Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   290 / 581
(#) ronin75 hozzászólása Júl 5, 2013 /

Köszönöm mindenkinek a hasznos információkat. Ez a legjobb topik

Azon gondolkoztam, hogy az axiális elkónál a negatív pólus kivezetése a serleg alján lévő kis csészébe van beleszorítva, ott is tudok kis lyukat fúrni és kivezetni az új lábat.
(#) fecameca hozzászólása Júl 6, 2013 /

FM sáv a régi AM vevőben: Sziasztok! Nem szeretnék off lenni, de ha jól emlékszem, valamelyikőtök itt kérdezte, hogyan lehetne egy régi fadobozos rádiójába FM sávot utólagosan beépíteni. Íme egy lehetséges megoldás: Vannak azok az icipici kínai automata keresős rádiók, mindössze egy reset és egy scan nyomógomb van rajtuk, és ezer forint alatti áron hozzájuk lehet jutni. Az én esetemben a rádió tartozék, vagy ajándék volt egy mp3 lejátszó mellé, csupán annyi volt a hibája, hogy egyetlen kezelőszerve sem érintkezett rendesen, ezért építettem bele a Sokol-ba. A Sokol hullámváltója a hosszú hullám kiiktatása után rendelkezik annyi érintkezővel, hogy a kis rádió telepet bekapcsolja, és a hangfrekvenciás kimenetét a hangerő potenciométerre tegye a volt hosszú immár FM állásban. A 4,5 volt az elemtartóról külön lett odavezetve hozzá, a reset és scan gombok a Sokol két gombja közt, a rádió panel közvetlenül a gombok alatt apró lemezcsavarokkal lettek rögzítve a házon belül. Az antennának ebben a rádióban tökéletes helyet találtam, de az ötletem megvalósítható bármely régi készülékben, ha van rajtuk 2 felesleges nyomógomb, vagy azok rejtett elhelyezése megvalósítható.

sokol-fm.JPG

(#) fecameca válasza fecameca hozzászólására (») Júl 6, 2013 /

Remélem, hogy jó topikba írtam, esetleg, ha valamelyikőtök emlékezne, hol, és ki kérdezte ezt az FM beépítéses dolgot, a hozzászólásomat moderátori segítséggel esetleg áthelyeztetjük.
(#) 954karpitos válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Júl 10, 2013 /

Gratulálok ügyes vagy
(#) hatvanasjocó válasza 954karpitos hozzászólására (») Júl 11, 2013 /

A dicséret téged is illet, a dobozt te tetted rendbe!
(#) fecameca válasza fecameca hozzászólására (») Júl 18, 2013 /

Azóta utána néztem: A mini rádió TDA7088-as SMD IC-t tartalmaz, és kívánság szerint átalakítható a hangolása scan helyett potenciométeresre. Érzékenysége az eddig nálam járt rádiók legjobbakéval vetekszik. A telep jobb egy stabilizátorról, mint az elemtartó közepéről, mert onnan gerjedékenyebb.
(#) Tomi94 hozzászólása Júl 18, 2013 /

Sziasztok!
BRG MK25A kazettás magnót próbálok felújítani. A futóműve - amiről úgy gondoltam, hogy sokkal problémásabb része lesz - már működik, egy kis walkmanból kiszedett fejerősítőre kötve hallgattam, és most már nem nyávog, nem is gyűri a szalagot. Viszont nem akar működni a készülék erősítőrendszere. Teljesen feltekert potméternél a hangszóróban (amit szintén kipróbáltam, nincs baja) hallatszik kicsit a motor zaja, valamint némi halk zörej a zenéből. Tranzisztorpárt cseréltem a végfokban, de nem lett jobb. Akkor sem, amikor kontakt 60-nal lekezeltem a felvételi kapcsolót. Ha a P2 potméterről veszem le a jelet, akkor nagyjából ugyanazt hallom kierősítve, mint a beépített hangszórón (zúgás néhány hangfoszlánnyal), viszont ha ide adok jelet, azt a magnó saját végfoka szintén nem erősíti ki, ott is csak zörejeket hallani... Szóval most már nem tudom, melyik részen van a hiba (lehet, hogy mindkettőben...). A tápegységnél, indítás után a feszültség 7,5-ről 5,6 V-ra esik le, és 190 mA-t vesz fel a teljes készülék. Ez szerintem nem sok...
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2013

brg mk25a.JPG

(#) kristikoma válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 18, 2013 /

Ugyan nem láttam ilyen masinát, de árnyékolások legyenek meg mindenhol. Írtad, hogy sok áramot vesz fel. Ez egy ilyen végfok, de míg a torzítás engedi, tekerj a P3-as(1MOhm-os) trimmeren. Ha még így is nagy a zúgás, tápláld akkukról, vagy stabilizált tápról. De inkább tranyó, vagy dióda lesz a ludas. Mérj a félvezetőkön feszültségeket!Jómagam szenvedek egy Tesla B100 végerősítőjével, hirtelen megadta magát az addig jól működő csatorna is
(#) Gafly válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 18, 2013 /

Tisztogasd meg a kapcsoló érintezőit...
(#) Tomi94 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 18, 2013 /

Az érintkezőket megnézem holnap... Az akkus dologhoz: elemről is bekapcsoltam, akkor is ugyanolyan. És nem az a baj igazából, hogy a zúgás nagy - hanem az, hogy még teljesen feltekert potinál is olyan halk a zene, hogy alig szűrődik át rajta valami, az is csak torzan.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2013
(#) fater0827 válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 19, 2013 /

Tomi már említették a felvétel/lejátszás kapcsoló érintkezőjét kontaktozd le . másik , a hangszóró mint mikrofon szerepel felvételkor , az egyik 5 pólusú csatin van (külsőleg félkőralakú Ívelt ) kapcsoló ami testre kapcsolja a hangszórót , az is kontaktos lehet . Azt csavarhúzóval könnyű ellenőrizni CS1 . Ezen a csatin lehet kűlső erósitóre cstlakoztatni a magnót , más próbálj felvételt készíteni vele és halgasd vissza másik magnón ha elfogadható a minőség csakis kontakthiba van .
Üdv
(#) Tomi94 válasza fater0827 hozzászólására (») Júl 19, 2013 /

Szerintem megvan a gond... Az egyik kapcsoló ÖSSZES lába között szakadást mértem felvétel-lejátszás állásban. Fura, de a másiknak meg sehol nincs semmi baja. Amúgy a 25A-nál már elvileg nem használja mikrofonnak a hangszórót, de megnézem azt is.
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 19, 2013 /

Szétszedtem és megtisztítottam a kapcsolót, tökéletesen kapcsol, mégsem jött meg a magnó hangja... A felvételt megpróbálom, meg rámérek majd a félvezetőkre is, ha még estefelé lesz rá időm...
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 19, 2013 /

Na, megtaláltam a problémát! A magnó előző tulajdonosa - miután kicserélte a kombináltfejet egy nem gyári típusra, amit nekem kellett pótolnom eredetire - a lejátszó erősítő bemeneti pontjaira a felvevőfej egyik tekercsét kötötte be... Valószínűleg úgy jött ez össze, hogy a művelethez leforrasztotta az összes kábelt, mert olyan rövidek, hogy úgy tényleg nehéz bármihez is jól hozzáférni - aztán összecserélte a két ugyanolyan színű vezetéket. Szóval végre megszólalt a gép, de elsőre (nagyobb hangerőnél) elég torzan. Állítottam a P3 potméteren (rajz az előző oldali hozzászólásomban), most fülre már jó, de azért rákérdeznék inkább: van erre valami műszeres beállítás, vagy ha nem hallom torznak, maradhat úgy, baja úgyse lesz tőle?
(#) gkari válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 19, 2013 /

Ne várj ettől komolyan csekély torzítást-márcsak a végfok miatt sem-ha hangzásra jó, akkor jó. A fejcsere után be tudtad a fejet jól állítani? A helytelen beállítás is növelheti a torzítást.
(#) fecameca hozzászólása Júl 23, 2013 /

Sziasztok! tegnap hozott egy ilyet a barátom, forgókondi zárlat, de lehet, hogy csapágyas is. Mindenesetre az összes tengely szorul a rozsda miatt , talán még újra is kell skálahúrozni. Mikori készülék ez? Orion221

Orion221.JPG

(#) zolika60 válasza fecameca hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

Itt azt írják 51-től gyártották. Szép darab. így megőrizték, vagy fel lett újítva a doboza?
(#) fecameca válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

Az tuti, hogy valaki felújította. Látszik rajta,hogy friss a lakkozás. Ezeket annak idején azt hiszem, nem lakkozták, hanem politúros volt. Valaki szépen felcsiszolta, és lelakkozta. Ezeket a selymeket is ki szokták cserélni? Mert így kimosni biztos, hogy nem lehet.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2013
(#) zolika60 válasza fecameca hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

Kiszokták a gondosabbak. Ha visszább olvasol azt is megtudhatod ki hol szerzi be.
(#) fecameca válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 23, 2013 /

Már készen is vagyok vele. A forgókondi lemezeit csipesszel, és a bicskámmal kiegyengettem. Nem tudom, az miért nem volt erre képes, aki azokat összevissza görbítgette? A tengelyeknek kis kenő anyag, és az állomáskereső gomb csavarjai hiányoztak, és a többi se volt meghúzva. A skála hála istennek jó volt, csak a gomb forgott körbe, és szorultak, akadtak a lemezek.
(#) Jubilate hozzászólása Júl 27, 2013 /

Sziasztok!

Kaptam egy Orion AG604 lemezjátszós rádiót, de a skálahúrozása hiányos.
Ha valaki esetleg tudna a húrozásról képet, vagy rajzot küldeni azt megköszönném!
(#) kristikoma válasza Jubilate hozzászólására (») Júl 27, 2013 /

Szia! Úgy emlékszem, ez a rádió tulajdonképpen egy Orion AR 604-es, csak a tiedben van lemezjátszó. Csatoltam egy képet, hátha jó.
(#) Jubilate válasza kristikoma hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Köszönöm a képet ez alapján sikerült megcsinálnom
Sajnos csak egy adó jön be rajta, de az is elég halkan.
Lehet, hogy a beépített antenna nem túl jó de majd még kipróbálom külső antennával is.
Ezenkívül a pickup bemenet ráz (és a lemezjátszó is).
Majd még rakok fel róla képet .
(#) Janó bácsi válasza Jubilate hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Ha ráz készülék bármely fém része AZ NEM JÁTÉK !!!! Először ezt a hibát tessék megkeresni mielőtt baleset, ne adja Isten haláleset lenne a vége. A hálózati részben van 2 db 4.7 nF-os kondi, azt mindenképpen cserélni kell, legalább 630V-os ra. Ezután ohmmérővel ellenőrizni kell, hogy átvezet-e még valami (trafó? vagy a lem. játszóban motor, fáziskondi?). A beépitett ferrit antenna általában csak helyi adókra használható, távolsági vételhez rendes külső antenna kell.A ferrit ant. tengelyén van egy kapcsoló, annak kell átkapcsolnia megfelelő állásban a külső antennát. Üdv.
(#) kristikoma válasza Jubilate hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Ebben a rádióban van CCIR-URH, ha nem hangolták még át. Ha van néhány km-re adó 87.5-100 MHz között, akkor hallgasd meg azt is. Janó bácsi! 200 km-re lakom a solti adótól, de valamennyi ferrites, elektroncsöves rádióm nagyon jól veszi a Kossuthot. Szóval érdemes átnézni a rezgőköröket.
(#) fecameca válasza kristikoma hozzászólására (») Júl 28, 2013 /

Az anyagok öregedése miatti zsugorodás okozhat elhangolódást, bár ritka az a készülék, amibe nem babráltak bele. Méricskéld át alaposan, meg kell lennie, mitől ráz, hallgass a Janó bácsira.
(#) Jubilate válasza fecameca hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Jól mondta Janó bácsi, van két 4.7 nF-os kondi ami még olyan papír+kátrány szerűségnek néz ki azt mindenképpen kicserélem . A pickup bemenet ráz, nem közvetlenül a 220V-os motor vagy ilyesmi, de lehethogy a kondenzátorok cseréjével megoldódna probléma?

Az URH rész skálahúrozását valaki kitépte, de a rajz alapján nem nagyon tudtam visszaépíteni az eredeti állapotot. Akinek esetleg van ilyen készüléke (GR604/AR604) az ha kérhetem fotózza le a skálahúrozását.
(#) fecameca válasza Jubilate hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Még életemben nem láttam ilyet. Ez is jól néz ki. Gratulálok az asztalos/kárpitosodhoz!
(#) Jubilate válasza fecameca hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Nem akarok dicsekedni, de a felújítás 3 napi kemény munkába került
Persze azért még Janó bácsi az igazi "mester"
(#) Janó bácsi válasza Jubilate hozzászólására (») Júl 29, 2013 /

Már többször írtuk mi "mérnökök" mérünk, és nem találgatunk. Elő az ohmmérőt és kimérni az átvezetést a hálózat felől. De valószínű a két papírkondi cseréjével megoldódik az ügy.
A skálára ezt találtam, talán használható. Ja és köszönöm az elismerést, de ez is tényleg nagyon profi munka, szépen néz ki.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2013
Következő: »»   290 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem