Fórum témák
» Több friss téma |
Érdekességként szeretném jelezni, hogy a lemezjátszókhoz MINDIG szükség van úgynevezett RIAA korrektorra! E nélkül a lemezjátszó használhatatlan. (RIAA = Egy olyan eljárás, amit azért dolgoztak ki, hogy javítsák a hangminőséget. Ennek eredményeképp MINDEN bakelit hanglemezen a mély hangok el vannak nyomva a magasak pedig aránytalanul felerősítve kerültek a hanglemez gyárban felvételre.) Ennek fizikai okai vannak, hogy miért akit érdekel nézzen utána. A lényeg, hogy ezért nem lehet a lemezjátszó tű (hangszedő, pickup) jelét egy az egyben erősíteni, mert az arányt vissza kell állítani, a mélyeket felerősíteni a magasakat meg tompítani. DE !!! Minden, még a legrégebbi TESLA lemezjátszókon is van egy DIN (5-ös tuchel) csatlakozó, (sokszor bedugva egy kör alakú dugasszal) amit ha kihúzunk, és oda egy 5-ös tuchel - kis jack kábelt kötünk, akkor azzal a lemezjátszó hangszedője (tű, fej) jele közvetlenül vezethető a számítógépbe. Csak tájékozatásul közlöm, hogy aki még nem ismerné, a legendás Virtual DJ program (nem home) változatának a Start menüből, Vitrual DJ ... van egy VINYL RIP nevű kis kiegészítése. Ha ezt elindítjátok, akkor azzal MP3-at lehet csinálni a lemezjátszó anyagából IGEN JÓ minőségben. A SETTINGS -ben (beállítások) pedig be lehet pipálni, hogy SOFWARE RIAA SIMULATION vagyis szoftveresen előállított RIAA korrekció. Így a régi lemezjátszókról is viszonyalg jó minőségben MP3-má konvertálható a hanglemez. Tehát nem kell bonyolult elektronika, mindössze a számítógép VONAL (LINE IN , általában kék színű) bemenetére kell rákötni a lemezjátszót. Hátha, ezzel segítettem valakinek és örül majd az infónak. A szakiktól pedig elnézést a nem szakmai megfogalmazásért !
Idézet: „Érdekességként szeretném jelezni, hogy a lemezjátszókhoz MINDIG szükség van úgynevezett RIAA korrektorra! E nélkül a lemezjátszó használhatatlan.” Ez igaz, de itt nem. Ezek a kristály hangszedőkkel szerelt lemezjátszók nem tartalmaznak RIAA korrektort. Itt a hangszedő megfelelő illesztésével alakítják vissza a frekvencia menetet, igaz nem korrekt módon, de ebben a kategóriában nem is szükséges több. Aki szeretne ezen javítani, terhelje a hangszedőt 1-10k ellenállással, kristály hangszedők alacsony impedanciával terhelve már közel lineáris frekimenetet biztosítanak, így mehet a RIAA előerősítőre.
Sziasztok
Kaptam egy barátomtol egy Tesla NCZ 041 lemezlejatsztot.ha a radioval osszekapcsolom akkor szepen szol. de ha a szamitogepbe kotom akkor is van hang de nem tiszta. Mi lehet a baj? Lehet hasznalni erositonkent? Koszonom
Szia!
Igen, használható erősítőként, de azért nem tiszta a hang, mert az előfokozat "levágja" a szinusz tetejét, mert túlvezérli a PC az előfokot, ezáltal a végerősítő is csak torz jelet erősít.... Namármost, ha PC-ről szeretnéd hajtani, vedd visszább addig a hangerőt a tálcán, ameddig szép tiszta hangot nem kapsz. Ha tiszta, akkor a lejátszón tekerd feljebb a hangerőt. Remélem tudtam segíteni. Üdv McDeath
Sziasztok ! Segítséget kérnék. Totál amatőr vagyok. Ma vettem egy használt Tesla NC 440 Litovel lemezjátszót. Az erősítőcsatlakozója valami régi típus, soktüskés valami, amit nem tudok csatlakoztatni a CD-s erősítőmhöz aminek piros -sárga bemenete van. Piros -sárga csatlakozóm van. Hogyan tovább ? Köszi. RZperX
Elöször is kell neked egy RIAA elöerösitö, ha az erösitödön nincs ilyen. A CD bemenet nem jo.
A gramofonon egy 5 polusu DIN csatlakozo van. Ha meglesz az elöerösitöd, akkor majd dönthetsz, hogy milyen kábelekkel kell össekötni.
szia Massawa ! Köszi a választ. Nekem egy Samsung MMZB9 mini hifim van, amiben van AUX és fehér-piros AUX bemenet. Kérdezném : ekkor is kell az a RIAA előerősítő ? Ha igen - hol tudok ilyet kapni ? Ha nem kell - akkor hogyan kössem össze a Teslával ? KÖSZI A SEGÍTSÉGET ! RZperX
Ha van az erösitön lemezjátszo funkcio, akkor nem kell, de manapság már nem okvetlenül van ilyen funkcio az erösitökön. Nem ismerem a Samsungot, igy a kézikönyvben kéne megnézned.
Általában Phono felirat van rajta vagy a menüben van ilyen funkcio ( extra funkcio az AUX bemenetre).
Szia!
Az AUX használható ha ezt ( vagy más RIAA korrektort) bekötöd a lemezjátszó és a végfok közé. A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013
szia Massawa ! köszi a segítséget. RZperX
Vegyél egy ehez hasonló korektort:
Bővebben: Link és ilyen módon építsd be a lemezjátszódba: Bővebben: Link Majd a kimenetét bekötöd a készüléked AUX IN bemenetére. Kérlek használd a link gombot! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
Sziasztok! Tudom, hogy nem Tesla, de lemezlejátszó...
Szóval valaki ismeri a Sony PS-LX70 típusú lemezlejátszót? Mennyire érdemes megvenni? Elég jó áron juthatnék hozzá egyhez... Teljesen automata lejátszó, optikai lemezméret érzékelés, stb..
Sziasztok! Kaptam nemrég egy tesla nzc 041 de luxe lemezjátszót és az lenne a problémám hogy amikor megkaptam még szólt szépen működött aztán ma bekapcsoltam és eleinte még forgott a lemez aztán lelassult és most meg nem akar forogni vagy akadozva indulna de aztán leáll
Hello!
Először is próbáld meg leemelni a lemeztányért, elméletileg simán le kellene jönnie, ha nem jönne le próbáld forgatni miközben finoman húzod le a tengelyről. A tengely nem szorul? Miután leemelted a tányért próbáld meg úgy elindítani, hogy lásd mi okozhatja a hibát.
Sziasztok! Sikerült megoldanom a problémát már működik és köszönöm a hozzászólást Pityu9nek viszont nyávog működés közben ami szerintem a megnyúlt gumiszíj lehet ?! és az lenne a kérdésem hogy honnan lehetne ilyet beszerezni?
Biztos jól raktad össze?
Lemeztányér levételekor a tányéron lévő furaton keresztül kell meglazítani egy csavart és felfelé elhúzni a rögzítő fület , ha ezt elmulasztottad, akkor visszarakást követően a tényért rögzítő.., meghajlított lemezen fog futni és ez fékezi. Ez is lehet a nyávogás oka. A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2014
Sziasztok!
Nagyon egyszerű problémában kérném a segítségeteket! Apósom őrizget kb;30 éve egy Tesla Nzc-420 lemezjátszót ! Jópár évvel ezelőtt "kiherélte" a cuccot, azóta csak a csupasz kar maradt a négy lyukkal a végén ! A tű és a komplett fej hiányzik róla! Szeretnénk meglepni, hogy rendbehozzuk a barmolást, de sajnos nem tudom mivel lehetne helyettesíteni ezeket! Van esetleg valakinek ehhez még alkatrésze , vagy lehet -e helyettesíteni ezeket más típusú elemekkel? Előre is köszönöm a segítséget! Elnézést a tudatlanságomért!
Itt biztosan segítenek.
Idézet: ...ehhez a készülékhez nem ilyen hangszedő való! „A Tesla miatt link-eltem”
Sziasztok!
Abban kérnék segítséget tőletek, hogy édesapámnak szeretnék tűt venni egy régi Tesla NZC 041 de luxe lemezjátszójához, de nem nagyon találtam a neten sehol ehhez a típushoz. Előre is köszönöm az infót!
Sziasztok látom itt foglalkoztok többek közt lemezjátszókkal épp ezért tenném fel következő kérdésem. Van egy NZC 160-am és ebből csak az erősítő részt szeretném hasznosítani hogyan és mi módon kössem be/ mely komponens az a 3 nyáklap közül?
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2015
Idézet: ...:„"Erősítő rész"” 1.) előerősítő... 2.)hangszínszabályozó erősítő... 3.)végfok erősítő 4.)tápegység trafóval A két utolsó az mindenképpen szükséges, de a 2.)-es tétel sem árthat, ha be van kötve...
Innen letöltheted a rajzát.
Személy szerint, én nem barmolnám szét (nem mintha akkora durranás lenne, de akkor is). Ha mégis szétcseszed, akkor a pickupot ajándékba elfogadom. A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2015
Az előbb írtam meg a másik topikban hogy nem 1 db van belőle a jót állapotút nem bántom
Sziasztok!
Előkaptam a család régi NZC 041 de luxe-át, mivel szeretném az erősítőjét és a hangfalait használni, mondjuk számítógépre kikötve. A rövidzárdugó kiszedése után ki is totóztam a lábkiosztást, nagyon halkan szólt, amit rákötöttem, viszont ennyi a teljes eredmény. Negyed hangerőnél, nagyon zajosan, alig hallhatóan megszólal a hangfalakból a jel. Visszadugva a dugót, úgy tűnik minden rendben, mivel ha megpöcögtetem a hangszedőt, normálisan erősíti (nincs most nálam épp lemez). A potik persze iszonyatosan kontaktosak, hangosan recsegnek. Nincs véletlenül ötletetek, hogy mi lehet a baj, vagy mit szúrok el? Köszönöm előre is! |
Bejelentkezés
Hirdetés |