Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   467 / 728
(#) szlori válasza Davidd hozzászólására (») Aug 27, 2013 /
 
Forever enRoute típusú, öntvénykosaras, 350W-os, 40cm-es, 8 Ohm-os (gyárilag 4, de át lett tekercselve). Hangnyomás szintre 98 dB-t írtak. A sajátfrekvenciáját már egyszer kimértem, de nem emlékszem a pontos adatokra, lényeg, hogy arra megfelel amire nekem kelleni fog
35Hz-től 1200-ig egyenletes az átvitele, olyan 2,5kHz körül szakad be jelentősen és ott már a hangerőn is hallani, hogy nem tetszik neki a dolog...
Ööö nem tudom ez mennyire volt elegendő leírás hozzá, csak ennyit tudok sajnos. :/ Papírja nincs neki, datasheet-et meg nem találtam róla, pedig kerestem. :O
(#) fery45 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 27, 2013 /
 
Kedves Szamóca! Lehet, hogy igazad van, de a válaszból ez nem derül ki. A teljesítményeket úgy veséztétek ki sokan, hogy soha nem írjátok és mondjátok, hogy milyen szabvány szerint értendő az adott wattszám. Itt az előző hozzászólás alapján a 20 watt az égül is mennyi? Ugyan is ha műszerrel mérünk, akkor 10- 15 %-ban egyezik a mért adat a megadott gyári adattal. Nagyon jó lenne, ha minden cég a hangszórójára közölné a teljesítmény mellett, hogy műszeresen mérve mennyi.
Más: A hangváltóknak hol van a váltási frekvencia sávja? Műszeres méréssel a kétutas váltók között találkoztam olyannal, hogy 3 kHz-en, 4 kHz-en, 5 kHz-en, 6 kHz-en sőt 8 kHz-en volt a váltási középfrekvencia. A váltási sávszélesség, ahol a két hangszóró dolgozik, az 1 kHz-tól 3 kHzig tartó sáv szélességű volt.
Mérésnél a váltó kimenetére 12 voltos 2 wattos izzókat forrasztunk a hangváltó kimenetére, hangszórók helyére. (három vagy négy utas váltónál 3 vagy négy izzót) A váltó bemenetére, amely az erősítőre csatlakozik, teljesítmény hanggenerátort kapcsolunk. A generátoron 10-12 voltos feszültséget állítunk be, amit a generátor műszerével folyamatosan ellenőrzünk. A hangsávot végig pásztázzuk 20 Hz-től 20 kHz-ig. Az izzók fénye jól mutatja a váltási sávokat.
Ezek után jó lenne az érintett SAL hangszórókat bemérni, és nem csak kosárátmérő szerint dönteni. Én így nem merek javasolni. Hangszórókat peremezünk, tekercselünk sokan, de ez így egyszerre kicsit sokba kerül. A használt piacon bőven vannak hangfalak. Talán ez lenne a legjobb megoldás.
(#) szlori válasza szlori hozzászólására (») Aug 27, 2013 /
 
Még annyi, hogy a rezonanciafrekvencia 30 Hz ha jól emlékszem. De az tuti, hogy a 35-40-et már átviszi gond nélkül Ekvivalens térfogatra nem találtam adatot sehol. :/
(#) ptesza válasza fery45 hozzászólására (») Aug 27, 2013 /
 
Szia .

Hisz leírtam ,hogy miért. Amúgy meg csak arra válaszoltam amit írtál.

A félvezetős erősítők teljesítőképességük határát közelítve elkezdik vágni a jelet , szkópon nézve négyszögesedik a jel. Szinusz jellel nézve nagyon látványos. Minél szélesebb ez négyszögjel , annál tovább kap a hangszóró DC-t ami biztosan kinyírja. Ha az erősítő terhelhetősége nagyobb mint a hangszóróé akkor ez sosem fordulhat elő. Így lehet leégetni egy 300 W-os hangszórót egy 30 W-os erősítővel.

Idézet:
„Ezt csak olyan hangszóróval vagy hangszórókkal terhelhetők, amelyek impedanciája 4 Ω!”

Ezt te írtad és ezért magyaráztam el amit amit az ohm-okról írtam.

A másik 'tévhit az hogy a két 8 ohm os hangszórót párhuzamosan kapcsolunk akkor az 4 lesz. Ellenállások esetében igen de a hangszórók nem így működnek.
Bővebben: Link
(#) szamóca válasza fery45 hozzászólására (») Aug 27, 2013 /
 
Nos a hangszórók pontos terhelhetőségi adatát, csak akkor tudjuk meg valójában, ha egyet méréssel egybekötött bevizsgálás alapján leégetünk. Az, hogy egy gyártó mekkora (marketing)értéket ír a hangszórójára nem igazán ad valós, értékelhető adatot. A 80' évek vége óta csak a számháború megy e-téren is. (előtte, hi-fi téren 10-100W-os sin. terhelhetőségi adatok voltak az adattáblákon) Mindenesetre, ha nem torz jellel vezérelünk egy hangszórót, akkor huzamosabb ideig, akár a névleges terhelhetőség többszörösét is elviseli.
Érdekes ez az izzós méricske amiről írsz. Az izzók ellenállása (hideg meleg) nagymértékben eltér a hangszórók impedanciaértékétől. Ez pedig egy hangváltó viselkedését nagymértékben befolyásolja.
(#) Hangszoro2000 válasza fery45 hozzászólására (») Aug 27, 2013 /
 
Idézet:
„This is a Cabaret, old chum,
Come to the Cabaret.”
Elnézést.
(#) bajtaig válasza szamóca hozzászólására (») Aug 27, 2013 /
 
Fery feltalálta a fényorgonát!
(#) andras99 hozzászólása Aug 27, 2013 /
 
Egy hangsugárzót szeretnék utánépíteni, azonban abban két darab 80mm hosszó, 55mm belső átmérőjű reflexcső van. Ilyen hosszút nem tudok beszerezni. A kérdésem az, hogy lehet-e az említett két reflexcsövet 4db 55mm belső átmérőjű, de 40mm hosszúval helyettesíteni? Vagy elmászik a hangolási frekvencia?
(#) ptesza válasza andras99 hozzászólására (») Aug 28, 2013 /
 
Akár papírból is meglehet hosszabbítani. Egyébként minél nagyobb az ablakfelülete annál inkább hosszú cső kell hozzá.
(#) Robi85 válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Aug 28, 2013 /
 
Íme a képek a hangszóróról. 4db van és ezek(ből)hez szeretnék épiteni 1-1 hangdobozt. Tannoy M1 lenne a magas melléjük. Reflexcsőnek van 63mm-es és 100mm-es PVC csövem. Más nincsen.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
(#) fery45 hozzászólása Aug 28, 2013 /
 
Kedves Fiuk!( az érintetek) Angespol problémájára próbáltam segítség ként válaszolni, de itt most egymással vitatkozunk? Ez így nem jó.
Más: Ha szabad kérnem, akkor egymást próbáljuk szakmailag képezni, de ne oktassuk ki egymást.
Ptesza! Elolvastam a linkedet.A tartalmával 80-90%-ban egyet értek. De ebben az írásban sok fizikai jelenséget figyelmen kívül hagysz. Ez első, amit írsz,hogy a gyári adatmegadás ilyen. Én ezért hangsúlyozom a műszeres mérést, még akkor is azt, ha csak megközelítő értéket mérek. Mert mérek, olyat amit a gyártó elhallgat. Nem tehetek arról, hogy a műszer kereskedelemben csak olyan hangfrekvenciás műszerek vásárolhatók, amelyek az SI mértékrendszer szerint hitelesítettek és így mérnek effektív értékeket. Nem ismerik a DIN, IEC, PMPO,PEAK.... értékeket. Ezért jogosnak tartom, hogy a műszeres mérési adatok alapján nyilatkozzunk. Figyelmen kívül hagyva a gyári közölt adatokat. A gyár miért nem ezt használja?Senki nem akadályozza ebben.
A hangváltók méretezéséhez számos szakkönyvben megtalálhatók a tervezési képletek. Ezeket elkészítve nemegyszer a váltók rosszul működnek. Ilyenkor jön a váltó valamilyen tájékoztató,vagy pontos bemérése. Ez a meghibásodott váltók javításánál is elő kerül. Ha nektek az izzólámpás módszer nem jó, hát csináljátok másképpen. Vegyél ampermérőket és műterheléseket (ohmikusakat) és mérj terhelő üzemi áramokat. Felvehettek grafikonokat is. Aztán elgondolkodhattok azon, hogy a hangszórók komplex ellenállása mennyire azonos vagy tér el a tényleges hangszóróktól.
Írod:" Így lehet kiégetni egy 300 W-os hangszórót egy 30 w-os erősítővel." Műszeresen mérjél sok erősítőn és hangszórón teljesítményt! Több éves tapasztalat alapján majd nyilatkozz! Én szerviz vagyok. Éveken át sok erősítő és hangfal megy át a kezemen.Nem vagyok diszkós, hogy a saját egyetlen cucomtól elájuljak.
Bocs ha megsértettelek.
(#) szamóca válasza fery45 hozzászólására (») Aug 28, 2013 /
 
Feri!
Senki nem akar bántani, kioktatni. De ha valakinek ellenvéleménye, vagy más tapasztalata, kérdése, felvetése van, akkor azt közölheti, érvekkel alátámasztott hozzászólásban pedig válaszolhat bárki. Ezért van a fórum, ez vinne előbbre, mindannyiunkat.
(#) Hangszoro2000 válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 28, 2013 /
 
Na csináljunk valami hasznosat.

Robi, gondoltam, hogy valami hasonló hangszóróról lehet szó, ezért kértem a képet. Egy rossz hírem van, ez kétutasként úgy, hogy jól szóljon, nem fog működni. Egy kis méretű dóm magassal (M1) biztosan nem.
Inkább mélytartományban életképesek a hangszóróid, ha jó a mérésed (és arányaiban valószínű hogy jó), akkor kis térfogatú (max. 30liter/hsz) dobozhoz való, viszonylag jó alsó határfrekvencia mellett. De ebbe még a dobozok elhelyezése is bele fog szólni, jó lenne tudni, hova kerül a doboz, mekkora helyiségbe, faltól saroktól milyen távolságra stb.
(#) Hangszoro2000 válasza Primary hozzászólására (») Aug 28, 2013 /
 
Közben ezen a fronton is dolgoztam, megnéztem, és a két db 134-es mélyközéphez éppen megfelel érzkenységben a 70mm-es PSS magas, talán 0,5-1dB-el hangosabb is, de ez nem lesz baj (=> kis értékű soros ellenállás). Alaphelyzetben, akusztikai mérések szerint 85dB körüli átlagot mutat egy darab mélyközép, a duplázás +3dB, a 4 ohmra csökkenő impedancia +3, így járunk 91-nél, a legfrissebb mérésen a magas is szinte pont ennyi. Egy egyszerű váltót is nézek még hozzá valamikor a napokban.
De akármennyit dolgozok vele, csak tovább erősödik az eddigi véleményem, nem ajánlom ezt a tervet/összeállítást, csak vészhelyzetben, ha már megvannak a hangszórók, és muszáj valamit csinálni velük (ha valaki kérdezné miért, egy-két oldallal ezelőtt már leírtam). Ugyanebben az árban van (lett) egy sokkal jobb ötletem is, amit én is vállalhatónak tartok.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2013
(#) fery45 válasza szamóca hozzászólására (») Aug 28, 2013 /
 
Én is így gondolom. Örülök, hagy egyet értesz velem ebben a dologba. kösz.
(#) Robi85 válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Szobámba szeretném majd őket ha valamit sikerülne kihozni belőlük. 16nm a szoba, de van bent egy szekrénysor és az ágyam plusz a tv álvány stb. Mélynyomót nem szeretnék belőlük, mert az van már két darab aktiv mélyláda szemlyében. Tehát akkor ezek szerint semmiképp se lenne jó kétutasra ez a hangszóró? Ha csak simán hallgatom a hangszórót mindenféle hangváltó nélkül, akkor van benne egy kis közép hang is. Igaz nem sok, de azért van.
(#) Hangszoro2000 válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Nem is a közép (1kHz fölötti rész) mennyiségével van a baj, inkább a minőségével, és azzal, hogy 2-3kHz között csúnyán berezonál. Erre elég nehéz olyan hangváltót tervezni, ami csökkenti a hibákat, és még a dóm magasat sem terheli képességein túl.
Kétutas, mondjuk alacsony váltási frekvencia mellett, egy szélessávú hangszóróval lehetne belőle. Így kikerülnéd a középtartomány gondjait, de cserébe megkapnád a szélessávú problémáit.

Az M1 dómmal is lehet valamit összehozni, megpróbálhatjuk, de az inkább tákolmány lesz (itt természetesen a műszaki tulajdonságokra, képességekre gondolok).
Az mélyhsz impedanciamérését (szabadon, doboz és + tömeg nélkül) meg tudod mutatni?

Ui: ilyen kis helyiségben szerintem meg lehet próbálni a zárt dobozt 25 liter körüli térfogattal, kevés csillapítóanyaggal.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2013
(#) Robi85 válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Amiket mértem azok is doboz nélkül készültek. Igaz volt rajta súly a második mérésnél. De akkor lemérem újra és csatolom a képet róla. Pár perc...
(#) Robi85 válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Mellékeltem egy képet és egy fájlt amit a Limp-ben megtudod nyitni.
(#) Primary válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Mi a jobb ötlet?

A duplázásnál a térfogat is duplájára nő, ha jól sejtem. Olcsónak olcsó marad, de kicsi nem.
(#) megaohm hozzászólása Aug 29, 2013 /
 
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy high-end, kétutas hangsugárzó párt. A mélysugárzóval nincs baj, eléggé nagy a választék belőle tulajdonképpen ki is választottam. A kérdésem a magassugárzóra vonatkozik. Műszaki paraméterek alapján nem látok különbséget a piezo és a nem piezo magassugárzók között. Árban viszont lényeges a különbség. A hangsugárzót nem a wattokra, hanem a minőségre hegyezném ki. Mit javasoltok? Piezo vagy sem? Ha nem, miért nem?
Köszönöm!
(#) Primary válasza megaohm hozzászólására (») Aug 29, 2013 / 1
 
Szerintem olvass vissza egy picit, vannak különböző ötletek, meg le van írva, hogy piezot ne.
(#) megaohm válasza Primary hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
köszi, akkor olvasgatok
(#) Primary hozzászólása Aug 29, 2013 /
 
Egy mélyládánál érdemes duplára ragasztott lapokat használni, vagy inkább baromira merevítsem ki?
25R672N 64 literjéhez.

A Tannoy doboz építése közben miután beraktam két merevítő lécet érezhetően javult a hangzás. Eleve így terveztem a dobozt.
(#) Hangszoro2000 válasza Robi85 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Köszi. A kép is elég, csak visszaigazolásnak kellett, hogy jól sejtettem-e amit korábban írtam, de nincs változás, jól gondolkodtam eddig is.
(#) Hangszoro2000 válasza Primary hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Mélytartományban hasznos a vastagabb anyag és a merevítés.
Bővebben: Link Pl. ez a doboz jól működött, azt tudom.
(#) Primary válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Aug 29, 2013 /
 
Ez is csak 18 mm-es MDF szerintem. Akkor a merevítés a legfontosabb.
(#) ptesza válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Aug 29, 2013 / 1
 
(#) Primary hozzászólása Aug 29, 2013 /
 
Kell kitömni valamivel?
250mm-es a hangszóró, mennyire gáz, ha a belső méret olyan 260-270 mm lenne csak?
(#) Robi85 válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Aug 30, 2013 /
 
Akkor mostmár mindent tudsz. Szerintem összelehetne ebből hozni valami kétutas dobozokat. Amúgy is nekem kell, hogy megfeleljen és nem másnak. Esetleg egy 3 utas, de ahhoz már elég macerás lenne a hangváltót megcsinálnom. Várom az elgondolásodat.
Következő: »»   467 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem