Fórum témák
» Több friss téma |
Vannak jobb autós végfok IC-k, azok 4x2 Ohm terhelést tudnak meghajtani. TDA7560 is ilyen.
Jó lenni de nagyon drága az IC. Azért szeretném a TA8210 mert abból van itthon 5 darab...
Ha csak pár watt kell biztos jó lesz az is.
A trafó indulási áramát hogyan viseli?
Biztos van benne áramkorlát, lényeg bekapcsoláskor inkább hogy ne keletkezzen koppanás mármint ha hangszórót teszel a kimenetre, azaz a mute lábra késleltetve kell adni H szintet, egyes végfokok ilyenkor lágyan kapcsolnak be tehát ez idő alatt a trafó is megfelelően mágneseződik. Lehet hogy kell tenni diódákat a kimenetek és a föld illetve táp közé főleg nem Ohmos terhelés esetén.
Hali alóban 7,4u vagy minkét 4,7u
köszi
Sziasztok!
Volna itt egy monitorba való inverter IC, a bekötése és a blokkvázlat a mellékelt képeken. (A kínai adatlapot innét lehet letölteni.) Azt szeretném megtudni, hogyan lehet átverni, hogy folyamatosan működjön, függetlenül attól, mi van a 9 – 10-es (FB és CMP) lábon? – Vagyis mit kellene odavarázsolnom. Értelemszerűen pár pillanat múlva kikapcsol, ha nincs a kimeneten működő fénycső. A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
Sziasztok! Van egy inverterem, ellehet érni hogy tiszta szinuszos jelet adjon? Vagy esetleg van kapcsolás tiszta szinuszos inverterre?
Kedves Fórumlakók!
Kölcsönkaptam egy házi készítésű invertert. Sajnos nálam elromlott! Fogalmam sincs hogy lehetne megjavítani. Ha van ötlet szívesen fogadom. Kaposvári vagyok, a környékre el is viszem, ha vállalja valaki a javítását. Távolabbra, esetleg postán, vagy valahogy. Mindegy csak meg kellene javítani, mert így nem tudom visszaadni a gazdájának. Feltöltöttem néhány képet: http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0882.jpg http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0883.jpg http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0884.jpg http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0885.jpg http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0886.jpg http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0887.jpg http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0889.jpg http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0890.jpg http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0891.jpg http://www.hegejoe.atw.hu/inverter/IMAG0892.jpg Minden segítséget köszönök! Üdv HJ
Sziasztok! Szükségem lenne egy oszcillátorra/kapcsolására, amely DC 200 V meghajtással legalább 6 A árammal hoz létre mágneses teret egy tekercsben. Az áramkörök tanulmányozása során a Meissner oszcillátor földelt bázisú kapcsolását találtam elvileg megfelelőnek... Gyakorlatilag nem indult be. Tudna-e valaki segíteni, mi a rezgésképtelenség oka? (BU 323A tr-al próbálkoztam.)
kösz Ion
Milyen frekvencián szeretnéd berezgetni?
Ha nincs szükség feltétlen szinuszra, akkor talán blocking oszcillátort készíthetnél.
Az a több mint 1kW szerintem kicsit sok lesz egy tranyónak vagy egy oszcillátornak.
Az f0 mindegy, úgyis kHz - es tartományba kerül. Blocking oszcillátor, az nem csak lecsengő jelet állít elő? Tudsz értékekkel ellátott kapcs-i rajzot mutatni? kösz Ion
A rajzot szakirodalomból vettem ki. Hiányosnak gondolnám, de rossznak nem látom. Készítettél már Meissnert, ami működött és más volt a kapcsolása? Kérlek oszd meg velem. kösz Ion
Nagyfreki tartományban a teljesítmény nem u*i módon érvényesül. Pl a tekercsek melegedése sem az egyenáramú átvezetéssel azonos. Legalábbis ebben bízom. A kérdés nem az, hogy kiszámoljam a teljesítményt, hanem az, milyen értékeknél indul be az oszcilláció, ha a veszteségpótló félvezető például a BU 323A darlington tr. Ennek paraméterei elvileg átkarolják a 200V/5A-t, egyedül a frekit nem adják meg hozzá. Lehet, amiatt nem rezgett be?
Te már építettél valami hasonlót? üdv Ion
Hello Gpeti, abban igazad van, hogy a rajz nem földelt bázisú kapcsolást ábrázol. De nem a megnevezés a fontos, hanem a funkciója: rezegjen bé. (Próbáltam cserélt bázisköri lábbal is, de ezzel akár a sajátomat keresztbe tehetem volna, az sem segített.) Mit tanácsolsz? üdv: Ion
Nem mondod. Pedig a terhelésen másból nem nagyon lesz teljesítmény csak az UxI-ből. A tekercs is pont úgy melegszik mint máskor, a rajta átfolyó áram hatására. Ez az 1 tranyóval megoldom dolog eleve zsákutca. Nem csak azért mert eleve nem bírja, de mi fogja behatárolni az áramot? Minek hatására lesz viszonylag stabil (vagy kevésbé terhelés függő) az üzemi freki? Félhidas tápot kell csinálni olyan frekire amilyenre akarod, túláram védelemmel.
Ez az eddig eszembe jutott legjobb topológia.
Főbb célok: - Nagyfesztáp "takarékos" visszacsatolása - Kimenet galvanikus elválasztása az akkutól. (Néhány Mohmos összekötő ellenállás nem árt?) - Legnagyobb hatékonyság - Stabil, jó meghajtás/megoldás (pl. tranzisztoros előfokok helyett fetmeghajtók) Már kitaláltam a fordított polaritás elleni védelmet is, bár kell bele nagyáramú relé, de a nyitás és zárás pillanatában sosem lép fel nagy csúcsáram, így gyakorlatilag örök életű marad. A kérdéses részek: - A galvanikus elválasztás miatt azért nem árt, ha van egy nagy értékű összekötő (szintrehozó?) ellenállás a két egység között? - A 48/~190V DCDC konverter meghajtása teljes híddal (nem kell a másik nagy áramú primer, kisebb vasnál jobb is), vagy két primerrel (- 1 FET vesztesége + olcsóbb meghajtás, de kisebb csatolás a trafóban a több helyet foglaló primer miatt) történjen? - A PWM szabályzós visszacsatolással már akadt gondom terhelés nélküli állapotban, ugyanilyen hatékony lehet a hiszterézises szaggatós megoldás is? Amiben fix kitöltéssel megy a meghajtás (pl. beállítva 90%-ra hogy legyen tartaléka) és egy hiszterézises visszacsatolás kapcsolgatja a meghajtást? Remélhetőleg ráfér a tekercselés az ETD49-re is, ami fele annyiba kerül, mint az ETD59 és 0,15T és 60KHz mellett átvihető 1KW rajta kb. 6W vasveszteséggel. Az 59-nek az adatlap szerint nagyobb alapból a vesztesége is és a "core factor" is rosszabb, de 0,1T és 40KHz-el már megvan az 1KW.
Visszacsatolásnak javaslom a TL431-es kiegészítve egy zeneres előfokozattal, hogy tudja fogadni a nagyobb feszültséget.
Ne fox kitöltéssel menjen a táp, abból csak zűrzavar lesz. Egyrészt ki fog kallatszani sípolni fog, másrészt az eltérő freki miatt kialakulnak egymásba modulált kevert frekvenciák harmadrészt a változó freki miatt nem lehet még értelmes L-C kört sem használni. Állíts be 1 fix frekit valamelyik vezérlőn és annak az órajelét szinkronizáld rá a többire is. 48V-ra szerintem simán mehet teljes híd. Sőt én már akár 12V-ra is aban gondolkodok, egy csomó előnye lehet. Bár én akkor már beleviszem a fázistolásos vezérlést ami miatt egyértelműen megéri. Összekötő ellenállás nem kell. Y kondit szoktak, hogy a 2 oldal közt ne legyen nagy AC zavar.
Szevasztok,
Idézet: Én is ezen gondolkodom...Idáig főleg az SG3525öt használtam, de ha szívesen„Bár én akkor már beleviszem a fázistolásos vezérlést ami miatt egyértelműen megéri. ” ajánlanál bevált fázistolásos vezérlést, nagyon örülnék... Vagy akár egy linket, kösz!
UC3875, de ami még jobb lenne alacsony feszültségre és van benne már fetmeghajtó szinteltolóval is az az LM5046. Csak ezt már nehezebb beszerezni.
Köszönöm, egyik szebb mint a másik...
Mégis az UC3875 tetszik jobban, nem nehéz meghajtótrafókat készíteni. Már csak be kell szerezni...
Szia! Nem értem, hogy a fix kitöltés és frekvencia ellen mi szól. Mire érted a sípolást? A hiszterézises ki-be kapcsolás frekvenciájára? Szerintem ha megfelelően van összerakva, akkor egyik esetben sem jelenthet gondot a mechanikai mozgásból eredő sípolás. De ha csak a működési fázisokat nézzük, akkor mindig állandó lesz a frekvencia és a kitöltés is.
A szinkronizáció jó ötlet, az SG3525-tel is meglehet oldani. Mi a helyzet, ha a minimális kitöltés hatására is magasabb feszültség keletkezik, üresjárás esetén? Megoldható, hogy egy minimális PWM szint alatt leáll a meghajtás? (És megint a "szaggatós" meghajtáshoz jutottunk.)
Ha fix a kitöltés akkor ha nincs terhelés a frekvencia lecsökkenhet akár 0Hz-re is.
Ez számomra teljesen releváns. PWM szabályozásnál a minimális PWM az 0%. Értelem szerűen akkor le fog álni. De mivel csekély terhelés mindig van így egy nagyon keskeny kitöltés mindig lesz.
Csak azért tartok a PWM szabályzástól, mivel az előző próbálkozásaim alkalmával ez nem hozott jó eredményeket. Amikor nagyon keskeny meghajtó impulzus volt, akkor valamiféle nagy zavar vagy rezgés keletkezett, képeket is tettem fel akkoriban.
Végül is ha a frekvencia 0Hz, azaz nem megy a táp, akkor a szűrő sem aktív, ha meg megy éppen fix kitöltéssel és fix frekvenciával, akkor állandóak az értékek. A meghajtó frekvenciákat így is össze lehet szinkronizálni, így nem értem miért ne érvényesülhetne ez a működési mód... lehet, hogy a napokban tervezek egy ilyen elven működő kis teljesítményű tápot a vizsgálatok kedvéért. Elvégre a tápok is külön egységeket képeznek, kimenetükön, bemenetükön sok pufferral, így az elektromágneses zavaron kívül más nemigen hathat a többi panelra, vagyis a szinkronizáció is feltétlenül kellene? Tudnál pár szót mondani a kapcsoló eszközökről? Nézem a kínálatot: IRFS4115 és vannak alkalmas FET-ek SMD tokban is. 4db ilyen FET-ből felépített híd alkalmas lenne az 1KW táp meghajtására? (13W körüli hő veszteség lenne a hídon csúcsban) Az átfolyó áram útját leginkább a FET lábának szűk keresztmetszete korlátozza, körülbelül mi a maximális átlag áram, ami megengedhető ilyen SMD eszközök esetén vagy egy TO220 láb esetén? Emiatt célszerű inkább párhuzamosan kötve többet alkalmazni?
48V-ra felesleges 150V-os fet. Elég lesz 75 vagy 100-is.
Veszteségnél ne csak a vezetési veszteséget számold. A kapcsolási veszteség sokkal több lehet ha nem figyelsz. SMD tokot sajnos nem lehet rendesen hűteni max 2-3W-ot tud elfűteni megfelelő paddal. A lábaival nem lesz gond, ekkora áramokat simán elvisz.
Szevasztok.
Szükségem lenne egy dc-dc konverterre a következő adatokkal. Ube 600V Uki 18-20 V Terhelhetőség 1-3 A A lényeg az hogy galvanikusan el legyen választva. Ki tud ebben segíteni? Előre is köszönöm.
Szevasz! Az iparban az ilyen bemeneti feszültségű és teljesítmény szintű tápok általában záróüzeműek. Vagy valamilyen nagyfeszültségű (1200, vagy inkább 1600V) fetet hajtanak meg leggyakrabban az UC384X valamelyik változatával, vagy a régebiek valamilyen nagyfeszültségű tranzisztort (pl.:S2000) használnak emiterkörében fettel kapcsolva.
Bővebben: Link
Kösz a válasz, de ezt én is tudom hogy nagyfesz. FET a megható megoldása. Engem az érdekel hogy a leválasztás hogyan történjen. Egy 600/20V trafóval csináljak a prímer oldalon szaggatást? Hogy az elválasztás teljesüljön.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |