Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   59 / 254
(#) Antennaman válasza korni.papp hozzászólására (») Okt 9, 2013 /

Szia Korni!

Amit kérdeztél a rádióamatőrködésről az igen tág fogalom, és próbálták itt már definiálni neked sajátos szemszögekből. Egyszerűen ha érdekel a téma csináld! Ha ez kikapcsol és élvezettel csinálod azzá válsz. Attól, hogy nem engedélyes adóamatőr "HAM" valaki attól még lehet jó rádióamatőr úgy konstrüktőr mint megfigyelő.
A rádióamatőr vevő építéssel kapcsolatban sokat olvashatsz ha visszább lapozol, valamint BodGabo is megadta a linket, ahonnan egyszerű megoldásokat találsz. Valamint itt a fórumban minden kérdésedre meg kapod a választ. Vannak itt segítőkész igen jó amatőrök szakemberek akiktől én is sokat tanulok.
Sok sikert és kitartást! Gábor
(#) gtk válasza Antennaman hozzászólására (») Okt 9, 2013 /

Szia ! Egy Tayloe "keveros" digitalis (DSP) SSB vevo bemenetere kell egy BALUN-t tekercselnem. Minel szelesebb savra. A vevot nehany 100 kHz-tol 14 MHz-ig tervezem, elmeletben.
(#) Antennaman válasza gtk hozzászólására (») Okt 10, 2013 /

Ha nincs ún. TV balunod a kétlukas akkor még is csak a TALI Bt-t kellene zaklatnod, vagy a Giga-technik bolt a Frangepán és a Tebe utca sarkán. Bár én kíváncsiságból kipróbálnám a takarékos izzókból kimentett kis ferrit gyűrűt is. Nekem az bejött ilyesmi célra. Lásd fentebb a topikban!
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Okt 10, 2013 /

A kétlyukas TV balun ferritje, nem biztos, hogy alkalmas, bár sohasem próbáltam. Az nem a transzformátor vasmagja ebben a szerepkörben, hanem a szimmetrikus tápvonal balun dielektrikuma, ami jelentősen csökkenti a terjedési sebességet, és ezáltal a tápvonal fizikai hosszát.
A bemenet szimmetrikus/asszimetrikus átalakítására, pláne ilyen alacsony frekvencián tökéletesen megfelelne egy alacsonyabb frekvenciás N jelű hangolómaggal elkészített transzformátor is, pl. ahogy a TV III. sávos szimmetrializáló is, egy egyszerű N vasmagra tekert autotrafó, 10 menet, középleágazással.
Ami útban van az egy nagyobb méretű 2,5 cm külső átmérőjű toroid, az akár néhány W -os adó kimenetére is alkalmas szimmetrializáló trafó készíthető belőle.
(#) HA5AWS hozzászólása Okt 10, 2013 /

Tisztelt fórumtársak!
Kérdésem, hogy valaki készített-e diplexert autóhoz a műsorvevő és a kétméteres adó-vevő berendezés közé. Magyarul, szeretném a gépkocsin lévő antennatalpat használni megfelelő pálcával a 2m-es adóvevőhöz, valamint, hogy ne kelljen még egy antenna a műsorvevőhöz. A Procomnak létezik egy ilyen modulja, esetleg annak a rajza valakinek meg van-e? Ötleteket vagy inkább konkrét rajzot keresek.
Üdv: Gábor
(#) pucuka válasza HA5AWS hozzászólására (») Okt 10, 2013 /

Készíteni ugyan nem készítettem, de használtunk ilyeneket mint gyári késztermékeket.
Igazából egy váltószűrőről van szó, egy alul, és egy felüláteresztő szűrő (hasonlóan mint egy hangváltó) összekapcsolásáról van szó. praktikusan "T" szűrők összekapcsolásáról, ha LC elemeket alkalmazol, az áteresztési csillapítása sem lesz nagy. Wobblerrel, vagy tracking generátoros spektrumanalizátorral "össze is bütykölheted. A nagyobb kereszt - záró csillapításhoz a vevő oldalon az adófrekvenciákra esetleg egy szívókört készíthetsz. Méretezni nem nagyon kell, mert a lényeg úgyis hangoláskor dől el. Műszer nélkül meg reménytelen.
(#) cz75 hozzászólása Okt 10, 2013 /

Sziasztok!

Teljesen kezdő vagyok e téren de érdekel nagyon ez a téma.
Tanácsot kérnék. Szeretnék venni 2db kézi rádiót. A puxing 888 at néztem ki. Ez 5W kimenőt tud állítólag.... ez mire elég. Lehet e pl az egyiket ami épp otthon van tetőantennára tenni?
Vagy van e jobb készülék...

Elöre is kösz Krisz
(#) pucuka válasza cz75 hozzászólására (») Okt 10, 2013 /

Engedély, hívószám van? Levizsgáztál? Ha már amatőr vagy, jöhet bármi.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2013

Erre kell engedély? Mindenki ilyennel rohangál a környéken....

Nem tudom ki mindenki, de valamilyen engedély kell. Lehet polgárőr, biztonságiőr, amatőr, de mindegyiknek kell lenni engedélyének, ha más nem, a cégének.

Hát egyik sem talált... vették boltba ennyi. Sőt olyan is van aki airsoft játékra vásárolt ilyet.

Addig jár a korső a kútra . . .

be***

Viselkedjél már!
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2013

Ha rájönnek, nem lesz olcsó mulatság.
(#) HA5AWS válasza pucuka hozzászólására (») Okt 10, 2013 /

Szia!
Köszi az elmélettel tisztában vagyok, műszerezettség megvan. Sajnos a hatod fokú szűrő is kevés csillapítást mutat, hogy rá merjem engedni a 10W-ot a műsorvevőre. Azt azért kifejthetnéd hogy miért is nem kell méretezni csak bütykölgetni??? Áteresztési sávban nem baj ha 0,2-0,5 dB-nél nem nagyobb a csillapítása, a záró pedig min 40 dB kellene. A Procom szűrő minden extra nélkül tudja csak jó lenne a rajza. L-C körökből épül fel.
Üdv: Gábor
(#) ha6qt válasza HA5AWS hozzászólására (») Okt 10, 2013 /

Lehet hülyeség, de mi volna, ha építenél egy egyszerű relés antenna átkapcsolót? Mobilrádiózásnál nem hiszem, hogy az a plusz relé amúgyis sokat rontana a helyzeten.

Pl. Az is lehetne plusz ötletként, az átkapcsoló gomb elhagyása érdekében, hogy vételkor mindkét vevő rajta van az antennán, de amint megnyomod a PTT-t, a TRX hátán található PA vezérlőkimenet meghajt egy relét. A relé pedig nem csak hogy leválasztaná az autós vevőt, de egy pár Ohmmal még a földre is letehetné a fülét. Így kvázi az amatőr rádió antennakörét nem is kell megszakítanod, egy egyszerű BNC vagy Amphenol T elosztóval rácsatlakozhatsz az autórádió felől.
(#) pucuka válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 10, 2013 /

A "T" elosztót szműznöd kéne a repertoárból. Szinte biztos, hogy reflexiót csinálsz vele. A relés jó megoldás lehet, de kissé babrás.
(#) pucuka válasza HA5AWS hozzászólására (») Okt 10, 2013 /

Nem hiszem, hogy olyan nehéz lenna a rádió felé a megfelelő csillapítást bevinni. A BRG duplex szűrőjében a vevő irányban egy négykörös szűrővel értek el majd 70 dB csillapítást, jóval kisebb frekvencia távolságra. Amiket mi használtunk 100 / 450, ill 450 / 960 MHz -es szűrőkben csak 100 MHz re kettő, 450 -re háromfokozatú volt a váltószűrő, és az adó 15 W os volt, és gond nélkül üzemelt. Az is igaz, hogy adás alatt a rádió vevő némítva volt, és az is lehet, hogy a nagy jel leültette, dehát úgysem működött. Mindenesetre a rádió vevő nem ment tönkre. Megnézném, de rendesen le van forrasztva a doboz, doksi meg természetesen nincs róla.
(#) ha6qt válasza pucuka hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Szerintem kevésbé babrás a relé, mint a házi szűrőépítés, műszerezettség nélkül.

A T elosztó tényleg nem jó megoldás, de mobilkörülményeknél, ahol előszeretettel használnak olyat általánosságban, mint BNC, RG58, mágnestalp, tökéletes ellensúly hiánya, stb, tök mindegy.
(#) pucuka válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Azt írta, műszer van. Akkor két, három csatolt soros rezgőkör nem lehet probléma. Catolásnak 10 -20 pF trimmer, A soros körök rezonancia frekvenciája a frekik közelébe, aztán lehet tekergetni.
(#) Rumcájsz válasza pucuka hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Csak szólni szeretnék, hogy a rádióamatőröknek hívójelük van, a CB-seknek hívószámuk.
Kár keverni a szezont a fazonnal!
(#) pucuka válasza Rumcájsz hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Igazad van, nem jó dolog a pongyola fogalmazás. (bár mindkettő azonosító)
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2013
(#) Antennaman válasza korni.papp hozzászólására (») Okt 13, 2013 /

Szia Korni!
Találtál már számodra megfelelő Rövidhullámú amatőr sávos vevő megoldást, amit szívesen megépítenél? Építettél már valami hasonló készüléket?
(#) Antennaman hozzászólása Okt 13, 2013 /

Csak egy mondat a morálról: Egy unatkozó "jóindulatú" amatőr rádióval rendelkező egyén különböző sziréna és egyéb hangeffektusokat ad a 80m-en az SSB szegmensben, de kimondottan Magyar amatőrök adásába rondítva. Mondjuk nem csodálom mert beszélgetés közel nem amatőr téma, hanem a csukázásról folyik. De ez akkor sem megoldás.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2013
(#) Rumcájsz válasza Antennaman hozzászólására (») Okt 13, 2013 /

Szia Gábor! Hát nem is csodálkozom, de nem akarom a múltkorit elővenni és folytatni, sajnos felhígult a társaság. Ideje lenne már valakinek hangfelvételt készíteni ezekről a konyharádiósokról, nem tudom az NMHH illetékesei vajon mit szólnának!?
(#) Antennaman válasza Rumcájsz hozzászólására (») Okt 13, 2013 /

Azon is töprengtem , hogy lehet nem is amatőr az egyén csak van ilyen adóvevője. Viszont több irányból is igen jó térerőt produkált, tehát jó az antennája amatőr sávon. No mindegy végül is úgy fogtuk fel, hogy zavartatás közepedte is kell tudni forgalmazni, akár a katonaságban anno. De nem is cséplem tovább ezt a témát, nem ér annyit.
Hogy pozitívumot is írjak: Tegnap kihasználva a szép időt kimentünk Szentendrére és természetesen kitelepültem a kis QRP felszereléssel, hozzá a jó magasra telepített dipóllal igen jó volt a vétel. Mondtam is a többieknek, hogy milyen élvezet a csendet is hallgatni az éterben a városi zajhoz képest.
(#) Rumcájsz válasza Antennaman hozzászólására (») Okt 13, 2013 /

Nagyon sajnálom hogy nem szóltál előre! Tudtál volna egy WWFF aktivitást is nyomni a HAFF-015-ből. Én a hétvégén rádióztam, SOTA és WWFF állomásokat vadásztam. Egy elektronikus fénycső előtétet kellet megalkotnom, közben csendesen sustorgott a 7MHz és a gépen a DX cluster ment. Volt is sok szép állomás kint, csináltam összesen 14db QSO-t. Sajnos távírón csak 2 QSO sikeredett, a távbeszélő üzemmód elterjedtebb.
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Okt 13, 2013 /

Igen nagy szerencse, ha az ember manapság hallgathatja a "csendet", és nem csak az éterben.
Én úgy tudtam, hogy van az amatőröknek érdekvédelmi szervezete. Csak azután jön az NMHH.
(#) Rumcájsz válasza pucuka hozzászólására (») Okt 13, 2013 /

Érdekvédelmi szerv? Te tudsz valamit amit én nem! Ha a MRASZ -ra gondolsz, hát sajnos el kell árulnom hogy ilyen esetekben (is) tehetetlen, semmi jogköre nincs. Pláne ha nem tag az illető, a MRASZ eltolhatja a biciklit... Te mint régi "zavaros postás" tudhatod hogy az NMHH a hatóság ami eljárhat. Vagy tévedek? Kíváncsi vagyok a véleményedre!
(#) pucuka válasza Rumcájsz hozzászólására (») Okt 13, 2013 /

Az is jogkör, hogy hivatalossá teszi a bejelentést, egész pontosan ez a szerv jogosult erre, sőt javaslatot is tehet az engedély bevonására. Ezenkívül segítséget is tud nyújtani a kivizsgáláshoz (időpont, időtartam, gyakoriság, helyszín stb,). A tehetetlenségen pedig lehet változtatni, csak mindenkinek ki kellene használni a saját lehetőségeit.
A rádióamatőr ügyekkel nem sok ember foglalkozik, és nem csak a zavarügyekkel kell foglalkoznia. A "gépezet" beindulásához nem elég egy szóbeszéd alapú jelzés.
Következő: »»   59 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem