Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Zseblampahoz hidegfeher valo inkabb. Manapsag a 130lm/W mar nem ritkasag, szoval az a led harmatgyenge (meg akkor is, ha melegfeher a feny, ahol kisebb a lm/W ertek).
Ha mar megvan, akkor egyszeruen epiteni kell egy step-down alapu aramgeneratort a megfelelo aramra es JOKORA hutest neki. 5W sok hot termel. Az elemek helyett a helyedben inkabb toltheto akksikra ruhaznek be, persze a varhato felhasznalas fuggvenyeben. Ha csak alkalomszeruen kell, akkor nem erne meg. Akkor viszont inkabb ceruzaelemekrol menjen es 4db-rol, mert itt ha valtasz akkura, akkor is meg megvan a kivant feszultsegszint.
Sziasztok!
Transzformátoroknál, ha a primer menetszám csökken és a szekunder nem változik akkor a szekunderen nő vagy csökken a feszültség? Nekem úgy rémlik hogy növekszik, de nem vagyok benne biztos.
Még nem vettem semmit. Köszi a tanácsokat. tudnál adni egy linket ami illik egy lámpához?
Uprim/Uszek=n-prim/n-szek. Vagy is a feszültség az áttétellel arányos.
Ez már jobb sztem. mit szólsz hozzá? 7,5V 700mA szted megoldható lenne?
![]()
Hello!
Miert sistereg a PC tap? Nem a ventilatora. A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2013
Persze. Nagyjabol erdemes ledenkent 4V-ot meretezni, ugy van tartalek is. Szoval ha 3db, akkor 10db ceruzaakksi.
Az aramgeneratort ugy csinald, hogy mivel sorba vannak kotve a ledek, ezert az aram mindegyiken atmegy, viszont az ehhez a kialakitashoz szukseges feszultseg haromszorozodik.
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy EZ a kapcsolás 120W-os terhelés mellett mennyire hajlamos melegedni, illetve potméternek milyet ajánlanátok? A beszerzési helyemen csak szénréteg potmétert találtam, ami műanyag tengelyes (bár egyébként is szegényes a kínálat), illetve alkalmas ez a kapcsolás ~6 hónapos folyamatos üzemre? Infrafilm hőmérséklet szabályozására szeretném használni.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2013
Hello!
- 120W-nál nem fog melegedni, mert egy triac kapcsolóüzemben működik. Vagy is vagy van feszültség rajta de nincs áram, vagy van áram, de kicsi a feszültség. - Nyugodtan használhatsz bele szinte akármilyen potit. Persze a beállított érték, a poti stabilitásától fog függni, és a hálózati feszültségtől. Mert alapból ez nem "szabályozás", hanem "vezérlés". Mert a szabályozás a mért érték összehasonlítása egy alapértékkel, és a különbségi jel vezérli a végrehajtót. A vezérlésnél meg beállítasz valamit, és azon az értéken áll a végrehajtó. Ha a körülmények körülötte nem változnak (feszültség-vezérlés-külső hőfok-stb.), akkor lehet állandó is. De az ritka. üdv!
Szia sistergést kontakt hiba okozhat. Az én tanácsom az hogy vedd ki a PC-ből vedd le a fedelét kapcsold le a lámpákat és sötétben jó esély van rá hogy meglásd hol a hiba, persze csak akkor szedd szét ha már nincs rá garancia.
Köszönöm a segítséget! Úgy olvastam, hogy a triakok nem szeretik az induktív terhelést. Az infrafilm vajon induktív, vagy rezisztív terhelés? Illetve van minimálisan szükséges terhelése ennek a kapcsolásnak?
Szia!
Az infrafilmben van tekercs? Szerintem nincs, tehát nem tekinthető induktív terhelésnek és a tirisztor (vagy triak) tartóárama határozza meg a legkisebb áramot.. A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2013
Sziasztok!
Egy 35W-os fémhalogén lámpának van akkora fényereje, mint egy 100W-os izzónak? A fémhalogént vissza lehet kapcsolni közvetlenül a lekapcsolás után? Konyhában gondoltam használni a mostani 70W-os halogén helyett. Milyen fojtó, és gyújtó kell hozzá, valamint mennyibe kerülhet egy ilyen égő? 36W-os fénycsőfojtóról tudna működni? Az 50hz-es villogás nem zavar, nem üzemelnek forgó gépek a konyhában. ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2013
Szia!
Olvasd el ezt. Fémhalogén higanylámpák az utcára és ipari területek megvilágítására valóak, nem a háztartásba. Gondolom a lassú fényerő növekedés és az azonnali visszakapcsolás lehetőségének hiánya nem túl vonzó. A nagyfeszültségű gyújtás miatt speciális előtétre van szüksége és a fénycsőfojtó nem jó helyette. A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2013
Akkor valószínű, hogy körfénycső lesz. Ahhoz gondolom jó a fénycsőfojtó. Acéllemezből vágok egy körlapot, felülre kerül a fojtó, gyújtó, alulra a körfénycső. Felülről kap egy kompakt csőről leszedett E-27-es csavart, így be lehet csavarni az egészet az izzó helyére. Alulról fehérre festve egész jól fog kinézni. Az is lehet, hogy építek egy elektronikus előtétet.
Köszönöm a választ!
eddig 8 féleképpen építettem meg. Mindegyiknél ez volt a probléma. Többé-Kevésbé működött, példáiul úgy, hogy 12V-ot adtam a tranyóra. Vagy a másik két kivezetést anódra, ezt katódra kötöttem. Most csak a pic-et programoztam fel és próbapanelen dugtam össze. Most rámértem(szkóppal) csak magára a pic kivezetésére. (Csak a GND a Táp a poti meg a kapcsoló volt a kapcsolásban). 1V-os feszültséget modulál annál a lábánál. Lehet, hogy az égetőmmel van valami(pic 2 klón) és tönkre vágja a pic-et?
Sziasztok!
Igazából egy viszonylag kezdő kérdésem lenne, ezért mertem feltenni itt. ![]() Terveztem egy kis áramkört, ami egy erősítő IC-jének CLIP kimenetét figyeli. >Az alap problémáról beszámoltam itt< >Az áramkör tervezett működését leírtam itt< A lényeg, hogy a CLIP kimenet jelez ha az erősítő túl van vezérelve. (A CLIP alacsony szinten aktív, tehát torzítás esetén 3.3V-ról leesik 0V-ra). Ahogy bejelez, a LED bevillan és egy kondi folyamatosan töltődik. Amikor a töltöttség elér egy határértéket, az időzítő elindul, és adott ideig Reset-eli az IC-t. A következőben kérném a véleményetek: Az alap áramkört kibővítettem azzal, hogy a LED folyamatosan világítson, amíg az időzítő kimenete magas. Ez csak annyiból problémás, hogy ugyanazon LED-nek kell alacsony jelszint esetén a Clip-et bejelezni és magas jelszinttel az időzítő kimenetét visszajelezni. (Az viszont jó, hogy amíg az időzítő kimenete magas, nem jöhet újabb clip esemény, mert az IC Reset állapotban van) Elvileg a mellékelt rajzon így működik, csak lehet, hogy túl van bonyolítva, vagy esetleg más alkatrész értékek kellenének. Szerintetek hogyan lehetne egyszerűsíteni/ésszerűsíteni, esetleg tranzisztort elhagyni stb...? zoka.
Hello! Kissé túlkomplikáltad szerintem. Módosítottam, ahogy kívántad és kissé ésszerűsítettem az áramköröd. De ugyan azokat az alkatrészeket (időket) használva, mert csak Te tudod mi a megfelelő számodra.. üdv!
Próbáld meg a pic kimenetét felhúzni 1KOhm -al a táphoz. Hátha rossz a kimenet felső tranyója. Bár kicsi rá az esély. A Pic mindig ugyanaz?
Sziasztok!
Régebben 1 panelon találtam 1 olyan led-et, ami úgy néz ki, mint egy sima dióda ( pl 4148). Olyat hol lehetne kapni?
Szia!
Persze hogy nincs mar garancia. 15 eves gep, Sajna szetszedtem mielott valaszt kaphatam volna a kerdesemre igy a tegnap mar nem tudtam belepni ide. Igazad lehet mert amikor a hutobordat feszegetem halkult a sisterges es gyorsult a ventilator , de egyre gyakraban lealt , adig eroltetem az indulast hogy vegleg megadta magat . mehet a kukaba . Amuy 2 PC tapot csinaltam ki a tegnap , egy PC tapos projekten dolgoztam de veletlenul (rovidzaras csatlakozo hibajabol) tulterheltem es az is megadta magat. Nagyon lehangolok ezek a kudarcok, az este minden szerszamot alkatreszet belesepertem egy dobozba es bedobtam az asztal ala.
Szia! Köszönöm így már egész máshogy néz ki. A terved alapján ismét megrajzoltam, annyi kis módosítással, hogy a LED-et földelt emitteres tranzisztorral hajtom meg, hogy nagyobb fényű LED-el se legyen gond az áramokkal (A RESET kimenet még mást is meghajt).
A Clip limitre végülis nincs szükség, mert a vizsgálandó jel vagy 0 vagy 3.3V PWM jel. Gondolom nem baj, ha ez több 100Hz vagy kHz-es nagyságrendű. Mert ha egy szinusz hullámnál betorzít az erősítő, akkor a levágott csúcsok időtartamához igazodva jelezget a Clip kimenet... A reset limitet lehet, hogy beteszem, mert akkor tudom variálni az időket... Az időzítésnél az 555 kb 10 sec, a kondi töltését pedig majd kísérletezéssel határozom meg. Köszi! zoka
Hello! Még mindig "pazarolsz". Mivel a műveleti erősítő tokjában kettő vagy négy fokozat van, a Fet már szükségtelen. Az OPA bemenetét közvetlen is kötheted a CLip kimenetre. (Amúgy az közel sem egy PWM jel, csak egy ócska komparátorba "betörő" túlvezérlés képét mutatja a szkópábrán.) üdv!
Sziasztok,
előre szeretném bocsátani, hogy nagyon kezdő vagyok még, ezért így nézzétek a "művem" és a kérdésem. Összeraktam egy mindössze 5 alkatrészből álló szerkezetet, ami 14-16V egyenáram szolgáltatására hivatott szolgálni. Mivel semmi előképzettségem nincs, ezért csak az olvasottak alapján gondoltam, hogy a szerkezet így már működőképes lesz. (hálózati feszültség ->biztosíték->Toroid->diódahíd->2 pufferkondi->simított egyenfeszültség) A készülék már kész, működik, és teszi azt, amire szántam. Látszik a képeken, hogy a panel nem igazán illeszkedik a dobozolásba (nem ebbe szántam eredetileg), ezért mielőtt újat készítenék neki, szeretném megkérdezni, hogy működtetés közben meghalhatok a szerkezettől vagy sem? Esetleg mit vegyek még figyelembe az átalakításkor?
Köszi a részletes leírást.
![]() Hosszú távon lehet, hogy megérné. A bemelegedéskori színhőmérséklet változás nem igazán zavarna. Inkább az, hogy nem lehet visszagyújtani. Ha ezt meg lehet oldani, akkor nem lenne akadálya annak, hogy a konyhában világítson. Kapacitív előtéttel nem lehet használni? Elvileg, ha sorba kötök vele egy 35W-os halogént, meg a gyújtót (Ohm-os ellenállás) azzal is mennie kell. (Van egy 80W-os higanylámpám, azt 2db párhuzamosan kötött 40W-os izzóval hajtom, teljesen jó.)
Hát árama alatt való dolgozás ezzel jár nagyon óvatosnak kell lenni hogy első sorban nekünk ne legyen bajunk másodsorban pedig annak a berendezésnek amit épp javítunk, de abból a két tápból nem tudsz egy jót összehozni, vagy ha csak projekthez kell itt az aprón vagy bontóban is találsz szerintem egy régebbi olcsó darabot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |