Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1052 / 1683
(#) dudassandor1 válasza hotib hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Gratulálok, nagyon szép munkát végeztél!
(#) Szammer válasza Davidesz hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Hát ha tényleg az első és minden a te kivitelezésed, akkor gratulálok.
Bár a nyák nekem valami kittre emlékeztet.
(#) Davidesz válasza Szammer hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
A nyákot tényleg vettem de a többit én készítettem.
(#) tomipap hozzászólása Jún 24, 2013 / 5
 
Németország, Magdeburg. Agro Bördegrün mezőgazdasági telepen múlthét csütörtökön adtuk át a rendszert. 215kW 924db 235W-os polikristályos modul. Az egyik kedvenc munkám volt a helyi körülmények miatt (csak ne lett volna 3 napig 35 fok). A REFUsol frekiváltók magyarországon készültek. 10db 20kW-os és 1db 13kW-os került felszerelésre.
(#) guliver83 válasza tomipap hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Ez igen !!!!
Szép kis meló!
(#) Kovabe válasza tomipap hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Szépmunka, kár hogy nálunk nem támogatják megfelelően az ilyesféle fejlesztéseket illetve épitéseket.
(#) tomipap válasza Kovabe hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Már itt sem nagyon. Ez az időszak már itt is kifutott. Államilag már nincs dotálva semmilyen szempontból egy ilyen erőmű. Ez egyszerűen csak azon múlik, hogy kiszámolják, hogy milyen megtérülésre lehet számítani. Egy ami sokkal jobb itt. A hozzáállás. Mind az EON részéről és a befektetők részéről is.
(#) Zoli_bácsi válasza hotib hozzászólására (») Jún 25, 2013 /
 
Nagyon igényes! Gyönyörű látvány, remek darabok.
(#) hotib válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jún 25, 2013 /
 
Köszönöm mindenkinek, igyekszem.

A hűtés érdekes dolog. Amire tettem hűtést, ahhoz egy 21V / 5A motor lesz csatlakoztatva, de üzemi körülmények között nem próbáltam (nem az enyém)
A saját motorjaimhoz a teszt alatt nem kellett, mi több kézzel érzékelhető melegedése nem volt a feteknek. Ezek a motorok 40V-on 1A körül vesznek fel üresjáratban. De igazából nem is az üzemi áram határozza meg a melegedést, hanem az átkapcsolások "jósága", gyorsasága. PWM-ről van szó, tehát relatív magas a kapcsolások száma, fontos a gyors árkapcsolás. A gyors átkapcsolás meg zavart visz a rendszerbe... Meg kell találni a felhasználáshoz illő középutat.
Az alkalmazott IRF540 katalógus szerint 44mOhm, 15A mellett is csak ~10Wattot kell eldisszipálnia, folyamatos üzemben. A tervezett felhasználásnál pedig a 15A nagy értéknek számít.
(#) zolika60 válasza tomipap hozzászólására (») Jún 25, 2013 /
 
Szép munka. Lakik ott egy közeli faluban egy gyerekkori jó barátom. Még a szocialista időkben jártam arrafelé, gondolom azóta változtak a dolgok.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2013
(#) tomipap válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 25, 2013 /
 
Igazabol ez sem Magdeburg hanem Niederndodeleben csak alig birom kimondani.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2013
(#) zolika60 válasza tomipap hozzászólására (») Jún 25, 2013 /
 
Nekem meg a falu neve sem jut eszembe. Valami kiránduló hely.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2013
(#) FMSound hozzászólása Jún 25, 2013 / 1
 
Kedves hobbieletronikások! Képzeljétek villamosmérnök lettem én Így most irány a műhely, hogy a 2 hónapi nem szerelést bepótoljam!!! Szakdolgozatommal indulok a MEE-s pályázaton, hátha ott jobban értékelik azt, hogy meg is épült az, amit terveztem, mégpedig egy 12csatornás színpadtechnikai dimmer. Remélem velem együtt örültök és nem moderál ki innen senki, azért ide írtam mert talán ez a legnépesebb topik!!
(#) Moderátor hozzászólása FMSound hozzászólására (») Jún 25, 2013
 
Viszont a pihenő pákásoknál nem lett volna erősen off... Amúgy gratula.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2013
(#) nagy hoho válasza FMSound hozzászólására (») Jún 25, 2013 /
 
Gratulálok!!! Most már csak egy jól fizetett laza munkahely kellene. Vagy már az is van?
(#) vzoole válasza FMSound hozzászólására (») Jún 25, 2013 /
 
Gratulálok!
Majd ne felejts el állásinterjúra is elvinni pár kész panelt.
(#) Kobra02 hozzászólása Jún 26, 2013 / 1
 
Tiszteletem minden tagnak!
Régóta olvasgatom amolyan csendes társként a fórumot, figyelemmel, és tanulva minden írásból, hibákból.
Iskolás korom óta nem vettem elő az elektronikát, (közel 25 éve) bár ma is amatőrnek tartom magam, nem szakmám csak hobbi, amolyan szabadidő elütése, hasznosan...az első paneljeim még tustintás korszakból valók, de az oldalon igen aprólékosan és hozzáértő írásokból megtanulva belevágtam a vasalásos technikába, köszönet ezért mindenkinek aki kellő kitartással válaszolt a kérdezők kérdéseire...
Első munkám egy előerősítő aprócska panelja volt, ami majd el veszett a vasaló alatt, de számomra is hihetetlenül sikerült első nekifutásra, ezt szeretném megosztani, bár hiba még akad rajt, az avatott szemek elsőre kifogják szúrni, és a kritikát ezért természetesen vállalom is, mivel még a szerkesztő programot is tanulgatom..... (Sprint-Layout)
Természetesen mindezek élesztéséhez, nélkülözhetetlen egy áramkorláttal rendelkező táp is, így az sem maradhatott el. A külső dobozolás gyors munka, ami a fiókokban fellelhető volt, mielőbbi működése volt a cél, ezért nincs még feliratozva sem. Az előlapról hiányzó aljzat időközben belekerül.
Tehát pár kép:
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2013
(#) Aldure válasza Kobra02 hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
Üdv!Gratula a panelhez. Amit hibának vélsz rajta az számomra nem tekinthető annak hisz maga az áramköri vonalak tökéletesek lettek és az a lényeg.A tápegység nagyon jól néz ki és kondolom jól is működik hiszen ezt használod.Ahhoz képest hogy 25 éve nem foglalkozol különösebben elektronikával,nagyon profi munka. Csak így tovább! És az elektronikát ne hanyagold el még 25 évre mert ahogy látom nagyon is megy ez neked.
(#) Kobra02 válasza Aldure hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
Szia! Köszönöm, nem szándékozom abba hagyni, sőt most kezdem el megint, mivel sok építésre érdemes rajzot találtam, és talán ennyi év és sok-sok teendő után kicsit jut idő már magamra is és a családra is.
A vonalak valóban szépek, én a hibát a tükör feliratra értettem, mivel menet közben jöttem rá, hogy a vasalás miatt nem kell a panelrajz tükörképét nyomtatni, na de aki dolgozik, az hibázik is, ennyi figyelmetlenséget még megengedtem magamnak..
A kis erősítő egy kivezérlésjelzőt fog meghajtani, amiről szintén készülnek majd képek, egyedi forma és ajándék lesz a fiam asztalára..
(#) JZoli válasza Kobra02 hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
Első munkának tényleg jó lett! Látszik rajta, hogy igényes vagy a minőségre, ez nagyon jó irányzat! Viszont ilyen minőségű "alkotás" megérdemelne egy szebb, feliratozott előlapot. Léteznek ma már nagyon jó előlaptervező programok amik például a poti körpályákat szépen tervezhetővé teszik, de sok más ábra is rátehető az előlapra velük. Ezt tükrözve kinyomtatva szintén felvasalható , vagy etikettre kinyomtatva esetleg laminálva felragasztható az előlapra. Nagyon jó előlapok készíthetők így.
(#) neocska válasza Kobra02 hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
Csodálatos!!! én sajnos mindig a könnyebik utat választom, probanyák, s ha müködik ahogy én szeretném akkor gyártok hozza rendes nyákot is
(#) Kobra02 válasza JZoli hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
Valóban, nekem is hiányoznak a betűk, ha nem tudnám melyik poti mire való és mit szabályoz, bizony zavarba lennék, de az előlap készítés még gyerekcipőben van nálam, nem találtam elég infót róla, hogy belevágjak...

neocska: Természetesen, én is próbával kezdem, annó légszerelésnek hívták, most már olcsón beszerezhető dugdosós próbatáblán próbálgatok én is, no meg az ISIS progit is tanulgatom, és szimulálni megépítés nélkül az egyik legjobb szerintem, már amennyit én értek hozzá.

Engedjetek meg még egy képet, a hűtőbordák különlegességéről, a szükség törvényt bont alapon, a cégben kukáztam, ezek alumínium ITEM szelvények maradékai, nézegetve a formáját és az anyagára való tekintettel próba után náluk maradtam. Rendkívül jól végzik a dolgukat, a járatokban nagyon jó a légáramlás, és kellően tömör az anyagvastagságuk a keletkező hő elvezetéséhez. Tudom, sokaknak lehet, ez nagyon eltér és zavaró, de egy hobbista az olcsóságot is nézi közben, és mivel nem a szakmám nem is mozgok ilyen helyeken, hogy megdobnák az embert egy jókora alu-bordával
(#) Alkotó válasza Kobra02 hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
A hűtő "borda" miatt egyáltalán ne aggódj. Minden megoldás jó, ami képes az elvárt tartományon belül tartani a félvezető hőmérsékletét.
Sőt olvastam valahol régebben -most nem találom ezért nem tudom belinkelni-, hogy ha nem lenne a hűtőelem bordás, hanem tömör lenne, akkor is képes lenne a tömege miatt féken tartani a melegedést. Csak így sokkal nagyobb az anyagigény és a súly.
A bordákat éppen úgy próbálják idealizálni (praktikussá tenni), hogy olyan alakot igyekeznek adni neki, ami a legkisebb térfogat/súly mellett tudja a legnagyobb hűtési intenzitást elérni.
Az se mindegy, természetes, vagy mesterséges a légáramlás, mert a két megközelítéshez eltérő alak az ideális (a ventilátoros hűtés bordázottsága sokkal sűrűbb is lehet -kisebb külső méret-), de ezt már valóban csak nagyon ritkán sikerül betartani.
(#) TAKLACO válasza Kobra02 hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
Hello !
Latom eleg hosszu csavarral rogziteteted a hutobordat a dobozhoz , ha M4-es a csavar akkor a huttoborda es a fadoboz koze tahetsz egy M5-os anyat ezzel tovabb javittod a hutest es a borda sem eg bele a fadobozba...
(#) Kobra02 válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
Köszönöm, én is hasonló képp vélekedek, néha más vonalon is szeretek szakítani a hagyományokkal, persze egy ízléses határon belül, ha az a funkcióját hiánytalanul még ellátja.

TAKLACO: a fűrész nem volt kéznél, és mint írtam s.o.s. dobozolás volt, de jó az észrevételed, azonban bízok benne, hogy nem fog akkora hő keletkezni munka közben, ami a doboz megégéséhez vezetne, eddig 3A-al terhelve is kézmeleg volt a borda, többet pedig nem is bír, ez is csak próba üzem volt. Viszont tény, hogy a légáramlást elősegítendő az észrevételed!
(#) _vl_ válasza Kobra02 hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
Az ilyen aluprofil hűtőbordakénti felhasználása - szerintem - abszolút rendben van.
Viszont amit én a képen látok, az erőteljesen kérdőjeles: ha a borda kívül van, a félvezető meg belül, és a kettő között egy ~centis fa, akkor kell valami igen jó hővezetőképességű összeköttetés közéjük. Egy pár mm átmérőjű csavar ehhez egészen biztosan kevés, én minimum 1-2cm2 keresztmetszetű alu vagy réz közdarabot illesztenék oda - mindkét végén hővezető pasztával "kezelve", és csavarral összeszorítva. Vagy megoldás lehet még kivágni a fa hátlapot, hogy a hűtőborda közvetlenül tudjon érintkezni a félvezetővel.
Az, hogy a borda kézmeleg, ebből a szempontból nem mutat semmit, hiszen közben a félvezető simán megsülhet, ha a hő nem tud eljutni a hűtőbordáig.
(#) Kobra02 válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
Teljesen igazad van,ha így volna...de a képet jobban megnézed, a baloldali profil alsó részénél kikandikál egy nyílás fele, az egy 32mm-es körkivágóval készült, így a félvezetők hőpasztával közvetlenül a profil alsó részére vannak csavarozva, mivel ott a legaktívabb a hűtés, a felső kilógó csavar mindössze, a profil rögzítése a dobozra.
(#) _vl_ válasza Kobra02 hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
Tökéletes!
(#) Aldure hozzászólása Jún 27, 2013 /
 
Üdvözlet mindenkinek!Elkészült a 30Wattos hiraga erősítőm, amit kb 1 éve építgetek mivel nem mindig volt rá ídőm pénzem és sok helyről vettem ötleteket kérdeztem vele kapcsolatban információkat stb.Nyák tervet is készítettem több verziót mire össze állt a számomra megfelelő.Szeretem az igényesen megtervezett hobbisták által megtervezett áramköröket építményeket ezért én is szerettem volna tudásomnak megfelelő szinten a maximumot kihozni.Hát így sikerült bár még nem végleges mert az előlap polírozva lesz és a feliratok szitázással lesznek elkészítve.És még gondolkodom valami analóg VU-meteren is ami nagyon jól mutatna az előlapon.Akkor rakok is fel pár képet ide. Itt látható a többi: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2013
(#) Norberto válasza Aldure hozzászólására (») Jún 27, 2013 /
 
Idézet:
„Szeretem az igényesen megtervezett hobbisták által megtervezett áramköröket építményeket ezért én is szerettem volna tudásomnak megfelelő szinten a maximumot kihozni.”


Ez látszik is, és az elkészült mű ezt ki is fejezi. Gratulálok, szép kivitelezés!
Következő: »»   1052 / 1683
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem