Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tina

Témaindító: Ferix_, idő: Márc 29, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   25 / 49
(#) gyati hozzászólása Aug 17, 2013 /

Hello efraim.Megprobálom amit irtál,volna még egy kérdésem,hogy a demoban is el lehet e menteni a kapcsirajzot.Mert nekem sajnos csak az van meg.Gyati.
(#) proli007 válasza gyati hozzászólására (») Aug 17, 2013 /

Ez igen egyszerű, mert a File legördülő menüre kattintasz, és ha a Save nem szürke, akkor lehet..
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2013
(#) efraim válasza gyati hozzászólására (») Aug 17, 2013 /

proli007 már megadta a választ, én csak annyival egészíteném ki, hogy ha nem menthető - demonál biztosan nem - akkor marad a képlopó, hogy legalább megmaradjon amit csináltál.
(#) proli007 válasza efraim hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Hello! Nekem is eredeti demó van fenn. Abban lehet ugyan menteni, de az "minimál kategória". Se zöld kapcsoló, sem különösebben alkatrészek nincsenek benne.(Még csak azok sem, amik a képeden láthatók..) üdv!
(#) fordkapcs válasza proli007 hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Bővebben: Link

TINA-TI download
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2013
(#) proli007 válasza fordkapcs hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Köszi, kipróbálom.. Ki is próbáltam, de ez ugyan az, mint ami "nekem van". Vagy nem tudom mit csinálok, ami azért elképzelhető..
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2013
(#) gyati hozzászólása Aug 19, 2013 /

Hello.Találtam egy leirást tinárol,Áramkőri szimuláciok tina kőrnyezetben cimmel.ABudapesti műszaki főiskola kiadásában.Leirja ,hogy hogyan kell használni a progit.Részletes leirást közöl rola,Pl: a kapcsirajz mentésről is de azt nem irja, hogy ezdemo verzioban is lehetséges e.(ez egy 102 oldalas ismertetés a tinárol.)Példa programokkal is ilusztrálja a progit.Kiprobáltam egy két programot ami müködi is.De sajnos arra nem tér ki,hogy demo verzioban mi müködi és mi az ami nem.Üdv:Gyati.
(#) proli007 válasza gyati hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

Hello! Az iskolának nem lehet demó verziója, mert elolvastam a licencet, nem támogatja az ingyenes iskolai használatot.. üdv!
(#) efraim válasza fordkapcs hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

Kipróbáltam a Tina-TI-t. Ez NAGYON demo.-> kuka. Marad a régi
(#) Ge Lee válasza gyati hozzászólására (») Aug 19, 2013 /

A 7-eshez van teljes felhasználói kézikönyv magyarul, 154 oldal, pdf, valamint használható (tehát nem demó) verziót is találsz a neten ha keresel. De szerintem ez is le lett már vagy kétszer írva.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2013
(#) fordkapcs hozzászólása Aug 31, 2013 /

Van egy jó hírem a Tina 9-es verziójával kapcsolatban, legalábbis annak aki *******
A warez tevékenység (és buzdítása) is tiltott a fórumon!-- moderátor
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2013
(#) etm hozzászólása Szept 4, 2013 /

Hello! Az lenne a kérdésem,hogy a Tinában hogyan lehet szimulálni a műveleti erősítő invertáló és nem invertáló kapcsolását? Én próbáltam de nem az lett az eredmény ami kellett volna.Tuna valaki feltenni valamit?Köszi
(#) proli007 válasza etm hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Hello! Elég ködösen fogalmazol. Miért mi lett belőle kisnyúl? üdv!
(#) etm válasza proli007 hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Köszi! De én egyenárammal próbáltam(csak egy vízszintes vonal jel) nem színusszal,és nem akarta kijelezni a kimeneten a - előjelet vagyis hogy megfordította a jelet, Vagy csak váltóáramnál igaz ez? De mindjárt megpróbálom mégegyszer.
(#) proli007 válasza etm hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Gondolom féltápot használtál, és azt vártad, hogy negatív feszültségű legyen a kimenet..
De nem kellet volna inkább a rajzodat feltenni, hagyod, hogy sötétben tapogatózva találjuk ki mit tettél? Mert ez ám a műszaki meghatározás.. "de nem az lett az eredmény ami kellett volna"
Amúgy a váltóáram is egyenáram, csak értéke és iránya pillanatról pillanatra változik.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2013
(#) szili83 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

EZ nekem durva volt.

Igazad van négyszög vagy trapéz jelre, ami a vízszintes koordináta-rendszerben tartalmaz olyan pillanatot, amikor nem változik az értéke.

De egy mezei szinusz vagy háromszög jelre már nem érvényes.
(#) proli007 válasza szili83 hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Nem érted?.. A váltóáramú szimuláción ugyan úgy látszik, hogy mit fog tenni egyenáramon. OPA működése nem különbözik, ha nincs benne raktáns elem. Egyébként egy végtelenül kicsi időintervallumban nem változik az érték. Mint ahogy egy görbe is diszkrét pontok halmazából áll. A pontban vizsgálva nem látható, hogy az egyenes vagy görbe.. Te meg az idő függvényében nézed a dolgot. üdv!
(#) pont hozzászólása Szept 9, 2013 /

Sziasztok! Lenne valakinek ötlete, miért nem kapuzik a 244-es így. Külön-külön a 4017-es is és a 74ls244 is azt csinálja amit szeretnék, de ha így összekötöm őket a 244-es nem kapuzik.
(#) proli007 válasza pont hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Hello! Nem tudom mi a szándékod ezzel, de így legjobb esetben vagy az egyik négyes Led-csoport fog rákapcsolódni a 4017-re, vagy a másik négy. Ez volt a szándékod?
Valamint a 4017-nek meg kell tudni hajtani az LS bemenetér. És a 10kohm nem tudja lehúzni az LS G bemenetét. Oda maximum 2,2kohm kell, vagy a kapcsolóval GND-t adsz a bemente, és csak a felhúzást végzi a 10kohm de parasztosan akár el is maradhat. Mert szerintem így minden kimenet tiltva van. Egy TTL bement szakadtan logikai magas szintnek számít.. üdv!
(#) pont válasza proli007 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Köszönöm a válszod!Igazából a szándékom az lenne, hogy kijelöljek kimenetet 1-16-ig. Ehhez majd kaszkádba kötöm a 4017-eseket és két 244-es lesz. Csak ha mondjuk a 12. kell akkor is végigmegy az előző 11-en. Az úgy nem jó. ezért szeretnék kapuzni valamivel. A 4017 kijelöl utána a 244-es kapuzza az összeset, de csak a kijelöltön lesz jel. A 244-es Gate-it majd közösítem, hogy egyszerre kapuzzanak, csak a szimulátorban így tudtam ellenőrizni a működését. A 74ls245-nek egyszerre 8-at kellene kapuzni, de a szimulátorban nálam el sem indul a szimuláció vele, se dc se tranziesbe. Készítettem én PLC-hez kimenet többszöröző kapcsolást Bővebben: Link, de az így még 5 bitet használ 16 kimenethez, ezt fejleszteném tovább, hogy a PLC egyik kimenete adjon annyi jelet amelyiket kapcsolni kell, a másik kimenete kapuzik, így két biten tudnék 16-ot (vagy akármennyit, nem tudom hány 4017-es lehet kaszkádba kötni).
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2013
(#) _vl_ válasza pont hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Idézet:
„Az úgy nem jó. ezért szeretnék kapuzni valamivel.”

Azt ugye tudod, hogy a '244 egyik kimenetén se ad ki semmit, amikor a kapuzás éppen ki van kapcsolva?
CD4017 helyett inkább egy bináris számlálót javasolnék, hozzá pedig egy vagy több dekódert (pl. '138). Persze csak akkor, ha tényleg kijelölni szeretnél egy kimenetet. Ha viszont egy nagy tárolóra lenne szükséged, amit bitenként tudsz módosítani, de utána megtartja a kimenet állapotát mindegyik bit, akkor pedig shift regiszter a javaslat (pl. '595).
És ha már CMOS az egyik fele az áramkörnek, akkor már csak a barátságosabb fogyasztás kedvéért is inkább CMOS kéne a másik felébe is: 74HC, 74AHC, stb.
Idézet:
„így két biten tudnék”

Három. Kéne tudni nullázni a számlálót, különben nehéz lesz tudni, hogy hol tartasz.
(#) pont válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Köszönöm válaszod! "Azt ugye tudod, hogy a '244 egyik kimenetén se ad ki semmit, amikor a kapuzás éppen ki van kapcsolva?" Remélem... Amíg ki van kapcsolva az alatt állítaná be a 4017-es a megfelelő kimenetet. Nem ismerek sok ic-t ezekbe botlottam bele. Jelenleg a 74 HC 154-el működik. Kínlódtam előtte (hiányos tudás miatt) 4044-essel. Szóval ez így 4017-74ls244 nagyszerűnek tűnik. "Három. Kéne tudni nullázni a számlálót, különben nehéz lesz tudni, hogy hol tartasz." A PLC tudja, de valóban egyszerűbb hárommal, de akkor is jelentős többszörözés, ha nem kell egy időpontban kapcsolni.
(#) _vl_ válasza pont hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Idézet:
„Amíg ki van kapcsolva az alatt állítaná be a 4017-es a megfelelő kimenetet.”

Ezt mindjárt gondoltam. Csak a "ki van kapcsolva" azt jelenti, hogy se 1-et, se 0-át nem ad ki a kimenetén, tehát mintha ott se lenne az IC. Attól függően, hogy mi van a kimenetekre kötve, ez vagy probléma, vagy nem. A 74HC154 ezzel szemben mindig ad ki valamit mindegyik kimenetén, akkor is, ha egyiket se választod ki.
Idézet:
„A PLC tudja,”

Feltételezed, hogy az áramköröd mindig halálpontosan működik. Az ilyen számlálós dolgoknál ez nem szentírás, lehet, hogy valami zavart összeszed a léptetést adó vezeték, vagy esetleg az egyik impulzus valamiért nem jut el a célba, ilyenkor kieshet a ritmusból a számláló. Ha sose nullázod, sose szinkronizálod, akkor az úgy is marad, a rendszer meg úgy fog kinézni, mintha meghülyült volna.
(#) pont válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Akkor azt majd erősen tesztelem, hogy kell-e resetelni, van valami abban amit írsz. Ezekkel a "jelekkel" öntartó kapcsolásokat vezérlek, ezért csak addig kell a jel amíg státuszt váltok, de ez már talán ebbe a topikba való:Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2013
(#) Borostyán hozzászólása Szept 13, 2013 /

Sziasztok!

Valaki próbált már Tinába NE555 öt használni? Nekem a gépem szanaszét csapkodása után is csak annyit hajlandó kiírni, hogy "Operating point not found"
Van ötlet, hogy mi lehet a baja.
(#) efraim válasza Borostyán hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Nyisd meg az Examples/555_AST.TSC fájlt és meglátod, hogy mit hibáztál.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2013

555.png

(#) pont válasza Borostyán hozzászólására (») Szept 13, 2013 /

Próbáld tranziens módban futtatni, mert tökéletesen működik.
(#) Borostyán válasza efraim hozzászólására (») Szept 14, 2013 /

Köszönöm a válaszokat,nagyon sokat segített!
Mindenkinek további jó barkácsolást kívánok
(#) efraim hozzászólása Szept 17, 2013 /

Valaki meg tudja mondani, hogy mi itt a baj?

tina2.png

(#) reloop válasza efraim hozzászólására (») Szept 17, 2013 / 1

Nincs terhelés, mit számoljon szegény? Erre a fajta táplálásra nem is biztos, hogy van algoritmusa.
Következő: »»   25 / 49
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem