Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   432 / 607
(#) sardi_hunor válasza sardi_hunor hozzászólására (») Aug 23, 2013 / 1
 
Csatolom a talan jobban lathato valtozatot!!!!
(#) reloop válasza sardi_hunor hozzászólására (») Aug 23, 2013 / 1
 
A rádiós-erősítő 3300µF kondenzátorai (C706, C707) elég "soványak", és ha öreg a készülék, akkor a kiszáradás miatt a névleges értékükből még veszíthettek is. Cseréld őket 10000µF-osra! Válassz olyan kondenzátor kivitelt melynek átférője befér a régiek helyére.
Bejelöltem két 56k ellenállást (R612, R622) melyeket érdemes kicsípni, hogy ne osszák le a bejövő jelet. Sajnos a 250k-s hangerőszabályzó miatt így is elég a maximum közelében lesz a normál használati tartomány.
A mellékelt ábrán piros ponttal jelöltem hová kötném a végfok panelek testeit.
Remélem a bekötő vezetékek a lehető legrövidebbek és a +,-, test ágakat összesodortad.

STR-212.JPG
    
(#) reloop válasza sardi_hunor hozzászólására (») Aug 23, 2013 / 1
 
Tettem fel másik képet, mert kitörik a nyakam
(#) reloop válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
átférője->átmérője
(#) akos153 hozzászólása Aug 23, 2013 /
 
Most dobozolom a TDA-kat. Közös GND pontra kössem a hangszórók, a táp gnd-jét? Azt értem hogy ami megy a tda panelekbe 3 vezeték (+, -, gnd) azok közül a gnd közös pontól megy mindegyik panelbe külön. De ami a TDA panelből jön ki (out +, out -) ezek közül a out - kössem le közös pontra? Mert a hangszóróvédőmnek is a bemenetei : in gnd gnd in, out gnd gnd out. Ha földhurok alakul ki azt miben veszem észre? Búg a hangszóró?
(#) reloop válasza akos153 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Úgy tudom híd kapcsolást építesz! Itt a hangszóró nem kap testet, hanem a plusz és mínusz jelű kimenetre mennek a vezetékei. Javaslom a mínusz kimenetet kösd a hangszóróvédőre. (pontosabban: azt vezesd át rajta)
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
(#) akos153 válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Igen híd kapcsolást készítek. Én is úgy szerettem volna, hogy a hangszóróvédőn keresztül az ott jelölt gnd-re kötni. Majd abból a hangszóró kimenetre.
(#) reloop válasza akos153 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Mutasd be a hangszóróvédődet! A GND-re kötés az rövidzárlatot jelentene az erősítő számára. Pontosítsunk!
(#) akos153 válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Pontosan ez az: Bővebben: Link
A relék túlsó oldalán is van ugyan úgy 4 csatlakozási lehetőség. Az a kimenet.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
(#) akos153 válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
in gnd gnd in / out gnd gnd out
Ha a gnd-ket műszerrel nézem akkor bármelyikre is teszem a műszer lábát akkor sípol, azaz zárta az áramkört. Így hogy kössem akkor be a hangszóróvédőt?
(#) reloop válasza akos153 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Ezt nem ismerem sajnos, rajz alapján tudnék csak tanácsot adni. Minden esetre semelyik kimenetet se kösd GND-re!
(#) lukacsp válasza akos153 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Valahogy így esetleg. (Bocs a paint rajzért...)
(#) akos153 válasza lukacsp hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Ez így működhet? Holnap kipróbálom majd. Remélem sikerül működésre bírni. Köszönöm a segítséget.
(#) lukacsp válasza akos153 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Üzemkész állapotban az összetartozó in és out lábak a védelmen a relé zárt állapota miatt ugyan azon a potenciálon vannak. Tehát ha a híd felső oldala (out+) dől meg, akkor a hangszóró egyenáramú ellenállásán keresztül ugyanúgy oda kerül a DC szint a védelem bemenetére, és le fog oldani.
Előnyös, ha a védelem reteszelt kialakítású, tehát ha leold, akkor úgy is marad tápfesz elvétel-visszaadásig. Ha DC kerül az erősítő kimenetére az komoly meghibásodásra (vagy brutális tartós túlvezérlésre) utal, így ilyenkor szerintem jobb ha nem próbálgat meg visszakapcsolni. Nem tudom a tiéd milyen működési elvű. Minden esetre próbáld ki, hogy jól működik-e a védelem mielőtt beépíted és elkezdesz bízni benne!
(#) reloop válasza akos153 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Ellenállás beiktatásával kockázat mentesen le tudod próbálni.
Van valami bekötési rajz ehhez a védelemhez?
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013

Beköt.JPG
    
(#) akos153 válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Kaptam hozzá igen, de kínaiul van az egész meg csak a beültetési rajz van rajta. Értem amit mondasz. Kipróbáltam "üresen" a relé 3 másodperc után behúz ha elveszem az áramot róla akkor kiold.
(#) lukacsp válasza akos153 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Várjál, amit te mondasz, az a koppanásgátló funkció amit kipróbáltál. Azt is ki kéne próbálni, hogy ha a védelem néhány voltos DC feszültséget kap a bemenetére (in) a GND-hez képest, akkor elejt-e a relé! Ez sokkal fontosabb funkciója, mint a koppanásgátló. Ha a végfok hibája miatt kimegy a DC táp a hangszórókra, akkor azoknak hamar végük van, ezt hivatott igazából kivédeni ez az áramkör.
(#) reloop válasza akos153 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Megleltem közben: Bővebben: Link A bekötés jó lesz.
(#) akos153 válasza lukacsp hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Ha adok neki áramot akkor a relé 3 másodperc után behúz. Ha adok az (in) ágra dc feszültséget akkor a relé kienged és csak akkor engedi újra behúzni a relét ha az áramot leveszem és újra ráadom.

Rendben reloop.
(#) lukacsp válasza reloop hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Reloop, most, hogy ezt a rejtélyt megoldottuk, kérdeznék valamit 7294 ügyben.

Előfordul az enyémmel néha, hogy bekapcsolás után (hideg) állapotban ha 1kHz szinusszal hajtom, kisebb kimenő teljesítményeknél (4 Ohm műteherrel kb. 1V-3Veff tartományban) a szkópon nézve a szinusz alsó félperiódusában a jelre szuperponált kb. 5MHz jel látható. Majd csinálok fényképet a szkóp képéről.

OK, mondhatnánk, gerjedés.

De az érdekessége az, hogy ha a végfok be van kapcsolva már egy ideje, mondjuk fél órája járatom akár kis teljesítményen (3-4W), akkor a fél óra letelte után (melegen) már semmilyen kivezérlésnél nem tudom előcsalogatni ezt a jelenséget.

Ez mi szerinted?
(#) reloop válasza lukacsp hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Lazíts egy keveset a visszacsatoláson! Tranziens hibára gyanakszom.
(#) Beringer 600 válasza akos153 hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Hali! Bocsi hogy közbe szólok,de én úgy oldottam meg még annak idején a tda7294-es hídkapcsolásnál a koppanásgátlós védelmet,hogy én a két hidas panelhoz,két db védelmet használtam,hogy a +- kimenetet bekötöttem a reléhez,és így mikor kapcsolt a relé ugyanúgy megvolt a kimeneténél a +- jel.Tehát két hídhoz,két sztereó védelem.
(#) sardi_hunor válasza reloop hozzászólására (») Aug 24, 2013 / 1
 
A keszulek puffer kondenzatorait meg a panelek beszerelese elott kicsereltem ked Wendell tipusu 10000µF-os kondira, 35 voltal. Probaltam a legrovidebb kabelezest kesziteni, majd a fenykep keszitese es feltoltese utan varom velemenyedet, es kiveszem azt a ket ellenallast amit ajanlottal. Koszonom szepen segitsegedet.
(#) sardi_hunor válasza reloop hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Na hat a bemeno jel kabeleket kicsereltem arnyekoltra es a trafot is arnyekoltam, viszont a nagyon enyhe brumm most is fenn all. Csatoltam kepeket az erositorol.
(#) sardi_hunor válasza reloop hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Amugy kiiktattam a ket 56k-os ellenallast es nott a hangero erezhetoen. Koszonom az otletet, bevalt.
(#) reloop válasza sardi_hunor hozzászólására (») Aug 24, 2013 / 1
 
Szépen elrendezted
A maradék búgástól nem lesz könnyű megszabadulni. Vázolnék egy megoldási lehetőséget.
Két problémát kell megoldani. Az egyik a nyomtatott áramkörön futó jelvezeték és a tekintélyes méretű transzformátor közelsége, a másik pedig a földhurok lehetőség szerinti föloldása.
A jelvezeték kezelés viszonylag könnyű. Az árnyékolt vezetéket ne a panelba, hanem közvetlenül a hangerőszabályzó potenciométer csúszkájára kösd rá, ott adj testet az árnyékolásnak is. A potenciométertől elmenő jel vezetést pedig szakítsd meg!
A földhurok zavaró hatásának mérséklését jelen helyzetben a jelföld és a teljesítményföld szétválasztásával lehetne elérni. Ehhez sajnos piszkálni kell némileg mindkét végfok panelt. A létrehozandó jelföldre (ez várhatóan légszerelve valósul meg) csatornánként négy elem kell csatlakozzon. 1. a jelenlegi testpontról ahová most az árnyékoló harisnya van bekötve egy 10 ohm-os ellenállást kell indítani, melynek szabad vége maga lesz a jelföld. 2-3. Az IC 2-es és 3-as lábáról egy-egy ellenállás jelenleg a panel testre csatlakozik. Ezeket onnan fel kell emelni és áthelyezni a 10 ohm-os ellenállás szabad végére. 4. Erre a mesterségesen kialakított csomópontra kell kötni a potenciométertől jövő jelvezeték árnyákolását.
Kérdem, érthető-e az átalakítás mibenléte, szükség esetén ábrákkal is szívesen kiegészítem, illetve zavaró-e annyira a jelenlegi búgás, hogy ekkora átalakítást felvállalj?
(#) akos153 hozzászólása Aug 24, 2013 /
 
Sikerült összerakni a táp részét. Üresen kipróbáltam, hogy megvan-e a megfelelő feszültség a + és a - ágon is. (szerencsére megvolt minden). Először egy 630mA biztosítékot tettem a trafók elé (véletlenül benne maradt, sok esélye nem volt). Ahogy kapcsoltam azt kivágta egyből megnéztem értettem az okát. Beletettem egy 2,5A biztosítékot azt is a második indításnál kinyomta. Átnéztem zárlatot keresve de semmit nem találtam minden rendben volt. Beletettem egy 5A biztosítékot azt is a második indításra kinyomta. Ekkor kezdtem el gondolkodni mi van ha ekkora áram erősséggel indul maga a trafó. Betettem egy 10A biztit (azt még szerencsére nem vágta ki). Lágy indítót javasoltatok hozzá, valószínű arra szükség is lesz. Üres állapotban ilyen nagy az áram felvétele. (nem hittem volna) Maradhat benne a 10A biztosíték vagy várjam meg a lágy indítót és addig ne is kísérletezzek?
(#) reloop válasza akos153 hozzászólására (») Aug 25, 2013 /
 
Mint korábban írtad, a trafót 1000W-osnak becsülöd. Ez igazán megérdemli a lágyindítást. A 10A-es biztosítékot a későbbiekben kisebbre cserélheted. Ha a szekunder után, vagy az egyenfeszültségű ágban van biztosíték, nyugodtan próbálkozhatsz.
Azért élesztésnél valamilyen áramkorlátozót feltétlen iktass be!
(#) sardi_hunor válasza reloop hozzászólására (») Aug 25, 2013 /
 
Nagyon szepen koszonom a valaszodat, igen ertem, ertheto az atalakitas. a jelvezetek athelyezeset szerintem megcsinalom, az ellenallasos atalakitason meg gondolkozom, de nem bonyolult az sem. Nagyon szepen koszonom a segitsegedet.
(#) akos153 válasza reloop hozzászólására (») Aug 25, 2013 /
 
Az indítással bajlódok. Mindent bekötöttem de mégse működik. Észrevettem valamit. Ha minden be van kötve akkor nem indul, ez alatt azt értem hogy a hangszóróvédelem bekapcsol és nem enged ki jelet. Ha a végfok modulokról leveszem a lm1036 hangszínszabályzóból jövő jel vezetékeket akkor a hangszóró védő indításkor teszi a dolgát, 3 másodperc után elalszik és engedi ki a jelet. Pontosan ez van az enyémbe is: Bővebben: Link
A táp ágából a + bekötöttem a - ágat nem. (azt javasoltátok azt ne kössem be). Valószínű ezt is be kéne kötni?
Következő: »»   432 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem