Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RC távirányítás modellekhez
Lapozás: OK   34 / 48
(#) Massawa válasza jiko16 hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Nem tudom, mik a jelenlegi szabályok, de a 400 MHz -s freki tartomány nem ajánlott modellek távirányitására. (Garázskapu stb. távirányitok használjak ezt). Igy itt a teljesitmény korlátozott néhány méterre.
(#) Bell válasza Massawa hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Tapasztalatszerzésre, kísérletezésre kiváló. A kapu nyitók sem zavarják egymást, mert egyrészt kódolva vannak, másrészt az erősebb kutya elv alapján a nagyobb térerő érvényesül.
(#) pucuka válasza Bell hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Addíg valóban nincs is túl nagy baj, amíg mindenki betartja a játékszabályokat. De ha valaki nagyobb nyereségű antennát, vagy netán nagyobb teljesítményt (erp) használ, sok minden borulhat. Pl. a szomszéd nem tudja nyitni a kapuját, garázsát, kódolás ide-oda, zavarbejelentés történik, kész a bukta.
Persze játszani a szobában lehet vele, de a szabadban már lehet veszélyes is. (mármint a zsebre nézve) Az előírásokban a modellirányítás a saját viszonylagos védelme érdekében van elkülönítve frekvencia(sáv)ban. A levegőből elég nehéz megkülönböztetni, hogy éppen kapunyitás, vagy modellirányítás történik, pláne ha ugyanazok az enkóder/dekóder párosok. Az eltérés a működés időtartamában van, egy kapunyitás rövid ideig, ritkán van, míg a modellirányítás hosszabb idejű, és ezért is nagyobb zavarást jelent a környezetére.
(#) Bell válasza pucuka hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Szia!
A lentebb említett modullal nehéz nem betartani a játékszabályokat.
Szerintem jiko16 nem több wattos végfokkal kiegészítve szeretne ezzel hajnaltól napestig szuper helikoptereket távirányítani, hanem alapokkal ismerkedni, játszani.

Ne gondold. A panelen van egy ant nevű csatlakozási lehetőség. Elég, ha ráköt egy 12 dB -s 400 MHz -es Yagit. De ne adjunk tippeket, miként lehet a játékszabályokat felrúgni.

Csak had tanuljon . A nyereséges antennával még kevésbé fog zavarni, mert egy irányba sugároz.

Csak épp telibe találja a szembe szomszéd kapuját, vagy urambocsá' a fél utcáét.
A játékszabályokat nem lehet véletlenül kijátszani. Ahhoz azért kellő tudatosság, és erőszakosság kell. Ehhez igazodik a bünti mértéke is. Elég kemény dolog egy ilyenfajta zavarbejelentés kivizsgálása.
Jobb lenne ha azért mindenki betartaná a játékszabályokat.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2013

Pár másodpercig .
Nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen RF modul párral tud valaki ártani. Szándékosan is fel kéne kötni a textilt.

Pedig elhiheted, rengeteg bejelentés van, (akár egy beázott kapucsengő miatt) és a panaszosok többnyire nem a 10 emeletes panelban laknak.
Az a gond, hogy egy adó kb. 3 - 4 szer akkora körzetben okoz zavart, mint a hatótávolsága.

A Hírközlési Felügyelet nem fog gagyi kapucsengők zavarelhárításával foglalkozni.
Drágább berendezéseknél semmi gond a foglalt frekvenciával. Az RF adatátvitelnél benn van a pakliban a zavar. Ezt a rendszer dolga kezelni.
Bejelentés pedig akkor is lesz, ha üres lesz a sáv.

Nincs már hírközlési felügyelet, NMHH van. A bejelentések az ügyfélszolgálatra kerülnek. Sajnos, mindet ki kell vizsgálni, vagy így, vagy úgy. Van amit el lehet dönteni a rendelkezésekre álló adatok alapján, van amit csak helyszíni vizsgálattal. Ha megjelenik valahol egy nagyobb vivő, az megjelenik az állandóhelyű mérőállomások valamelyikén. Ebből egész addíg nem sok minden lesz, amig valahogy össze nem passzolódik, valamilyen zavarbejelentéssel. Akkor indul a gépezet.
Gondolj bele. mész haza az X5 autóddal, a kapuhoz közeledve görcsös kézzel nyomod a gombot, szakad az eső, és nem nyílik a több százezer forintos kapud. Rögtön szólsz a szerelőnek, aki felvilágosít a teendőkről. Panaszbejelentés, ellenőrzés, gépezet indul, helyszíni vizsgálat, vagy eredményes, vagy nem, újra vizsgálat stb. Sajnos, még egy ilyen esetben is.
Persze ha az adatátvitel biztonsága fontos, akkor nem ilyen eszközöket kell használni, pontosabban ha modellirányítás esetén, pl. légijármű modelleknél más frekvencia sávot, vagy speciális modulációt, frekvencia használatot kell alkalmazni. (pl. hopping) Ez azonban a 433, 686 MHz sávban nem használható, A 686 MHz sávban van elkülönített sávrész erre a célra. A hoppingolás a 2,4 GHz sávban használatos eljárás. Ezek mind az adatátvitel biztonságát növelik a rádiós részen.
A 433 MHz -en viszont a felhasználások sokrétűsége miatt nem használható analóg átvitel, és a kisugárzott teljesítmények (hatótávolság) is korlátozottak.

Nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen modullal való játszadozás miatt bárkinek is az NMHH piros szőnyegeinek szélére kellene állnia, vagy büntetést fizetnie.

Bocs elírtam, a 686 MHz helyett 868 MHz értendő.
Nem is arról beszéltünk, alapesetben a játékszabályok betartásával, észre sem veszi senki. Zárt helyen, szobában, akár egy asztalon. Semmi probléma.
Csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy azért bizonyos körülmények között lehet azért vele kellemetlen zavart okozni, aminek lehetnek (az se biztos hogy lesz) következményei. Láttam már karón varjút, az volt a hibás, aki a zavart bejelentette.
(#) GPeti1977 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Azt tudtátok hogy a 70cm -es amatőrsáv pont ott van mint a garázskapuk kedvelt 433.92MHz frekvenciája, engedéllyel több 100W-tal is lehet adni, a garázs kapu nyitók szupreg vevőjének sávszélessége meg 2-3MHz így veszi a teljes amatőr sávot.
(#) Bell válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Tehát ha ezen a frekin körsugárzóval 250W-al NBFM üzemmódban 24 órán át csevegek valakivel, akkor az szabályos.
A távirányítók a környéken nem fognak 100m-ről működni, csak 30-ról.
(#) foxi63 hozzászólása Júl 17, 2013 /

Hali!
Ha már 433MHz és távirányítás, akkor mikrokontroller kell mellé!Gondolom, hogy ha valaki képes mikrokontrollerrel adatokat átküldeni egy vevőre, akkor képes arra is, hogy saját biztonsági kódot tegyen az adatcsomagja mellé!Magyarán betanítjuk a biztonsági kóddal a vevőt.Ekkor kizárt a más, zavaró adó "beleszólása" és a néhány byte átvitele kielégíti az 1/10 adás szünet arányt. Teljesen felesleges a kaputávirányítók zavarásáról vitatkozni, mert több száz másik kapunyitó és kapucsengő működik a környezetünkben és még sincs probléma.
(#) GPeti1977 válasza foxi63 hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Van is ilyen távirányító rendszer az RFM-22B modul köré építve, pl a flytron olrs.
(#) jiko16 hozzászólása Júl 17, 2013 /

Eltaláltátok pont erre kellene a dolog, tanulni és játszani. Megérteni mi hogyan és miért úgy működik ahogy. Az hogy zavart keltenek a modulok eszembe se jutott. De igazából most nincs is jelentősége, mert itt falun ahol lakok elég ritka madár a garázsnyitó, a kapucsengőt meg úgy hívják, hogy Morzsi, tehát az ő működését sem zavarja.
Meg van egy nagy rét is pont a házunk mögött oda is ki tudok menni, de az még messze van! Amint lesz rá anyagi keret hozzá látok, ha elakadok kérdezek. Köszönöm a segítséget!
(#) Bell válasza jiko16 hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Lentebb írtam, hogy 345.- Ft ért küldenek neked RF modul párt. Ehhez anyagi keret kell?
(#) Bell válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 17, 2013 /

Az biztos van 2-3 Wattos és nem engedélyköteles. Rendelet szabályozza, amit meg lehet keresni, ha valakit érdekel.
(#) gerenk válasza Bell hozzászólására (») Júl 18, 2013 /

Én 590 HUF ajánlottam adó vevő párost a v.-rán Debrecenben, ugyanott 130+130 HUF PT2262/2272 ic. párost. Postával együtt 1200-ból megrendelheti.
(#) Bell válasza gerenk hozzászólására (») Júl 19, 2013 /

Nem drága. Összerakva is kapható, csak várni kell rá pár hetet. (975.-Ft Bővebben: Link)
(#) gerenk válasza Bell hozzászólására (») Júl 19, 2013 /

Ehhez még hozzáadandó a szállítás költsége?
(#) Bell válasza gerenk hozzászólására (») Júl 19, 2013 /

Nem, ez szállítással együtt ennyi.
De van némi kockázata a netes vásárlásnak. Előre kell fizetni. Előfordulhat, hogy 6 akár hétig kell rá várni, netán el is kallódik. Ilyenkor reklamálni lehet és egyszer csak vissza adják a pénzt. Ehhez kell hogy legyen egy PayPal-os számlád (esetleg a szüleidnek), vagy keress egy havert, osztálytársat akiben megbízol, ismeri ezeket a dolgokat és a közelben lakik.
(#) Balogh Laci hozzászólása Júl 25, 2013 /

Sziasztok!
A fiam kapott egy távirányítós autót, de nincs meg a távirányítója. Hogy lehetne azt megoldani hogy legyen, mit kell hozzá megnézni? Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) toma3757 hozzászólása Aug 3, 2013 /

Sziasztok!

Egy etető hajót szeretnék majd építeni és egyenlőre gondolkozom hogyan lehetne megoldani.
Amire gondoltam:
Előremenet, hátramenet, jobbra, balra (szervóval), borítás, és a szerelék elengedése szerintem ezt is szervóval.
Ezeket a funkciókat szeretném de nem tudom hogyan kivitelezzem.
Ezt az adót és ezt a vevőt
néztem ki.
Sajnos nem tudok csak php-ban programozni, így nekem a pic illetve avr programozása az magas és nincs is hozzá programozóm.
Ezért én a HT12E/HT12D párost néztem ki, de sajnos az csak 4 csatornás.
Tudtok valamiféle megoldást erre?

Üdv, ToMa!
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2013
(#) GPeti1977 válasza toma3757 hozzászólására (») Aug 3, 2013 /

Vegyél autós pisztoly távirányítót lehetőleg 2,4GHz-est, igaz ezek 2 csatornásak de van 3 is. Minek neked 4 nél több csatorna?
(#) pucuka válasza toma3757 hozzászólására (») Aug 3, 2013 /

Ha tudnál szerezni RX2/TX2 -t, abban 5 funkció van. Előre/hátra, jobbra/balra, turbó.
(#) Kovabe válasza toma3757 hozzászólására (») Aug 4, 2013 /

Szia
Tapasztalat alapján mondom, vegyél egy pelikán 2,4GHz-es pultot 4CH de ha egy kicsit is tusz forrasztani akkor 6CH-ig bövithető. Bővebben: Link
(#) toma3757 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 4, 2013 /

Sajnos kicsi a rálátásom a dolgokra de hogyan lehet megoldani hogy pl. a HT12E-nél mondjuk a D8-as lábon legyen az előre illetve hátramenet?
Leírtam milyen funkciók kellenek, és úgy gondolom ehhez minimum 4 csatorna kellene ha meglehet oldani az előre-hátra menetet egy csatornán HT12E-vel.

@pucuka:
Keresgéltem de nem igazán találtam:/

@Kovabe
Ezt hogyan lehet kivitelezni?
Következő: »»   34 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem