Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Hol olvastál erről?
Itt írta valaki a fórumon, hogy a Studio 4.19-en lehet az STK500-at teljeskörűen kihasználni.
Az újabbakban (5-6) marketingi okok miatt az mcu-k 20% programozható.
Való igaz, ha STK500-at állítok be, tényleg szerényebb a felhozatal.. hm.
Ezek után te még mindig STK500-at szeretnél építeni? Akkor már miért nem pl. MKII-t? De boltban vásárolva sem túl nagy összeg, és 0 a *****... Bocs, kicsit elkalandoztam az eredeti kérdéstől. Ejnye! A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2013
Igen ez igaz.
Még nem vásároltam meg semmit. Ha valaki ad nekem egy működőképes mkii tervet, leírván azt, hogy kell életre keltenem akkor természetesen azt fogom.
Nézd, minden kezdet úgymond nehéz.
Én végigjártam az egészet, kezdve az STK200-al... Nagyon sokat kínlódtam, mindenféle épített kacattal, volt amivel többet, volt amivel kevesebbet. Azóta van egy avr isp mkII, és egy jtagice mkII, és csak programozok/debugolok velük, hiba és kínlódás nélkül. Egy idő után már nyűgös lesz minden pillanat, amit egy vacak programozó különféle hibája okozhat.. hidd el
Igy van meg csinálva de csak 1 led ég. Ha sötétvan(kezemet felé teszem akkor világit a PB0 de a PB1 nem ha elviszem a kezemet.) akármien értéket irok ez a helyzet.
USBasp igazábol amire kell jo (bár most egy debug rész jol jönne hogy lássam mit mér az Attiny). Ebayröl szerinted tudok jo áron venni programozot? És mit ajánlasz? Melyik a legjobb?
USBASP felejtős. Mint minden hardware emulált programozó.
A USB illesztőchipes STK500 javasolt (Zombee esetén a Microchipes illesztősd vagy a TavIR-os ahol a FTDI chipes). Vagy a tuxgraphics.org oldalon levő STK500 ha utánépíted. Vagy megveszed készen a gyári AVR-Dragon-t (ez tud debugot is). Én csak itthonit, számlával. Támogatás, reklamáció és a cég min. 3 éve létezzen... E-bay esetén meg csak olyan eladótól akinek >1000 +-a van...
Aham értem hmm valami megoldás nincs gondolom a kiszámitásnak (egyszerü modja) de sehogyse sikerül még a sima IF else megy teljesül az egyik feltétel a LED világit de ha nem akkor a másiknak kéne de mégse. Hiába rakom át más ADC re csak is a reset lábon lévő ADC érzékeli.
Szerintem hardware hibád van. A biztosítékbiteket állítottad?
Feszültség változik? Feszmérővel mérhető?
Semmitse allitottam föleg nem a FUSE-t.Mindjámeg mérem melyik ágra kössem? Holmérjem?
Akkor az órajeled nem 14... Hz hanem 1200000 ! Ez okoz pl. ADC hibás mérést is.
Az ADC láb és a GND közt mérd a feszültséget.
elvileg 8Mhz vagy mennyire kell a Khazamot allitani bar nem tom bascom alapbol mennyire teszi.Rendben megmérem.Köszönöm.Programozási hiba miatt csak reset lab megy? vagy micsoda? Akárhova teszem semmi reakcio de a reset labon igen.
Tiny: 1.2 MHz. Vagy 9.8 ha nincs 8-as osztó.
A hardware-d a korábban csatot rajzom alapján van? Vedd ki az AVR-t és mérj úgy is...
Nem hiszem el, hogy még ilyen alapvető dolgokat sem tudsz!
Pedig már ketten is belinkeltük neked az olvasni való oldalakat! A Bascom utasítások magyarázata: (Hátha ezt elolvasod?) Ez a sor beállítja a működési frekvenciát: $crystal = 14745600 'Sebesseg Ide a tényleges értéket neked kel beírnod a megépített HW szerint! Mivel nem vagy hajlandó a feltett kérdésekre válaszolni, ezért! Az ADC Referencia feszültségét Belső 2.56V-ra állítottam ezzel az utasítással: Reference = Internal_2.56_nocap Így 0V – 2.56V-ig tudsz mérni feszültséget. Tehát a jeladódat ebbe a tartományba kel beállítanod! Másik ADC bemenet választáshoz ezt a sórt kel megváltoztatnod: Fenyelem = Getadc(ADCx) ’ Pl.: Ha nincsen külső kristály lehet az 'Pin:2.: (PCINT3/XTAL1/CLKI/OC1B/ADC3) PB3 bemenetre kötve: Fenyelem = Getadc(3)
Bocsánat csak elvagyok havazva mikvoltak azok a kérdések?O.o
(leírok mindent amit tudok) Szeretnék egy programot irni ami sötétben felkapcsol 1 vagy több ledet (ez lenne az alap koncepcio) mivel hamár a led "bekapcsolása" meg van onnan lehet fejleszteni hogy más funkciokat is beletudjak építeni más más fényviszonyhoz. C ben lenne a legjobb nekem de az ottani leírást nem értem Bascomot jobban átlátom. Attiny45 AVR használok alap FUSE nem piszkáltam semmit (régen Lockoltam és kuka) azóta semmit se allitgatok.
Bocs, sültgalamb nincs.....
Hibás a _hardware_ ÉS a _software_ is. legalább a hardware-t tedd rendbe! Olvass vissza 1 oldalt kb. Ha a hardware kész _és_ működik, akkor foglalkozz a szoftverrel!
8Mhz re állítottam most fototranzisztort használok ha az az egyik értéket 1023 ra másikat 10 re állítom akkor működik (piros led ég mikor távol van mármint fényesebb van és a zöld ha sötét) de amint erröl a kettő szélső értékröl állitom nem müködik.Az internal-t Avcc,internal1.1.
Megmértem (sajna LDR beépítettem már így azon nem tudom meg mérni).De Fototranzisztornál a portb0 1.70 nél kapcsol be a portb1 2.00 nél.1.69 alatt a portb0 lévő led villog.Majd kikapcsol mert már fényt kapott.
Mondom: 1.2 MHz vagy 9.6 MHz!
Alapban 1.2 MHz! Én azt hiszem kiszállok.... Értetlenekkel, nem kérdésre válaszolóknak nem tudok segíteni. Sajnálom.
segítség kellene miért van az hogy mega8-at nem tudom programozni. Avr-Doper és nem tudom Avr Studio-ból miden megy a biztosíték bitek chip törlés minden nem ír hobát sehova kivéve mikor írni akarok rá van mikor elmegy a feléig van mikor csak az elejéig és van mikor az ellenörzésnél jön a hiba "ISP frekvencio 1/4 stb..." hiába veszem vissza 57 Khz re ugyan az csak máshol és utánna megszakad a kapcsolat az ezközzel. dt006-tal PonyProgból még ennyi sem. mi a gond már a harmadik procim én rontok el valamit az biztos csak nem tudom hogy mit. Ha doper le és vissza akkor újra látja a megámat signature kiolvas fuse bitek az általam beállítottak vagy módosítottak mert az megy csak a flash nem tudom írni. Mi lehet a gond. pony-ból miért nem látja. Kizártam volna magam mindből akkor miért írja a Studio hogy "entering Programmer mode... OK!!"
utánna Writing FLASH .. és megy a kék csík alul egyszer megáll és kicsi szünet után FAILED és jön a ISP 1/4-es ablak. Úgy emlékszem mintha először sikerült volna valamelyiket megírnom és utánna nem tudom mit állítottam át. nincs itthon már csak egy megam és nem akarom azt is el.szni mert soká lesz még fizetés ... Köszönöm a válaszokat előre is.
Milyen típusú IC? Mekkora feszültségen megy? A táplábaknál van kondi? Lehet hogy a doper
firmware régi, ezért hibázik. Ekkor a FUSE biteknél (ha van) ki kell venni a CKDIV8-at!
Atmega8 nincs ckdiv8 a firmware innen való az ami a cikkben van. Hogy gondoltad a kondikat?
minimum 100nF kondi a táplábak közelébe. természetesen bekötve.
Nem látjuk az alappanelt. Próbáld ki úgy, hogy a MISO/MOSI/SCK/RESET lábakon ne legyen semmi. Ez azért fontos, mert belezavarhat a kommunikációba, ha valami rá van kötve.
SPI-nél például probléma, hogy a MISO-t időnként a programozó írja, időnként meg a slave. Erre szoktak 2k ellenállást betenni, de olvastam már, hogy volt akinél ez is bezavart. A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2013
Semmi nincs rajta csak a chip meg 12mhz kristály 22p földrehúzva. De probaltam 16mh és 4mhz vel is és nélküle is dugdosos panelon.
AVR alatt nincs olyan, hogy valami félig megy. Van 6 vezeték, az vagy érintkezik, vagy nem. Nem tudok elképzelni olyan felállást, hogy a device signature megy, de a flash írása már nem.
Én avr-burn-o-mat-ot használok Linux alatt programozásra. Ez egy grafikus felület az avrdude-hoz. Van rajta egy opció "disable auto erase of flash (-D)". Ez kikapcsolja a flash automatikus törlését. Észrevettem, hogy amikor ez be van állítva, akkor a chip a biteket csak beállítani tudja, törölni nem, a végeredmény az előző programmal alkotott OR, vagy ÉS művelet lesz, már nem emlékszem. Természetesen kiír valamit, de az ellenőrzésnél elszáll. Linux alatt mindenki avrdude-ot használ, ezért érdemes szétnézni. Túl sokat távolról segíteni nem tudunk, de ha látod az avrdude hibaüzenetét, akkor rákereshetsz a neten. avrdude AVR-burn-o-mat Beállítás
ChipID megy, utána hiba:
- a chip Vcc lába lebeg, így a programozó lábakon + belső ESD diódákon át összeszed annyi feszültséget, hogy visszaadja a chipID-t. Az égetés nagyobb áramot igényel, ekkor már a feszültség lekonyul és hiba.... (saját önszivatási tapasztalat ) Vcc, VccA és GND/GNDA is be van kötve?
Itthon vagyok mindjárt kipróbálom mert nem volt sem 100n a Vcc GND közt és nem volt bekötve csak a Vcc és a Gnd.
Betettem a 100n kondit és bekötöttem a VCCA GNDA-t és működik a dolog. Viszont van egy ami belép programozási módba és kiirja hogy WARNING!! Signature does not match selected device.
Sighnaturera is 0xFF 0xFF 0xFF ír és nem tudom a biteket sem programozni sem kiolvasni semmi. Ezen segíthet a segédórajel genrátor?? A többiért nagyon kösz mindkettőtöknek!!!
Ez most nekem szólt?
A MISO-t mindig a programozandó AVR írja, ISP-nél nincs olyan hogy "hol egyik hol másik". Érdekes lenne az egyirányú buffer IC-k részéről ha mindkettő hajtaná... Összekevered a TPI-vel (és PDI-vel) ahol tényleg úgy van ahogy írod, de az nem ISP! |
Bejelentkezés
Hirdetés |