Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések

Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   57 / 129
(#) Szirty válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Szia Marko Ramiusz!

Nem kérdezted ezt már egyszer?
Nem tudok róla hogy lenne ilyen, de sok értelme nem lenne (legfeljebb vmi oktató programban).
(#) pont válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Aug 10, 2013 /

Valami ilyesmire gondolsz?

névtelen.JPG

(#) Szirty válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Aug 11, 2013 /

Helló Marko Ramiusz!

Van itt egy kis keveredés, ami miatt nem lehet egyértelmű választ adni a kérdésedre, mert nem derül ki belőle pontosan mit is keresel.
Pl. mit értesz pontosan létradiagram alatt? Régen az amerikai szakik így rajzoltak áramút tervet. Innen származik a PLC-k létradiagramnak nevezett grafikus programozási nyelve.
Ezt később szabványba is foglalták, hogy a PLC-k elterjedésével valamilyen egységes irányban haladjanak a különböző gyártók. A szabvány az IEC-1131-3.
Ez inkább csak irányelveket tartalmaz, amiket a gyártók betartanak, de a rendszer specifikus eltérések miatt kiegészítik (pl. speciális utasítások ábrázoása LAD-ban).
Ezért akkor sem teljesen egységes a szabványn szerinti létradiagram a kül. gyártóknál, ha eszerint alkották meg a programozását.

Ha erre gondolsz, akkor nem nagyon fogsz olyat találni ami nem programozó szoftver és csak rajzoló és ami típustól független (nem is teljesen világos, hogy erre a két feltételre miért van szükség).
Szerintem az a legegyszerűbb, ha letöltesz egy valamilyen PLC-hez való ingyenes vagy demó változatot és azzal csinálod meg.

A fentiek miatt elektromos célú CAD programok nem nagyon támogatják a létradiagram rajzolását, bár megoldható velük.
(#) elektroton válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Aug 11, 2013 /

Szia!
Konkrétan ilyen programot én sem ismerek de volt nekem is hasonló "problémám". Ezt úgy oldottam meg az sPlan programmal, hogy készítettem rajzelemeket az ábrázolásnak megfelelőeket. A "hátsó" rajzrétegre elkészítettem a megfelelő hálót, rasztert. És abba rakosgattam bele a rajzelemeket. Ezzel egy meglévő régi, hasonlóan de kézzel készült programot "digitalizáltam".
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Aug 12, 2013 /

Sziasztok! Köszönöm a hozzászólásokat!

pont! Nem, nem olyanra gondolok, az ugye Zelio programozható relé kezelőszoftvere, de tüstént kifejtem.

Szirty! Igen, jól emlékszel, de azóta sok kő legurult a Dunán és akkor nem igazán kaptam használható választ. Egyébként nem érzek különösebb keveredést, mivel eléggé egyértelműen megfogalmaztam. A ladder diagram fogalmával azért tisztában vagyok, azzal is, hogy különböző gyártók PLC-it, különbözőképpen lehet létrában programozni. Igaz, "csak" karbantartó vagyok és elsősorban Allen-Bradley-ken végzek hibakeresést. A mellékelt fényképekből kiderül, hogy miért gyártófüggetlen, azért, mert az egy elvi rajz és az alapján akarom megírni a LAD-ot. Egyébként nem kell túlbonyolítani a kérdést. A fényképen szereplő dolgokat szeretném elkerülni. Száz szónak is egy a vége: nincs ilyen szoftver, marad valamilyen CAD. elektroton által említett sPlan megvan, szóval azzal fogok próbálkozni. Azért köszönöm a tanácsokat.

elektroton! Mint fentebb említettem megvan az említett szoftver. Sajnos még nem foglalkoztam vele, ezért tapasztalatom sincsen, ha megkereslek tudnál Nekem segíteni?
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Aug 12, 2013 /

További két kép a mellékletben.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2013
(#) Szirty válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Üdv Marko Ramiusz!
Idézet:

Igen, jól emlékszel, de azóta sok kő legurult a Dunán és akkor nem igazán kaptam használható választ.”

Talán akkor sem volt teljesen egyértelmű mit is szeretnél...

Idézet:
„Egyébként nem érzek különösebb keveredést, mivel eléggé egyértelműen megfogalmaztam. A ladder diagram fogalmával azért tisztában vagyok, azzal is, hogy különböző gyártók PLC-it, különbözőképpen lehet létrában programozni.”

Én továbbra is azt látom hogy keveredik a ladder programozás és az áramút terv fogalma. A rajzok amik a képen vannak PLC program részletei, vagy huzalozott kapcsolás?
Ha az előbbi,akkor a futtató PLC zoftverére van szükséged, ha az utóbbi, akkor CAD programra, amilyen az splan, eplan vagy wscad.
Viszont az utóbbi nem szívesen fog neked PLC programot rajzolni létrában. Rá lehet erőltetni hogy a kinézete hasonló legyen, de nagyon nem arra van kitalálva!
(#) morfondi válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

VirtualPLC? Abban futtatni is lehet a "progit".
(#) elektroton válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Szia Marko!
Megértem, hogy szeretnéd a kézi rajzokat "digitalizálni", könnyen átrajzolhatóvá tenni.
Én is hasonló okból csináltam ilyet. Az egy nagyon régi TSX21 PLC program ábrázolása. Ha szükséged van rá, emailben elküldhetem az sPlan-hoz készült ilyen segédletem, rajzelemeket.
(#) Marko Ramiusz válasza Szirty hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Szia, ismét! A kérdésemre választ kaptam: nincs ilyen speciális program.
(#) Marko Ramiusz válasza morfondi hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Szia! A program megvan, de még sohasem foglalkoztam vele. Ezt is megnézem. Köszönöm, jó ötlet, bár a "program" futtatása egyáltalán nem szükséges, azt majd beírom Mitsubishibe. Üdv.: Yoe
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
(#) Marko Ramiusz válasza elektroton hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Egyelőre a Te javaslatod a legjobb számomra - nem megbántva senkit - , mivel az sPlan-t másra is szeretném használni. Keresni foglak privátban.
(#) roozsa hozzászólása Aug 13, 2013 /

Hali!
Valaki találkozott már Silex (magyar gyártmány) PLC-vel? Hogyan lehet programozni
őket? Motorola XC68HC08 vezérlő ücsörög a közepén.
(#) Szirty válasza roozsa hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Helló roozsa!

Nem találkoztam vele, de a Google segítségével megtudható, hogy a programozásához a Silex kft által fejlesztett szoftverkörnyezetre van szükség, aminek a neve: CAN PLC.
(#) roozsa válasza Szirty hozzászólására (») Aug 15, 2013 /

Köszi az infót.
(#) tornyaid hozzászólása Aug 28, 2013 /

Sziasztok.
Egy ojan kérdésem van hogy egy 1kW - os asinchron motor erejét tudom e helyetesíteni egy 1kW - os szervó motorral. Ez meg valósíthetó elméletileg?
A másik probléma amivel szemvedünk az az hogy egy kecsup adagolót szeretnénk PLC vel vezérelni csak az a gond hogy ojan rendszert kellene meg alkotni hogy a kecsup adagoló adagolja a kecsapot a bagettre és miután már a vége felé ér akor az adagolást úgy kellene le állítani, hogy ne maragyon ojan maradék kecsap a futó szallagon.
Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) Marko Ramiusz válasza tornyaid hozzászólására (») Aug 28, 2013 1 /

http://xn--helyesrs-fza2j.mta.hu/
(#) Szirty válasza tornyaid hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Helló tornyaid!

Idézet:
„Egy ojan kérdésem van hogy egy 1kW - os asinchron motor erejét tudom e helyetesíteni egy 1kW - os szervó motorral. Ez meg valósíthetó elméletileg?”

Igen.
(#) tornyaid válasza Szirty hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Helló Szirty!
Köszönöm a választ.
(#) mazso1988 hozzászólása Aug 31, 2013 /

Sziasztok.

Érdeklődnék, hogy valahol fellelhető esetleg valamiféle Profibus kommunikációra épülő oktatási anyag (főleg Siemens ET200 modul) profibusra illesztése érdekelne, OB-k kezelése stb.
Üdv.
(#) Szirty válasza mazso1988 hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

Helló mazso1988!

A saját oldalam és a siemens technical fórumot javaslom, továbbá a gyári siemens doksikat.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2013
(#) mazso1988 válasza Szirty hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

Köszi szépen!
(#) sanya hozzászólása Szept 2, 2013 /

Sziasztok !
Programoznom kellene egy Telemechanique /Schneider/ TSX 17F4002 -es PLc-t.
Annyit sikerült kideríteni róla, hogy egy PL7-2 programra van hozzá szükség.
A neten talált letöltések nem működnek.
Tudna valaki segíteni ?
Netán meg van valakinek ez a program ?
A segítséget előre is köszönöm .
Sanya
(#) madazg77 hozzászólása Szept 4, 2013 /

Sziasztok!

Általánosságban, PLC gyártótól függetlenül, hogyan lehet kiszámolni egy tervezett PLC program alapján hogy mekkora program memóriájú és mekkora ciklusidejű PLC kell? Van erre valami matematikai formula?

Üdv.
(#) Szirty válasza madazg77 hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Üdv madazg77!

Hát eléggé sehogy... Meg kell blöffölni
Még a típus pontos ismeretében se nagyon lehet. Hiszen hogyan számolhatnád ki egy még nem is létező program futáshoz szükséges időt?
Úgy is reménytelenül nehéz feladat ha van pontos típus és konkrét program is. Persze ha a program csak két soros akkor nem gond, de ha vannak feltételesen lefutó programrészek, elágazások, akkor reménytelen.

Általában nem kell előre tudni (legalábbis pontosan) ezeket az adatokat, mert szerencsére elég ritka hogy az ember a programmemória vagy végrehajtási sebesség korlátjába ütközzön.
Az adatok kezeléséhez szükséges adattár könnyebben számolható.
(#) Marko Ramiusz válasza madazg77 hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Kifejtenéd, hogy ez miért lényeges? Általában elég nagy programok elférnek, egy bizonyos helyen. Persze vannak kivételek.
(#) Dempsey hozzászólása Szept 4, 2013 /

Sziasztok!
Van egy S5-155U CPU 948 as PLC és 13 db SINAMICS G120-as frekiváltó. MODBUS kommunikációt szeretnék velük csinálni. Végül is alapjelet szeretnék nekik adni MODBUS-on keresztül. Az lenne a kérdésem hogy milyen modul szükséges az S5-ös PLC-hez, hogy ez a kommunikáció létrejöjjön (1master 13 slave)?
(#) madazg77 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Elsődlegesen azért lenne fontos, hogy nehogy kicsi legyen a választott PLC memóriája, sebessége. Másodsorban pedig azért lenne fontos, mert a CPU-k közt van elég nagy ár különbség. Ha túl méretezi az ember a CPU-t akkor drágább lesz az egész projekt. Így nem biztos hogy elfogadják az ajánlatot ha több pályázó is van.
(#) Szirty válasza madazg77 hozzászólására (») Szept 4, 2013 /

Helló madazg77!

Valószínű, hogy sokkal hamarabb érsz el az I/O szám vagy az egyéb bővítés korlátjához mint a memória vagy a sebesség korlátjához.

Egyébként nehéz kérdés ez még így is, mert "tudjon mindent, de legyen olcsó"
Jah és azonnal!
(#) madazg77 válasza Szirty hozzászólására (») Szept 5, 2013 /

Köszönöm a válaszokat!

Üdv.
Következő: »»   57 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem