Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi!
Utána olvasok. Egyébként sem a fűtési szezon elején tervezek kisérletezni
Sziasztok!
Nemrég vettünk házat, s egyelőre a hozzá adott FÉG SC24 kazánnal kellene fűtenünk. Van hozzá egy MMG PT-102 termosztát, amit szeretnék lecserélni egy Computherm Q7-esre programozhatóra. Melyiket hova kössem? A Q7 leírása ezt írja: "A termosztát egy váltóérintkezős, potenciálmentes relén keresztül vezérli a kazánt (vagy klímaberendezést), melynek csatlakozási pontjai: 1 (NO); 2 (COM); 3 (NC). Ezek a csatlakozási pontok a hátlap belső oldalán, egy belső burkolat alatt találhatók. A szabályozni kívánt készülék (fűtő-/hűtőkészülék) két —a szobatermosztát bekötésére kialakított— csatlakozási pontját a sorozatkapocs 1 (NO) és 2 (COM) —a relé nyugalmi állapotban nyitott— kapcsaira kell csatlakoztatni." Köszönöm szépen előre is A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2013
Hello! A régi termosztát 2 és 4-es pontjára menő vezetéket, kösd a Q7 1-es és 2-es pontjára. (Melyiket hova kötöd az nem számít, mert a lényeg a két pont zárása.) A régi 1-es pontra menő vezetéket ha tudod kösd ki a kazánnál. Ha nem tudod ott, akkor gondosan szigeteld le itt. üdv!
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2013
Igen, pont ahogyan már tucatszor le lett írva (Proli007 által is már sok különböző formában).
Érdekes módon nagyon nekilendültek mostanában a kazános, termosztátos topic-ok...
Sziasztok!
Segitseget kernek toletek Computherm Q7 RF bekotesehez. Angliaban elek jelenleg es a lakasban egy Worcester-Bosch junior 24i kazan van. Gondolom ez ugyanaz mint a Junckers/ Bosch. Mivel semmi utasitas nem jott a Q7 bekotesevel kapcsolatosan es az en szintem az amatorok amatorje, keresem az lenne, hogy a mellekelt kazan utasitasokbol valaki lenne szives megmagyarazni nekem, hogy mit mivel kossek ossze... Az ertelmezesem szerint: - a termosztat az aramot a kazantol kapja, nem pedig kulon mashonnan kell bekossem Az Lr es Ls jelenleg ossze van kotve (ezt en kotottem vissza) Nagyon koszonom
Hello! A barna, egy rövid átkötés a két sorkapocs között. üdv!
Én így kötném:
W-Bosch --- Q7RF L --- L N --- N Lr --- 1 Ls --- 2
Koszonom a segitseget!
Bekotottem es mukodik... (penteken, csakhogy meg akartam tesztelni is egy kicsit) Megkerdezhetnem, Teaway, hogy mi lenne a kulombseg a ket osszekotesi mod kozt (bocsanat...amatorok amatorje vagyok), es ebben az esetben milyen szinu kabeleket kell hasznalni?
Egy összekötési módot írtam, melyik lenne a másik?
Sziasztok!
Computherm Q7RF vevő belső kapcsolási rajz meg van valakinek? Szétszedtem, mert a relé nem kapcsol. A relét kiforrasztva a relét külső 24V-al jó. Relét kapcsoló SMD tranyó csere > semmi. Érdekesség, hogy a tápfesz bent (mérhető a nyákon) 15 V. Ha "Manual"ra rakom (Zöld LED kigyullad), akkor visszaesik 9V-ra. Ha az A/M nyomóval élesítem a relét (Piros LED is bekapcsol), akkor leesik 4V-ra a táp. Persze, hogy nem húz be a relé. Valami ötlet? Az íves javítást azt ismerem Köszi előre is minden helpet.
Igaz, hogy nem Q7, hanem Q3, de nézd csak meg ezt --->
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1334350.html#1334350 A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2013
Bocs, a fenti .png szerint amit proli007 volt kedves lerajzolni.
Csak azert kerdeztem, hogy tanuljak belole... Koszonom
Szia!
Jó ötlet. Épp nincs olyan kondim itthon, úgyhogy holnap irány a Böszörményi út. Van 100 nF és 470nF, de akkor már nem kísérletezgetem ma éjjel. Jelzem mindenképp, ha ez volt a hunyó, ha nem. Jó éjt.
Sziasztok!
Egy Computherm Q8 RF Rádiós szobatermosztátot szeretném bekötni egy Junkers Junkers Ceraclass ZW 24-2AE kazánhoz (2 pont szabályzású, így hozzá) Egy padlófűtési és egy kazános kör van, amihez menne a 2 rádiós termosztát, valamint az egyik vezérelné a padlófűtés keringtető szivattyúját. Van valakinek tapasztalata ezzel a temrsztáttal? Üdv, Péter
Szia!
Tökéletes diagnózis. A sárga "gyanús" kondi mérve 50nF-os, de 330 nF volt ráírva. Szerintem rossz széria lehetett. Vagy ennyit bírt. Mindegy, a lényeg a siker. Szóval új, szürke lett helyette, minden más sértetlen. Tápfesz 3 módban: a., Távvezérlésben hagyva (mindkét LED sötét): 35,5V b., Manualba kapcsolva (Zöld LED be): 31 V c., Manaulban bekapcsolva - a relé is húzott: 15,2 V Ez elégséges a hibátlan működéshez. Köszönöm mégegyszer a linket és az ötletet. Üdv: Pali
Hello! Alapból nem széria a rossz, hanem a gyártástechnológia. A fémgőzölögtetés nem ér semmit. Ezek "öngyógyuló" típusok. Ha átüt, elpárolog azon a része a fegyverzet. Ha sok van belőle, el is tűnik a fémezés. Szerintem ezért van a kapacitásvesztés. De a szürke sem jobb egy jottányit sem. De a régi REMIX-nek harminc év után sincs baja. "Milyen jó hogy megszűnt.." üdv!
Sziasztok!
Egy régi MMG termosztátot szeretnék lecserélni egy Computherm Q7-re egy régi FÉG kazán vezérlésére. Az MMG 1-2-3 csatlakozókra sorban kék-piros-fekete vezetékek vannak kötve. A CT Q7-re ha jól olvasom, csak az 1-2 csatlakozókra kell kötnöm a megfelelő vezetékeket. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben melyik vezetéket melyikre kell kötnöm, és melyik az, amit csak le kell szigetelnem. Mellékeltem az MMG mostani állapotát.
Szia!
Szerintem az MMG termosztátot hagyjuk. A FÉG kazánról küldj doksit. Az az igazi kérdés,hogy ott hogyan van kötve a kapcsoló; mit kapcsol, mi a logikája. A Q7-nek van egy reléje, ami kapcsol, ha kell. Ennek egy váltó érintkezője van. NC, COM, NC lábak. Neked valószínű az NO és a COM fog kelleni. (1 és 2. láb) Az NC-t ne kösd be.
Szia! Rég jártál már erre, gondolom még képlékeny a dolog termosztát ügyben. Ha a zónaszelepeid motorosak akkor mindenképpen jónak kell lennie hozzá ennek a termosztátnak és a szelepmozgató motorok vezérlésének de van egy ilyen fórumtéma is amit nem árt ha előbb átnézel képileg és az ott leírtakat elolvasod hozzá.
Szia! Neked minden bizonnyal a "piros és fekete" szálak kellenek a Q7 bekötéséhez és a "kéket" kell leszigetelni, mert az volt az éjszakai 4fok csökkenéshez (ellenállással fűtés a késleltetéshez) a "nulla" szál. Ha a kazán 5. pontjáról is kikötöd a "kék" vezetéket akkor biztosan nem okoz problémát a továbbiakban az a szál.
A szoba termosztáton, ami digitális kijelzős bal oldalon egy kis láng ikon látható, és nem kapcsol be a fűtés, mi lehet ennek az oka. Elem jó, adja a jelet a kazánnak, mert hallható egy kis kattanás, de nem kapcsol be a kazán és nincs fűtés.
Működött már régebben, vagy most szerelted fel?
Majdnem 8 éves, és eddig nem volt vele gond. Ezeleőtt megoldotta a problémát, ha lenulláztam és újraprogramoztam, de most ez nem segített.
Hello! Ha kattan, akkor húzni szeretne a relé, ami várhatóan egy bistabil. Most vagy az mégsem húz be, vagy a kazán nem indul. Azt is meg kellene nézni mielőtt gyanúba kevered a jószágot. A bistabil relé, sokszor egy kis külön panelen van a sorkapoccsal együtt, így az akár külön is vizsgálható működik-e. De az is lehet, hogy a mágnese legyengült, vagy az érintkező elkopott a sok kapcsolgatástól.. üdv!
Sziasztok van egy régi fég junkers 24 kazán om amit eddig egy junkers tr 21 termosztát vezérelt. Vettem helyette egy comphuterm q7 nem rf es termosztátot ami persze, csak 2 eret fogad, olvastam, hogy az rf-es típusra van megoldás, tudtok segíteni ebben is?
Köszönöm!
Sziasztok, csatolnék még 2 képet hozzá:
Vegyem ki a rövidzárat a 8-9 ből, és kössem oda? Köszi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |