Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   59 / 276
(#) pucuka válasza gkari hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Megnézném azt a csöves KF szűrőt, amit 9 kHz -es sávszélességűre hangolod. Tekercses sávszűrővel 9 kHz sávszélességet min. 5 -6 fokozattal tudnál csak elérni, ahogy pl. a komunikációs vevőknél van. A kettővel nagyjából 15 - 20 kHz sávszélességet tudsz elérni.
(#) sz_ferko válasza gkari hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Kedves gkari!
Igyekeztem egyértelműen fogalmazni. Semmiféle átviteli sávszélességről nem írtam. Ettől függetlenül a hozzászólásoddal kapcsolatban nincs ellenvéleményem.
(#) sz_ferko válasza pucuka hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Kedves pucuka!
Hozzászólásoddal én is egyetértek. Ebből a szemszögből nézve teljesen mindegy, hogy 450 vagy 473,6kHz kf-et használunk. A gyártók az egymástól eltérő értékeket más szempontból választották különbözőre. Üdv. sz_f
(#) gtk válasza pucuka hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Es mekkora zaro csillapitassal ? Lehet a csucsa nkHz, ha a zaro csillapitasa nem elegseges.
(#) sz_ferko válasza gtk hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Lehet, hogy illő lenne tudnom mi a "zaro csillapitas" és az "nkHz". Kérlek határozd meg ezt nekem néhány mondatban és én majd utánna keresek a részleteknek. Előre is köszönöm, üdv. sz_f
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Az egyszerűbb, és általában ebből volt a több, egyfokozatú KF erősítővel rendelkező rádiók nemigen jeleskedtek sem érzékenység, sem sávszélesség, sem szelektivitás dolgában. Az így használható két db sávszűrő a legjobb esetben sem biztosított +/- 6, 8 kHz sávszélességet, és a zárócsillapítása sem volt túl nagy, 30 - 40 dB, +/- 10 - 20 kHz -en.
A "nagyszupereknél" ezek az adatok valamivel jobbak voltak. A tranzisztoros készülékeknél a szelektivitást csak több KF fokozattal lehetett elérni, a kisebb terhelő impedanciák miatt, és ezokból keletkezett a hány tranzisztoros, minőség összefüggése.
Műsorszóró vevőknél igazából nem is nagyon van szükség nagyobb szelektivitásra, mert az adóhálózatokat tervszerűen készítették, így a zavarok is többé kevésbé kézben tarthatók voltak. Rövidhullámon ez kevésbé volt igaz, mert ott a terjedés folyamatos változása miatt jelentős zavarok keletkezhettek.
A komunikációs vevőknél lényeges szempont a szelektivitás, mert ott a zavarok sokkal kevésbé kézbentartottak, mint a műsorszóró sávokban, ezért az ilyen készülékekben sokkal több KF fokozat van, és ezek okán jelentek meg a kristály, majd kerámia, és legutóbb a fellületi hullámszűrők, amivel igen kíváló eredményeket lehet elérni. Az integrálás fokának növekedésével ezek a monolit szűrők átkerültek a műsorvevőkbe is. A gyártáskor csökkent az idő, és élőmunka igényes hangászás.
Az FM műsorszóró sávokban kissé más a helyzet. Itt magának az FM modulációnak van saját zavarvédelme, a határolás ténye miatt. (a csatorna osztás 100 kHz, holott az adás sávszélessége monóban is 180 kHz) A csöves rádiókban határolás ugyan nem sok volt, viszont nem túl érzékenyek, ezért nem volt annyira zavaró a nagyobb sávszélesség.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2013
(#) Atosbacsi hozzászólása Okt 23, 2013 /

Van egy 1042-es Orion rádióm. Jól működik, talán segíthetne nekem. Félek, hogy tönkreteszem ezért kérnék segítséget a hozzáértőktől mit csináljak pontosan? 2SA12 utáni KF-re menő jelet rávezethetem a rádióm "1" KF-ére? Akkor be tudom állítani a KF-eket? Ha pedig az jó, betudom állítani az osc tekercset. Vagy ez ostobaság?
Bugyuta rajzomért pedig elnézést, de amivel elkészültem lerajzoltam így a gyárival összahasonlítva egy csomó hibám, feledékenységem kiderült. Minden kis csillag eltérést mutat a gyári kapcsoláshoz képest.
Válaszokat előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
(#) gerenk válasza Atosbacsi hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Ezzel a hangoló generátorral ragyogóan be tudod állítani a kf szűrőket.
A kapcsolásban 455 khz-es 465 khz-es kerámia rezonátorokat is használhatsz, sőt én
elkészítettem 10,7 MHz-es kvarc kristállyal is
(#) kristikoma válasza Atosbacsi hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Ó, a jó öreg Orionton. Készítsd el gerenk kolléga hangolóját, majd a demodulátortól kezdve indulj el vissza az antenna felé a beállítással. Ha mindent jól csináltál, meg kell szólaljanak az adók.
(#) hid0 hozzászólása Okt 23, 2013 /

Üdv! Egy kis segitség szernék: Aiwa radioban van, HA12413 IC pinout,blockdiag. Köszönettel
(#) kadarist válasza hid0 hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Szia!
Írd be a keresőbe és már ki is dobja azt, amit szeretnél.
(#) pucuka válasza hid0 hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Parancsolj.

HA12413.pdf

AM és SW sávon mi hozható ki belölle? Érzékenység.. kép:

kepek
(#) pucuka válasza hid0 hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

De most tényleg. Megkaptad az igen részletes gyári adatlapot. Mindent kiolvashatsz belőle, amire szükséged lehet.
Az ezzel az áramkörrel épített vevőkészülék érzékenységét, az ábrán egyszerűen kockával ábrázolt bemeneti fokozat is meghatározza. Ez csak egy kettős KF erősítő, a vételi sávhoz közvetlenül köze nincs. Annak meghatározása a bemeneti fokozat dolga.
Ha csak AM vevőt akarsz csinálni, akkor olyan IC -t kellene használnod, ami kifejezetten erre a feladatra készült. Ez az IC AM, és FM moduláció kezelésére készült, szükségszerűen kompromisszumokkal, tehát egyikre sem jó igazán.
Mit értesz azon, hogy AM, és SW sáv?
A középhullámú (KH), és a rövidhullámú (SW) is használatos az AM moduláció, de nemcsak ott.

Középhullámon hangolgatok. Van benne ferritant. is. megprobalom keretantennaval. még van ott tranzisz. (keverö,vasmag.tek.pir.?
(#) fecameca válasza hid0 hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

A keretantenna is csak kizárólag akkor működik, ha maga a rezgőköri tekercs rajta van. Kívülről, például antenna hüvelybe bedugva egyik sem ér semmit, sem a ferrit sem a keretantenna, úgy működésképtelen, hogy az csak egy tekercs, és bedugod az antenna hüvelybe, hacsak +1 forgókondenzátorral ki nem hangolod azt is, és minden adóhoz utána nem hangolod. Nekem a keretantenna eddig még soha nem jött össze. El kellene találni annak a menetszámát. Ellentétben a keretantennával, a ferrit a vasmag ki-be húzogatásával igen széles tartományban hangolható, ráadásul sokkal könnyebben megtekercselhető, mint a keret. Sok rádiónak a rövidhullámú antenna köri tekercse is a ferriten van, olyan rádió is létezik, nem is egy, amelyikben SW sávnak külön-külön ferrit rúdja van. És mellé természetesen kihúzható teleszkóp antenna, mert ott már az nyerőbb, mint a ferrit egyedül. Szerintem a vasmag maga is igen sokat javíthat a körjóságon, mert még ultrarövid hullámon is jobban sikerültek a vasat tartalmazó tekercseim, mint a légmagosak. Ha a keretantenna egyáltalán érne valamit, akkor még ma is gyártanának olyat tartalmazó rádiót, de én csak igen régi, csöves rádiók kapcsolási rajzában találtam olyat, tranzisztorosban, IC-s ben már egyáltalán nem láttam soha, kivéve az az orosz szinkrodin, de az már ultrarövidhullámú, és szerintem az a keret csak a nagyon közeli, helyi adókra van, nem beszélve arról, hogy az nem egy gyári készülék. Viszont látván a megépített egyenes vevőimnél az óriási különbséget a visszacsatolás nélküli, és a pozitív visszacsatolással rendelkező rádiók vételkészsége között, én meg arra gondoltam, hogy ki kellene próbálni egy ilyen visszacsatolt nagyfrekvenciás előerősítőt egy gyári szupervevő előtt. Még nem értem rá kivitelezni, mert nemrég jutott ez az eszembe, de a sok fiókban kallódó, csak AM-es, és már sok mindenre nem használható zsebrádióm valamelyikében egyszer majd kipróbálom a dolgot, és beszámolok az eredményről. Túl sokat azonban nem várok tőle, mert az ionoszférikus terjedés kiszámíthatatlan, és az olyan adáson, ami csak fading-gel, vagy sokszor még azzal sem vehető, nem tud segíteni a legszuperebb, legérzékenyebb, legszelektívebb rádió sem.

Köszönöm mindenkinek a tanácsokat, segítséget! Addig próbálgattam, mígnem kivéve a modulátor tekercset és rámérve aztnem láttam, hogy az egyik fele szakadt. Pedig mindent átnéztem ellenállásmérővel beépítés előtt, akkor jóvolt. Ferritantenna bekerült, helyzet ugyanaz. Nem úszom meg valamelyik általatok ajánlott kapcsolás megépítése nélkül.
Nagy ez a fa, amibe a fejszém szorult....

A KF hangoló olyan egyszerű hogy még légszereléssel panel nélkül is elkészítheted,
mivel tartalmaz egy 1 khz körüli moduláló oszcillátort is működő rádiód KF fokozatait fülre behangolhatod. A hangolást az utolsó KF-n kell kezdeni és vissza felé haladni
(#) pucuka válasza gerenk hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Egy műszert az AGC re, és modulálni sem kell.

Még annyit, nagy hibát nem követsz el ha 470 KHZ-re hangolt szűrőkört a 465 khz piezóval
készített hangolóval állítod be.
(#) gerenk válasza pucuka hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Én személy szerint inkább a fülre hangolást választanám

Honnan tudnám beszerezni az említett IC-ket?
(#) fecameca válasza Atosbacsi hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

A ferrit antennától biztos, hogy nem fog megszólalni, nem azért mondtam, hanem, ha majd, amikor már szól, és zavarni fogja egy a közelben bekapcsolt számítógép, és a fénycsövek, és az energiatakarékos lámpák, akkor majd rájössz, hogy a kívülről bedugott antenna csak felerősíti ezeket, akkor lesz jó a ferrit.
(#) pucuka válasza Atosbacsi hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Érdeklődjél
Bővebben: Link
Vagy internet
(#) fecameca válasza Atosbacsi hozzászólására (») Okt 23, 2013 /

Az Oriontonból is kivezetheted a KF-et, a demodulátor dióda anódjáról, csak ahhoz kellene egy lehetőleg hajlékony koax kábel, néhány pikofarados, lehetőleg nagyfeszültségű kondenzátor, szerintem a koax mindkét végén, hogy téged se érhessen megrázó élmény, ha az anódfeszültséghez nyúlsz vele. Ezek után már az Oriontonban sem tud majd kárt tenni az anódfesz, mert valami 10 pF körüli értéket használj, abban már 200 voltra töltve sem tud lenni valami sok energia. Egyébként, ha meg se nyikkan, akkor nem hangolás baja van, hanem valami más, lehet szakadt a többi tekercs is, a kondenzátorokat is átnézted zárlatra, mielőtt betetted, vagy újak? Én még ilyenkor is megmérek mindent beépítés előtt.
(#) abzoli08 hozzászólása Okt 24, 2013 /

Sziasztok,
én főleg a téma első feléhez kérnék segítséget, a kezdő részéhez. Én "csak" egy FM rádióvevőt szeretnék építeni. Alapesetben itt az oldalon találtam a TDA7000-es kapcsolást, de az csak mono volt, régebbi hozzászólásokban írták a TDA7088, a TDA7021T és társait, de sajnos egyiket sem forgalmazzák, vagy legalábbis Amerikából szállítással együtt egy IC-t nem fogok venni. Ugyanígy a fórumon valaki írt még egy NXP általá gyártott egy chipes rádiót, amit azért ajánlottak, mert egyszerű használni. Ezzel én nem feltétlen értek egyet

Így minden fölösleg után azt szeretném tudni, hogy van-e olyan IC(jelenleg forgalomban), ami FM vételre alkalmas, nem túl bonyolult(nem kell digitális vezérlés, de egy varicapos megoldás jó lene), és elfogadható árú.
Esetleg ha a megfelelő helyre tudnátok irányítani, ahol ilyet találhatok, azt is megköszönném.
(#) kristikoma válasza fecameca hozzászólására (») Okt 24, 2013 /

Igen, de ahhoz előbb be kell állítania a kollégának az Oriontont. Volt is valahol egy cikk, hogy "Hangolás Oriontonnal". Ha megkerül a cikk, felteszem ide.
(#) Ricsi89 válasza abzoli08 hozzászólására (») Okt 24, 2013 /

CXA1238, HQ-nál kapható, sztereó Fm vevő IC. Rajz meg van hozzá zsákszámra a neten.
(#) fecameca válasza kristikoma hozzászólására (») Okt 24, 2013 /

A Kossuth adóra, mert az a legerősebb, és nem ingadozik a térereje sem. Tegnap én itthon kipróbáltam, nem-e írtam valami butaságot? Kellett hozzá 2 db működőképes rádió, vélhetően mindkettő 455 kHz KF-el. Valamint fél méter koaxiális kábel, és 2 db 2 pF kondenzátort találtam nagy hirtelen. Az egyiket beállítottam a Kossuth adóra, annak az utolsó KF szekunder tekercséről levett jellel lépkedtem a másikban, az ütközésig 1600kHz-re volt állítva, hogy ne vegyen semmit, és ezen az összesen 1 pikoFaradon keresztül már jól hallhatóan szólt benne a Kossuth akár a KF-ekről, akár a forgókondenzátor antennaköri meleg pontjáról. Ha a legutolsó KF pár menetéről veszi le a jelet, akkor már nem tud az Oriontonban kárt tenni, feltéve, hogy a kábellel sorba köt néhány (10 alatti) pikoFaradot.
Következő: »»   59 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem