Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Csak félig rádióamatőr téma, de érdekelne, hogy mi van ezekben a gömb alakú képződményekben. Mi a szerepe magának a gömbnek, hogy működik ez? Bővebben: Link 73&DX! HG8-654
Radome -nak hívják és tulajdonképpen egy rádióhullámoknak átlátszó védőburkolat...
Ezen a képen felvágták a védőburok oldalát.
Nagyhatótávolságú légtérellenőrző radarok viszonylag alacsony frekvenciásak. Ennek megfelelően a megfelelő nyaláboláshoz nagyméretű parabola reflektor szükséges. Ennek viszont meg van az a hátránya, hogy igen nagy a szélterhelése, ami nagy terhelést ró a forgató mechanizmusra. Az ilyen típusú radar folyamatosan forog körbe, körbe.
A másik probléma az időjárás nedvesség, hó, jegesedés, párásodás. Ezek mind rontják a sugárzás hatásfokát. Ezek ellen nyújt védelmet a radom, ami ezesetben egy gömb forgástest, de láthatod nem mozgó mikrohullámú sugárzókon is, úgy néz ki mint egy dob, de létezik kúp formájú is. Az anyaga teflon hártya többnyire.
Általában vagy forgó radarantenna, vagy távközlési parabolaantenna van alattuk. Jellemzően azért kisebb a méretük.
Pl. meteorológiai radar, mint itt Pest közepén, de lehet légtérfelderítő is. Távközlés esetén motor forgatja a parabolaantennát hogy a hajó düllöngélése a műholdon tudja tartani a 'tűnyaláb'-ot. A mellékelt hajón több is van belőle. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást. Ismét okosabb lettem.
Közben ismerkedek az ADS-B-vel. Sokkal jobb, mint az ACARS, mert folyamatosan jönnek az adatok. 73&DX! HG8-654
Igen, de ezt én fogom meg R820T-s SDR dongleval. Az antenna pedig egyáltalán nem ezen a frekin rezeg.
De ha ennyien repülnek ,ki dolgozik ki kapálja a kerteket kik rádióznak...?
Mondjuk nekünk nem sok vizet zavarnak a vételben, míg RH-n gyakran hallhatunk egyfajta végig söprő virnyogást amire nekem régen tapasztaltabb amatőrök azt mondták, hogy valami radar jel. Megjegyzem ez abban a korszakban volt amikor még MIG-ek robajlottak fejünk fölött az alföldön. Akkor még alig ismartük sőt egyáltalán nem a sok-sok Kínai elektromos hulladékot ami ontja magából a QRM-et ( elektro szmogot)
Lehet, hogy megmosolyogtató, de gyerek fejjel amikor nem volt "gyantás cínem" egyszerűen leforrasztgattam bontani való Nyákok aljáról főleg a TV-kben voltak szép nagy csöppek, gyantát pedig a parkban lévő nagy fenyőfák oldaláról ontottam bicskával és boxos dobozba olvasztottam. Volt is füst a konyhában mindez télen amikor szép nagy pelyhekben hullott a hó és nem nagyol lehetett szellőztetni. Na persze nem akarlak erre rábeszélni, csak eszembe jutott.
Esetleg akkor megtennéd hogy összehasonlítod a flightradar24-el hogy az is realtime-e, nem-e késik 1-2 percet? Milyen adatokat fog? (sebesség, magasság, járatszám, stb?)
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013
Persze, majd ha több gép lesz fönt, akkor jobban lehet ilyet csinálni. Bár kérdéses, hogy mennyire szeret futni a kis notebookon egyszerre a dekóder progi meg a google maps, de majd holnap kipróbálom.
Most is van valami radar, néha beleesik amatőr sávokba, olyankor kis távolságra rengeteg vivőszerű valami van 50-100 KHz-en.
Javaslom ne Satellite háttérképpel próbáld hanem maradj Map-on, vagy kapcsold Grayscale-ra.
Ne aggódj, 50 - 100 kHz -en nincs radar. Az másfajta zavar lesz. A legalacsonyabb frekvencia amit használtak, az 25 -28 MHz, de ezeket is rég kivonták. (a szerbeknek még volt, ezzel szedték le a lopakodót, mert ezt nem jelezte a fedélzeten semmi)
Gondolj bele, milyen, mekkora antenna rendszer kellene egy 100 kHz -es radarhoz, ezen a frekvencián még az egyszerű irányméréshez is jelentős földrajzi távolságokban levű vevőállomás szükséges. Viszont van szórt spektrumú kommunikáció. Még 150 MHz -es radar is csak 1 -2 van piciny országunkban, a délit sem engedték a zöldek telepíteni. A MIG -ekhez használt radarok is 8 - 900 MHz sávban működtek, ez hátráltatta nálunk a GSM elindítását is. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013
Alacsony frekin a pusztítást a terjedőben levő vezetéknélküli telefonakksi-töltők fogják mérni.
Nem kell engem rábeszélni, 4-5 évvel ezelőtt a papámnál forrasztgattam, és azt mondta, hogy már nagyon kormos a pákahegy.Azt mondta kalafunba kellene nyomni. Nade kalafun az nem volt otthon, viszont volt egy beteg barackfa sok macskamézzel az oldalán, fűrésszel le belőle egy darab, pákahegy belenyom,és...és a következményekre sajnos nememlékszem, de arra igen hogy már én is kipróbáltam.
Én meg ha nincsen éppen ónom akkor a pákáról lecsöppenő és az asztalon megkötött ónlapokat szoktam feltekerni és azzal forrasztani.Sajnos a mai panelekről nehéz ónt lebányászni mert kevés van rajta.
Én is voltam így, sőtt, a TV szerelő ismerős rézharisnyával szívatta le az ónt amikor soklábú alkatrészt kellett kivenni (pl. sorvégtrafót) és a föld felé csapta ki. Én meg a parkettáról felkapargattam az odahült óncseppeket, és azzal forrasztottam nagymamámnak rézdrótból kulcskarikát.
Fenyőgyantát most tavasszal is olvasztottam, vezetékeket ónozás előtt ha begyantázom, akkor sokkal kevesebb ónra van szükség. Ha meg NYÁK-ot készítek, akkor maratás után alkoholban oldott gyantával kenem le, nagyon jó védőréteget képez rajta és forrasztani is könnyebb.
Én azt vettem észre a rádióépítésem során, hogy ha nem volt bedobozolva, akkor jött rajta minden féle adás. Dobozolás után megszűntek a zavaró jelek.
A radar sávszélessége 50-100 khz, nem a frekvenciája. A frekiben bárhol előfordul, volt már 21 megán 28-on és sok helyen.
No megnéztem, nincs késleltetés, ugyanott vannak a gépek a dongleval és a flightradaron is.
Ma elkezdem bedobozolni, mert ha minden igaz csütörtökön kitelepülök ezzel a kis rádióval a semmi közepére, ott lesz alkalmam kipróbálni, mert ott 200 méteres körzeten belül talán egy magasles és pár villanyosztop van, meg persze egy ház az ahova megyek más semmi (no meg talán búza,árpa de ez nem nagyon zavarja a rádiót).
Remélem én is hogy ha leárnyékolom az RF részeket akkor javul a vétel. A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2013
Ebben biztos lehetsz. Nálam a KF az 10MHz. Na most 10MHz-en van valami jeladó (nem tudom milyen célból) és ezt a jeladót tökéletesen vette a rádió míg be nem dobozoltam. Természetesen a dobozt érdemes földpotenciálra húzni. Sok sikert a kísérletezéshez! Aztán majd számolj be, hogy milyen eredményeket értél el. Még valami... ha jól emlékszem 80m-es rádiót készítettél. Érdemes délutáni órákban/este hallgatózni, mert akkor indul be igazán a sáv.
(egyébként én ezzel kísérleteztem: Bővebben: Link Először egy PC tápba volt beépítve, azóta már átköltözött egy beltéri vevő dobozába. Kicsit át is építettem, dds vfo-t kapott és többsávos.) A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2013
Nekem fa doboza lesz, de az RF részeket külön-külön árnyékoló fémburkolattal fogom bevonni, úgy mint mondjuk a tunereket szokták.
Beépítettem a VFO vezetékére egy zavarszűrő ferritgyűrűt is, a tápvezetékeket telenyomattam 100 nF-os kerámiakondenzátorokkal.Az árnyékoló dobozokat le fogom kötni csillagpontosan a gnd-re.A vfo-nál a vezetékeket lecseréltem árnyékolt kábelekre.Ma ha minden igaz veszek ónt, elkészítem a 2 tranzisztoros fülhallgatós erősítőt, összeforrasztgatom a dobozokat, aztán ki lesz próbálva és majd kiderül jobb e lett.
Visszaolvastam, nem ezt írtad. De sajnos egy ilyen nagyhatótávolságú radarnak, igen nagy a kisugárzott teljesítménye, és a sávszélessége is több, mint 100 kHz. Mivel ezek impulzus radarok, a sávszélessége elvileg végtelen. Úgyhogy csak abban reménykedhetsz, hogy nem esel a sugárnyaláb útjába. Ez a helyzet leginkább magashegyi környezetben fordul elő. A helyzet azért nem annyira katasztrofális, mert a sugárnyaláb keskeny, és kissé felfelé irányul.
A radarok nem fordulnak elő bárhol, ki van jelölve a számukra használható frekvencia tartomány, és rájuk is vonatkoznak műszaki előírások. Ezeket teljesítik is, mert különben nem használhatnák őket. Ráadásul általános esetben annyira nem zavaró, hogy a kijelölt frekvenciákon másodlagos szolgálatként szerepelnek (RR rádiónavigáció). Van azonban egy másik dolog. A vevőkészüléked, ha nem készítetted erre fel, akkor a bemenetére jutó sávonkívüli jeltől belső intermoduláció keletkezik. Ez ellen sávszűrővel lehet védekezni, amivel minden tisztességes vevőnek rendelkeznie kell. Ennek hiányában valóban úgy érezheted, hogy egy jel mindenhol zavarként vehető. Ezt hívjuk úgy, hogy "világvevő". Az ilyen állapotot úgy lehet felismerni, hogy a zavaró jel vétele a bemeneti jelútba iktatott csillapítás hatására nem lineárisan változik, hanem egy bizonyos csillapításnál van, és azt növelve hirtelen megszűnik. Ezért fontos a megfelelő árnyékolás, ami többnyire fém árnyékolás, (felületkezelt vas, réz, alumínium) használatát jelenti. (lehet hogy a fa dobozt könnyű elkészíteni, meg esztétikus is, de egy nagyérzékenységű berendezés dobozolására nem alkalmas)
Nem tudom, hogy a fa dobozos dolgot nekem e céloztad, de mint leírtam le lesznek árnyékolva az RF jel által átjárt részek. A fa csak a doboz lesz, hogy mechanikailag is stabil legyen a rádió.
Jól látod. Ha megnézel egy bármilyen gyári kivitelű rádiót, fém dobozokban vannak. (legalábbis a tisztességes kivitelűek, és nem a gagyi kategória) Ez még járulékos árnyékolást is ad, amire pl. egy adóvevő esetén, ahol a vevő rész igen nagy érzékenységű, elengedhetetlen. A fém ház is megfelelő stabilitást biztosít, sőt.
Nem elég az egyes funkcionális részek önálló árnyékolása, még szükség lehet egy generális árnyékolásra is. Persze ha a vevőd érzékenysége gyengébb, mint amilyen lehetne, ennek nem biztos, hogy hiányát fogod érezni, de ilyenkor szoktak előfordulni olyan mirákulumos dolgok, érthetetlen jelenségek.
Rendben van, akkor fémdoboz lesz, de az önálló árnyékolásból nem engedek.
Csak az a baj hogy fémet nem tudok szépen megmunkálni.
Igen, ez baj, de nemcsak nálad fordul elő. Az önálló árnyékolásból nem is szabad engedni, ez az alapja mindennek. Az árnyékoló doboz kivezetéseinél használj átvezető kondenzátorokat, és üveggyönyös átvezetőket. (majd egyszer a végleges vevőd megépítésénél )
Addíg úgyis még egy párat meg fogsz építeni, mert mindíg fogsz találni hiányosságot, vagy éppen a hibákból okulva másfajta megoldást. (csak azért írom, hogy ilyen irányban folytasd a gyűjtögetést) A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2013
Átvezető kondenzátorom az nincs.
Már készül még egy DBM ehhez a rádióhoz válogatott diódákkal és nem ferritgyűrűre készített tekercsekkel, hanem ferritrúdra készültekkel. Készül egy másik előerősítő is, most pedig megyek és veszek ónt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |