Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Az előző hsz.-ben leírtam. Nem kell küldeni semmit, a Master PLC (jelen esetben a Siemens) képes kiolvasni a regiszterek értékét. A Siemens-ben az "MB_Comm_Load" utasítással létre kell hozni a kapcsolatot (elég indulás után 1x lefuttatni), majd ezután az "MB_Master" utasítással olvashatók (és írhatók) a regiszterek. Maradva a fenti példánál a Kinco VW2000 területe a 1100 regiszteren található, ami a Siemens-nél a 41100 lenne, de a csúszás miatt a 41101 címen lesz elérhető (a mellékelt ábrák Kinco frkiváltóhoz vannak, de az elv ugyanaz), az eredmény a DB300.DBW0 címre kerül:
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2025
Unitronics Bumpless PIDSziasztok!Valakinek van tapasztalata Unitronics Visilogic PLC bumpless PID transferről? Auto/PID és kézi üzemmód váltáskor "ugrik" a szabályzó az utolsó error integral-ban tárolt érték miatt. Üdv, Krisz
Beckhoff PLC, PID vezérlésSziasztok!Van itt olyan közületek, aki foglalkozott már Beckhoff PLC-vel (TwinCAT), konkrétán egy PID szabályzót szeretnék csinálni hőmérővel és fűtőszállal PWM szabályzóval, például Setpoint := 100, akkor 100 fokon tartja a hőmérsékletet. Controllino-val sikerült megcsinálni ott működött is, viszont most PLC-vel szeretném ugyanezt, a beépített FB_BasicPID funkció blokkal, de valahogy neten sem találok róla semmi információt. Például olyan gondom van, hogy a PWM vezérlő (Beckhoff EL2535 modul), -32000től megy +32000 értékig, és valahogy felkéne skálazni a PID kimenetét a PWM jelre. Esetleg valaki tudna ebben segíteni ? Előre is köszönöm.
PT100 használata 24v-alÜdv.Mielőtt hülyének lennék nézve el kell mondjam soha nem voltam az analóg világ királya, az elektronikából meg eléggé ki is estem az évek során. A kérdésem a következő lenne. Lehet valahogy használni PT100-as szondát PLC-vel 24V-al ha a PLC analóg bemenete 0-20mA-re van skálázva? Most egy saját pojektem (PLC tanulgatás folyamatában) szeretnék hőmésékletet mérni PLC-vel. Az előző munkahelyemen emlékszem hogy egy PT100-assal mért egy S7-1200 hőmésékletet egyéb külső táp nélkül (ami más lett volna mint 24V), persze nemtudom hogy mennyi volt a S7-es inputja. Na de ha PT100 100ohm 0 fokon akkor 24V-al 24mA-áramot tolok be a PLC-be. Jól feltételezem hogy ez igy nem működhet és egy sorba kötött ellenállás kellene a PT100-hoz hogy ne lépjem túl a 20mA-t? Köszönöm ![]()
Szia!
Emlékeim szerint 3-4 mA-nél többet nem adtam a PT-100-nak.. Általában kell "alája és föléje" egy-egy ellenállás és úgy beállítani egy megfelelő csatlakozást, munkapontot a 0 fokos kezdetnek. Nyilván a követő erősítővel állítottam be a kivett jelváltozás határait. A te esetedben ezt még "konvertálni" kell a 0-20 mA-hez...
Szia.
Na és mi lenne a megfelelő professzionális megoldás egy ipari automatizációban? Csak mert nem gyakran látni ellenálásokat és egyéb elektonikai alkatrészeket egy ipari vezérlő szekrény termináljaiban. Talán egy PT1000 használata?
Ehhez nem tudok hozzászólni.. - szerintem vannak direkt olyan egységek, modulok, amik fogadják a Pt-bármelyiket és a kimenetük csatlakoztathatók a plc 0-20 mA-es bemenetéhez.
Néhol megtalálható a max 5 mA-es "mérőáram" ( és jóval kevesebb! ), nem ajánlatos saját magát melegíteni ezzel is. Passz.
Közben sikerült utánnajártam. Az S7-es bővitő modulja tudja kezelni a PT100-at nativan. Ráadásul szinte bármilyen PT-t. Igy volt anno megoldva és ezért nem volt ellenálásozva. Na sebaj majd valahogy megoldom. Köszi!
![]()
Pontosan csak megfelelő integrált áramkörrel lehet mérni. 16 éve XTR105P áramkörrel oldottam meg a mérést (akkor még más árak voltak, de akkor sem volt olcsó). Azóta is jól működik, nem törekedtem nagyon nagy pontosságra, 1˚C pontosság körül van. A napkollektor rendszerem hőmérsékleteit mérem ezekkel.
Biztosan máshogy is meg lehet oldani, de a platina ellenállása nem sokat változik a hőmérséklettel, sok minden vihet be hibát (pl. a túl nagy mérőáram a platina érzékelőt is melegíti, ami meghamisítja a mérést, stb.) XTR105 adatlap
Hőmérséklet távadó!!
Például: https://mall.industry.siemens.com/mall/en/UK/Catalog/Product/?mlfb=...ode=GB De ilyet gyárt sok cég.
dB_Thunder válasza döbbentett rá, hogy pár éve az Aliról én is vettem hőmérséklet távadót, valami ilyesmit.
Lehet válogatni, hogy mekkora hőmérsékleti tartománya legyen, és milyen legyen a kimenete. |
Bejelentkezés
Hirdetés |