Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
"0 másodperces" PPB003C, Compaq PP2140 szériába való akkut szeretnék javítani. Már felkészültem lelkiekben az elektronikára, bár lehet hogy a hőkioldó szállt el. A laptop rendesen megy nélküle is töltőről, de érzékeli ha becsúsztatom(világít a LED). A szétszedéssel van bajom, nem tudom hogy kezdjek neki hogy egy sikertelen javítás esetén is még akkuformája legyen(legalább a keret), és visszamenjen a helyére. A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2013
Szerintem olyan nagy eltérés nem lehet .Kalapács vágó
Ime
Köszönöm. Most mondanék a videóra valamit de az OFF. Nekem egy jó erős szike kellett amivel körbementem, de az elektronikás résznél csak feszítettem nehogy belevágjak. Ami előbukkant: 8 darab Samsung ICR18650-20 akksi, páronként párhuzamosan kötve. Ránézésre az egyik páros halott, valami megmarta az oldalukat, amúgy száraz az egész pakk. Multiméter szerint a halott páros 0.03V, a többi 0.7V körüli, de az egyiken fordított polaritással(LOL!). Szerintem csere az összes.
Kérdésem: az elektronika mennyire befolyásolja a végeredményt, ha más kapacitásúak kerülnek bele? A *aterán kapható típusok közül melyiket ajánlott betenni? Az 5000mAh-ról egy pillanatig sem hiszem el hogy valós, de még azt is gyanítom hogy ezek a 2000mAh-s Samu akksik újkorukban többet tudtak mint ezek a kamu hamisítványok. A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2013
Nálam 4 db 18650 volt akkunak beépítve. Miután szétkaptam, kiszedtem beglőle az aksikat. 1 cella totálkáros volt, egy viszonylag hamar elvesztette a töltését.
Vettem bele 4db-ot és fekete szgszalaggal leragasztottam a szétbarmolt házat. Postaköltséggel cca. fele annyiba került, mintha vettem volna új akkut. Azóta is jól megy, a kiszerelt 2db-ot bicó első lámpában használom. Így állításodat megerősíteni éppenhogy nem tudom. Ez nem zárja ki, hogy ne léteznének ilyen megoldások. http://www.newtecs.de/pics/shop/18650%20mit%20Loetfahnen.jpg
Még egy kérdés mielőtt nekiállnék szétbarmolni a pakkot: az úja akksikat előtte érdemes feltölteni, vagy mindenképp a laptopba beépítve kell elérnie a 100%-os töltést? A formázás miatt kérdem, hogy az elektronika(ha egyáltalán működöképes) hogyan alkalmazkodik az új viszonyokhoz.
Igen, megint én. Nézegettem Ebay-en akksikat. Igazából szerintem utángyártotottak. Mennyire érdemes ilyennek foglalkozni? Mert árban azért nem mindegy, mennyit kell érte kifizetnem. Mennyivel jobb egy eredeti akkumulátor, mint egy utángyártott?
Ma jött az árajánlat a Li-ION Kft.-től, kb. 16k HUF-ért javítják, 4600mAH-s lesz. A bele való, 2200mAH Samsung akksik darabja 1500Ft körül van, a 8 darab így 12000HUF. Azaz nem sokat spórolok az otthoni mókolással, de a javíttatásal sem(19k HUF egy új akku). Ezért inkább kísérleteznék valami kínai típussal, pl. UltraFire, a kapacitása kb. ott lehet mint az eredetinek. Vélemény?
A kiszedett 8 akkut ma teszteltem, az említett 2 darab nem csak rozsdás hanem folyik is, és nem veszik fel a töltést(30V-nál 0.0mA), egyik zárlatos(töltés után a fesz hamar lenullázódik). A maradék 5-öt sikerült regenerálni, szépen felveszik a töltést. Egy gyors kapacitásteszt alapján 1000mAH körül járhatnak(fele az újkori értéknek), és lehet hogy az önkisülés sem elhanyagolható. A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2013
Sziasztok!
A Compaq EVO N1015v akksija ügyében a saját kezűleg történő felújítás mellett döntöttem. A külső céggel való felújítás sajnos nem éri meg, alig olcsóbb egy új akksinál. Ezt cégeknek találták ki, amelyek gépparkja azonos típusú és korú laptopokból áll. A felújítás első lépése lényegében "ingyen" volt, mert nem vettem hozzá akksikat. A 8 darab Samsung Li-ion akksiból 3 darab kuka(szétfolyt/zárlatos), 5 viszont kiváló egészségnek örvend. Párhuzamosan kötöttem őket, majd 4.2V-on töltöttem a pakkot legalább 30 óráig, amíg a töltő áram 100mA körüli értéken stabilizálódott. Ezután kiválasztottam 4-et, és az eredeti felállásnak megfelelően bekötöttem őket. Csak most ugye egy cella egy akkuból áll, nem kettőből! Eredmény: a laptop beindult, XP betölt, majd folyamatosan 1%(1 perc) jelzést mutatott. Ez kb. 10 percig ment, majd alvó állapotba szenderült(tehát nem kapcsolt ki!) A művelet egyetlen célja az volt hogy megtudjam, van-e élet az akksi házilagos szétszedése után, és az összerakás után képes-e működni. Azért ez az 1% nekem nagyon sántít, mivel "csak" a cellák felét távolítottam el, a maradékot csutkára feltöltöttem. Még annak tudatában is furcsa, hogy a laptop is van jópár éves, és az "ép" akksik is talán már a végüket járják. Most kéne tudnom mi legyen a következő lépés, az akksi folyamatos töltésével és kisütésével(formázás) elérhető-e hogy az 1%-nál jobb eredményt kapjak vagy inkább vegyek új akksikat?
Hali!
Szerintem ne foglalkozz a régi akukkal, azok már így sem úgysem lesznek jók. Én nemrég digitális töltővel merítettem és töltöttem egy elredetileg 4400mAh-os laptop pakkot, és a 2x4 cella nem vett fel 1000mA-t sem, amit újra merítéssel próbáltam és nagyon gyorsan leesett a fesz 0,5A terhelés mellett. Inkább vegyél bele új cellákat az a biztos.
Köszönöm. Sajnos a műtéttel nem csak a kapacitás hanem a terhelhetőség is feleződött,
ezért bír jóval kevesebbet mint 50%. Nem elhanyagolható szempont hogy az akksik évekig is folyamatos mélykisülésben lehettek amit nem szeret az ilyen rendszer. Még azért formázgatom egy kicsit, most már 20% a max. egy "merítés" után. Milyen akksit érdemes beletenni? Egyelőre nem tervezek márkás(pl. Sony, Panasonic, Samsung) akksikkal mert annyit nem ér az egész, valahol 500-700Ft körül vennék valami kínait ami biztosan nem robban fel. Bailong és UitraFirc (sicc!) meg hasonlók felejtősek, ahogy az "5000mAh"-sok is. A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2013
Én vettem próbára pár 3300-asnakl mondottat és leteszteltem, a legjobb vett fel összesen 700mA körül! Én most 2200mAh LiPo modell akkukat akarok beletenni, már meg is vannak, de még nem értem oda hogy meg is csináljam. A 4 cellás pakk 3000Ft volt használtba, úgyhogy ennyit megér, többet nem költök rá, aztán majd kiderül mennyit bír!
Mármint 700mAh? Azaz csak a beígért 1/5-ödét tudja? Mi ez ha nem átverés? Mivel mérted ki?
Az áramgenerátoros méréssel ott kezdődik a baj, hogy ha a tényleges kapacitás a fele a beígértnek, akkor a "rendes" terheléssel már azt sem lehet kiszedni belőle. Most épp tervezek egy mérőműszert amiben lesz egy precíz áramgenerátor és folyamatosan monitorozza a feszültséget, egy megadott fesz alatt pedig lekapcsol vagy csökkenti az áramot. Fejlemények a notival: egy kis töltőzés után az elektronika rájött hogy az a 20% valójában 100%. 20 perce vettem le a töltőről és betettem egy MP3-as DVD-t hogy daráljon-zörögjön egy kicsit. Most 76%-ot ír... A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2013
Ilyen töltővel teszteltem az akkukat. Volt egy másik fajta ami jobban vizsgázott, ott a 2200-nak írt akku 1500-1700mA körül vett fel merítés után. Sajnos ezeket nehéz így látatlanba megtudni melyik a valós és melyik nem. Pár hete vettem új LiPo modell akksikat az egyik autómba, és az 5400mAh 7,4V akkukba 3,3V/cellára merítés után 5950mA ment bele. Én ahova tudok LiPo modell akksikat használok, főleg a nagy zárlati áram miatt. Pl makita akkus fúróba 2x3 cella 1000mAh 30C akkukat tettem, a két pakkot párhuzamosan kötve, vagyis 2000mAh 60C lett ami max 120A záralti áramot tud elviselni hosszútávon amit egy akkus fúró tuti nem képes létrehozni. A gyári akkuja 1200mAh NiCd volt. Ezzel a pakkal kb 5x erősebb a fúró, és el lehet felejteni hogy kézzel lefogjam akkora erő van benne.
Majd írok hogy sikerül-e be LiPo-zni a laptop akkut.
Én vigyáznék a LiPo-val, kicsit eltér a karakterisztikája. Félő hogy az elektronika nem veszi
észre a feltöltött állapotot és túltölti, vagy a túl kicsi belső ellenállás okozhat valami gubancot. Gondolom a fúrót sem az eredeti töltővel nyúzod, mivel teljesen más fajta akksik vannak benne. Ettől függeltenül én is kipróbálnám. Hol lehet ilyen 5400mAh akksikat venni? Abból 4 is bőven elég, és ennyivel könnyebb lehet a noti is. Fejlemények a sajátommal: 42 percig bírta a 4 darab Samsung akksival, de az utolsó 15 percben már 0%-ot írt folyamatosan. Azért ez már haladás... A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2013
Az 5400-as már úgynevezett 2S2P kivitel vagyis két cella párhuzamosan és azok vannak sorba kötve. Meg az a mérete miatt sem férne bele egy laptop akku házába.
Elvileg túl nem tölti, mert a Liion az 4,1V a max a LiPonál meg 4,2V. Itt a fórumban már rákérdeztem, és azt írták annyi lehet a baja, hogy nem tölti fel ugye 4,1/cella fölé. Amúgy nemhiszem hogy bármi gond lenne vele, mert a modellek 1000x jobban terhelik mint egy laptop valaha is fogja! A mostani akksi úgy néz ki a monster autómban, hogy 2x 4 cella 3000mAh 40C párhuzamosna kötve, vagyis 6000mAh, és 480A terhelhetőség. Azért a két végét már nem zárnám rövidre! Az akkus fúrót az előbbi kommentben lévő töltővel töltőm balanszírozva, mint ahogy minden akksim csak is balanszírozva töltőm.
Sziasztok. tudna abban valaki infót adni, hogy a laptopomba miért tiltja le az akku használatot a saját elektronikája, amikor a cellák teljesen jók még? Kivettem őket, feltöltöttem, és a gyerek távirányítós autójában délelőtt óta hibátlanul üzemel 4db 3,6-os cella 7,2v ra beállítva, a maradék két cella sorba kötve most egy LCM3-am műszerbe kapott helyet. Tehát jók a cellák, de az elektronika miért nem tölti, csak tiltja?
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2013
Szia !
A dolog egyszerű , fogyasztói társadalomban élünk, az akkugyártók szeretik az extra profitot. Érdekes módon 2 év után hitelen mennek tönkre az akkupakkok.
Amiről eddig nem beszélt senki, hogy az a vicc, hogy a li-ion 3,6 a Li-po 3,7 Volt terhelés alatt, ennyinek kell lenni, ebből következik, hogy a 41, illetve 4,2 (li-po) feltöltött állapotban.
Megfordítva a noti akkut az írja egy 3 cellásnál, pontosabban 6 cellásnál, hogy 11,1 volt. Aki nem volt rossz matekból ez barátok között is 3,7 volt cellánként, ami a li-po akkunak felel meg. A vicc az, hogy én modelltöltővel próbáltam ki egy kapott rossz noti akkut, szétszedtem, és fejlámpában ezek az akkuk üzemelnek most. Töltéskor legelőszőr li-ion-ra állítottam, nem sokat bírt a lámpa használatkor. Újratöltöttem kb 400 mA-nél leállt a töltés, hogy tele van, és ekkor jött a gondoltat. Megnéztem másik noti akkut feltöltött állapotban és vicces, de 4,19 Voltot mértem minden cellán. Mindezek után átállítottam a töltőmet li-po-ra, és majd 1200 mA-t töltött még az akkuba, így összesen a 2200mAh-s akku 1600-ra felhúzta. Szóval itt van valami bibi. Ezek Li-Po-nak mondott, de valójában csak Ion akkuk és állandóan túltöltik?
5300 mAh, ezt rá írni enyhén szólva is megtévesztés Bővebben: Link.
Én is találkoztam már 3000mAh-sel amibe összesen 400-500mA ment csak bele. Van egy kézi pici akkus fúróból való cellám amire 1200mAh van írva, de az fel is vette mindig az 1200-1300 közti mennyiséget! Sajnos ezek az olcsó cellák 99%-ban kamu értékkel szerepelnek. Amúgy a súlyuk is jelentősen kisebb ezeknek.
üdv PIXI
Igen, ez igen komoly probléma. Felmerül a kérdés, hogy egy felújításhoz rendelendő, de akár csak pl. egy lámpába vásárolandó akkumulátornál hogyan döntsön az ember, melyik a megbízható? Bárhol bevásárolhat a rosszból, akár boltban, akár webárunázban, akár itthon, akár külföldön.
Mondjuk talán a közismertebb márkák, mely elemek értékesítéséből is a piac nagy részét lefedik, talán megbízhatóak lehetnek, csak persze az áruk kicsit magas. Még egy dologra nem jöttem még rá: Mit jelent, vagy jelent-e valamit az akkumulátorokon levő zsugorcső színe? Piros, zöld, lila, fekete. Ha valaki esetleg erről hiteles információval rendelkezik, ne tartsa magában, ossza meg velünk! A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2013
Ez egy nagyon jó kérdés, hogy akkor milyet érdemes venni! Talán a samsung ami jó lehet, de ott is kérdés mennyire tuti hogy a samsung az samsung?! Ezeket mind mind csak egy jó digitális töltővel lehet letesztelni mi is a valós értékük.
A színek jelentőségéről semmit sem halottam.
Szerintem még a felét sem bírják a ráírt kapacitásnak...
Laptop akksikba raknak 2600mA körüli kapacitásúakat,és azok nem bóvli akksik! Nekem van gyári akksis ledes lámpám,4200mA-es gyári új akksival. A "rossz" laptop akksiból kitermelt 2600mA-es cellával dupla ideig működik!!! Akkor hol itt az igazság? Ja és azt a 4200 mA-es cellát 500 ft-ért dobják utánam újonnan! Az ára pontosan tükrözi a minőségét...
Nekem van ciklámen,szürke,és zöld zsugorcsöves cellám is!
Hát igen! Köszönjük ezt a jól sikerült teszt videót!
Amúgy én modellezek és ott LiPo akkukat használok, ami a legnagyobb nekem az 6000mAh 80C, vagyis 480A folyamatos zárlati áram leadására képes. Nagyon durva cucc, és mindezt 14,4 volton. Itt már nem érdemes összeérinteni az akksi két kábelét!
Hát én próbálgattam őket,még 1 cella is 20A felett tud rövidzárban!!!
Nen tudom pontosan mérni,mert kiakasztja a 20A-es méréshatárt... 3 ilyen cella röhögve indítja a robogókat! De még a ni-cd pakk is,azt már használtam robogóba akksinak.Fél évet benne volt!
Eléggé eltérő melyik mekkora áramot tud. Hamarosan rednelek majd ilyen a videóban szereplő trustfire akkukat LEDes lámpákba, meg van egy LiIon-os kézi csavar behajtóm abba is jó lenne akkor már egy új. Az akkusfúróim mind a kettő LiPo modell akkukat kapott, így azokkal nincs gond évek óta, arról nem is beszélve, hogy könnyebbek a gépek sokkal.
Volt olyan bosh 12 voltos akkus amibe a gyári 1500mAh NiCd helyre befért 4500mAh összértékű LiPo!
Sziasztok, csak véletlenül olvastam bele a témába, nem okoskodni akarok, de rosszul számoljátok a terhelhetőséget. Attól hogy párhuzamosan kötöttök két cellát, a C érték nem módosul, például: két párhuzamosan kötött 1000mAh 30C akkut ne terheljetek 120A-el, mert felrobban, annak 60A a terhelhetősége!!! Ugye a cellának 1Ah a kapacitása, 30C a terhelhetősége ez 30 A, ha ezzel párhuzamba kapcsolsz még egyet akkor lesz 2Ah 60A.
Üdv.:István |
Bejelentkezés
Hirdetés |