hogy összesen, azaz csak 2*2A-t. Meg is építettem. Üresjáratban pörgeti a motorokat, de terhelés alatt szerintem leég.
(#) pjg válasza l0rika hozzászólására (») Máj 16, 2013 / 1

Akkor viszont miért nem csinálsz IC helyett FET-es meghajtót.
Bővebben: Link
Ezek lehetnek több 10 A-esek is. Döglött PC-ből (alaplap) esetleg ki is termelhetők, de nem is túl drágák.

Igazad van. A fenti kapcsolás működik? Ki volt próbálva?
Egy l298-ból kapott kapott jelet, bevezethetem ebbe és akkor mikrokontrollerről csak egy órajelet kéne kiadjak.
(#) pjg válasza l0rika hozzászólására (») Máj 16, 2013 / 1

Erről a fórumról lőttem. Ez a 298 helyett való. Olvasd végig az összes hozzászólást az elejétől és meglásd profi leszel. Megéri.

Bocsánat elírtam...az l297-ből kapott jelet vezethetem bele ebbe a kapcsolásba.
Természetesen a kérdésem kiírása előtt olvasgattam a fórumot, de nem erőst találtam olyat aki nagyobb motorokat hajtana meg. Biztos van, csak mint mondtam idő hiányában vagyok és így inkább kiírtam ezt a kérdést.
Köszönöm szépen...nagyon sokat segítettél.
(#) pipi válasza l0rika hozzászólására (») Máj 16, 2013 /

ha kapható feléd (L297 után köthetsz) L6203-at is, ez fet-es
(#) l0rika válasza pipi hozzászólására (») Máj 16, 2013 /

Ez is jó megoldás...két ilyet rakni az l297 után.
Nem ismersz olyan ic-t mint az l297-es csak egyszerűbbet? Mármint csak egy bemenő meg egy dir jelet kelljen megadni, ő meg generál 4 négyszögjelet a dir-be megadott sorrendben. A 97-nek van még a a többi opciója ami jelenleg számomra felesleges, mivel nem a 98-al használom.
(#) pipi válasza l0rika hozzászólására (») Máj 16, 2013 /

Már említették tb6560 tb6600 -> ebay, aliexpress - van IC, vagy van picit drágábban komplett szerelt. Ennyiért nem tudod még barkácsszinten sem megcsinálni, bár azt mondod a postád bizonytalan.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2013
(#) l0rika hozzászólása Máj 17, 2013 /

Na beleütköztem a következő problémába. Az l297-es ic-nek van a REF, INH1/2, SENS1/2 lába amikkel nem tudok mit kezdeni ha saját hidat építek. Ezeket hova köthetem be? Egyáltalán muszáj bekötni?
(#) pipi válasza l0rika hozzászólására (») Máj 17, 2013 /

Hali!
nézd meg a 298-as, vagy a 6203-as belsejét, bekötését. A híd alatt van az áramfigyelő ellenállás, ez megy a sens lábra, a ref-fel lehet még az áramot állítani, az inhhibit meg a tiltás.
(#) l0rika válasza pipi hozzászólására (») Máj 17, 2013 /

Konkrétabban a pjg kollégától kapott kapcsolási rajzot szeretném elkészíteni az l298-as híd helyett. Fennebb megtalálhatod, viszont iide is belinkelem.
A sense lábak az l298 szerint egy ellenálláson keresztül a földre mennek. Ez akkor OK. Az inh lábakat hanyagolhatom akkor. Maradt a vref. Ez a sense lábakon keresztül manipulálja az áramot, ahogy megfigyeltem. Jól gondolom ezeket?
Na de engem az érdekelne, hogy mennyire lehet elhagyni ezeket a lábakat? Engem tulajdonképpen csak az irány, a fél/egész lépés, órajel és a négy kimenet érdekel. Nem akarok áramkorlátot sem...semmit csak, hogy egy órajelre kapjak négy pwm jelet. Ez vajon mennyire megoldható? Vagy nincsen erre egy egyszerűbb ic?
(#) pipi válasza l0rika hozzászólására (») Máj 18, 2013 /

Miért olyan nagy baj ha biztonságosabb a vezérlésed és nem ég le a motorod?
A motorokat illik nagy feszről "járatni" áramgenerátoros módban, igy fickósabban indul/lép, gyorsabban épül fel a mágneses tér, az áramkorlát meg gondoskodik hogy max a megengedett áram folyik a nyugalmi helyzetben is. Ha nincs áramkorlát akkor tücsköznöd kell a feszültséggel hogy a motor tekercse által meghatározott ohmikus ellenállással számolva a megengedett áram legyen. nem olyan drága az a teljesítményellenállás és poti.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2013
(#) l0rika válasza pipi hozzászólására (») Máj 18, 2013 /

Mondjuk igazad van

Mennyire egészséges a mikrokontrollert és a 3A-t biztosító feszültségforrást közös földre rakni?
(#) l0rika hozzászólása Máj 28, 2013 /

Na megépítettem vezérlést FET-ekkel, de nem működik rendesen. A táp állandóan rövidzárba lép, szóval valahol nagy áramok vannak. A rajzom itt található, de eagle .sch formátumba is megadom a jobb átláthatóság érdekében.
Egyszerűen nem tudom mi lehet a probléma. Túl kicsi a motorom tekercseinek az ellenállása (1 ohm)? Mintha bezavarná a FET meghajtónak a feszültsége a motorok tápfeszültségét...vagy fordítva. Őszintén megmondva semmi ötletem nincs mi lehet a gond.

mot_vez_2.sch

(#) guliver83 válasza l0rika hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Valami ilyet ajánlanák helyette.
Vagy nézd át, hogy mivel másabb , elég sok eltérés van.

A motor táp részre tegyél egy izzót, ha valami zárlat van akkor az izzó világítani fog és nem tesz tönkre semmit.
Következő: »»   94 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem