Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2039 / 4001
(#) pjg válasza proli007 hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Azt szeretném tőled kérdezni, tudsz e olyan stabilizátor típust mondani ami 12V-os és az áramkorlátozása határoló jellegű 1A-es. Nem visszahajló. Egyszerűen sehol sem találok. Köszi.
(#) soundst hozzászólása Júl 1, 2013 /

Sziasztok,

hirtelen nem találtam megfelelőbb topic-ot, gondoltam ide írok. Két szál vezetéken szeretnék különböző analóg jelet átvinni. Konkrétan egy pár hangfalat szeretnék működtetni sztereóban, de összesen csak két darab vezetékem van. Kérdésem az lenne, hogy ez technikailag hogyan lenne megoldható.

Megtisztelő válaszotokat előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza pjg hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Hello! Nem tudok, maximum kapcsolást készíteni hozzá. A belső áramhatárolásra nemigazán érdemes hagyatkozni. Annak kialakítása meglehetősen egyszerű szokott lenni (már mint amit én láttam belülről). A figyelő ellenállásnak a láb termokompresssziós kötésű kivezetőszálat használják. De lehet multiemitteres megoldású is. Ezért ennek értéke meglehetősen "esetleges lesz". Adatlap tolarenciájából is látható, nem merik közel vinni a végáramhoz. ez inkább belső védelemnek fogható fel,mint áramkorlátozásnak. Ide kapcsolódik szervesen a belső hőfokvédelem is. Ha az áramvédelem megszólal, a hőfokvédelem is jó eséllyel megfog. A fix feszültségűek gondolom visszahajlóval rendelkeznek, de változtathatónál, ezt elég nehéz kivitelezni. (hiszen ott a kimeneti feszültséggel kell "vezetni" az áramkorlát értékét. De ezek már gyártófüggő paraméterek,megoldások is lehetnek. üdv!
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2013
(#) k_h válasza soundst hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Szia!
Úgy tudod megoldani, hogy veszel hozzá még egy vezetéket.
(#) pjg válasza proli007 hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Köszi a választ. Még megnézek pár változtathatót, de, ha nem találok marad a kát tokos. Az egyik áramgenerátor, utána kapcsolva a fesz stabilizátort. Egy tök egyszerű táp lenne. Fix kimenőfeszültség, ha nincs túlterhelve és fix áram, ha igen.
(#) kadarist válasza pjg hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Szia!
LM723-al megoldható a normál áramhatárolás (simple current limiting) és a visszahajló áramhatárolás (foldback current limiting) is.
(#) nagy hoho válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Az baj, köszönöm a segítségedet.
(#) reloop válasza pjg hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

(#) soundst válasza k_h hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Idáig már én is eljutottam, rögtön az elején. A probléma az, hogy a két darab vezeték a falban van, és kicsit macerás lenne újakat befűzni. Jelenleg két darab használható van.

Létezik valamilyen átalakító eszköz amivel plusz egy jelet lehet szállítani a meglévő kábelen?
(#) pjg válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Ez OK! Köszönöm szépen.
(#) pjg válasza soundst hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Milyen fűtés van a házban? A gáz - központi fűtés cső lehet a 3. szál.
(#) pjg válasza kadarist hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Van még pár db. de egyszerűbb kapcsolást szeretnék.
(#) pjg válasza reloop hozzászólására (») Júl 1, 2013 /

Köszönöm neked is. Még meggondolom a 723-at.

Jó az L200, de biztonság kedvéért számold ki mennyit kell disszipálni, belefér-e.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2013

OK!

Adatlap szerint 20-22V-ról 1A korláttal még rövidre zárható.

Az elég, mert 13-14V kimenő mellett max. 1A lesz a terhelés.
(#) jonatani01 hozzászólása Júl 1, 2013 /

Moooost jöttem rá hogy a HEStore az tulajdonképpen HobbiElektronikaStore-t jelent... DD Na ennek örülök, legalább tudom hogy jó helyre megy a pénzem )
(#) majorka hozzászólása Júl 2, 2013 /

Szerbusztok.
Bontott kristályt szeretnék megvizsglni josági szempontból. Sajnos már egy napja keresgélek kapcolási rajzot de nem találok, Tudna valaki segiteni? Majorka
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013
(#) kadarist válasza majorka hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Szia!
Segítek: Bővebben: Link.
(#) majorka válasza kadarist hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Köszönöm. majorka
(#) jonatani01 hozzászólása Júl 2, 2013 /

Interrupt-on-change módban egy pinnek a felhúzó ellenállását nem kell feltétlen bekapcsolni ugye? Elég neki az a külső 4,7K hogy ne legyen baja?
(#) k_h válasza pjg hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Ez a megoldás egy jó nagy földhurok forrása lehet. És az igénytelenség netovábbja.
(#) proli007 válasza jonatani01 hozzászólására (») Júl 2, 2013 / 1

Hello! Nem kötelező a felhúzó ellenállásokat bekapcsolni, lehet külső is, ez csak egy "segítség". (Egyébként csak azokat húzza fel, amelyik kimenetnek van beállítva.)
(Ne lehet írjál már ilyen "pinnek"-et olyan bénán hangzik. Gondolkodnom kell miről van szó.. Porta, bementi láb, vagy akármi.)
De nem tudom mire érted, "hogy ne legyen baja"? Miért lenne mitől? A felhúzó (vagy lehúzó) ellenállás akkor kell, ha a portát nem egy logikai áramkör hajtja meg, hanem pld. egy kapcsoló. Akkor az ellenállás biztosítja pld. a logikai magas szintet, a kapcsoló meg az alacsony szintet. üdv!
(#) k_h válasza soundst hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Ha védőcsőben van esetleg a vezeték akkor érdemes behúzni újat. Egyszerűbb lenne mint bonyolult elektronikát építeni hozzá. A meglévőhöz hozzákötöd, hogy ne akadjon el lehetőleg, és behúzol vele új vezetékeket, ami a célnak megfelel.
(#) jonatani01 hozzászólása Júl 2, 2013 /

Köszi. Amúgy nem pont fordítva van? Csak akkor lehet bekapcsolni a felhúzó ellenállást, ha az adott láb bemenetként működik.
(#) proli007 válasza jonatani01 hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Bocs! Fordítva írtam. Helyesen: "Egyébként csak azokat húzza fel, amelyik bemenetnek van beállítva." üdv!
(#) gaben110 hozzászólása Júl 2, 2013 /

Sziasztok! Van egy 230v os 1440 fordulatu 1500w os villanymotrom,valaki megtudná mondani mekkora indító kondenzátor kell rá? régen nyomógombos inditása volt de valaki lelopta a kondenzátort és nemtudom mekkora kelene rá.
Köszi!
(#) kadarist válasza gaben110 hozzászólására (») Júl 2, 2013 /

Szia!
Száz mikrofarádos vagy nagyobb.
(#) kérdező hozzászólása Júl 2, 2013 /

Sziasztok! Egy 1A-ig terhelhető graetz egyenirányító után 1000μF-os kondit teszek. Utána jön a 7812. Bekapcsoláskor nem tudja tönkretenni a diódahidat a nagy áram?
Következő: »»   2039 / 4001
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem