Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1374 / 2522
(#) Szabi1 hozzászólása Júl 18, 2013 /

Sziasztok! Épp telefonhoz építek egy mini erősítőt, s azt nem tudom hogy hogyan közösítsem az L és R csatornákat? Direktbe köthetem vagy két ellenálláson keresztül, akkor mekkora értékű ellenállás szükséges?
(#) Buvarruha válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 18, 2013 /

Miért akarod közösíteni?
(#) Koncsar válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 18, 2013 /

Mennyire okostelefon? Meg kell nézni hogy a fülese mennyi pólusú csatival van szerelve. Ha okos, a teló, akkor nem nagyon kell közösíteni.
(#) simi21 hozzászólása Júl 19, 2013 /

Üdv mindenkinek.Van egy Sony F570ES tipusú erősítőm és mint a képen látható az előző tulaja eltörte a hangerőszabályzó nyáklapját két helyen.A kérdésem az hogy érdemes megcsinálni vagy építsek hozzá egy másikat?nemtudom hogy ilyen 8 lábú potit találok -e hozzá.60K-s.
(#) kadarist válasza simi21 hozzászólására (») Júl 19, 2013 /

Szia!
Miért kellene újat készíteni? A kapcsolási rajz alapján kötözgesd össze vezetősáv-végeket.

Én is arra gondoltam csak nemnagyon van hozzá kapcsolási rajz de nagyjából kilehet bogarászni.A másik gond pedig a potenciométer.Eddig még nem találtam ilyen 8 kivezetéses 60K-s potit de szerintem lehet helyettesíteni.
(#) kadarist válasza simi21 hozzászólására (») Júl 19, 2013 /

Miért akarod helyettesíteni? Elromlott?

Igen valószínű.mert ahogy az előző tulaj tekergette a hangot meg mozgatta,szinte megbolondult a hangerő.eléggé rossz állapotban van a poti.
(#) game4812 válasza simi21 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Ebayen a legegyszerűbb találni, "stereo pot loudness 50K"-ra rákeresve jönnek a találatok, bár nem túl olcsó. :/
(#) Gery78 válasza simi21 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Szia!
Nem szeretnél esetleg Yaxley-s hangerőszabályzót? Én már hosszú évek óta (kb 8 éve) használom, és nem recseg, pontosan vált, 1%-on belül van a két csatorna hangerőkülönbsége, jobb mint bármelyik poti.
(#) simi21 válasza Gery78 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Üdv.Hát valamilyen már jólenne.Tudsz róla mutatni képet vagy kapcsolást hogy hogyis néz ki.Még nem halllottam róla.Mihez használod?
(#) Doncso válasza simi21 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Bővebben: Link Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2013
(#) zoli0078 hozzászólása Júl 20, 2013 /

Sziasztok,

Egy Trust 5.1-es hangfalszettet szeretnék újra életre keltni amiben az egyik TDA 7377-es IC elszállt. Eddig nem tudtam sehol beszerezni tudna ajánlani valaki valami jó helyet ahol beszerezhető lenne, esetleg meg tudná mondani valaki mivel lehetne helyetteíteni (ha lehetséges).

Segítségeteket előre is köszi
(#) endrusz válasza zoli0078 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Bővebben: LinkSzia ! Például itt:Bővebben: LinkBővebben: Link
(#) gege95 hozzászólása Júl 20, 2013 /

Sziasztok. Tudnátok ötleteket adni, hogy tudnék építeni egy kisebb erősítőt? Van pár darlingtom Tranzisztorom ( BDX33c ). Találtam is kapcsolást hozzá, de mivel a Párja ( BDX34c ) nincs fel lelhető állapotban nálam, így nem szép a hangja a kapcsolásnak. Ötletek várok, hátha tudtok segíteni.
Illetve mellékelem a kapcsolást amit megépítettem. (Torz/recseg, halk a kimenet)
(#) kadarist válasza gege95 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Szia!
Ennek az A-osztályú kapcsolásnak nem kell "párja" tranzisztor, mert ez egy egytranzisztoros kapcsolás. De túl sokat ne várj tőle, mert ez egy eléggé gyenge megoldás.
(#) gege95 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

nekem jelenleg sehogy sem szól, csak recseg. kapcsolásokat várok. amik valószínüleg működnének is. van kb 10 darab BDX33c-m őket kellene felhasználni.
(#) kadarist válasza gege95 hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Itt az alsó és a felső két tranzisztort egy az egyben helyettesítheted egy BDX33-al, mert az ellenállásokat már tartalmazza a tranzisztortok. BDX33 belső kapcsolás.
(#) gege95 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 20, 2013 /

Köszi szépen az a baj nincs dupla tápom illetve a többi tranzosztort nem birom boltból beszerezni mert a közelbe sehol sincs, netről rendelni meg nem érné meg a postaköltség miatt. esetleg mien elektronikai eszközben lehetne fellelni ilyen tranzisztorokat?
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2013
(#) kadarist válasza gege95 hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Keress helyettesítőket: Bővebben: Link, hátha tudsz bontani valami hasonló tulajdonságút.
(#) Davidesz hozzászólása Júl 22, 2013 /

Üdv van egy tda-2030-as erősítőm de az a problémám vele hogy hangosan búg még a zene közben is. A bemenetet már kicseréltem árnyékolt kábelre és így is búg. Mi lehet a probléma?
(#) Ge Lee válasza Davidesz hozzászólására (») Júl 22, 2013 /

Földhurok, vagy gerjedés. Előbbin az átgondolt huzalozás, utóbbin a kimeneti RC tag, illetve a visszacsatoló ellenállással párhuzamos kondi segít.
(#) xdrive hozzászólása Júl 22, 2013 /

Sziasztok! Van két darab 100VA toroid trafóm, mely egyenirányítás és pufferelés után 40V üresjárati feszültséget produkál. Ezekkel szeretnék kezdeni valamit, ne csak a szekrényben álljanak. Egy erősítőt szeretnék építeni velük, egy olyat amelyet akár PA célra is használhatnék, szóval hosszútávon kéne bírnia a nagy teljesítményt. Találtam egy integrált áramkörös megoldást, mégpedig az LM 4702 C-vel felépítve. Elvileg 300W-ot lehet kifacsarni belőle sztereóban. (Természetesen tudatában vagyok, hogy ezekkel a transzformátorokkal ennyi nem fog menni, mivel a kettő együtt csak 200VA)

Több kérdésem is lenne ezzel kapcsolatban:
- Mi a véleményetek a fent említett, csatolt kapcsolásról?
- Próbáltam megérteni adatlap szerint, hogy 8 OHM-on mennyit tudna leadni, arra jutottam hogy max. 150W nyerhető ki belőle 8 OHM-os terhelés mellett. Ez ígyvan?
- Probléma lenne, ha csak egyik oldalát terhelném? Nem mindig kellene mindkét oldal, vagy lehetne valahogy BRIDGE üzemmódba használni?
- Valójában, hány WATT-os aktív hangfalat érdemes építeni kerti partik, alaksor hangosítására? Mondjuk egy 90dB átlag érzékenységű hangszóróval? Lehet nekem nem is kellene több száz wattos erősítő teljesítmény.
- Milyen alternatívák lennének?

Előre is köszönöm!

xdrive
(#) Szabi1 válasza xdrive hozzászólására (») Júl 22, 2013 /

Ajánlom előszőr jó hangfalakat vegyél, lehet kapni 98, 101dB/w os hangszórókat (legalább 96dB/w), magasnak meg valami drivert, hornal pl 105-109dB/w
Inkább tranzisztoros végfokot építs, vagy ha IC-st akarsz ott a TDA 7294 ami egycsatornás.
Ha volna egy olyan 2x100w os erősítőd, meg ilyen nagyobb hatásfokú hang(falad)sugárzód, 1 m en belül eléred az elvi 124 dB-t ami már elég sok!!!!
(#) xdrive válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 22, 2013 /

Néhány olyan érzékeny hangszóró nagyon jó lenne, csak sajnos nem tudom hol lehet kapni és milyen márkát érdemes választani, mert a hangminőség sem mellékes szempont. Lenne ötleted? Én Monacor-ban találtam ilyeneket, illetve IMG-ben emberi áron. (~15-20e Ft). Hallok folyamatosan jót és rosszat is a SAL termékekről, eddig még nem mertem velük építeni bármit is.

Visszatérve az erősítő részre, tranzisztorosakból nem igazán találtam eddig olyat ami pont megfelelne. A TDA 7293 lenne egy lehetőség, annak passzol a feszültség értéke is, és a 7294-el már sokat dolgoztam, az bevált nekem, csak kérdés mennyire bírná a folyamatos maximális teljesítmény körüli működtetést.
(#) Ge Lee válasza xdrive hozzászólására (») Júl 22, 2013 /

Ha diszkókban, koncerteken stb. sok olyan erősítővel találkoztál amiben LM4702 vagy TDA7294 volt akkor építsd meg.
Viccet félretéve az elvárásaidnak egy ilyen IC nem fog megfelelni, egy ilyen erősítőt kellően túl kell méretezni (áram, disszipáció, stb.), és megfelelő védelmekkel kell ellátni. Ha a 2 trafóval +/-40V-ot tudsz csinálni, azzal egyébként sem jön ki kb. 80W-nál nagyobb teljesítmény 8 ohmon. Ha ennél többet akarsz akkor hidalni kell, de akkor már a trafók teljesítménye is kevés lesz.
(#) melorin hozzászólása Júl 22, 2013 /

Sziasztok!
Szükségem lenne egy kis végfokra, ami 5V-ról megy, és a hangkártya kimenetét erősítí fel 4ohmos hangszóróra. Nem kell nagy hangerő, csak hogy megszólaljanak rendesen a hangszórók, mert így natúrban a hangszórót rákötve a hangkártya kimenetére oda kell tenni a fülemet a hangszóróra, hogy halljak valamit.
Max 1W elég lenne szerintem, még sok is.
Köszi.
(#) Ge Lee válasza melorin hozzászólására (») Júl 22, 2013 /

TDA2822, egy tokban sztereó, minimális külső alkatrészigény, 3V-ról már megy. Lomex-ben 259Ft.
(#) xdrive válasza melorin hozzászólására (») Júl 22, 2013 /

Üdv! Egy TDA 7052A-val felépített kapcsolás pont megfelelne a célra.

Internetről egy általános kapcsolási rajz: Link

Ráadásul feszültség vezérelt a hangerő így nem lesz zavar sem. Arra figyelj, hogy kettő kell belőle, ha sztereóban szeretnéd.
(#) Davidesz válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 22, 2013 /

Gerjedésnél kb. hogy kellene a huzalozást elintézni hogy ne gerjedjen mert nincs olyan nagy hely és akkor nem tudom olyan jól elrendezni?(mindenhova használjak árnyékolt kábelt?)
Következő: »»   1374 / 2522
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem