Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1364 / 2517
(#) szaka válasza dudassandor1 hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Igen tudom!
Ezt javítottam, csak töltöttem fel képeket kérésre!
üdv
(#) szaka válasza reloop hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

köszönöm!
Megpróbálom hétvégén összefoglalni és lehet kísérletezek vele!
(#) reloop válasza szaka hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Ha egy konkrét kapcsolásban szeretnéd az áramot korlátozni, szívesen segítek a méretezésben.
(#) Beringer 600 válasza reloop hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Üdv! Na mára letelt a meló,és végre foglalkozhatok a végfok modullal.Mindjárt be vezetékelem,és meg tudjuk hogy mi okozhatja a problémát.A bd239-240 re jelenleg nincs borda téve,de azokon semmiféle rendellenes melegedést nem tapasztaltam.
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Végtranzisztorok hűtőbordáját feltétlen kösd testre, mert ennek a topológiának gerjedésforrása lehet.
A BD-k melegedését figyeld, mert ezek okozhatnak hőmegfutást.

Meg próbálom,testelni,de a bd-k írtó hamar fel melegednek,mikor jelet kap a bemenetel.A kimenetelnél,a 10 ohmos nem melegszik.
(#) Beringer 600 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Nos testeltem a bordát,és úgy néz ki hogy a melegedés nem áll fent tovább.Érdekes,hogy a többi ilyen felépítésű panelnál nem volt szükséges a borda testelése,csak ennél a kialakítású nyáknál.
(#) Beringer 600 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Utólagosan is nagyon köszönöm reloop fórum társamnak a segítséget.
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Júl 11, 2013 / 2

A hűtőborda testelése azon erősítőknél kiemelt fontosságú, ahol a végtranzisztor hűtőfülén/házán nem a tápfeszültség, hanem a kimenet jelenik meg. A végtranzisztor és a borda közötti kapacitív kapcsolat átviszi a kimenő jelet, és a borda hatékonyan sugározza a bemenetre, mely vele azonos fázisú, így oszcilláció alakulhat ki.

Értem,és köszönöm!
(#) Ge Lee válasza reloop hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Többek között ezért van kevesebb gond azokkal, amelyek fázist fordítanak.
(#) Csupasz hozzászólása Júl 11, 2013 /

Sziasztok.
Szeretném megkérdezni, hogy egy kapcsitápról, amely a hálózati feszből csinál 12V DC-t, lehet-e tápot készíteni egy FM rádiónak és egy kis teljesítményű erősítőnek.Azt tudom, hogy a puffert nem szereti a kapcsitáp...
(#) reloop válasza Csupasz hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

Szia! A kapcsolóüzemű tápegységben van puffer. Nincs vele semmi gond, számtalan készülék működik így. A házimozi erősítők jelentős része rendelkezik ilyen tápegységgel, és FM rádióval, tehát egészen biztosan működni fog.
(#) matyusz hozzászólása Júl 11, 2013 /

Üdv mindenkinek!
Egy nagy kérésem lenne, mégpedig egy Scott DHX-108-hoz keresek kapcsolási rajzot de nem találok, ha valaki tudna benne segíteni rettentően köszönöm előre is.
(#) Csupasz válasza reloop hozzászólására (») Júl 11, 2013 / 1

Köszi!
(#) Szabi1 válasza matyusz hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

(#) jani1987 hozzászólása Júl 12, 2013 /

Ezen a képen nem tudom mi a szerepe a szaggatott vonallal jelölt Cx és Rx alkatrészeknek. Egyébként elhagyhatóak róla?
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Mondjuk gerjedésgátlás
Ha nem gerjed elhagyhatod...
(#) jani1987 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Köszi.
(#) reloop válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Szia! Az Rx, Cx a megadott értékekkel 100kHz aluláteresztő szűrő. Ha van hozzá alkatrészed, szereld rá.
(#) matyusz válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Megnézem, köszönöm Igazából leginkább az R967-es ellenállás értékére lennék kíváncsi Ez igazából egy házimozi lenne.
Még egyszer köszönöm.
(#) jani1987 válasza reloop hozzászólására (») Júl 12, 2013 /

Egyenlőre még várjunk vele, mert megvan építve a 7294-es áramkör IS, meg a 2030-as IS, de igazából nem olyan jó a hangja gitárra. Mintha valami hiányozna előle. Tompa a hangja.
(#) Alkotó válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

A 7294-et gyári eszközökben is használja több cég (hangszóróval egybe épített erősítő formájában), kimondottan gitár erősítésére.
Ezért az alkalmasságot kár lenne vitatni. Viszont ezek a készülékek hangszórói viszonylag egyediek, mert nagy érzékenységűek, és éppen a gitározás spektrumában tudnak jól szólni.
(#) jani1987 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

(#) Ge Lee válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Biztos hogy nem. Ha mindent jól csináltál és a végfok tökéletesen működik, akkor egyszerűen csak annyi a baj vele, hogy fetes. Az IC kimeneti fokozatában nem tranyók hanem fetek vannak, emiatt hallod a hangját olyannak, amilyen. A többség ezzel nem tud megbarátkozni, de vannak akiknek tetszik.
Van egy ismerősöm aki kb. 25 éve zenélget. Nagyon sokféle erősítője volt már, de a vége mindig az lett, hogy némi használat után visszakötötte inkább a Quad-jait a rendszerbe, amiket még a 80-as években épített.
(#) Buvarruha válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Én sem bírom elviselni a FEt hangját..
(#) Alkotó válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Leírása alapján ez a hangszóró jó a célra. Egyedül a teljesítmény nem elég TDA7294-hez, de ez csak önmérséklet kérdése.
Pontosítani kellene mit jelent a "tompa" hang. Az említett IC-vel készült erősítő kínosan lineáris, és egyáltalán nem hallani rajta a benne lévő FET hangját.
A gitárod más erősítővel jól szól? Esetleg nem annak hangszedője, vagy esetleg az ezt illesztő fokozat a hibás (aligha képes egy hangszedő közvetlenül meghajtani a végfokot).
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

A Quad egy "Hi-Fi" erősítő. Ennek zenekari alkalmazása már önmagában is felvet kínos kérdéseket. Régen "jobb nem lévén" alapon használták mindenre (illetve szinte bárki, és bármiből meg tudta csinálni), de zenekari célra vannak lényegesen praktikusabb lehetőségek is.
A gitár téma egyébként is kényes kérdés, mert a gitárosok általában igyekeznek egy jellegzetes (általuk megszokott) hangzást elérni. Szinte mindig hozzák is magukkal a saját kis "kombójukat" amit aztán külön mikrofonnal erősít ki a technikus. Képzelheted milyen probléma, mikor egy ilyen kombóban hangszórót kell cserélni, mert szinte sosem fog úgy szólni, mint a régi.
(#) Buvarruha válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Hiába líneáris az erősítő, attól még lejet rossz hangja.
(#) Alkotó válasza Buvarruha hozzászólására (») Júl 13, 2013 / 2

Lehetne rossz hangja, de nincs neki.
Tőlem jobban aligha idegenkedett bárki is az IC-s erősítőktől, de mikor hosszas tépelődés után mégis engedtem a nyomásnak, és valóban építettem egyet, majd azt meghallgattam, akkor vált világossá, hogy azok szidják a TDA7294-et, akik vagy nem hallották még szólni, vagy harmincszor drágább erősítők hangjához vannak szokva.
Véleményem szerint, az általános igények bármelyikét kifogástalanul képes egy ilyen végfok kielégíteni.
Következő: »»   1364 / 2517
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem