Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1365 / 2517
(#) jani1987 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Idézet:
„Pontosítani kellene mit jelent a "tompa" hang.”

Pl azt, hogy ne várjak tőle csöves hangzást. Bár az akusztikát ronthatja a doboz milyensége is. Lévén anyagi okokból 20-as azt hiszem fenyő deszkából van. Lényeg a lényeg, hogy a tüzépről származik. Mindamellett ez nem jelenti azt, hogy ez lesz a végleges formája. Csupán a saját kifogásaim végett nem veszek gyári gitár kombót. Akkor hiába vettem meg az alkatrészeket. Szóval a hangosítás: van egy javításra váró Nortek 5.1-es és a 7294-es házi barkács. Ja és a gyári Powerstate PG-15-ös kombó. Avagy most már valahol, valamely típusnál meg kell állapodjak. Akkor is, ha soha nem leszek tökéletesen elégedett mindaddig, amíg többféle erősítőt nem próbálok ki. Haveromról ne is beszéljek: neki gyári van, de nem használja. Ha majd nyerek a lottón akkor lehet lesz csöves is, mert az a "király". (Bocs ha kicsit off lett a hozzászólás.)
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2013
(#) Ge Lee válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Akkor ott a doboz méretezése a nagyobb probléma. Annak neki sem érdemes állni a hangszóró pontos TS paramétereinek ismerete nélkül. Persze bármilyen hangszórót bele lehet tenni hasra ütés szerűen egy zárt dobozba, aztán majd szól valahogy.

A 7294-ről csak annyit, hogy ha valakinek kell, van 4db valahol a fiókom mélyén, félárban odaadom. Három érintetlen, a negyedik ki lett próbálva.

A kísérletezést is a dobozok mentén kellene folytatni, nagyobb változásokat fogsz tapasztalni mint egy végfok csere során.
Hogy a csöves mekkora király, azzal azért néhányan vitatkoznának...
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2013
(#) Alkotó válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 13, 2013 /

Szokatlanul hangzik, de szinte kizárt, hogy valamit olcsóbban meg lehessen építeni, mintha megvennéd azt. Ha csak az eszközre van szükséged, biztosan jobb döntés a vásárlás.
Persze lehet az építés mellett is érveket találni, mint pl. a létrehozás öröme, az egyediség igénye, vagy a speciális kialakítás, de a kombó építéshez számos ismeret együttes birtoklása szükséges (elektronika, akusztika, faipar, festés-kárpitozás, és nem utolsó sorban ízlés).
Ha csöves hangot keresel, akkor a füled egy jellegzetes színezettségre vágyik. Ezt manapság már nem csövekkel és kimenő trafóval érik el. Éppen mostanában publikált Mayan egy ilyen "szinező" eszközt, ami egyetlen fetet tartalmaz, és többek szerint rendkívül hatásos.
(#) reloop válasza jani1987 hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Szia! Ebben a témában lehet, hogy hasznosítható információt találsz a leendő erősítőddel kapcsolatban.
(#) blasz hozzászólása Júl 14, 2013 /

Sziasztok tudnátok ajánlani egy nagy kimenőre tervezett,500-700w végfokot amikhez megvannak a doksik?A végtranyók,MJL21193-94,vagy MJ21193-94,10-15 pár van belőlük.
Köszönöm
(#) mindenes válasza blasz hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Üdv! barátunk Google talát néhányatBővebben: Link
(#) blasz válasza mindenes hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Köszi az infót,de olyanra gondoltam amit itt már megépitettek és van tapasztalat,a neten én is láttam sokat.
(#) Koncsar hozzászólása Júl 14, 2013 / 1

Sziasztok, ha valakit érdekel a teszt.
http://www60.zippyshare.com/v/17947524/file.html
innen letőltheti. +-92V ról fut.
(#) blasz hozzászólása Júl 14, 2013 /

Sziasztok tudnátok véleményezni ezt a 2db kapcsolást?Főleg a meghajtása érdekelne hogy miért ilyen?Nem a wattok a lényegek,bár az egyik az brutál.
Köszönöm
(#) Ge Lee válasza blasz hozzászólására (») Júl 14, 2013 / 1

A PA300-at sokat megépítették, megcsinálható nagyobb teljesítményre is. A képen szereplő 600W-os rajzot is megépítették már (ha nem is itt a fórumon), az is jó, persze le kell ellenőrizni hogy nem vétettek-e hibát a rajzban. A Leach amp-nak külön oldala van, sokan megépítették, az is megépíthető nagyobbra. A Phase Linear pedig gyári végfok, az szintén tuningolható.
Azért én inkább meghirdetném azokat a tranyókat, ilyet manapság már nem érdemes építeni. Ha ekkora teljesítményre van szükséged, a pwm végfokkal többre mész.
(#) Ge Lee válasza blasz hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

A két kapcsolás gyakorlatilag ugyanaz, felejtős.
(#) blasz válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Köszönöm,de irtam nem a wattok a lényeg,csak maga a kapcsolás véleményezése lenne,a meghajtás része .Az építés öröme meg feledteti egy ideig a költségeket.A végtranyók szemtelen összegért kerültek hozzám igy nem sajnálom.

A rajzokat köszönöm,de miért is felejtős?
(#) Ge Lee válasza blasz hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

A hangja miatt, meg amiatt, hogy áramkorlátban (már ha benne van) hajlamos tönkretenni a feszültségerősítő fokozatot is. Amiket csatoltam mind jobb annál, minden tekintetben. Csak azt nem értem miért kérsz rajzokat, ha azt akarod megépíteni.

Nem,nem akarom azt megépíteni csak a véleményre lennék kiváncsi,a jó bevált rajzokat pedig szivesen fogadom,föleg ha van tapasztalat,az a fontos,meg lay.
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Szia! A két nagyjelű erősítő között mindössze az áramgenerátorokban van lényegi különbség. A kondenzátoros egyszerűbb, de ki van téve a kondenzátor öregedésének.
Mindkét megoldás linearitása gyenge, jelváltozási képessége (slew rate) alacsony. Szubládához ajánlanám jó szívvel.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Köszönöm,tényleg csak puszta kíváncsiság miatt kérdeztem.
Egy kérdésem volna még,ha behidalok egy végfokot mit fog változni,alapjaiban,vagy érdemes e tartósan igy használni,eleve hidra szerelni?
Köszönöm
(#) voodoo válasza Koncsar hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Ez a tiéd? Most töltöm le épp.
(#) Koncsar válasza voodoo hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Igen ezt most csináltam. A színuszos 1KHz terhelésről. AC mérés valamint a trafó elötti teljesítmény mérésről.

Érdemes megnézni, de jobb lett volna a mérés ha normális vastagságú vezeték megy a műteherhez. Ezen a 3 méteres gagyi hangszóró vezetéken még lehet, hogy sok feszkó esett. Sőt biztos vagyok benne. 4.2 Ohm műteher a fazékban. Meg az is lehet, hogy jobb lett volna, ha a panelon mérem a kimenő AC feszültséget.
A feszültség +-92V .

Várom szeretettel a kritikát is.

Üdv: Gyuri

Nyugalmi áram: 50-60 mA.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013

Kérhetnék még egy mérést, ha nem vagyok túl mohó?
Ugyan ezt csak a műteher és a hsz. kimenet közé tégy egy multimétert 10A vagy inkább 20A-es állásmódban. Kiváncsi vagyok mennyit pumpál?
(#) blasz válasza voodoo hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Jaj ne gyötörd szegény véget,nehogy itt érjen véget

Igen kérhetsz, de mégegyszer írd le légyszives. A végfokról a műteher felé menő hangszóró vezetéken mérjek egy AC áramot? Erre gondolsz.? Lakatfogóval jó lesz, vagy hozzak be egy másik műszert? Drótosat?
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Júl 14, 2013 / 1

A hídkapcsolást akkor alkalmazzuk, ha nagyobb amplitúdót szeretnénk elérni mint a mit a tápegységünk feszültsége biztosít. Az egyéb előnyöket és hátrányokat ebben a témában beszéltük meg egy hete, lapozz vissza!
(#) Koncsar válasza blasz hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Gáborkám, ha ezeket a méréseket kibírta, akkor ezt is ki fogja bírni.

Lerajzolom.

Várom.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Júl 14, 2013 /

Oké,ont pro-kontra volt nem tudtam eldönteni mi az igazi igaz

Így gondoltam.

A.jpg

Következő: »»   1365 / 2517
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem