Fórum témák
» Több friss téma |
Van aki meg is teszi, de mi köze ennek a 405-höz, illetve a módosításaihoz?
A lényeg továbbra sem változik. Ha nem vagy maradéktalanul elégedett a Quad hangjával dobj össze egy másik erősítőt. Melyik is az a végfok amelyikhez viszonyítod? Mintha említetted volna korábban.
"Erős középhang" alatt egy általad jól hallható frekvenciamenetben jelentkező hibára gondolsz? Mert ilyen nincs a QUAD-dal kapcsolatban. Amiről beszélni szoktak, az egy "nagyon parányi kis érzet", és inkább hívnám melegségnek, mint középtöbblettnek.
Akármilyen hangszórót cserélsz (legyenek azok akár több milás darabok is), nagyobb hangképbéli eltérést fogsz hallani. Ez már nem a jó-nemjó kategória, hanem sokkal inkább izlés vagy megszokás, vagy ragaszkodás valamihez amit jónak gondolsz.
Szerintem több köze van az eredeti Quad családhoz ennek mint a bolgár-orosz módosításnak. Aki műv ic nélkülit akar az inkább az eredeti-t építse, lehet tévedek de ez is Quad405 módosítás.
Csak gondoltam esetleg változik a hangzás más kapcsolással. Több gyárival hasonlítottuk össze már.
Alkotó: arról van szó, hogy közepes hangig tökéletes minden, de erőteljesebb hangerőn kicsit fülsértő lesz a középhang, szabályosan bántja kissé a fülem, és többen is hallgattuk, érezhetően kicsit megemelkednek a középhangok. Több erősítőt hallgattunk ott nem hallható ez, de már ezt kitárgyaltuk nem akarok én ebből semmilyen vitát nyitni, lehet a Quad ilyen mindegyik, és ha megszokjuk ez a jó, vagy ahogy reloop írta másik erősítő való nekem, de másikat nincs kedvem építeni, ezért gondoltam mivel sok féle változat létezik, hátha van olyan amelyiknél ez nem hallható. Egyszer meghallgatnám nagyon szívesen a Tied, vagy másokét, nagyon kívácsi lennék rá. (Hozzáteszem nagyon érzékeny a hallásom szerintem, lehet túl jó, vagy lehet pont ez a gond, lehet más nem hallja amit én, bár a középhangot reloop is elismerte.) Szerk.: most van készülőben egy Alkotós nyák, azt még kipróbálom ha egyszer elkészül, bár nagyon lassan halad. A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Kerestem a specifikációt, de nem találtam. Mit tud a 909-es?
A Quad az ilyen, ha tovább akarsz lépni (hangminőségben), akkor egy másik konstrukciót kell választani.
Jó, de melyiket? Mivel meghallgatni nincs lehetőségem hogyan válasszak? Mindegyiket megépíteni elég drága lenne.
Szerk.: amúgy nincs olyan része a kapcsolásnak amelyen változtatva ez megoldható lenne? Elég furcsa, hogy pont ez nem tűnik fel senkinek? A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Dobáld ki a végét, lomex-ben vannak 120V-os komplementer darlington tranyók (MJ11015-16, illetve MJ11032-33). Sajnos TO3 tokos, ha neked nem ilyen van akkor kell egy kicsit mókolni vele, vagy keresni valahol műanyag tokos tranyót (kisebb teljesítményre még jó a BDW83-84). Ez még így nem kerül sokba, hallgasd meg azokkal. Ha a tranyók beépítése (a kvázi komplementerről komplementerre történő átalakítás) gondot okoz, az előző oldalon csatoltunk két rajzot is.
A számodra csúnyának tűnő középhangot nagyobb kivezérlésnél véleményem szerint a T7 nagy terhelése okozza, ez sajnos a kapcsolás sajátossága. Komplementer darlington (vagy 2db tranyóból épített darlington) esetén ez a probléma megszűnik. Véleményem szerint 20-30W-nál többre nem érdemes ezt a végfokot megépíteni, addig valóban szépen szól, de több száz W-ra vannak ennél sokkal jobb kapcsolások. A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Én nem találok semmi bántót a QUAD405 hangjában. Persze ez a nálam lévő tökéletlen rendszer és a szintén tökéletlen fülem alapján állítom.
Mindenképpen javaslom, hogy ne erősítőket cserélgess, hanem legalább egyszer egy másik hangszórót tegyél rá. Két erősítő közötti különbség sokkal-sokkal kisebb mint 2 hangszóró között. Szerk: Most jut eszembe, hogy ellenőrizted-e a saját Quad-od végtranyóinak erősítését? Célszerű ide nagyobb erősítésű darabokat tenni (mondjuk legalább 40 fölöttit). A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Na ez már valami! Ki fogom próbálni, szeretném ezt a Quadot megtartani, jól egybe van az egész házzal, mindennel együtt. Köszi!
Alkotó: Nem írtam, hogy tökéletlen a rendszered és a füled! DE! Meghallgatnám nagyon hogyan is szól a Tied. (Mint írtam készülőben egy általad tervezett nyák, jobb lenne hallani építés előtt.) Egyébként három típusú hangdobozzal próbáltam eddig, teljesen más gyártmányok, és típusok, de ugyanaz a hangzás. Tehát nem valószínű, hogy hangdoboz számítana ebben az esetben. A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Ez nem létezik hogy a közép hang megnövekszik. Mértem én már mindent a quad405-ön, semmi de ég adta egy világon semmi nem változik rajta, semilyen kivezérlésen. Arra merek gyanakodni, hogy "rossz" a hangszóród. Hogy mért? Nekem a Vermona hangszóróm ha közeledik a max hangerő fölé akkor a magasak elkezdik elnyomni a mélyeket. Összes erősítőn persze.
Tudtommal ugyanazt mint a 405ös csak nem műveleti erősítőn keresztül megy át a jel. De Köb Zolira is kíváncsi vagyok.
Hangosításra is Quad405 van nálam, 200 watt fölé meg minek menjek, mi az a***mnak e fölé menni, nem is találok már ilyen hangszórót Jó tudom azért vannak ilyen rendszerek hogy többet rá tudjak akasztani...
Rosszul tudom, sőt biztos, szerintem mindig úgy szól nem csak nagy hangerőn, gondolom nagyobb hangerőn jobban hallani, akkor zavaróbb.
Egyébként nekem elég ez a teljesítmény, csupán +-37 Voltról működtetem. A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
Ha igazán komolyan gondolod a "hifizést" akkor idővel kinövöd a 405-öst, családban volt eredeti gyári, de jó időben sikerült megszabadulni tőle, akkoriban elemi csodának számított ez az erősítő és nagyon sokáig megbízhatóan ment.
Ember, én meg stúdiózásra használom, igaz 10 watt az már bőven sok nekem, nagyon sokáig kerestem, nagyon sok verziót de eddig ez a nyerő. Mérés és fül alapján is. Érdekes mód sómogyi szerencsétlenségek is jobban szólnak tőle. Ha tudsz jobbat azért szólhatsz, érdekelne engemet.
Természetesen hifire csöves előfok az minimum vagy quad, de ez inkább már hangulat kérdés.
Só mogyi-t még nem ettem biztosan sokat kell rá vedelni. A "stúdiózásra" az mit takar?
Sziasztok valaki már próbálta a hagyományos QUAD-od amiben 244c meghajtók és 2N3773 végtranyók vannak +-59v-ról járatni? Nekem van egy BEAG toroidom és azt kötném rá.
Sós mogyit hagyd ki inkább, de szo mi szó tényleg jobban szól mint más erősítővel.
Stúdiózás, zeneírást takar, Masterolni nem meg felesleges már a digitális kiadványok korában, mikor wavban leszedheti az ember.(master ugye azt jelenti hogy a hanghordozóhoz alakítja a zene karakterét.) Keveréshez is jó egyébként, hangszereléshez is. Ja igen tesla hangszórók vannak rajta, papírmembrános szóval Fostex mellé beraktam még régebben hangvizsgálatra és szerinted melyik nyert? Nem mondom meg...
Vf tranzisztorokat cseréld nagyobbra, többi maradhat Pld 2sc5200-ra.
Én igen. BD244 és dupla 2N3773-al, 200w de csak 8 ohmra. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2013
Én még mindig csak teljesítmény szempontjából adtam tanácsot.
Erre van amúgy utalásod, hogy hány mérnök volt? Mert én csak Peter Jean Walker-ről tudok.
Az tény, hogy egy csomó maflaság elhangzott itt, de ezek közé tartozik ez is: "A Quad mérnökei az első években elérték azt, hogy hogy a legváltozatosabb félvezető készlettel is, ugyanúgy szóljon, ti meg mást hallotok!"
A Quad egyáltalán nem audió célra készült eredetileg, hanem vezérléstechnikai elemnek. Egy itt is nagyon elismert fórumozótól idézek (remélem nem haragszik meg érted, nem egyeztettem vele erről): "... Sokan nem tudják, hogy eredetileg szervo erősítő építése volt a cél. Vagy is a 405 nem paripa, hanem igásló...". Ezután a piaci hiány, és némi átkötés után került hangszóró az elektronika végére. Másik fontos momentum a "változatos félvezetőkre törekvés" tévedése. Egy erősítő tervezésekor nem törekszik a kitaláló arra, hogy minél többféle holmiból össze lehessen rakni (sőt!!). Csak utólag, a sok-sok utánépítés alapján derült ki, mennyire érzéketlen a félvezetőkre a kapcsolás.
Ebbe az "irányítástechnikai" mondatra én meg annyit tudok mondani, hogy mások meg telefonerősítőt hangoztatnak.
Megint tényként fogadom el hogy van benne P, I és D tag, de attól még nem lesz vezérléstechnikai elem. Más kérdés hogy Automatika/ipari elektronikán számoltunk már quad405-őt.
Olyan a Quad is mint a politika, megosztja a népet. Van aki egy életen át kitart mellette, de olyannal is beszéltem (pedig komoly szakinak tartottam és tartom azóta is), aki egyik nap megépítette, másnap már szét is bontotta, mondván, neki nagyon nem tetszik a hangja.
Tisztelem a Quad mérnökeit, de azokat a mérnököket sem tartom semmivel kevesebbnek, akik hazánkban szerezték a diplomájukat. Hogy a 70-es évek kvázi komplementer megoldásának leváltása (mert akkoriban nem nagyon volt más) kapásból kb. a harmadára csökkenti a torzítást, ez tény. Mint ahogy az is, hogy az A osztályú fokozatot (T7) rögtön a végtranyóval megterhelni nem éppen szerencsés (hogy miért arról elég sok cikket lehet találni a neten is). A híd persze korrigálni fog, de az sem tud megoldani mindent. Szóval nem kell felhagyni a "nap kering a föld körül, és aki mást állít azt meg kell kövezni" hozzáállással, de legalább a véleményét had írja le mindenki szabadon, mert hát azért fórum a fórum (szerintem).
Tényleg nem akarok "flame-t" nyitni de van akinek nem tetszik dologra azt tudom mondani: Sterilitás VS második felharmonikusig elmehetünk de ez már inkább ízlés kérdés. Egyértelműen tranzisztorosból csak a quad 405,909 játszik nálam. De mondom, mindenféle torzítást tekintve, 0.05% alatt nem hall az ember semmit sem, ég adta egy világon....
De hall. Csak nem lehet ilyen egyetemesen kijelenteni. Mivel függ a felharmonikusok arányától, és a frekvenciatartománytól, valamint a torzítás típusától is.
Az utolsó mondattal teljesen egyetértek "Szóval nem kell felhagyni a "nap kering a föld körül, és aki mást állít azt meg kell kövezni" hozzáállással, de legalább a véleményét had írja le mindenki szabadon, mert hát azért fórum a fórum (szerintem)." , ez a "Aki képes mást hallani, mint a tények, az NE építsen Quadot! " egy kicsit furcsa kijelentés volt köbzoli úr! Olyan mintha megmondanánk, hogy mindenkinek kötelező azt hallani amit elvárunk. Hangsúlyozom én csak keresem az általam zavaró hang megoldását, mert biztos van, és nem akarok másikat, mert ez már kész van, és hallatlanul nem is akarok építeni másikat, mert az zsákbamacska lenne, és vitát sem akarok. .
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |