Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   420 / 1210
(#) Doky586 válasza icserny hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Nem tudom mit értesz "motor" alatt.
De előző hozzászólásodban bizonyítottad hogy lehet külső programot futtatni PIC-en.
Én egyedül a Harvard arhitektúrát látom ebből a szempontból részben kerékkötőnek..

De gondolom a kérdező is és te is a "futtatható alkalmazás"-on mást értesz, mint én.
Szerintem ebbe beletartozik a Basic, a Java és más (akár txt) program is mint például a programozható zsebszámológépek programja is (azokban sincs több ram mint egy picben, és nem kezelnek nagyobb kijelzőt mint egy PIC).
(#) El_Pinyo válasza pajti2 hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

A konstans (0x...) végéről szerintem hiányzik a suffix. Tegyél a végére egy "ull"-t, az talán megoldja. Azért nem vagyok benne 100 %-ig biztos, de talán egy próbát megér.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2013
(#) p_istvan válasza pajti2 hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Talán, az if-eket követő utasítást le kellene zárni egy-egy pontosvesszővel.
(#) pajti2 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Köszönöm a tippet, azok a nyamvadt suffixek folyton elmaradnak, pedig már nem először szívok emiatt.

Doky:
Még mindig központi számítógépnek akarsz nézni egy alapvetően periféria áramkört. Szerintem amit te keresel, az egy embedded board linuxxal. Azokkal kellene inkább az idődet töltened, ha byte kód futtatás és ilyesmi témákban akarsz járkálni. Azokon van java machine. Van rajtuk android is, nem csak linux. Ha kvázi real time reflexekre sincsen szükség egy alkalmazásban, mert elfogadható a 4 mSec+ reflex idő, a pic a lehető leghatékonytalanabb eszköz, amit csak egyáltalán választani lehet. Hagyd a piceket a fenébe, és nézz szét ilyesmi: https://www.olimex.com/Products/OLinuXino/A13/A13-OLinuXino-MICRO/ terepen.
(#) Hilo hozzászólása Jún 7, 2013 /

Kicsit kiegészíteném az előző kérdésem habár még arra sem jött válasz.
12f615-höz van e normális C fordító vagy milyen nyelvhez van és mi?
(#) Doky586 válasza pajti2 hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Nem gondoltam volna hogy egy programozható számológép utánépítését egy alaplap beszerzésével kezdenéd..
(#) pajti2 válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

A programozható számológépekről megjegyezném, hogy csak nagyon specifikus dolgokat képesek "program" gyanánt elfogadni. Amire célzol, egyáltalán nem általános célú programozhatóság.

Egy sorfolytonos utasítás sorozat (ott beágyazott függvények formájában volt jelen), ami csak meghatározott műveletek kvázi futó paramétereit képes fogadni, és feldolgozni a folyamatot azokkal a paraméterekkel. Ha vannak is benne akár függvények, akár ciklusok, akár elágazások, akár indirekt adat hozzáférés, azok mind csak előre beégetett formában lehetnek, hogy egy sorfolytonos utasítás halmaz korlátai közé beférhessen maga a folyamat. Ennyit tudott.

Egy ilyen alkalmazást le lehet programozni pic-re is, talán még egy kezdőnek is, de úgyis elég hamar rá fogsz jönni, hogy az így megvalósítható intelligencia gyakorlatilag semmire sem elég a jelenkori elvárásokhoz képest. Amikor valaki a köztudatban szereplő programozhatóság fogalmáról beszél, egyáltalán nem egy annyira gyenge intelligenciás dologra gondol - mint ahogy szerintem te sem arra gondolsz.

Ahelyett, hogy egy pic-re akarsz - és nem fogsz tudni - ilyen kategóriában normálisnak nevezhető alkalmazást gyártani, inkább fogj egy android telefont, és írj arra java programot. Android telefon talán még a te zsebedben is lapul egy. GHz proci, pár100mega ram, 4-8 giga flash Azon a boardon sincsen nagyon másabb dolog, aminek a képét visszalinkelted.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2013
(#) Bell válasza Hilo hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

MPLAB és XC8 megfelelő választás lehet, ezeket ingyen le tudod tölteni és lehet dolgozni.
(#) Hp41C válasza Bell hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

A C túlzás a 12F -ekhez, az XC8 free módja szinte használhatatlan (standard mód 495$, pro mód 995$). A 18F -ekhez inkább a régi C18 -at ajánlom.
(#) Doky586 válasza Hilo hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Van még itt is pár fordító: Bővebben: Link. Ingyenes 2k wordig
(#) Hilo válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

12F hez Assembly? mplab ide 8.3?
(#) Bell válasza Hilo hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Nincs igazán jó fordító. Ki kell próbálni többfélét a tapasztalatszerzéshez, hogy el tudd dönteni melyik a megfelelő. Szerintem célszerű a legfrissebb MPLAB-al, vagy X-el.
A hardver megismeréséhez az assembly megfelelő.
(#) Hp41C válasza Hilo hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

12F hez Assembly, MpLab ide 8.88. Az újabbak hemzsegnek a hibáktól (WREG és stack pointer nem vehető fel a Watch ablakba, stb. ) Érdemes a Microchip fórumát is. Mazsolák is találhatók:
Idézet:
„Remember the X version isn't written by My god... team, it's the same software team that's been screwing the MPLAB IDE all this while. The X version is simply an old wine in a new bottle!
(#) Hp41C válasza Bell hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

MpLab X nem kezeli a PICKiz2 -t. A kényelmes programozáshoz és a nyomkövetéshez PICKit3 vagy ICD3 kell. Persze le lehet fordítani az MpLab X -el a programot és be lehet programozni a PICKit2 kezelő programjával.
(#) Bell válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Valóban, az egyszerű, de frappáns megoldások a jók. És ezt legtöbbször nem a legújabb verziók nyújtják. Az MpLab-ot nem rég frissítettem 8.33-ról, mert valami nem működött.
(#) pajti2 hozzászólása Jún 9, 2013 /

Nevezzetek akár vaskalaposnak, de én letojtam az mplabot - mind a kettőt - és írtam saját fordító és égető scripteket a c32 mellé (amit önállóan is lehet telepíteni, mplabok nélkül is). Mplabot telepíteni csak annyi időre kellett, hogy a nyomorék pk3-at feltöltsem 32mx familihoz, mert a jelek szerint arra önálló külön tool nincs, és 64 bit alatt nem updatel automatikusan, meg persze hogy a pk3cmd-ről készítsek egy másolatot.
(#) El_Pinyo válasza pajti2 hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Szép-szép, de mivel fogsz debuggolni? Soros port meg ledek? Vagy van esetleg valami bevált trükköd erre?
(#) Hilo hozzászólása Jún 9, 2013 /

Ne zavarjatok össze.
12F családhoz, Mplab 8.88, Assembly. Ez kezdetnek akkor megfelel hogy megtanuljam az alapokat.
Később meg 18F és e fölött gondolom C++.
Tudnátok 8.88-hoz telepítőhöz linket adni, hol tudom letölteni, én nem találtam sajnos.
Most 8.3 van feltelepítve, az is jó, vagy kell a 8.88?
Köszönöm az eddigi válaszokat, sokat segítettetek, tényleg hálás vagyok. "elegáns meghajlás"
(#) kistee válasza Hilo hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Az arcívum itt van. Itt megtalálod az összes korábbi verziót.
(#) Hilo válasza kistee hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Köszönöm.
A cikkeket végig böngészem, ezeken kívül van ajánlott/kötelező olvasmány mielőtt neki állnék kísérletezgetni?
Ha virtuálisan szeretném tesztelni a megírt programomat, jól tudom hogy lehet azt mplabbal?
(#) pajti2 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Ami azt illeti, debugból valóban gyenge a módszer, éppen ezért alaposabban tervezek, modulonként külön kipróbálok. A többszöri fordítgatás kelleni szokott, oda kell rá figyelni, mit is csinálok, de debug helyett így elég a ledes módszer is. Elviselni egy rigolyás fejlesztői környezetet - szerintem nem jobb az sem.
(#) kistee válasza Hilo hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Olvasgass minél többet a neten a témában, vannak magyar nyelvű oldalak is, ahol sok infót találhatsz. Nem tudom, mennyire kell az alapoktól kezdeni, de a teljesség igénye nélkül néhány oldal:

Vicsys C kurzusa
Mickey5 oldala (ez assembly)
Juhász Róbert tanagyaga

Az Mplabban van egy emulátor is, de én még nem használtam, így nem tudok érdemlegeset mondani róla. De valaki más biztos tud.
Egyébként nem árt építeni egy próbapanelt, amin ki tudod próbálni a programokat, én is építettem hármat a különböző lábszámú PIC-eknek. Vagy vehetsz készen is...
(#) Hilo válasza kistee hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Köszönöm, ezeket végig nézem mindenképpen! Közben találtam egy hasznosnak tűnő oldalt, ime csak azért linkeltem be, hogy az hátha jól jön még valakinek. Ezekből már el fogok tudni indulni remélem.

Amiben segítséget kérnék, 12F6xx -hez égetőt/programozót keresnék. (megépíthető/vehető) Később PICKIT2/3 a terv, de egyenlőre az utánépítéshez tapasztalatom nincs még meg, eredetihez meg a pénztárcám.
Valami köztes megoldást keresek, ha van ötlet, azért nagyon hálás lennék. Nem használt JDM programozót is megvennék. Amit talán még lényeges hogy win7 van csak a környezetemben ami szóba jön és csak usb-s. Köszönöm előre is!
(#) Hp41C válasza Hilo hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Szia!
Idézet:
„Amit talán még lényeges, hogy win7 van csak a környezetemben, ami szóba jön és csak usb-s.”

Akkor csak a PICKit2 vagy PICKit3 vásárlása, esetleg PICKit2 klón építése marad.
(#) Hilo válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Mennyire érdemes illetve lehet venni után épített PICKit2-t?
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
(#) kissi válasza Hilo hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Szia!
Az égetővel és egyebekkel kapcsolatban kapcsolatban szerintem nézd meg Watt fórumtársunk oldalát is: Bővebben: Link !
(#) Hilo hozzászólása Jún 9, 2013 /

Hogy ez előző hozzászólásomat kiegészítsem, Eredeti pickit2-höz nincs elég mély zsebem most, az utánépítéséhez nem tudom mennyivel olcsóbb/mennyibe kerül, de ahhoz saját megítélésem szerint nincs elég tapasztalatom. Ezért kérdeztem hogy hátha van eladó pickit2 vagy ha valaki akinek egy ilyen megépítése már rutin, esetleg építene egyet eladásra!?
(#) pajti2 válasza Hilo hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

5k hufból már lehet egy csináld magad csomagot szerezni. Ha annyit sem tudsz rászánni, lehet, nem pont ezzel kellene foglalkozni. Amikor majd beszerzel kezdeti felszerelést (forrasztópáka, próbanyák, foglalatok, pic-ek, miegymás) arra is simán egy 20k el fog menni. Lehet, hogy most még nem hiszed, de amennyi apró bizgentyűre szükséged lesz, utólag összeszámolod, meglesz az 20 rugó. Egyszerűen csak nem ez a világ legolcsóbb hobbyja.

(Amúgy nálam is lapul egy pk2, ahogy szerintem mindenkinél, de tekintettel rá, hogy a pk3 szoftveresen nagyon gyatra egy kreálmány, szerintem senki se szabadul meg könnyen a pk2-jétől. Majdhogynem a felejtsd el kategóriás remény olcsón szerezni egyet.)
(#) kissi válasza Hilo hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

Szia!
Te is kereshetsz, de például :Bővebben: Link !
(#) Hilo válasza pajti2 hozzászólására (») Jún 9, 2013 /

~5k huf egy "csináld magad csomag"-ért teljesen rendben van, csak a 20k+ amennyi egy eredeti azzal van a gondom. Ebben mi van benne? (előre programozott PIC, nyák, alkatrészek)
Az általad említett kezdő felszereléssel rendelkezem, egyedül PIC em nincs itthon, minden más van.
A hestore oldalán kapható USB interfésszel rendelkező programozó-ra gondoltál?
Ez ha jól sejtem ez nem pickit2 klón "csináld magad csomag".
Köszönöm a segítséget ismételten, jó érzés hogy van ahol még segítenek jóindulatból.
Következő: »»   420 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem