Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2048 / 3999
(#) hpsamsung8 válasza atiotezer hozzászólására (») Júl 8, 2013 /

Köszönöm!
(#) resystance hozzászólása Júl 8, 2013 /

És milyen szimulátort ajánlotok? MultiSim, CircuitMaker?
(#) hpsamsung8 válasza resystance hozzászólására (») Júl 8, 2013 /

Eagle.
(#) balukapitany91 válasza hpsamsung8 hozzászólására (») Júl 8, 2013 /

Ahogy írtam PS-on vezetéket egy negatívval össze kell kötni és indul a táp.Milyen ventilátor?Számítógép? DC? AC? Hány voltos? Működik a venti?
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013
(#) hpsamsung8 válasza balukapitany91 hozzászólására (») Júl 8, 2013 /

Már minden tökéletesen működik igaz kicsit gondok voltak mert le kellet szigetelnem a nyáklap alját mert ha hozzá csavarozom a dobozhoz a nyáklapot akkor nincs feszültség a vezetékekben
De meg csináltam és most kiválóan működik is.
Kapcsoló is van rajt.
Áram át alakítására pont kiváló ez nekem!
(#) balukapitany91 válasza hpsamsung8 hozzászólására (») Júl 8, 2013 /

Örülök hogy tudtam/tunk segíteni, de tényleg csak óvatosan!Maradjunk a szakszerűségnél és őrizzük meg az oldal szakmai színvonalát,legyen inkább feszültség átalakítás.
(#) hpsamsung8 válasza balukapitany91 hozzászólására (») Júl 8, 2013 /

Elnézést, feszültség átalakításra.
És köszönöm a nagy vonalú segítségeket!
(#) jani1987 hozzászólása Júl 8, 2013 /

Na holnap hozzák a 16V-os trafót, de nem tudom milyen egyenirányító diódát vegyek hozzá. Tudnátok tippet adni?
(#) dave500 hozzászólása Júl 8, 2013 /

Sziasztok!
Megéptettem ezt a kapcsoltást, ha a dióda a lézernél be va kötve, akkor zárlat (700mA-es áramfetlvétel) Ha nincs, akkor nincs már zárlat,viszont az áramot egyáltalán nem szabályozza ( 100k-os trimmert alkalmaztam) sehol nem találtam forrasztási hibád, viszont nem jó.. tudna nekem valaki segíteni, hogy mi lehet a baja? (próbanyákon van összerakva)
(#) proli007 válasza dave500 hozzászólására (») Júl 8, 2013 /

Hello! Szörnyű ez a sas.. alig látni valamit. De ez a kapcsolás sem korrekt. A poti és a táp közé ellenállás kell nem lehet a potit feltekerni, mert akkor felborul minden. Amúgy hány mA-t szeretnél állítani? Mert az szerint kel a poti max feszültségét beállítani. üdv!
(#) dave500 válasza proli007 hozzászólására (») Júl 8, 2013 /

Azokból az alkatrészekből, amiből ezt össze lehet rakni, meg lehet csinálni másféle áramgenerátort? Mert lézert szeretnék róla hajtani.
Kb. 400 mA a maxm amit be szeretnék állítani.

Bocs, azt elfelejtetem kérdezni, mekkora a táp. Mert ez azt használja referencia gyanánt. A forrás ellenállás 3,9ohm. Azon 1,56V kell 400mA mellett. 100kohm-os potival (ami kicsit sok) 12V táp mellett a potival sorba 700kohm-os ellenállás kellene. De én inkább a potival párhuzamosan egy piros Led-et tennék, a poti teteje és a táp közé, meg egy 1kohm-ot. A piros Led nyitófeszültsége 1,5V körül van, és még "stabilizál " is. Grátiszban meg világít. üdv!

5V a tápfeszültség. Akkor a bekarikázott részhez tegyem a piros ledet, és akkor nem kell a 700k Ohm-os ellenállás?
Lefényképeztem hátuolról is, hátha valaki észrevesz valamit, amit én nem.. elvileg másoknak ez így működött, ahogy van..
Építsem meg inkább ezt?
Ehhez mindenem megvan, kivéve a 2db 100K Ohm-os poti. Csak egy 50k-s van. (meg 1db 100k-s)
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2013

Hello! Az látható, hogy rém ronda. A forrasztást még gyakorolni kell. De legalább valami jó minőségű ónt, és valami "folyasztó szert" (gyanta) használj. De mintha a Fet Drain lába hozzáérne a Source-hoz.
De ha 5V a táp, akkor igen oda tedd a Led-et (katód a GND felé), és a poti és a +5V közé meg 220ohm-ot tegyél. üdv!

Szerintem megcsinálom, amit belinkeltem, mert ezt már én sem látom át! Megint zárlat az egész...
(#) jani1987 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 8, 2013 /

Köszi. Az előző tápomat KBPC604-ből építettem és 34V lett a kimenő tápfeszültség.
(#) tacsika86 hozzászólása Júl 9, 2013 /

Sziasztok!Van nekem egy Compact GSM II mudulom. Azt szeretném kérdezni hogy hova kell a központba bekötni és mit meg az hogy milyen színeket.
(#) kadarist válasza tacsika86 hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

Szia!
Milyen központba szeretnéd bekötni?
(#) Hurkafej1 hozzászólása Júl 9, 2013 /

Üdv! power led áramát mennyire "elfogadott" csupán ellenállásokkal korlátozni? Ez a leg kézenfekvőbb megoldás, mint áramgenerátort is építeni.
(#) pucuka válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

A power LED -ek általában a határon járnak. Az ellenállás előtét nem igazi áramgenerátor, ahhoz több nagyságrenddel nagyobbnak kell lennie, mint a LED ellenállása. Ez meg elég nagy veszteséget okozna, és jó nagy bemeneti feszültséget igényelne. Az áramgenerátor dinamikus ellenállása tud nagy lenni, miközben a statikus (egyenáramú) ellenállása nem túl nagy. ilyen formán az áram szabályozása miatt atomstabil áramot tud adni, (legalábbis az ellenálláshoz képest), ami nem engedi a LED túlterhelését.
(#) Hurkafej1 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

Értem, hogy mi a mondandód lényege, köszi. Nekem ez a motorom hátsó lámpájába kellene, jelenleg egyszerű ledes van, lehet ezen is lehetne fényerőt növelni kis plusz árammal, de ezen jobban látszik, hogy nem gyári szerintem, mintha csak power led lenne bent, az csak 1 pontról adja a fényt, így jobban hasonlíthat sima izzóra a fénye. Alapból szerintem az 5W-os izzó fényéhez elég lehet 100-200mA, és a féklámpa részhez se kellene szerintem a maximum áramig (900mA) kihajtani a ledet.
(#) GyurEEE hozzászólása Júl 9, 2013 /

Sziasztok!
Próbálkoztam egy 555-ös IC-n alapuló érintőgombbal, ez a KÉP alapján indultam el. Addig jó is, hogy megérintem, elkezd világítani az arduinó helyére bekötött led, viszont nem alszik el, mikor elengedem.
Valamint próbálkoztam EZZEL a kapcsolással is, ugyanazt csinálja. A második kapcsolásnál elvileg az 1megás ellenállást 5kilósra cserélve egy 1másodperces jelet kellene kapjak, de csak folyamatosan világít, mi lehet a baj?

Előre is köszönöm!
(#) proli007 válasza GyurEEE hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

Hello! Ez így nem korrekt. Az IC 2-es lába nem lóghatna a levegőben. Vagy is egy felhúzó ellenállást mindenképpen illik betenni. (2-es és a 8-as láb közé, pld. 10Mohm) Az viszont az érzékenységet "rongálhatja". üdv!
(#) nedudgi válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

Csak szólok:
Az egy darab powerled rohadtul vakít. A több LED fénye eloszlik egy nagy felületen, jobban látható, mégsem vakítja el a mögötted közlekedőt. A 'piranha' LED jobb lehet ilyen célra, mint a sima kétlábú. Cserébe a műszaki vizsgán egyik megoldás sem elfogadott, csak a gyári állapot...
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2013
(#) GyurEEE válasza proli007 hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

Köszönöm!
Jelenleg csak egy 5megás ellenállásom van, azzal folyamatosan be van kapcsolódva, amint legközelebb bolt fele járok, szerzek egy nagyobbat és kipróbálom, köszönöm!
(#) Hurkafej1 válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

Nem akarok elvakítani senkit, olyanra megpróbálom beállítani a fényerőt, hogy nappal is látszódjon, és meglegyen az a differencia a helyzetjelző és a féklámpa között. A piranha ledet eddig nem ismertem. Az egész úgy van megcsinálva nekem, hogy 2 perces munka után, akár az út szélén vissza tudom tenni a gyári izzót. A ledes megoldás főként az energiatakarékosság miatt kell, mert a motorom töltésrendszere gyárilag sem volt a legjobb soha, nemhogy 20 év után.
(#) dudzsi válasza proli007 hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

Szia proli007!
Megépitettem a kapcsolásodat, de sajnos nem ugy müködik ahogy kellene. Ha rá van kötve a kapcsolora és berakom az akkut már világit a led pirosa. A fordulatszám szabályzón valoszinüleg átfolyik a feszültség. Ugynéz ki maradnom kel a relénél.

Két kérdésem lenne. Nekem kb.6-12 voltig kellene hogy behuzzon. 9V relét sehol nem kaptam, vagy ahol láttam drága és nagy volt " mikro relére lenne szükségem". Most 12V-s relé van berakva, de ez kb 9V-nál húz meg. Két elgondolásom lenne, nem tudom jók e az elképzelések. 12V relé tekercséböl letekerek vagy egy 5V relét valahogy megcsinálni. Elöre is köszönök minden segitséget.
(#) proli007 válasza GyurEEE hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

De nem írtad le, hova kötötted az 5Mohm-ot. De tegyél a 2-es és 8-as láb közé, egy 100kohm-ot, és ne kézzel, hanem rövidzárral (2-es-1-es láb között) próbáld a monostabilt. Ha így működik, akkor "menj tovább". üdv!
(#) proli007 válasza dudzsi hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

Hello! A baj, hogy fogalmam sincs mi lehet a fúró elektronikája. Ha az ismerős lenne, akkor lehetne változtatni. A relét a motorra kötöd? Mert akkor esetleg relé helyett egy optocsatoló célszerűbb választás lenne. Azzal nem lennének feszültség gondok. üdv!
(#) dudzsi válasza proli007 hozzászólására (») Júl 9, 2013 /

Hát igen tudom hogy igy nehéz. Igen a motorra van kötve. Tudnál nekem egy optocsatolót ajánlani?
Következő: »»   2048 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem