Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   952 / 1388
(#) Szpisti válasza Doky586 hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Jól mondod, találkoztam olyan kaputelefon áramkörökkel (vagy 15 év használa után) ahol az összes aranyozott lábú tranzisztor egy-egy ponton szétrozsdásodott. Na annak még a nyák-oldala se volt levédve lakkal...
(#) nagym6 válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 9, 2013 /

Traktorok, kombájnok paneljai általában zöld színű lakkal védettek, kb. 5-7 -év múlva a lakk leválik. Addig tart. Kijavítom az elkorrodált nyákvezetőket, akrillakkal lefújom, tovább tart mint a spéci gyári anyag. Mert az rideg, az akril pedig rugalmas.
(#) Szpisti válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 10, 2013 /

Érdekes hogy erre a gyártók nem jöttek rá - pedig szerintem is evidens...
(#) Doky586 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 10, 2013 /

Idézet:
„De csak ecsettel, ha csatlakozók, foglalatok is vannak. Ezeket nem szabad lakkozni.”

Az autókat se ecsettel festik, pedig ott is van nem festendő rész (pl. ablak).
Ezeket festőszallagal (vagy más módon) lakkozás alatt védeni kell.
Természetesen trimmerpoti és hasonló alkatrész se bírja a lakkozást, bemérés után azokat illik kicserélni ellenállásokra ilyen környezethez még lakkozás előtt. Szóval ésszel.
(#) nagym6 válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 10, 2013 / 1

Szerintem a gyártókat nem érdekli, hogy mi lesz évek múlva az elektronikáikkal. Mint ahogy a javításhoz sem biztosítanak semmi dokumentációt, alkatrész sem.
(#) nagym6 válasza Doky586 hozzászólására (») Szept 10, 2013 /

Amit gyártok kültérre (jégbe fagyástól kánikuláig) műgyantával öntöm ki. De erre tervezni kell az elektronikát. Itt meg más problémák jelentkeznek.
(#) elektros90 hozzászólása Szept 12, 2013 /

Sziasztok!
Találtam itthon positiv 20at és transparent 21et, még a régebbi próbálkozásaimból. Kinyomtattam sima A4 papírra a mintát. Sikerült szép egyenletes lakk réteget létrehoznom. A lapot lefújtam a 21essel, hogy átlátszóbb legyen. Fél perc után szép rajzolat jött létre. Csak sajnos rögtön le is mosta az előhívó.
Mi lehet annak az oka? Azt azért hozzá kell tennem, hogy csak hajszárítóval szárítottam 10percig.
Ez lehet az oka? Mert ha csak ez, akkor nem is kell fólia, az irodai papíron jobban takar a fekete. Viszont elkopott az előhívó. Positiv20 hoz nem jó a mosószóda, az van bőven?
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2013
(#) sprofan válasza elektros90 hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Túl tömény előhívóban volt túl sokáig. A hajszárítós szárítást meg kerüld mert csak telefújod porral a nyákot. Előhívó helyett tökéletes bármiféle szilárd lefolyó tisztító, legolcsóbb a SZI-TI vagy a COOP-os lefolyó tisztító (folyékony nem jó). Fél liter vízhez 1-1.5 kanál/kupak.
(#) elektros90 válasza sprofan hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Köszi az ötletet. Most tettem egy nyákot a sütőbe 50C fokra.
Az előhívó olyan volt amit az üzletben árulnak 0,5L es kiszerelésben. Nem higítottam semmivel sem.
(#) nagym6 válasza elektros90 hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

A P20 akkor már kellően száraz, ha tapintásra nem ragad, hanem kemény felületű. Ha mindent lemos az előhívó, sok a megvilágítási idő, a festéken is sok fénymennyiség átment. Vagy túl tömény az előhívó, akkor is mindent lemos. Ez akkor jó, ha a nyákon a maszk-papír nélkül -kellő ideig- megvilágított lakk kb. 40 másodperc alatt oldódik fel, mozgatva a panelt benne. Először ezt nézd meg. Ha az előhívó jó, akkor csökkents a megvilágítási időt. Hogy mennyi legyen, ki kell kisérletezni próba nyákkal. És a nyákfelület tiszta, zsírtalan legyen lefújás előtt.
(#) elektros90 válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

A levilágítási idő fél perc volt. Először használt előhívóban fürdettem, akkor nem nagyon jött le semmi. Aztán öntöttem rá frisset. Megmozgattam 2x, 3x szépen kirajzolódott minden. Aztán azt is lemosta.

Vízzel higítsd az előhívót, bár nem tudom milyen anyag. A fél perc levilágítási időre nem tudok semmit mondani, ez teljesen fényforrásfüggő, hogy mennyi legyen.

Vagy ez gyárilag bekevert előhívó, amit nem kell higítani? Ha kb. 40 másodpercnél hamarabb lejön a lakk, akkor higítani kell.

Az előhívó NaOH. A fényforrás pedig 3x 9W os fénycső. A távolság pedig max 10cm.
(#) Szpisti válasza elektros90 hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Hogyha a gyári TN140-et használtad higítatlanul, akkor nincs min csodálkoznod!
El kellett volna olvasni a ráírtakat.
Elvileg 9:1 arányban kéne higítani tiszta vízzel, én 1:6 arányban szoktam.
De direktben ez a hatása természetes volt...
(#) Szpisti válasza elektros90 hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Ha pedig nátrium-hidroxidod van, azt nem lehet folyékony állapotban sokáig tárolni.
NaOH szemcsés formában a régi lúgos aksikhoz még valahol biztosan hozzférhető , de azt is mindig használat előtt szoktam feloldani. Annak a töménységét is be kell játszani, nekem volt egy mérőpoharam, és adott vízmennyiséghez pl. 30 szem volt a megfelelő P20 híváshoz.
(#) kilvadi hozzászólása Szept 12, 2013 /

sziasztok!

Van vkinek tapasztalata a (kínai) kék fényérzékeny festékkel?
Olcsóbbnak és egyszerűbbnek tűnik a használata mint akár a P20, akár a dry film.
De nem találkoztam a neten senkivel aki használta volna.
(#) elektros90 válasza kilvadi hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Szia! Ilyesmire gondoltál?
Én nem próbáltam, de nemrégiben én is gondolkodtam ezen. Bár nemhiszem, hogy az egyenletes réteg elérése egyszerű lenne. Főleg ecsettel.
Valami hasonlót használhatnak szitázásnál is, de ott van valami adagoló, amit párszor végighúznak a nyákon, ill. a szitán. Legalább is a videó szerint amit a youtube-on láttam.
(#) kilvadi válasza elektros90 hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Igen, ez lenne az. Kíváncsi lennék volt-e már valaki aki használta és mi volt a tapasztalata?
Nagy előnye a dry fóliával szemben, hogy nem kellene hozzá lamináló.
(#) elektros90 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

En vettem egy olcsó laminálót és többnyire dryfóliát használok. Maradt még P20 as hát kísérletezgettem vele, de nincs értelme. Nem jött össze. Kipróbáltam vizes nyákra felhelyezni a fóliát, nagyon egyszerű volt. Szinte azonnal sikerült. Utána simogattam egy finom ronggyal, aztán laminálás. Kicsit túlmelegítettem, mert apró ráncok keletkeztek rajta.
Nekem leginkább a levilágítással van gondom, az idő eltalálásával. Irodai papíral is látszólag jól megy. 1,5percig világitottam le. Néhány vonal, főként forrszemek közt megvastagodott. Viszont, előhívásnál leoldotta a nagyobb levilágitott fólia felületeket. Tehát nemnagyon tudom, hogy mi is lehet a gond. Igaz, nincs mérlegem, vagy mérőpoharam, így csak szemre szórom a szódát a vizbe. 3 közepes kristályt egy fél liter meleg vízbe. Lehet, hogy sok a szóda? Mennyi kb. a 10g? Hány kiskanál?
(#) atiotezer válasza elektros90 hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

A mosószódára ami nekem bevált adag évek óta: 2 púpozott evőkanál mosószóda (emennyi csak ráfér a kanálra - teljesen átlagos méretű kanál) ezt teszem hozzá 2.5 liter vízhez (kólásüveg)
Használat előtt felrázom az üveget és kiöntök annyit hogy ellepje e nyákot.

Mit értesz az alatt, hogy nyomdai maszk? Az is klasszikus irodaipapíron, vagy átlátszó fólián?
Milyen magasból világitod le? Ahogy már korábban írtam én alulról világitom le. A nyák kb. 5-10cm re van a fénycsövektől. A fehér papír szépen szórja a fényt, nem olyan éles mint fóliával. Jó lenne ha valahogy bejönne ez az irodapapíros dolog, mert így ez lenne a legolcsóbb technika. Van még pár fóliám is, de több réteg kell belőle és nagyon nemszeretek fóliát illesztgetni.
Először én is hidegen laminálom rá. Akkor amikor még csak melegszik fel. Az enyémnél kb. 5perc. Az idő alatt átengedem rajta párszor.

Értem. Nekem csak tintás nyomtatóm van, úgyhogy szerintem a te módszered nem működne. Milyen fényforrást használsz? Azt vettem észre, hogy az előbbi kísérletnél vékonyabb védőfóliát húztam le. Most pedig vastagabbat. Az mindegy?
(#) elektros90 válasza elektros90 hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Igy sikerült az utóbbi próbálkozásom. 5perc levilágítással.
(#) nagym6 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Idézet:
„lehúzom a dry felső védőfóliáját ami a papír maszkkal együtt lejön”

Ha fólia van a dry és fotomaszk között nem lesz alávilágítás? Mert nem hézagmentesen fekszik a dry-re. Még nem dolgoztam ezzel a technikával, csak készülök ezért kérdezem. P20 -nál a legkisebb hézag a 8-10mil vonalvastagságnál már hibát okoz.

Csak a nyáktervhez szólnék hozzá. A forrszemeket nagyobbra tervezném.
(#) mpetrooo hozzászólása Szept 12, 2013 /

Üdv.

olvastam hogy forrasztás elött javallott a nyákot aloholban oldott fenyőgyantával bekenni, hogy segítse a forrasztást. Az lenne a kérdésem hogy hol lehet ilyen gyantát venni, milyen boltban?

válaszokat előre is köszönöm
(#) nagym6 válasza mpetrooo hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

Minden elektronikai alkatrészboltban, de még egyéb jellegű villamossági boltokban is előfordul.
Nem fenyőgyanta, hanem forrasztógyanta néven keresd.
(#) mpetrooo válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 12, 2013 /

köszi szépen

Használd bátran a shift gombot!
-moderátor-

A nyákot nem én terveztem, hanem egy kolega innen a fórumról. Annak a része próba nyákként. SMD alkatrészekkel kellene majd panelt készítenem, nemtudom összejön-e majd. Talán ha kinyomtattatom nyomdában kiválló minőségben. Legyártatni viszont nagyon drága lenne egy prototipust.
Következő: »»   952 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem