Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Gratulálok! Viszonylag rövid idő alatt legyártottad újra ezt a régiséget. Még az üvegbúrákat is te gyártottad? Ehhez képest a ház felújítása már kész kikapcsolódás lesz. Én nem tudom, lennék-e ilyenre képes? Mindenesetre ebből a korból se roncs állapotban, sem felújítva nem láttam még abszolút de semmit. Ez már majdnem olyan, mint Kheopsz fáraó újjáélesztése, vagy legalább a Titanic rekonstruálása.
Kedves BiG!
Nagyon köszönöm ezt a lelkes segítséget, de már megrendeltem a csövet. Visszajövök majd beszámolni a végeredményről. Egyébként néprádiósok figyelmébe ajánlom az általam összegyűjtött jelenlegi középhullámú magyarországi rádióadókat, mert látom, többeknek is van ilyen típus, márpedig ezt ugye nem lehet folyamatosan hangolni. Ez alapján három magyarországi műsor még ma is behangolható az O-K-P gombokra az ország jelentős területén. Érdekesség, hogy nekem Cegléd mellett halkan, de stabilan nappal is jön a miskolci Dankó Rádió, míg az erősebb nyíregyházi csak nyomokban. 540 kHz 1000 kW Solt (Kossuth Rádió, 4:30-22:30) 873 kHz 20 kW Szigetszentmiklós-Lakihegy (Nemzetiségi adások, 8:00-20:00) 873 kHz 20 kW Pécs-Kozármisleny (Nemzetiségi adások 8:00-20:00) 1116 kHz 15 kW Miskolc (Dankó Rádió, 4:30-21:05) 1116 kHz 5 kW Mosonmagyaróvár (Dankó Rádió, 4:30-21:05) 1188 kHz 300 kW Marcali (Nemzetiségi adások, 8:00-20:00) 1188 kHz 100 kW Szolnok (Nemzetiségi adások, 8:00-20:00) 1251 kHz 25 kW Szombathely (Dankó Rádió, 4:30-21:05) 1251 kHz 25 kW Nyíregyháza (Dankó Rádió, 4:30-21:05) 1350 kHz 5 kW Győr-Sárás (Dankó Rádió, 4:30-21:05) 1485 kHz 1 kW Mohács (Régió Rádió 1485, 5:55-20:00) Mivel a Petőfi tekercs 873 kHz-re volt hangolva gyárilag, a körzeti műsor pedig kb. 1300 kHz-re, ezért a Petőfi tekercsekből letekertem 3 teljes menetréteget az 1251 kHz eléréséért, a körzeti adásnál viszont a tekercsekkel párhuzamos 47 pF-os kondenzátorokkal értem el az 1188 kHz-es frekvenciát. Ha a cső ismét jó lesz, az O gombot kondenzátorral tovább hangolom a miskolci 1116 kHz-es adásra. Jó középhullámú vételt kívánok minden kedves rádiógyűjtőnek! A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2013
Ha visszakeresed, tavaly március végén foglalkoztam részletesen a "csőgyártással" egy Neutrofon készülék felújítása kapcsán. Az üvegbúrákat egy üvegtechnikai cégtől szoktam rendelni saját rajzok alapján. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2013
Janóbácsinak elismerésem, igazi profi!
Pár kezdő kérdésem lenne: Vettem ma a Pécsi vásárban egy Orionton táskarádiót. Olcsó volt, gondoltam eladom majd a V-te-án, de nagyon megtetszett, úgyhogy marad. Szép hang, Grundig rádiót megszégyenítő érzékenység (Dankót ha halkan is de veszi itthon) szerintem igényesen van összerakva, igazi masszív készülék. És vesz rövidhullámon is, nekem ez az első ilyen készülékem. Kérdésem az volna, hogy miként lehet egyben leszedni a doboz hátuljába ragasztott kapcsolási rajzot? Gondoltam ultrás vízbe kimosom a dobozt, de a kapcsolási rajz olyan szép, hogy nem akarom feláldozni. Potméterbe volt fúrva egy lyuk, amin keresztül fújtam kontaktspait és meggyógyult az is. Választ előre is köszönöm!
Én sem csőjavítást mondtam, csak mérést, hogy tuti ez-e a hiba, nehogy az új cső is elhalálozzon egy hasonló szimptómákat okozó, de máshol levő hiba miatt (bár ennek kicsi az esélye).
De ahogy gondolod, rád bízom
Kedves BiG, köszönöm tényleg, de macerás lenne külön váltó fűtőfeszültséget előállítanom. Azért bízom a másik csőben, mert a készülék nálam romlott el, így tudom, hogy nem berhelték szét, vagy tettek benne kárt, hanem valami olyan hiba lehet, ami magának a készüléknek tudható be, melyen viszont átalakítást a hiba ejelentkezésekor nem végeztem. Ha jól értem a szavaidat, a csőhibán kívül nem nagyon lehet más hiba, ami viszont a megrendelt másik csővel egyértelműen kiszűrhető lesz. Amikor írtad, akkor már le volt ütve a termék a Vaterán, nem volt visszaút.
Jelentkezem, ha kipróbáltam az új csövet!
Szia! Nem úszod meg ennyivel. Bár jó nekem, ha egy valaki olyan felel, aki tud róla valamit, vagy belinkelni, ha elmesélni túl sok. Volna még egy rakás kérdésem. Bocs a tegezésért, valójában úgy érzem, kölyök vagyok hozzád képest, de a fórumokban tegeződni szokás.
Idézet: Ez nekem fura. Idáig azt hittem, hogy a Standard német cég, sőt Japánban is gyárt, és Stabo néven is forgalmaz készülékeket. Mikor tűnt el a Standard Magyarországról? Rákosiék idejében? Hogyan kell kiejteni? Németül, vagy angolosan az "a" betűt? Hogyan nézhetett ki ennek a hangszórója? Arról nem találni az interneten sehol egy képet? Miért azt hozza be a Google, ha ezt a nevet beírom, hogy: Szabványos? És csak egyedül ezt, semmi mást? Csakis akkor jön be az, amit beidéztem,ha kiírom magyarul: "Standard rádiógyár". „A Standard gyár kezdeti története az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt-hez kötődik. Az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. távbeszélő és távíró-osztályaiból vált ki és lett önálló gyár 1928. január elsejétől.” A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2013
Szia! Szerintem fényképezd le. Én ezt tenném. Van valami akadálya? Ja, és hogy ne ázzon le, fényképezés után lelakkoznám az eredetit, ha megsérül, kinyomtatnám a fényképet, azt ragasztanám oda. Bocsánat, hogy belekontárkodom.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2013
Bocs, de ebben a cikkben a "Standard" szó 0, azaz zéró találat. Nem az Oriont kérdeztem.
Idézet: Egy találat ez még a szöveg elején van. „A rádiókészülékek gyártásának megindulásakor a belföldi piacon azonnal éles verseny bontakozott ki a Magyar Wolframlámpagyár, az Egyesült Izzó, a Telefongyár, a holland Philips, és a német Standard között.”
Itt van még róla egy kevés
Bővebben: Link
Na, végre eszembe jutott, mit akartam! Ezek a pot. méterek szétszedhetőek, legközelebb ne kontakt spray-t használj, hanem szedd szét, tiszta alkohollal mosd át, majd kend be grafitos szilikonzsírral. A recsegésnek lőttek! Egyébként arra figyelj az Oriontonnál, hogy mindkét laposelemet cseréld egyszerre, mert ebben szimmetrikus a tápfesz. a végfokozatnak. Míg egyszerre merülnek, nincs is gond. A hangja amúgy nem lenne olyan rossz, de az UKW Supertonnak ugye jobb, mert az URH-s. Végfok meg ugyanaz mindkettőben. Érzékenysége hasonló, mint a csöveseké. Végül küldök egy linket, ahol olvashatsz némi érdekességet erről a rádióról..
Orionton
Köszönöm a választ mindenkinek! Egyébként próbáltam szétszedni a potit, de nem sikerült, barmolni meg nem akartam. Nyilván a lyukon befújás nem a legtartósabb megoldás, de lyuk már volt rajta, így gondoltam.... A "szétszedtem" lapot pedig szoktam olvasgatni, természetesen az Orintonról szólót is olvastam már.
Ha nagyon elfáradtak benne az érintkezők, a szétszedéses felújítás, tisztítás a legbiztosabb. Sokszor azért annyira nem kopott, és lusta vagyok mindent szétberhelni, a kontakt spray-k meg iszonyatosan drágák. Amilyen ritkán kellene, nekem nem éri meg, hogy vegyek. Ugyanolyan jó eredményt hoz, tiszta alkohol+műszerolaj injekciós fecskendőben összerázott emulziója, ezt fecskendezem bele a nyíláson, ami általában van rajtuk mindig valahol. Tapaszalásom, hogy ezek után évtizedekig nem recseg. Kérdésem inkább az volna, hogy gyárilag miért nem használnak valami kenőanyagot? Hogy hamarább tönkremenjen?
Ez érdekes feltevés, de szerintem a kenőanyag csak jobban magába tapasztja porszemeket.
Én úgy szoktam potmétert takarítani, hogy szétszedem, alkohollal kitakarítom, majd miután megszáradt B8-as grafitrúddal megdörgölöm (besatírozom) a grafitcsúszkát. Egyébként gratulálok a rádióhoz, szerintem szép hangzású készülékek ezek az Oriontonok . Nekem is van 2 darab a gyűjteményeben. Szerintem úgy a Terta 1027 és a VT Camping rádió közé sorolhatjuk be.
Annyira nem nyitottak a potenciométerek, nem megy beléjük a por, a kenés meg csak jót tesz nekik. Ez nem egy elmélet, hanem már sok éves tapasztalat nálam.hogy:
Idézet: A dán rádióm potenciométereit már töb, mint 10 éve kezeltem így, mert nagyon recsegtek, azóta olyanok mind, mint új korában voltak. „Ez érdekes feltevés, de szerintem a kenőanyag csak jobban magába tapasztja porszemeket.”
Üdv mindenkinek. Készen lennék a Standard 3A felújítással, csak még az emblémát, lógót kellene kitalálni rá valahogy. Gombokat is gyártottam rá orvosságos üveg kupakból, ez hasonlít legjobban az eredetire. A szine aranybronz, és fekete lakkból lett kialakítva, egyenlőre nem tudtam jobbat kitalálni. A többi a képeken:
Talán még belefér a muzeális témába, de vannak olyan helyzetek, amikor az ember a szétszedéssel sokkal többet kockáztat, mint a fecskendős kimosással. A Sokol rádió potenciométerét mindig ugyanúgy szoktam én is takarítani, ahogy Te. 2. A potenciométer nem kerékpárlánc, az általában elég jól zárt. 3. Sok alkohol kell, és csak kevés olaj, szépen kifolyik, és ronggyal feltörlöm. Egyébként janó bá hihetetlenül gyorsan halad. Ahhoz képest, hogy ilyet eddig még semmilyen állapotában nam láttam, minden elismerésem. Az ő jóvoltából most legalább a felvételein megcsodálhatom, gratulálok!
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2013
Gratulálok, ez is professzionális lett.
Tisztelt Janó bácsi ez a rádió olyan csúnya hogy már szép.Gratulálok a munkádhoz amit csináltál ,az egy kisebb fajta varázslat
Tényleg elég ronda, viszont mentségére legyen mondva, szól mint az ágyú. Én eddig a "kései" Orionokat tartottam a legjobb visszacsat. audionoknak (Orion 933-955 stb), de ez azokon is túltesz. Nem tudom hogy a "modern" csöveknek, a kosár-fonott tekercseknek, vagy a kicserélt összes kondinak köszönhető, de nagyon érzékeny, nagy a hangereje, és a fémdoboznak köszönhetően, szinte teljesen zaj-zavar mentes. Ez egyenlőre saját tulajdonban marad, tekintettel arra, hogy minden részét ajándékba kaptam. Üdv.
Sziasztok! Nem rég vásároltam ezt az Orion 56-ot. A kondik cseréjekor kiderült, hogy már valamikor egy ügyes mester már javította. Az elkóban talált papír alapján nem is most történt a javítása. A végcsöve is hibás volt. Bekapcsolva halkan megszólalt, majd 2-3 perc után elhallgatott. A csőcsere sem sikerült valami jól, mert amit kaptam az meg minden kis mozgásra recsegéssel válaszolt. Ha nincs mozgatva elég szépen szól. Kapott új gombot a törött helyett, és a hiányzó is pótolva lett. A káva csak nedves mosószeres tisztítást kapott. Valahogy jobban tetszik kopottan mint egy új csillogó.
Janó bácsi megint szépet alkottál!
Szerintem az a végcső a láb(-ak)nál kontakthibás-a körmösfoglalatú csöveknél elég gyakori. Lehet, hogy elég, ha a lábakban újraforrasztod a drótokat, vagy mindegyiket kiforrasztani, megtoldani, a toldásokat visszapepecselni, forrasztani(egy hete így csináltam egy AZ 1-et-sikerrel). A ballont javasolom műgyantával a foglalathoz ragasztani.
Kedves Kollégák! Néhány napja egy UCH21 csővel meghibásodott néprádió ügyében fordultam Hozzátok. Köszönöm szépen a sok segítséget, főleg BiG-nek, a hiba a cső cseréjével elhárult. A fűtés immár az UCH21-en is látszik és a fűtőfeszültségek is helyreálltak.
A sors iróniája, hogy ez a cső meg kontakthibás (a csőfoglalat hibáját több órai munka, mérések, tisztítás után most már kizárom), ráadásul a régi cső stabilan üzemelt a foglalatban, úgyhogy kicserélem az eladójánál.
Csak halkan jegyzem meg, hogy ez még plusz két postaköltség, oda-vissza legalább 1500 ft, lassan arany árban lesz az a cső. Közben meg a vakerán most is van egy Orion 218-as ami jelenleg 200 azaz kettőszáz forinton áll, és láthatóan van benne két UCH21-es is. Csak azért jegyeztem meg, mert eredetileg azt írtad, hogy minden fillér számít. Bocs.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2013
Igen sajnos láttam már embert aki spórolni akart és autózott 10km-ert városban két áruház között mert az egyikben valami 100ft-al olcsóbb volt. Közben elhasznált 600ft benzint.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2013
Megnéztem, és a hiba megmaradt. Műgyantám nincs, általában két komponensű ragasztót használok. Esetek többségével, jól bírja a ragasztás. Nem szoktam a csőnél fogva kiszedni, a körmös csöveket. Már jártam úgy hogy a "tökéletes" cső ketté vált, sikeresen kitéptem. Inkább csavarhúzóval kicsit rásegítek a foglalatnál.
A kétkomponensű ragasztó=műgyanta. Ha leválasztod a csőről a foglalatot, akkor a forrasztásokat körbe-körbe lassan oldd fel!
Sziasztok.
Ma került birtokomba egy két régebbi ketyere. Egy szép régi rádió, Tesla Stereodirigent felirattal.Egy hozzá tartozó hangfal, mert mint utólag rájöttem ebben a rádióban nincs hangszóró. Ezen kívül egy tesla lemezjátszó, és egy tévés antennaelosztó. Nincs még fél órája sem hogy itt vannak. A rádiónak hiányzik az egyik lába, ezt majd pótolom. A rádiónak talán azért örülök ennyire, mert még sosem láttam élőben működő varázsszemet. Bár még nem tudom működik e, de első ránézésre rendben van.
Érdekes a középhullámú skála részen ebben a korban, mindegy hol gyártották, ugyanazok a városnevek vannak szinte mindegyiken. Ezt azért tudom olyan jól, mert van köztük egy-két fura, az emberfia azt sem tudja, hol van, de az összes rádió skálaüvegén rajta volt pl: Hilversum, Droitwich, stb, egyébként az egyszerű ember ezeket olvasva azt hiszi, ez Athéntól Párizsig mindent vesz, tehát világvevő, amúgy csak parasztvakítás volt az a sok állomásnév az üvegen. A hangláda, ha jól nézem, az meg egy BEAG HOX sorozat valamelyike lehet, kár, hogy csak egy van belőle. Mi a felirat a hátulján? Csak, mert nincsen az elején a Tesla, és a BEAG gyártott ilyen vastag ládákat, nekem a vászna is gyanús, hogy ez BEAG, régen voltak olyanok minálunk a cégnél. De ha tévedtem, nem baj, Tesla rádiót nem sokat láttam eddig.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |