Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fotómaratás - Egyedi fém alkatrészek modellezőknek
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Topi hozzászólása Dec 1, 2007 /

Üdvözletem!

Elég sok modellező van itt köztünk, sokan hallottatok már biztos a fotómaratásról.
Próbáltam keresgélni, de nem igen találtam róla sok infót... Mivel rézről van szó, elég kézenfekvőnek gondolom a kétoldalról fotolakkozott rézlemez hidrogénperoxide+sósav kombóval történő marását.
Valakinek már van ilyen tapasztalata?

Létezik olyan, hogy fotomaratás otthon?

-- Topi.
(#) Lucifer válasza Topi hozzászólására (») Dec 1, 2007 /

Hát nekem van hasonló tapasztalatom. Pasztamaszkot csináltunk SMD panelekhez a cégnél. Házilag. Szereztünk trombitalemezt, kinyomtattuk a padokat negatívban egy matricafóliára, felvasaltuk egy pólóvasalóval, a másik oldalát telibe lefestettük, és kimartuk az emített HPO HCL kombóval. Gyk. ugyanaz az eljárás mint nyákvasalás esetében. Egész jó lett.
A legkisebb cuccok 0805-ösek a panelon, azok padjai is egész jók lettek, bár némelyek egy kicsit kikerekedtek az alámaródás miatt. Gondolom te nem vasalózol, hanem fotózol, akkor meg lehetne trükközni még alámaródásgátlóval. Gondolom valami vasutas cucchoz kell . Szerintem egy próbát megér. Lehetni lehet, csak kérdéses a termék minősége, ami persze annak méretétől, és az anyag vastagságától függ.
(#) Topi válasza Lucifer hozzászólására (») Dec 1, 2007 /

Értem... És nem lesz ronda a széle?
Mellesleg hol lehet itt budapesten elérhető áron rézlemezt venni? Azért annak meg szokott lenni az ára.
(#) lidi válasza Topi hozzászólására (») Dec 1, 2007 /

Na ez engem is érdekelne, bratyóm modellezik. Milyen vastag lemezt lehet így megmunkálni ?
(#) Lucifer válasza Topi hozzászólására (») Dec 1, 2007 /

A szélét mi levágtuk, de gondolom meg lehet valahogy oldani máshogyan is. A lemez vastagságát nem tudom, majd megnézem. Eleinte én is úgy hittem aranyárban van a rézlemez, de kiderült Debrecenben lehet egész emberi áron is szerezni.
(#) mrx23 hozzászólása Dec 1, 2007 /

Én marattam 10x15cm-es rézlemezbe mikulás fejet sok hullámmal. (kb 60%át maradtam ki) Mind két oldalára felvittem a képet Pozitiv20-al, tökéletesen megvolt a helye mindkét oldalról hol lehet majd kimarni. Melegített levegőztetett Vas kloridban kimaradtam, tökéletes lett,
0.5 mm vonalak is megtartottak nagyobb részeket!!!!
Viszont ~0.1mm -es vonalakat már leszedték a marató kádban a buborékok.
Lemez széle sértetlen maradt, nem mart alá a 2 lakk réteg közé.
De eléggé meggyengült az anyag maratás után.
Méh telepen kapsz olcsón vörösrézlemez táblát.
(#) Imre hozzászólása Dec 2, 2007 /

Pozitiv20at hol lehet elérhető áron kapni?
(#) Topi válasza Lucifer hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

Most azon agyalok, hogy az egyik oldalát fotólakkozom. A másik oldalát pedig bármilyen más fújós lakkal. Egy sima lakk sokkal olcsóbb mint a fotolakk, és az egyik oldal úgyis 100%-ban lakk által takartnak kell lennie. Ti is így csináltátok?

Még mindig jó lenne budapesten olyan boltot találni, ahol lehet venni rézlapot, ami még nem kezdett el oxidálódni (magyarul nem ilyen gyűjtött fém telep meg hasonlók)
(#) dpeti válasza Imre hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

sehol.... mindenhol drága
ellenben elég sok elektronikai üzletben lehet kapni (értsétek jól :p)
(#) Imre válasza dpeti hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

Jó persze, csak azért kérdeztem, mert a hozzám legközelebb lévő elektronikai üzletben minden nagyon drága! Ez is!
(#) Moderátor hozzászólása Dec 2, 2007

Témát átneveztem, nehogy valaki azt gondolja, hogy ez is nyák készítés kérdések téma.
(#) Gruebber válasza Topi hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

Lucifer barátom jól mondta, tényleg lehet emberi áron trombitalemezt kapni. Próbáld meg hegesztéstechnikai boltokban, ott szokott lenni. A "telibe" lakkozást pedig mi sima akrilfestékkel oldottuk meg. maratás után nitrohígitó és még súrolni sem kell. (Próbáld meg a vasalt nyákot is nitro-val leszedni. Gyorsabb és egyszerűbb.)
(#) szabi83 válasza Imre hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

[off]HQ videoba holnaptól akcióban lesz a p20, fényérzékeny nyák...
(#) Topi válasza Gruebber hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

Vasalást én kerülöm messziről. Szerintem egyáltalán nem költséghatékony, és nem annyival gyorsabb, hogy érdemes legyen váltanom. Érdekes lehet a vasalt kétoldalas nyák...
Mindegy, ez most nem ez a téma.

Tehát trombitalemez lesz a nyerő... Hegesztéstechnikai bolt? Huhh. Olyat én még eddig sehol nem láttam.
(#) dpeti válasza Imre hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

tudom, én eddig akárhány üzletben néztem, sehol sem adták annyiért, amennyire azt mondtam volna, hogy ok, ennyiért megéri...
(#) Gruebber válasza Topi hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

Víz- gáz szerelőket kell megkérdezni, ők is dolgoznak rézcsővel, amihez néha kell a trombitalemez. Amúgy a Cégkeresőben biztos van Bp-n is pár üzlet. A vasalást mi csak azért szeretjük, mert van egy ipari transzfervasalónk, ami kellő nyomást és hőmérsékletet biztosít elmozdulásmentesen. Egyszerű, de nagyszerű. Kicsiben biztos olcsón meg lehetne építeni.
(#) huhuu válasza Lucifer hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

Szia!

Debrecenben hol lehet lemezt kapni és mennyiért?
(#) Topi válasza Gruebber hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

Hiába kerestem én égre földre, nem jó szavakkal kérleltem barátunkat. Megtaláltam a megfelelő kereső kifejezést, és egyből beszélt: Bővebben: Link
(#) Gruebber válasza huhuu hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

Hegesztéstechnikai Szakkereskedés
4025 Debrecen, Bercsényi M. 97
(#) huhuu válasza Gruebber hozzászólására (») Dec 2, 2007 /

Köszi!
(#) Topi válasza Topi hozzászólására (») Dec 3, 2007 /

Írtam egy csomó ilyen vaskereskedősnek, de nem válaszoltak vissza sehol... Legalább annyit írhatnának, hogy nincs fél-egy négyzetméteres darab, csak nagy táblában adnak, ami 9 kilós és 2600Ft/kg-ja...
(#) Frankye válasza Topi hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Megtudhatjuk, hogy mit szeretnél készíteni a rézlemezből? Vagy ez "TOP(i) SECRET" infó?
(#) denon888 válasza Topi hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Én régebben csináltam fotomaratást diorámákhoz 1:35 méretarányba."Kovácsolt" kerités ,"kovácsolt"kapu,pálmalevél,dzsungel növényzet.Csak annyira halott a magyar makettezés hogy igazából nem sok emberke vette.
Nekem van még vörös réz lemez meg azthiszem még sárgaréz is.
(#) Topi válasza Frankye hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Terepasztal, 1:87-hez, pl kerítés, fényjelző, különböző szemaforok, nagy póznák.
Pl a villanyoszlopoknál kimarom a négy oldalát, összeforrasztom, lealapozom, majd lefújom festékkel.
Jóval költséghatékonyabb mint bármi más. Ez Viessmann-os pózna 1200 pénz. Nekem kellene úgy 20 db... 20db-ot meg fototechnikával kb 500Ft anyagköltségből gyártok... És legalább itt is megvan az alkotás öröme.
(#) fureszk válasza Topi hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

A 7.kerülteben van 1 hegesztéstechnikai. A Rottenbiller utca környékén...
(#) denon888 válasza denon888 hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Az előző hozzászólásomból csak azt szerettem volna kihozni.Ha gondolod tudok küldeni vörösréz lemezt.
(#) Frankye válasza Topi hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Aha! Szóval H0-s vagy.
Igen, a vezetéktartó oszlopokra, póznákra, jelzőkre én is gondoltam, de amit denon888 kolléga írt (kovácsolt vas(nak látsz) tárgyak) sem megvetendő gondolat! Sőt!
(Amúgy a modellezésben szinte mindennek az ára horror-kategóriás, tehát mindent, amit csak lehet, érdemes "home-made" kivitelezni...)
(#) Topi válasza Frankye hozzászólására (») Dec 8, 2007 /

Jelenleg a témával kapcsolatban az a helyzet, hogy senki nem akar nekem mondjuk egy fél négyzetméternyit adni... vegyek meg egy táblát 30 ropiért...

Lehet meglátogatom azt a hegesztéstechnikai boltot...
Fureszk: Meg tudod akkor mondani nekem - relatíve pontosan - hol az a hegesztéstechnikai bolt?
Hétfőn teszek egy látogatást délelőtt...
(#) Topi válasza denon888 hozzászólására (») Dec 8, 2007 /

Köszi. Ha ott sem találok amit Krisztián mondott, akkor leboltolhatjuk dolgot... De jó lenne a jövőre való tekintettel egy tartós beszerzési helyet találni.
(#) lgyk válasza Topi hozzászólására (») Dec 8, 2007 /

A Metalloglobus Mór u.-i telepén állítólag lehet kapni méretre vágva is kisebb darabokat. A Jászberényi útnál nem érdemes próbálkozni, ott csak nagyker van.

A közeljövőben megyek arrafelé anyagért. Ha van valami fejlemény, akkor megírom.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem