Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitárerősítő
 
Témaindító: Stefan, idő: Máj 1, 2006
Lapozás: OK   38 / 55
(#) zebomusic hozzászólása Feb 12, 2013 /
 
Sziasztok!

NAGY segítséget szeretnék kérni VALAKITŐL, akár témában is feldobnám, hogy változtassunk együtt rajta.

van egy békebeli magyar basszusgitár erősítőm tranyó 60w(ennyit értek hozzá!!!) és szeretném 150 200w -ig feltolni!Lehet e nem lehet, mit kellene cserélni, stb. és esetleg valami hangmódosítást alkalmazni, valami apróbb torzítás. egyenlőre amit főként szeretnék, az a teljesítmény növelés!

Valaki tud segíteni? képeteket küldök.
Köszönöm!

Sziasztok!
(#) proli007 válasza zebomusic hozzászólására (») Feb 12, 2013 /
 
Hello!
Szerinted ha van egy traktor, amivel 60-al lehet menni, akkor valami alkatrész cserével el lehet érni vele 200-at?
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2013
(#) szamóca válasza zebomusic hozzászólására (») Feb 12, 2013 /
 
Csupán azért nem kapsz figyelmeztetést, mert friss reges vagy.
Máskor keress megfelelő témát a kérdésednek, és ne az egyetlen olyan topikba kérdezz, ahol ki van emelve, hogy elektronikamentes!

Kérdésedre pedig a válasz, az hogy nem lehet, mert a teljesítmény növeléséhez nem csak pár tranzisztort kellene cserélni, hanem még a tápegységet is trafóstól. Ez pedig nem éri meg.
(#) zsolti04 hozzászólása Feb 22, 2013 /
 
Heló! Valaki tudna nekem linkelni egy nem túl nehéz és nem túl drága tranzisztoros gitár erősítő NYÁK rajzot? Elörre is köszönöm
(#) proli007 válasza zsolti04 hozzászólására (») Feb 23, 2013 /
 
Hello!
Nem baj, hogy nem mondtad meg milyen ellenállású hangszóróhoz, és mekkora teljesítményre gondoltál?
üdv!
(#) jani1987 hozzászólása Ápr 18, 2013 /
 
Hogy lehetséges az, hogy gyári erősítőnél gyári kábellel az én egykor csendes erősítőm maximum gainnel elkezd iszonyatosan sípolni. A kombó: Powersate pg.15.
(#) ZSozsóó válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
Első lépésben csak a kombót kell vizsgálni, kihúzott jack (ilyenkor rövidre záródik a bemenet általában, ha nem ,akkor preparálni kell egy jack dugót, ami rövidzárat ad) ,teljesen feltekert gain, master, akár minden kezelő mehet tökig. Ha sípol, a kombóval valami kehe van, ha nem, akkor mehet tovább.
Kábel az erősítőbe, szabadon fityegő vége pl egy fogóval vagy bármivel (preparált jack aljzat) rövidre zár. Kombón minden maradhat maxon. Ha sípol, búg (többet, mint a természetes alapzaj, sistergés, susogás akármi, ami a kezelők max állásából adódik), akkor a kábel összecsomagol és bele a kukába. Vagy csatlakozók szétszed, ellenőriz, ha ott minden jó, utána a kukába vagy további mazochista keresgélés a kábel mentén és rövidítgetés, hátha kivágja az ember a hibás szakaszt...Ha viszont csendben van ,akkor a kombó és a kábel is jó. Ezután mehet bele a gitár. Hangerőt a kombón alacsonyra, gén minden más mehet maxra. Ha ilyenkor baj van, az valószínű a gitár sara, azt kell ellenőrizni. Elektronikája, árnyékolások stb. Az epi sg-met teljesen újra kellett drótoznom, amit műveltek benne a kis kínaiak az egy gyalázat volt. (Az árnyékolást úgy oldották meg, hogy az árnyékoló harisnya jó rövidre volt szerelve, a meleg ér meg felblankolva 10cm-re és úgy ment a potira, csatlakozóra, kapcsolóra. Nem kell ecsetelni, hogy épp az ellenkezője az optimális, mikor az árnyék a lehető legtovább körbe veszi a meleg eret...) Ha nagyobb hangerőnél van baj, az lehet akusztikai visszacsatolódás is: a hangszóró megrezegteti a levegőt, a pickup felveszi, az erősítő felerősíti, jobban rezegtet, felvesz, jobban erősít stb stb, pozitív visszacsatolás. Ezt is ki lehet szűrni, pl elfordítod a kombót, kimész a helységből a gitárral, hangszóróval lefelé lefekteted a földre, magyarán izoláld el a hangszórót a pikaptól amennyire lehet. Ez esetben ezzel együtt kell élni...Zs.
(#) jani1987 hozzászólása Ápr 26, 2013 /
 
Tud valaki egy jobb kapcsolást a TDA2030 helyett 23V-ra, aminek szebb hangja van és relatíve kevés alkatrészből áll? A régi kínai kombót szeretném átrendezni.
(#) ZSozsóó válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
LM1875, egyszerűen a 2030 helyére. Zs
(#) jani1987 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Minden lehetséges helyen rövidre vágtam a zsinórokat és még nincs teljesen letesztelve. Majd még megnézem a doboztól való távolság függvényében.
(#) MrBrown hozzászólása Máj 12, 2013 /
 
Sziasztok,
Az itt 2012 márciusában bemutatott kis ECL86-ECC83-EZ80-as gitárerősítő-játékszer nagy sikerén felbuzdúlva tervezem egy jóval komolyabb fejegység megépítését...
Az erősítő "elejét" még homály fedi, bár egy verzióról már kaptam nagyon kedvező visszajelzéseket, így talán az marad (CIROKL épített vele Pacsirta alakokon nyugvó EL84-es kombót). Viszont a végének E130L PP-szeretnék, mert lassan 40 darabom lesz belőle, hosszú élettartamú és van is hozzá egy használaton kívüli anód trafóm, illetve a meghajtásához tökéletes E88CC-ből is van bőven.
Ugye rossz úton járok ha egy az egyben a Pachtovics féle hi-fi kapcsolást építeném meg (természetesen monóban)?
Tartalmaz két E88CC-at meghajtás+fázisfordításnak, 300V/ csövenként 80mA a végcsövek nyugalmi árama, 1,6kohm Raa.
Kimenőnek az SM102B helyett régi BEAG-os M102B alapanyagot gondoltam, hogy autentikus legyen
Igazából a véget nem érő kimenő tekercseltetést szeretném elkerülni nyilván elsősorban anyagi megfontolásból. Előre is köszönöm ha valaki el tud látni hasznos tanácsokkal.
(#) ZSozsóó válasza MrBrown hozzászólására (») Máj 13, 2013 /
 
Ha "tiszta" fejnek akarod használni, teljesen jó lesz a végfokozat szerintem. Sőt..Mesterem épített egy fejet, ha jól emlékszem kt88-al ultralineárban, gyakorlatilag egy nagyon hifi megszólalású végfokot, akkora kimenővel ,mint a fejem. Tisztára kegyetlen jó, ha már kezd nagyon torz lenni az eleje, tehát már több, mint az a blúzos dirty szand (van boost rajta), akkor már nem az a klasszikus értelemben vett dögös torz, persze szerethető. Igaz nem is ítéletkeményrokk fejnek készült... Itt egy kép róla.... Tehát, ha lesz torz csatorna, akkor ne erőltesd szerintem ezt a végfokot, hanem egy sima klasszikus hosszú farkú fázisfordító meg a végpentódák...Szép napot! Zs.
(#) matyusz hozzászólása Máj 22, 2013 /
 
Üdv mindenkinek.
Egy nagy segítségre lenne szükségem gitárfej terén. Adott egy Laney Pro Bass fej és ehhez szeretnék egy kapcsolási rajzot, vagy egy alkatrészlistát, már az is elég lenne. Remélem valaki tud rajtam segíteni hátha legalább valakinek van ilyen és megnézné az alkatrészeket.
A válaszokat előre is nagyon köszönöm.
(#) jani1987 válasza matyusz hozzászólására (») Máj 22, 2013 /
 
(#) matyusz válasza jani1987 hozzászólására (») Máj 24, 2013 /
 
Köszönöm szépen, ezt már leszedtem én is, ez a Felhasználói kézikönyve, csak a használata van benne. Köszönöm
(#) peter006 hozzászólása Jún 1, 2013 /
 
sziasztok!
segítség kellene! fontos!
van egy 120w-os tranyós gitárerősítőm. amerikai.
az a baj, hogy leteketrt hangerőkkel be, vagy ki kapcsolom, akkor "durrog". gondolom, mert egyből rádobja a feszültséget az egész rendszerre. ezt hogyan lehet kiküszöbölni?
gondolkoztam olyanon, hogy egy nagyobbacska kondenzátort kötök be a trafó után, ami ügye fokozatosan veszti el a töltését, így legalább kikapcsolásnál nem "durranik", hanem elhalkul. ez járható út lenne?
(#) matyusz válasza peter006 hozzászólására (») Jún 1, 2013 /
 
Üdv.
Szerintem egyszerűbb lenne belerakni egy koppanásgátlót. Itt HE-n van is nyáktervvel együtt. Erről lenne szó, nem csak koppanásgátló, hanem hangszórót is védi az egyenfesztől.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2013
(#) adamisbalint hozzászólása Jún 12, 2013 /
 
Sziasztok!
Van egy Vox VT 40+ 60W-os gitárkombóm, amihez nem lehet alapból még egy hangszórót csatlakoztatni, ám én szeretnék. Hogy tudnám ezt megoldani? Csak a hangszóróba menő kábelt osszam ketté?
(#) proli007 válasza adamisbalint hozzászólására (») Jún 13, 2013 / 1
 
Hello! Ha csöves a VOX, akkor az illesztés felborulása miatt teljesítmény csökkenéssel fog járni, ha tranyós, esetleg belepusztul. Ha nincs plusz hangszóró kivezetés, az nem szokott véletlen lenni. Várhatóan nem a közvetlen rácsatlakozás, hanem erősítő-hangszóró-val történő kiegészítés a járhatóbb út. üdv!
(#) uv142 hozzászólása Aug 12, 2013 /
 
Sziasztok!
szeretnék építeni egy elektromos gitárt, piezzos hangszedővel, beépített hangszóróval.
Ezt találtam belső erősítőnek, de a rajz számomra hiányos, nem mindig értem a cikket sem.
Kérem a segítségeteket!!
(#) Gránátalma hozzászólása Aug 13, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy fontos kérdés:
Az effekt pedálok tápjának testpontját össze szoktátok kötni külön külsőleg(is) a gitár jel testjével? Vagy ezt kerülitek(a földhurok kialakulása miatt)?

Azt figyeltem meg, ha single coil-t használok az egyik fémházas effekt pedálomat megárintve(amennyiben nem vagyok gumitalpú cipőben) eltűnik egy kis négyszöges brumm a kimenetnől (vagyis eléggé lecsökken, majd holnap teszek fel róla képet, kiszkópolom). Dimarzio humbucker használata mellett nem áll fent ez a probléma.
Ma tekertem 2 single coilt, kipróbálom holnap, azzal csinálja-e.
Nem tudtok erre valami megoldást?
Egyelőre nincs összekötve kívül a test, de elgondolkodtam rajta.

Egyébként vélemények esetleg szólógitár hangszedőben ALNICO V helyett neodímium mágnesről? Használt valaki ilyet?
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
(#) ZSozsóó válasza Gránátalma hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
Szia!
Saját magad válaszoltad meg a kérdést!
Idézet:
„Dimarzio humbucker használata mellett nem áll fent ez a probléma.”
Tehát az effektnek, cipőnek stb semmi baja. Ilyen a hangszedő. Ha valamit el szeretnél követni, akkor a gitár elektronikáját árnyékold szerintem, az effekteknek rendben kell lennie! Szép napot mindenkinek! Zs.
(#) Gránátalma válasza ZSozsóó hozzászólására (») Aug 16, 2013 /
 
Szia! Találtam egy remek megoldást, magamat tettem a szekunder táp és a jel közös pontjának csillag pontjába. Teljesen jó lett a dolog, kevesebb a zaj.
(#) havranarpi hozzászólása Okt 10, 2013 /
 
Sziasztok!
Kezembe akadt egy Laney Super PA100W-os gitárerősítő.
A hiba ,hogy túl kevés a mély vagyis az évek során elment a hangja.
A kondikra gyanakodtam mivel már szárazak és megrepedezettek voltak az lenne a kérdésem ,hogy tudna-e valaki mellékelni nekem hozzá egy kapcsolási rajzot?(lekopott róluk a felirat)sehol sem találok.
Illetve még 1 kérdés a csövek benne mind Brimar cég gyártotta csövek.Ezek mennyire jó minőségűek?
Bővebben: Link (A kép csak Guglis,de ez is ilyen)
(#) fecameca válasza havranarpi hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Nem kell feltétlenül kétségbe esni, ha nincs rajz. Ha egy kondenzátort nagyobb értékűre cserélsz, attól csak több lesz benne a mély hang. Elsősorban feszültségre tudjon legalább annyit, mint a régi. Hogy fölöslegesen ne cseréld ki mindet, próbára forrassz párhuzamosan a gyanúsakkal egy hasonlónak saccolt értékűt, egyenként, és az eredményt hallgasd meg! Segítségképpen: évről évre kisebbet gyártanak hasonló értékben, tehát egy ugyanakkora vadonatúj csak nagyobb értékű lehet. Egyébként, ha pont ennek a kapcsolása nincs meg, valami hasonló teljesítményű csöves rajzról a szűrő és csatoló kondenzátorok értékét lenézheted. Olyan óriási különbség nincs köztük, esetleg más csőtípushoz más az anódfesz.
(#) fecameca válasza havranarpi hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Ezt nem láttad még? Egyébként a rajzát sem kellett sokáig keresni:
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2013
(#) havranarpi válasza fecameca hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Köszönöm a gyors hozzászólást mindent megtaláltam.
Erről az erősítőtőr egyébként mi a véleményetek?
(#) fecameca válasza havranarpi hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Én az első ECC83 katódkörében levő 25µF kondenzátorokkal kezdeném a felújítást. A tápfeszültségek is szépen oda vannak írva, ahol nem annyi, ott a puffer elkó is mehet a szemétbe. Ez az elektroncső márka is ugyanúgy angol, mint az erősítőd, annyit sikerült kiderítenem róluk. Szerintem a csövei nagyon rosszak nem lehetnek, ha mindegyik ugyanaz a márka benne, az azt jelenti, nem kellett őket gyakran kicserélni, nekem inkább az lenne gyanús, ha mind különbözőek lennének, azt jelentené, valaki már járt benne. Egyébként a vasfüggöny miatt ijúkoromban sok angol cuccot nem láttam, de egyik volt hi-fis kollégám például képes volt csupán egy pár hangládáért Londonba utazni hajdanán.
(#) szaferi61 hozzászólása Okt 30, 2013 /
 
Üdv. Mindenkinek!

Regent VM 60 B típusú tranzisztoros basszusgitár erősítőm borzasztóan gerjed. Egyformán gerjed ha van hangszer csatlakoztatva a bemenetre (vagy műterheléssel rövidre zárom), vagy ha üres a bemenet. Több hangszerrel és kábellel kipróbáltam, mindhiába. Kapcsolási rajzom csak VM 60 típusú szólógitár erősítőhöz van. Az alapkapcsolása ugyan ez lehet, az utóbbinál némi többletszolgáltatással (torzító , hangszín stb . ). Nem volt még időm kimérni a gyári feszültségértékeket. Lehet hogy a tápellátás kondenzátorai a hibásak ?
Ha valakinek van ötlete ...
Köszönettel: szaferi61
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2013
(#) tomiD hozzászólása Dec 2, 2013 /
 
Sziasztok,
Basszusgitárhoz építek erősítőt TDA 7293 végfokkal ami megy is szépen, előfoknak csövet szeretnék beépíteni (pl: 6N2P -t ) kérdés:
-mennyi csövet kell betenni elé, hogy rendesen meghajtsa?
preamp 1db kettőstrióda elég-e?
-ha van valami előfok, és mondjuk meghajtó ( vagy valami ) akkor honnan lehetne vonal szintű
jelet levenni, a keverő számára?
-ha tudtok ajánlani basszusgitárhoz működő csöves preamp kapcsolást azt nagyon köszi,

A TDA7293 jelenleg pufferelt 33 voltról megy, van a toroidon másik leágazás ami pufferelten kereken 50V-ot adna, ami ennek az Ic-nek a max. fesz, hogyan lehetne azt a kb. 10 voltot levenni a tápból? ha nem akarom a trafót tekerni? két darab egyenként 12/20W-os lámpa jó lehet a tápágakba?
köszi.
Következő: »»   38 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem