Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   5 / 3960
(#) isamisa válasza dZsordeN hozzászólására (») Márc 13, 2006 /
 
Hi
Szerintem alapvető kémia ismeretek kellenek csak ehez a dologhoz. Szerintem a kémia tanárt kérdezd erről.
A lényeg hogy minden elem valamilyen elektromos potenciállal rendelkezik. Ha jól tudom a platinához viszonyítva. Tehát ahhoz képest lehet + vagy negítiv. De két elem között is van Elektromos potenciál, nem kell a két végéről keresni elemeket. CSak legfeljebb nem lesz akkora a fesz.

Ez okozza a korróziót is. Az eggyik elem ( azt hiszem a negatív potenciálju) elfogy

Jobb lenne ha kisérletileg vizsgálnád meg ezt a dolgot: Egs vizes papírzsebkendő darab egy multiméter és két különböző fémből készült fémpénz kell hozzá. Csinálsz belőllük egy szendvicset: pénz- zsepi-pénz
És a két fémre rárakod a multiméter érintkezőjét. Ha jó fémpénzeket szereztél ( mondjuk valami rezeset meg alut, De valami két fémdarabbal is kipróbálhatod) akkor alacsony feszt fogsz mérni.

A fém részek el vannak szigetelve egymástól de a porózus vizes zsepin átmennek az elektronok mert potenciálkülönbség van a két fém között. Ilyen potenciálkülönbséges táblázatot találhatsz a kémi könyvekben.

Azért fognak az elektronok a vezetéken áramlani mert annak kisseb az ellenálása mint a vizes zsepinek (elektrolitnak) Igy áram folyik.
Az elektronikában jelőlt áramutak ellentétesek az elektronok áramlási irányával, Csak ez az egyetemes elfogadtt elv mert amikor felfedezték a dolgot hagyták ugy ahogy volt. Bár ez ne zavarjon össze.

Én régen azzal játszottam hogy kiszettem rossz laposelemekből a szénrudat és belemártottam egy pohár vizbe és áramot kapcsoltam a két szénrúdra.

Ekkor vízbontás van csak olyan kis áramnál mint amit egy 1000mA-es 5V-os aksi ad kevés hogy ez szemmel látható legyen.

De ha konyhasót tesz az ember a vízbe akkor rögtön egy elektrolit közeget kap. És ugyebár a konyhasó képlete NaCL vagy NaCl2 hogyisvan???
A két fegyverzethez a megfelelő ion fog vonzódni
A pluszhoz a + negatív pólushoz a - . Igy lesz a negatívon Cl a + meg Na. És ha jól emlkszem kétszeranyi Cl van mint Na. Jobban is látszik

A klór kivállása bödös mint az állat és pezseg is rendesen. ezzel vigyázni kell mert mérgező, ne is szívjátok be a gőzét.

A másik fegyverzeten meg a Nátrium vállik ki ami ha jól tudom vizzel reakcióba lépve valami barna trutyivá vállik, most inkább nem irom le miért.

Ez a lényege a galvanizálásnak is.

hú de sokat irtam. szóval mit nem értesz??? A többiek nyugodtan javítsanak ki ha roszat irtam..
Isa
(#) dZsordeN válasza nyulbul hozzászólására (») Márc 13, 2006 /
 
Kössz, de talán túlbíztattál ;D...
Mert rájöttem, h mit nem értek... (ezt idáig is tudtam, csak most kicsit elfelejtettem)...
Itt 1 kép (1 ppt-ből): galvan.jpg
Szóval az tiszte, hogy az anód (amely jobban oldódott), "lead" néhány atomot, de azokból pár elektron leszakad, és az elektródon marad... Ez a katóddal is megtrötént, de mivel az mondjuk "olyan fém ami kevésbé oldódik a savban mint a másik" volt, ezért kevésbé oldódott a savban, tehát kevesebb elektron is maradt rajta többletnek... Így ugyebár egy elektronkülönbség (feszültség~) jött létre a két elektród között, ezért az elektronok vándorolni szeretnének - hogy ne "érezzék rosszul magukat" a különbség miatt. Ezt felfogtam... De az a bibis, hogy miért nem a savban vándorolnak át? Szóval jön a vezető, összekütjük a cinket (mondjuk) meg a (mondjuk) rezet, és ha vmi fogyasztót (égőt) kötünk rá, az ((fényesen)) világít - majd az elektrolizált savból kivált hidrogének szép lassan elzárják a rezet, és az elem* "meghal"... (Azt is tom, h ha békénhaggyuk a szárazelemeket, azok is meghalnak az oldódás miatt, mint ahogy ezek is! király mi?)
Szóval az elektronoknak miért van szükségük a külső vezetőre, ha egyszer a savban is vígan el tudnának mászni...?
Ez a kérdés... De addig is keresek! Meg megnézem, hogy a savak vezetnek-e! jó mi? tényleg...
közben látom, h írtál, isamisa, kössz... megtaláltam, h a savak jól vezetnek (vizes közegben)<-hiszen higítva vannak...
amúgy arra, h a vezetőnrk kisebb az ellenállása, én is gondoltam - komolyan! -, csak aztán meggyőztem magamat, h a savnak biztos jól kő vezetnie (és most rá is találtam)...
De elhiszem, h a külső vezető még jobban vezet...
KÖSZI!
Csak még 1:
És amikor nincs külső vezető akkor az elektronfölösleg áramlik a asavban? (Ha igen, azért van-e az, hogy lemerülnek az aksik???)

N

* "elem": most azzal 1eztetem, hisz ez az elektrolitos dolog is feszt ad, csak épp nem állandó LM...
(#) Norberto válasza dZsordeN hozzászólására (») Márc 13, 2006 /
 
Azért van szükségük az e-oknak vezetőre, mert azok nagyságrendekkel jobban vezetik az áramot (elektronfolyamot), mint bármilyen savas vagy lúgos anyag, vegyület. Sokkalta-sokkalta jobban vezetnek a vezetők (nem véletlen ez a nevük)! És az ugye köztudott, hogy az elektron a legkisebb energialeadással akar stabil helyre kerülni...és ezt egy savban nem teheti meg olyan könnyen, mint egy vezetőben, ahol csak átröppen gyorsan a "helyére".
Az elektron mindig a legrövidebb utat keresi!

Nem hosszúság szerint, hanem vezetőképesség szerint...
(#) isamisa válasza dZsordeN hozzászólására (») Márc 13, 2006 /
 
ja szerintem ezért is meg azért is merülnek le mert telitődik a felületük mint ahogy fentebb is írtad. És lehet kidobni. De mint lehet látni elég sokáig bírják magukban. ebből is gondolhatod hogy nem olyan jó vezetők azok az amugy zselés- kocsonyás elektrolitok....

Emlékszem hogy valami cink oldattot ha elvállasztunk egy agyag lemezzel akkor is jól müködik az "elemünk". Az agyag két oldalán van az elektróda tehát szemmel láthatólag szilárdan elvállasztva
(#) dZsordeN válasza Norberto hozzászólására (») Márc 13, 2006 /
 
Köszi!
("és akkor (a közegben) meg simán újraterelődnek a fölösleges elektronok a cinken" - ne válaszoljatok, mert nem muszály - utálok ilyen idegesítő lenni... csak tényleg az ilyen alapvető dolgokon mindig megakadok - ha az elektronikai kötőelemekből feleltetnének biztos jobbat kapnék, mintha az elemből... )
(#) dZsordeN válasza dZsordeN hozzászólására (») Márc 13, 2006 /
 
Mert én arra is gondoltam, h a cink elektronjai nem is vándorolnak, csak a vezető elektronjai "taszulnak" a cink negatívságától - de akkor persze a fém egyik végéből elfogyna, a másikban meg feltoródna a negatívság...
Most arra gondoltam, h miután a cink leadta az elektronokat, mivel vezető elektronjainak is menniük kell, "belemennek (utóbbiak) a rézbe", és onnan kezdődik elölről - bár akkor a vezető hosszúság && keresztmetszete is beszámítana - de ez már csak afféle filozofálás (túl mélyen beleakarok menni ez igaz).
(#) Norberto válasza dZsordeN hozzászólására (») Márc 13, 2006 /
 
Olyan eset nincs, hogy egy valóban vezető anyag két végén más legyen a potenciál (maximum pikovoltokban mérhető a vezető saját ellenállása miatt)

Tehát az az elv kilőve, hogy taszítják egymást az elektronok, és a fém egyik vége pozitívabb lesz, mint a másik vége.
(#) isamisa válasza dZsordeN hozzászólására (») Márc 13, 2006 /
 
jaj Te!!
Mostmár hagyd abba. feleslegesen problémázol olyanokon hogy feltorlódnak az elektronok meg ilyenek. A töltéskülönbség lehet bármekkora. és még nemvezető müanyag dolgok is lehetnek elemktromos töltésüek...
Hallottál a Van Den Graf generátorról?

Ja és az elektronok vándorlását ugy képzeld el hogy nem egy elektron megy körbe az áramkörön hanem az első meglöki a másodikat az a harmadikat az meg a negyediket és a vezeték végén mint egy láncreakció végén megmozdul az utolsó is.

Lehet kapni olyan örökmozgót ami ugy néz ki hogy fel van függesztve 5 golyó és ha az egyiket meglököd akkor is csak az utolsó fog kilengeni....Érted?
(#) Norberto válasza isamisa hozzászólására (») Márc 13, 2006 /
 
Idézet:
„feltorlódnak az elektronok meg ilyenek”


Jah, mint a reggeli dugóban

Meg a buszon reggel...
(#) szabi83 válasza Norberto hozzászólására (») Márc 13, 2006 /
 
pár hsz eltünt nem ?


"reggeli dugó" ez jó teccik
(#) nyulbul válasza szabi83 hozzászólására (») Márc 13, 2006 /
 
Tényleg.
Haló Frankye
(#) Frankye válasza nyulbul hozzászólására (») Márc 14, 2006 /
 
Ha eltűnt, akkor nem én tűntettem el őket! :no:
(#) isamisa válasza Frankye hozzászólására (») Márc 14, 2006 /
 
ja tényleg eltünt. éjféli szellemjárás..
(#) Frankye válasza isamisa hozzászólására (») Márc 14, 2006 /
 
Pedig bizisten nem én voltam...
(#) szabi83 válasza Frankye hozzászólására (») Márc 14, 2006 /
 
akko másik op pl: Norberto v Topi ....
(#) Norberto válasza szabi83 hozzászólására (») Márc 14, 2006 /
 
Én voltam, bevallom/megvallom

DE csak olyan hsz-ek tűntek el, aminek lófing közük nem volt semmihez...nemsokára ezeket is itt felettéb eltűntetem, amik arról szólnak, hogy hova tűnt pár hsz...(köztük EZT az üzenetemet is)
(#) nyulbul válasza Norberto hozzászólására (») Márc 14, 2006 /
 
Holnap lesz március 15. Ott a 12 pont kozött volt egy olyan hogy /KÖVETELJÜK A CENZÚRA ELTÖRLÉSÉT.:nezze:
(#) dZsordeN válasza nyulbul hozzászólására (») Márc 14, 2006 /
 
:yes: :yes: :yes: :yes:
(#) Norberto válasza nyulbul hozzászólására (») Márc 14, 2006 /
 
Á, nem úgy van az
(#) nyulbul válasza Norberto hozzászólására (») Márc 14, 2006 /
 
MI ez . A"TERROR HÁZA" ?
(#) gabor123 válasza Topi hozzászólására (») Márc 14, 2006 /
 
Sziasztok

Vettem egy kapcsolót amire szeretnék egy ledet rakni hogy világítson de mikor megnyomom aludjon el. Hogyan lehetne ezt kivitelezni van egy 220 V os kapcsoló és egy 24 V-os a pincébe kéne mert ott sötét van és nehezen találom meg stb
Ha valaki csinált már ilyet írjon

köszi
(#) Norberto válasza gabor123 hozzászólására (») Márc 14, 2006 /
 
Szerintem az lett volna a legeslegegyszerűbb, ha 2 áramkörös kapcsolót veszel...mert akkor meg lehetett volna oldani, hogy míg az egyik állapotban zár (és felkapcsolja a pilácsot a helységben), addig a másik állásban az előbbi művelettel egyidőben viszont lekapcsolt volna egy másik (a kapcsolóba épített) kis lámpácskát.
(#) vicsys válasza gabor123 hozzászólására (») Márc 14, 2006 /
 
miért kell, hogy világosban elaludjon?
(#) Norberto válasza vicsys hozzászólására (») Márc 14, 2006 /
 
Ez volt az első költői kérdés, ami bennem is megfogalmazódott De aztán valamiért nem mertem megkérdezni
(#) szabi83 válasza Norberto hozzászólására (») Márc 14, 2006 /
 
más:

van nékem egy triac, nevezett: tic206m, a lábait már tom: mt1 mt2 g

van egy rajzom is.(csatoltam)
van egy ötletem is, hogy melyik lábacska hovámegy, csak jó lenne ha biztos lenne!

szóval a "g" az megy a testre
"mt1" megy a 470nF-ra
"mt2" -es láb meg a kimenet a "vaku szinkronkontaktushoz"?

így is kell ??
(#) dbase válasza szabi83 hozzászólására (») Márc 14, 2006 /
 
[link=http://www.datasheets.org.uk/search.php?q=TIC206M&sType=part]http://www.datasheets.org.uk/search.php?q=TIC206M&sType=part[/link]
Töltsd le a felsőt.Az MT1 van a gate-hoz közelebb.
(#) vicsys válasza szabi83 hozzászólására (») Márc 14, 2006 /
 
Szerintem nem...
A G=gate (vezérlés) mint a tranyánál bázis...
A többi adott.
Tehát G a kondira megy. Ha nem indulna MT1és Mt2 felcserél...szerintem
(#) szabi83 válasza vicsys hozzászólására (») Márc 14, 2006 /
 
akkor most, hogy is lesz jó ?
(#) isamisa válasza szabi83 hozzászólására (») Márc 16, 2006 /
 
Szisztok!
Egész napot kereséssel töltötttem de nem találtam sehol hol tudnék venni ilyen csavaros vagy rugós hangszóróvezeték csatlakozót.
Ha valaki tudja segítsen, vagyha csak a árát meg tudná mondani azzal is sokat segítene mert fogalmam sincs mennyiért vesztegetnek egy ilyet.
Kép csatolva:

Köszi Isa
(#) dZsordeN válasza dZsordeN hozzászólására (») Márc 16, 2006 /
 
Nem tudja valaki a nyitvatartási idejét annak az elektronikai boltnak (sokszor járok arra busszal), ami a Háros meg a József Attila között van? Én közel lakok hozzá - csak sosem tudom mikor menjek... Nyitvatartást meg buszról sosem találom meg, ill. nem is nagyon érek rá mostanában elmenni megnézni (bár amint rá fogok, megnézem aztán veszek pár dolgot).
Még régen felraktam a vakuizzóm kapcsolási rajzát,cde rájöttem, hogy akkor a tranzisztorokon a nyilat csak úgy helyeztem el - hasraütésre...
Szóval csatolok egy új ábrát...
(Sajna a tranzisztorokat még mindig nem értem (ma összeraktam egy asztszem npn tranzisztort [diódák szerint] - nem tom -, de nem ment: csatolom!)
Következő: »»   5 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem