Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Azt szeretném tőled kérdezni, tudsz e olyan stabilizátor típust mondani ami 12V-os és az áramkorlátozása határoló jellegű 1A-es. Nem visszahajló. Egyszerűen sehol sem találok. Köszi.
Sziasztok,
hirtelen nem találtam megfelelőbb topic-ot, gondoltam ide írok. Két szál vezetéken szeretnék különböző analóg jelet átvinni. Konkrétan egy pár hangfalat szeretnék működtetni sztereóban, de összesen csak két darab vezetékem van. Kérdésem az lenne, hogy ez technikailag hogyan lenne megoldható. Megtisztelő válaszotokat előre is köszönöm!
Hello! Nem tudok, maximum kapcsolást készíteni hozzá. A belső áramhatárolásra nemigazán érdemes hagyatkozni. Annak kialakítása meglehetősen egyszerű szokott lenni (már mint amit én láttam belülről). A figyelő ellenállásnak a láb termokompresssziós kötésű kivezetőszálat használják. De lehet multiemitteres megoldású is. Ezért ennek értéke meglehetősen "esetleges lesz". Adatlap tolarenciájából is látható, nem merik közel vinni a végáramhoz. ez inkább belső védelemnek fogható fel,mint áramkorlátozásnak. Ide kapcsolódik szervesen a belső hőfokvédelem is. Ha az áramvédelem megszólal, a hőfokvédelem is jó eséllyel megfog. A fix feszültségűek gondolom visszahajlóval rendelkeznek, de változtathatónál, ezt elég nehéz kivitelezni. (hiszen ott a kimeneti feszültséggel kell "vezetni" az áramkorlát értékét. De ezek már gyártófüggő paraméterek,megoldások is lehetnek. üdv!
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2013
Szia!
Úgy tudod megoldani, hogy veszel hozzá még egy vezetéket.
Köszi a választ. Még megnézek pár változtathatót, de, ha nem találok marad a kát tokos. Az egyik áramgenerátor, utána kapcsolva a fesz stabilizátort. Egy tök egyszerű táp lenne. Fix kimenőfeszültség, ha nincs túlterhelve és fix áram, ha igen.
Szia!
LM723-al megoldható a normál áramhatárolás (simple current limiting) és a visszahajló áramhatárolás (foldback current limiting) is.
Idáig már én is eljutottam, rögtön az elején. A probléma az, hogy a két darab vezeték a falban van, és kicsit macerás lenne újakat befűzni. Jelenleg két darab használható van.
Létezik valamilyen átalakító eszköz amivel plusz egy jelet lehet szállítani a meglévő kábelen?
Milyen fűtés van a házban? A gáz - központi fűtés cső lehet a 3. szál.
Van még pár db. de egyszerűbb kapcsolást szeretnék.
Köszönöm neked is. Még meggondolom a 723-at.
Jó az L200, de biztonság kedvéért számold ki mennyit kell disszipálni, belefér-e.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2013
Adatlap szerint 20-22V-ról 1A korláttal még rövidre zárható.
Az elég, mert 13-14V kimenő mellett max. 1A lesz a terhelés.
Moooost jöttem rá hogy a HEStore az tulajdonképpen HobbiElektronikaStore-t jelent...
![]() ![]()
Szerbusztok.
Bontott kristályt szeretnék megvizsglni josági szempontból. Sajnos már egy napja keresgélek kapcolási rajzot de nem találok, Tudna valaki segiteni? Majorka A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013
Szia!
Segítek: Bővebben: Link.
Interrupt-on-change módban egy pinnek a felhúzó ellenállását nem kell feltétlen bekapcsolni ugye? Elég neki az a külső 4,7K hogy ne legyen baja?
Ez a megoldás egy jó nagy földhurok forrása lehet. És az igénytelenség netovábbja.
Hello! Nem kötelező a felhúzó ellenállásokat bekapcsolni, lehet külső is, ez csak egy "segítség". (Egyébként csak azokat húzza fel, amelyik kimenetnek van beállítva.)
(Ne lehet írjál már ilyen "pinnek"-et olyan bénán hangzik. Gondolkodnom kell miről van szó.. Porta, bementi láb, vagy akármi.) De nem tudom mire érted, "hogy ne legyen baja"? Miért lenne mitől? A felhúzó (vagy lehúzó) ellenállás akkor kell, ha a portát nem egy logikai áramkör hajtja meg, hanem pld. egy kapcsoló. Akkor az ellenállás biztosítja pld. a logikai magas szintet, a kapcsoló meg az alacsony szintet. üdv!
Ha védőcsőben van esetleg a vezeték akkor érdemes behúzni újat. Egyszerűbb lenne mint bonyolult elektronikát építeni hozzá. A meglévőhöz hozzákötöd, hogy ne akadjon el lehetőleg, és behúzol vele új vezetékeket, ami a célnak megfelel.
Köszi. Amúgy nem pont fordítva van? Csak akkor lehet bekapcsolni a felhúzó ellenállást, ha az adott láb bemenetként működik.
Bocs! Fordítva írtam. Helyesen: "Egyébként csak azokat húzza fel, amelyik bemenetnek van beállítva." üdv!
Sziasztok! Van egy 230v os 1440 fordulatu 1500w os villanymotrom,valaki megtudná mondani mekkora indító kondenzátor kell rá? régen nyomógombos inditása volt de valaki lelopta a kondenzátort és nemtudom mekkora kelene rá.
Köszi!
Szia!
Száz mikrofarádos vagy nagyobb.
Sziasztok! Egy 1A-ig terhelhető graetz egyenirányító után 1000μF-os kondit teszek. Utána jön a 7812. Bekapcsoláskor nem tudja tönkretenni a diódahidat a nagy áram?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |